Dilan ve Engin Polat çiftinin tutuklu mali müşaviri ve aynı zamanda avukat olan Ahmet Gün, 'kara para aklama' iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında 'etkin pişmanlık' hükümlerinden yararlanmak istediğini belirterek itirafçı oldu. İstanbul Anadolu Adliyesi'nde ifade veren Gün, Polat çiftine ait şirketlerin sahte fatura düzenlemek için kurulduğunu ve bu firmaların diğer şirketlere de sahte fatura düzenlediğini itiraf etti. Savcılık, Gün'ün ifadesini yetersiz buldu ve 'etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırmayacağı' belirtildi. Polat çifti ve diğer şüpheliler hakkında daha önce de mali suçlarla ilgili soruşturma yürütülmekteydi.
16 Kasım 2023

Türk Lirası'nın değer kaybı ve artan maliyetlerle tarihi seviyelere ulaşan enflasyon ortamında, hükümet zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tutuyor. Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un etiket fiyatları konusunda uyarıda bulunmasının ardından ŞOK ve Migros gibi bazı zincir marketler belirli ürünlerde sabit fiyat politikasına geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD toplantısında yaptığı konuşmada, fiyat sabitleyen işletmeleri tebrik etti ve tüm işletmelere benzer uygulamaları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
5 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı, 6 Şubat'ta 10 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında fahiş fiyat artışı yapan firmalara yönelik incelemeler yapmıştır. Isıtıcı, hazır gıda kolisi ve battaniye gibi ürünlerde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplamda 84 milyon 975 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.
10 Şubat 2023

Rekabet Kurumu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren Meysu Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ile Aksaray Unlu Mamulleri Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında ayrı ayrı soruşturma açılmasına karar verdi. İki şirketin, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlemek suretiyle 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' ilgili maddesini ihlal ettikleri iddiası üzerine bu karar alındı. Ön araştırmalar sonucunda elde edilen bilgiler ve belgeler, kurul tarafından ciddi ve yeterli bulundu.
22 Ağustos 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gündüz kuşağı programlarının çeşitli suçları aydınlattığını iddia etmesine rağmen bu tür yayınları kabul etmediğini belirtti. Yerlikaya, bu programların etik değerlerden sapmalar içerdiğini ve suç aydınlatmanın İçişleri Bakanlığı'nın işi olduğunu vurguladı. Ayrıca, adaletin tecelli etmesinin Adalet Bakanlığı'nın görevi olduğunu ifade etti. Yerlikaya, bu tür yayınların basın-yayın özgürlüğüyle ilgisi olmadığını söyledi.
14 Haziran 2024

Ekşi Sözlük CEO'su Başak Purut, gazeteci Fatih Altaylı'nın Ekşi Sözlük'ün iktidar trollerini yazar yapmayı kabul ettiği yönündeki iddialarına Twitter üzerinden yanıt verdi. Purut, Altaylı'nın iddialarının tamamen gerçek dışı olduğunu belirtti ve yazısında yer alan bilgilerin doğruluğunu sorguladı. Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle baskı görmüş ve erişime engellenmişti.
26 Şubat 2023

Türk Lirası'nın değer kaybı ve enflasyonun artmasıyla birlikte hükümet ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, zincir marketleri fiyat artışlarından sorumlu tuttu. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, marketlerle etiket fiyatları konusunda görüşmeler yaptı. Bu süreçte ŞOK Marketler, ocak ayı boyunca temel ihtiyaç ürünlerinden oluşan bin üründe fiyatları sabitleyeceğini duyurdu. ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel, bu kararın hem ekonomiye hem de müşterilerin bütçesine katkı sağlayacağını ifade etti.
1 Ocak 2023

Türkiye, Avrupa'da satılan dönerin 'geleneksel yemek statüsü' kazanması için Avrupa Birliği'ne başvuruda bulundu. Almanya, bu talebin döner fiyatlarını artıracağı ve bürokratik yük getireceği gerekçesiyle itiraz etti. Eğer talep onaylanırsa, dönerin belirli üretim yöntemleri ve et türleriyle yapılması zorunlu olacak. Almanya'da döner satışlarının ekonomik önemi ve kültürel etkisi nedeniyle bu talep tartışmalara yol açtı.
25 Temmuz 2024

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirirken kullandığı 'şampanya' ifadesi tepki çekti. Bu tepkiler üzerine, AKP'li isimlerin şatafatlı yaşam tarzlarını eleştiren 'AKP Çocukları' adlı Twitter hesabı, daha önce paylaştığı bazı görselleri yeniden gündeme getirdi. Hesap, AKP'li isimlerin lüks tüketimlerini ve iddia edilen uyuşturucu kullanımlarını gösteren gönderilerle Bozdağ'ın açıklamalarına tepki gösterdi.
28 Nisan 2023

Antep fıstığının fiyatı son bir ayda yüzde 30 oranında artış göstererek 450 liradan 600 liraya yükseldi. Sektör temsilcileri, fiyat artışının arz eksikliğinden değil, yatırım amacıyla Antep fıstığı alımı yapanlardan kaynaklandığını belirtiyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, fıstık alışverişinin faturalı yapılmaması nedeniyle yatırım aracına dönüştüğünü ve Ramazan ayı öncesinde fiyatların daha da artacağı beklentisiyle stok yapıldığını ifade ediyor. Yıldırım, fiyatların kontrol altına alınması için ithalata izin verilmesi gerektiğini savunuyor.
2 Şubat 2023

2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

Ukrayna ve Rusya'dan Tekirdağ Limanı'na ithal edilen mısırların GDO'suz olduğu raporlanmış olmasına rağmen, aslında GDO'lu olduğu ortaya çıktı. Tarım il müdürlüğünden bir ihbar üzerine başlatılan soruşturmada, sahte analiz raporları düzenlendiği ve bakanlık sistemine yüklendiği belirlendi. Bakanlık olayı doğruladı ve valilik cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Bu olayın münferit olmadığı ve daha önce de benzer işlemlerin yapıldığı iddia ediliyor.
25 Mayıs 2024

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından çiğ süt referans fiyatı litre başına 14,65 TL olarak yüzde 8,5 artırıldı. Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), bu artışı yetersiz bularak hayvancılığa vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. TÜSEDAD, süt ve et üretiminin birbirine bağlı olduğunu ve maliyetlerin altında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kestirerek üretimden çıktığını belirtti. Ayrıca, sanayicilerin USK'nın tavsiye ettiği fiyatları dikkate almadan fiyat düşürme politikası uyguladığı ve bu durumun kırmızı et fiyatlarını yükselttiği ifade edildi.
29 Nisan 2024

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 arttığını ve turizm sezonunun başlamasıyla bu fiyatların daha da yükseleceğini belirtti. Kıymanın kilosunun haziran-temmuz aylarında 450-480 lira aralığında olacağını öngördü. Kasaplar Odası da yaşanan artışın bir yılda olması gerekenin iki ayda gerçekleştiğini ifade ederek yetkililerden önlem alınmasını istedi.
3 Mayıs 2023

Konya'da bir süt toplama merkezinde sütle banyo yaparak halk sağlığını tehlikeye attığı iddia edilen Emre Sayar, bu suçlamadan beraat etti. Sayar, sosyal medya üzerinden kendisine hakaret ettikleri iddiasıyla 70 kişi hakkında şikayetçi oldu ve avukatı aracılığıyla bu kişilere karşı ceza davalarının açıldığını ve sonuçlanmasının ardından tazminat davaları açacaklarını belirtti. Emre Sayar ve bir diğer şüpheli Uğur T., olayın ardından gözaltına alınmış ve kısa süreliğine tutuklanmış, ancak delil yetersizliği nedeniyle beraat etmişlerdi.
21 Mayıs 2023

Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, konut fiyatlarındaki artışın konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti. Haziran ayı verilerine göre konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 geriledi. Öğüt, bu durumun fiyatların 'görünmez tavan'a ulaşmış olabileceğini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, insanların artık daha akılcı davrandığını ve farklı il alternatiflerini değerlendirdiğini belirtti.
11 Ağustos 2023

Kozmetik firması sahibi iş insanı Ali Osman Akat ve diğer dört sanık, 'uyuşturucu ve uyarıcı madde ithal etme' suçlamasıyla yargılandıkları davada yeterli delil bulunamadığı için beraat etti. Tutuklu sanık Süleyman Yekenkunrul da delil yetersizliğinden beraat edip tahliye edildi. Diğer sanık Tevfik Akan Atak ise suçlu bulunarak 25 yıl üç ay 22 gün hapis ve 262 bin 500 TL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, ele geçirilen uyuşturucuların müsaderesine karar verdi.
30 Ocak 2023

Selahattin Demirtaş, Twitter'da kullandığı bir ifade nedeniyle hayvan özgürlüğü aktivisti ve gazeteci Zülal Kalkandelen tarafından türcü dil kullanmakla eleştirildi. Kalkandelen, bu eleştirisi sonrasında sosyal medyada çeşitli saldırılara maruz kaldı. Bazı kullanıcılar tarafından HDP düşmanı ve cahil ulusalcı olarak nitelendirildi. Demirtaş, basın danışmanı aracılığıyla Kalkandelen'e özür mesajı göndererek daha dikkatli olacağını belirtti.
2 Ocak 2023

Alaattin Aktaş, TÜİK'in madde fiyatlarını açıklamamasını eleştiriyor ve bu durumun kamuoyunda şeffaflık eksikliği yarattığını belirtiyor. TÜİK'in, 2022 yılından itibaren madde fiyatlarını hesaplamadığını ve yayımlamadığını belirten bir yazı gönderdiğini ifade ediyor. Aktaş, TÜİK'in bu verileri hesaplayıp hemen imha edip etmediğini sorguluyor ve bu tür önemli belgelerin imha edilmesinin mümkün olmadığını vurguluyor.
14 Haziran 2024

Türkiye'de son yılların en şiddetli sıcakları, tarım ürünlerini olumsuz etkiledi. Domates, biber, karpuz, kavun, fasulye ve kiraz gibi ürünler tarlada yandı ve hasat erkene çekildi. Bu durum, meyve ve sebze fiyatlarının normalin çok üstüne çıkmasına neden oldu. Ziraat Mühendisi Irmak Özden, aşırı sıcakların bitkilerin doğasını bozduğunu ve ürün kalitesini düşürdüğünü belirtti.
10 Temmuz 2024
İşaretlediklerim