Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin seçim meydanlarında önerdiği kuzu etinin fiyatı, Nisan ayında yüzde 21,47 oranında artarak fiyatı en çok artan ürün oldu. Et fiyatları son iki ayda yüzde 50 artış gösterdi. Kasaplar Odası, bir yılda olması gereken artışın iki ayda gerçekleştiğini belirtti ve yetkilileri önlem almaya çağırdı. Nebati ise et fiyatlarındaki artışı değişen damak tadına bağlamış ve koyun-kuzu eti tüketimini önermişti.
3 Mayıs 2023

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin gıdaların her aşamada denetlendiğini belirtmesine karşın, Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, mevcut denetim sayılarının yetersiz olduğunu ifade etti. Türkiye'de 708 bin 702 gıda işletmesi bulunurken, yılda ortalama iki kez bile denetlenmedikleri belirtiliyor. Ayrıca, taklit ve tağşiş listelerinin bir yılı aşkın süredir yayımlanmadığına dikkat çekiliyor. Toprak, etkin denetimler için gıda mühendisi istihdamının artırılması gerektiğini ve 'yetkilendirilmiş gıda danışmanlığı sistemi projesi'nin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.
16 Nisan 2023

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına yönelik şüpheleri dört ana başlık altında değerlendirdi. Bu başlıklar; baz etkisi, TÜFE ve ÜFE arasındaki makas, İstanbul Ticaret Odası ile TÜİK verileri arasındaki fark ve dördüncü çeyrekteki talep toparlanmasıdır. Demiralp, resmi enflasyon rakamlarının beklentilerden sapmasının maaş artışları gibi konularda mağduriyet yarattığını ve alım gücünde erozyona neden olduğunu belirtti. Ayrıca, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın, maliyet artışlarını ve enflasyonist baskıları yansıttığını ifade etti.
4 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Defitelio' adlı ilacın sahte bir partisinin Türkiye'de satışta olduğunu açıkladı. İlacın imalatçı firması da ürünün sahte olduğunu doğruladı ve gerçek Defitelio'nun Alman ve Avusturya paketiyle satıldığını, sahte ürünlerin ise Britanya ve İrlanda paketiyle piyasada olduğunu belirtti. DSÖ, sahte Defitelio kullanımının yol açtığı herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediğini, ancak sahte ürünün güvenliği, steril olup olmadığı ve kalitesinin bilinmediğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, muzun artık lüks olmadığını belirtirken, bir çocuğun televizyonda 'Annem karne hediyesi olarak et aldı' demesi sosyal medyada geniş yankı buldu. Et ve süt fiyatlarındaki artış nedeniyle birçok vatandaşın şikayetçi olduğu bir dönemde, etin karne hediyesi olarak verilmesi, ekonomik krizin derinliğini ve temel gıda maddelerine erişimdeki zorlukları gözler önüne serdi. Sosyal medyada yapılan yorumlar, hükümetin ekonomi politikalarına ve yoksulluk seviyesine dair eleştiriler içeriyordu.
20 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye'nin distribütörlerine yeniden satış fiyatı belirleme ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirerek yasayı ihlal ettiği iddialarına yönelik ön araştırmayı tamamladı ve soruşturma açılmasına karar verdi. Aynı şekilde, Danone Tikveşli, Eti Gıda ve Horizon Hızlı Tüketim şirketlerinin de rekabete duyarlı bilgi değişimi yoluyla yasayı ihlal edip etmediklerinin tespiti için soruşturma açılmasına karar verildi. Kurul, elde edilen bulguları ciddi ve yeterli bulduğunu açıkladı.
5 Ocak 2023

Dünya Sağlık Örgütü, tütün yerine gıda üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tütün tarımının hem insan sağlığına hem de çevreye verdiği zararları gündeme getirdi. Tütün tarımının yapıldığı alanlarda besin yetiştirilmesiyle milyonlarca insanın beslenebileceği belirtiliyor. Tütün tarımı, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kimyasalların kullanımı, ormanların yok edilmesi ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi olumsuz etkilere neden oluyor. Ayrıca, tütün tarımında çocuk işçiliği ve kadınların ağır çalışma koşulları gibi sosyal sorunlar da bulunuyor. Türkiye'de de tütün üretimi azalmış, ancak tüketim ve ithalat artmış durumda. Sağlık ve tarım uzmanları, tütün üreticilerinin alternatif sürdürülebilir ürünlere geçişinin desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
30 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Halk Ekmek A.Ş., ekmek fiyatlarını yüzde 60 zamla 5 liradan 8 liraya çıkardı. AKP Bursa Milletvekili ve eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, maliyetlerin artmadığını savunarak bu zamma tepki gösterdi. Varank'ın bu eleştirisi, sosyal medya kullanıcıları tarafından hükümetin aldığı zam kararları hatırlatılarak eleştirildi.
20 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Giresun'da düzenlenen bir mitingde, Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki artışa yönelik eleştirilere cevap verdi. Muhalefetin, küresel piyasalardaki düşüşe rağmen Türkiye'de gıda enflasyonunun yükselmesine dikkat çektiği ve bunu patates ve soğan fiyatları üzerinden vatandaşlara anlatmaya çalıştığı belirtildi. Erdoğan, seçmenlere hitaben, liderlerini soğan ve patates uğruna feda etmeyeceklerini söyledi ve iktidardan düşmeleri halinde terör örgütlerinin ülkeye musallat olacağını iddia etti.
4 Mayıs 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi üzerine, bu durumu Türkiye'de değişen damak tadına bağlayarak, koyun etinin ucuz olmasına rağmen tercih edilmediğini ve çocukların kokusundan rahatsız olduğunu belirtti. Mersin'deki aday tanıtım toplantısında ise koyun etinin yağlı ve güzel olduğunu, güç verdiğini ve Türkiye'ye en güzel tadı verdiğini ifade ederek, koyun eti tüketimine yönelik pozitif bir mesaj verdi.
16 Nisan 2023

İstanbul Beylikdüzü'nde, gerçeğe aykırı reçeteler düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) yaklaşık 5 milyon lira zarara uğratan bir dolandırıcılık operasyonu gerçekleştirildi. Olayla ilgili üç doktor ve eczacıların da aralarında bulunduğu 18 zanlı tutuklandı. Soruşturma kapsamında, doktorlar ve bazı eczacıların, tahlil yapılmadan maddi değeri yüksek ilaçları reçete ettikleri ve bu reçetelerin SGK'ya faturalandırılarak kamu zararı oluşturulduğu belirlendi. Operasyon sonucunda, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'rüşvet', 'resmi belgede sahtecilik' ve 'örgütlü şekilde nitelikli dolandırıcılık' suçlarından 40 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve 39 zanlı gözaltına alındı.
24 Şubat 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, çiftçilere yönelik bir SMS mesajını göndermek istediğini ancak engellendiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinden çiftçilere buğday taban fiyatının fark pirimi dahil en az 13 TL olacağı vaadinde bulundu. Bu açıklama, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) GSM operatörlerine propaganda amaçlı mesaj gönderilmesinin yasak olduğunu hatırlatan bir yazı göndermesinin ardından geldi. Kılıçdaroğlu daha önce de kredi kartı borçlarına ilişkin bir vaatte bulunmuştu.
27 Mayıs 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gazeteci Uğur Dündar'a yazdığı sert mektuba tepki gösterdi. Altaylı, Kılıçdaroğlu'nun daha önce kendisine de benzer sert eleştirilerde bulunduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu'nun Dündar'a ve Altaylı'ya yönelik eleştirileri, Altaylı'nın ve Dündar'ın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ve seçim stratejileri üzerine yaptıkları eleştirilere yanıt olarak görülüyor. Altaylı, Kılıçdaroğlu'nun bu sert üslubunun arkasında onu adaylığa ikna eden kişilerin olduğunu öne sürdü.
13 Nisan 2024

Gıda sektörü hakkında paylaşımlar yapan 'Gıda Dedektifi' isimli sosyal medya hesabının sahibi Musa Özsoy, Murat Ülker'in suç duyurusu üzerine gözaltına alındı. Hesaptan yapılan açıklamada, Özsoy'un iftira ve ithamlara dayalı suç duyuruları nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi. Daha sonra Özsoy'un serbest bırakıldığı ve bu süreçte kendilerine destek olan polis ve savcılara teşekkür edildiği duyuruldu.
26 Şubat 2024

Gazeteci Uğur Dündar, CHP'nin önceki genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerine sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, Dündar'ı toplumsal ittifakı bozmakla suçlamış ve hesap sorma sözü vermişti. Dündar, Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine, kendisinin sadece yerel seçim sonuçları üzerinden yapılan bir değerlendirmeyi paylaştığını ve kişisel saldırıda bulunmadığını belirterek yanıt verdi. Ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun hırsının yanı sıra iftira ve yalanlarla dolu bir üslup kullandığını iddia etti.
9 Nisan 2024

Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesinde, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkta tonlarca domates kurutuluyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, domateslerin hızlı bir şekilde kurutulması gerektiğini ve Diyarbakır'ın bu işlem için elverişli bir ortam sunduğunu belirtti. Kurutulan domateslerin genellikle İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edildiği belirtildi. Domates üreticisi İsmail Menek, girdi maliyetlerinin arttığını ve devletten destek beklediklerini ifade etti.
27 Temmuz 2023

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, British American Tobacco (BAT) ürünlerinin düşük kar marjı nedeniyle satılmayacağını açıkladı. Dündar, BAT'nin satış politikaları ve yüksek komisyonlar nedeniyle karlarının sıfıra indiğini belirtti. Yaklaşık iki hafta önce Kent Drange Blue ürününü boykot eden bayiler, olumsuz geçen görüşmeler sonucu BAT'nin tüm ürünlerini raflarından kaldırma kararı aldı. Türkiye Perakendeciler Federasyonu da boykota katılacağını duyurdu.
30 Nisan 2024

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın, Türk Hava Yolları'nın (THY) satılacağı yönündeki iddiaları, THY Basın Müşaviri Yahya Üstün tarafından yalanlandı. Üstün, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve markaları hakkında benzer iddiaların daha önce de gündeme geldiğini belirtti.
31 Mayıs 2023

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, sektörde oluşan fiyat pahalılığı algısını kırmak ve sektörü canlandırmak amacıyla yüzde 10 indirim yapılması çağrısında bulundu. Bingöl, bu indirimin menülerin tamamında veya bir kısmında uygulanabileceğini belirtti. Ayrıca, TÜRES üyelerinin bu kampanyaya olumlu dönüş yapmaya başladığını ifade etti. Bu indirim kampanyasının sektörü hareketlendireceği ve vatandaşlara olumlu yansıyacağı öngörülüyor.
8 Temmuz 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan buğday fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini ve bu talebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektupla ileteceklerini açıkladı. Açıklanan fiyatların, piyasa fiyatlarının gerisinde kaldığını ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 azalma olduğunu ve buğday üretiminden kaçışın arttığını ifade etti.
7 Haziran 2024
İşaretlediklerim