Borsa İstanbul, pay piyasasında ve VİOP'ta açılış seansının işleyişiyle ilgili yeni kararlar aldı. Pay piyasasında, açılış seansının emir toplama aşamasının son beş dakikası hariç emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine karar verildi. Aynı kararlar pay dışındaki sermaye piyasası araçlarında da uygulanabilecek. Bu değişiklikler 25 Eylül 2023'ten itibaren geçerli olacak.
18 Eylül 2023

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirler sonucunda, Borsa İstanbul'da şirketlerin hisse geri alım programlarına yönelmesiyle geri alım hacmi 25 milyar lirayı aştı. Bu programlar, üç aydan üç yıla kadar değişen sürelerde uygulanıyor. En büyük hisse geri alım programını 9 milyar lira ile Türk Hava Yolları başlattı. Ayrıca, İş Bankası, Ereğli Demir Çelik, Halkbank ve Aksa Akrilik gibi büyük şirketler de milyarlarca liralık hisse geri alım programları duyurdu.
22 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremlerin ardından Borsa İstanbul'un geç kapatılması eleştirilere yol açtı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından borsada açığa satış işlemleri yasaklanmış ve depo şartı getirilmişti. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a borsanın kapatılması gerektiğini aktarmada çekimser kalması ve kamu aracı kurumlarının ikna olmaması nedeniyle borsa üç gün sonra kapatılabildi. Deprem bölgelerindeki yatırımcı sayısının 381 bin olduğu ve bu durumun maddi kayıplara yol açtığı belirtildi.
11 Şubat 2023

Borsa İstanbul, sermaye piyasalarının güvenilir ve istikrarlı işleyişini sağlamak amacıyla pay piyasalarında geçici tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında açığa satış işlemlerinin durdurulması yer alıyor. Yatırımcılar ve yatırım kuruluşları, gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlar hakkında bilgilendirilecek. Satışa konu edilecek paylar için depo şartı getirilirken, mülkiyetinde payı bulunan yatırımcılar, bu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilecek.
6 Şubat 2023

Borsa İstanbul'da, BANVT ve LINK hisseleri 9 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek şekilde tedbir alındı. Aynı zamanda MARKA, OYAYO ve SELGD hisselerine emir paketi tedbiri uygulanacak. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla getirildi. 13 Mart 2024 tarihinde Borsa İstanbul günü düşüşle tamamladı.
14 Mart 2024

Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

Ekonomi yönetimi, borsanın depremin ilk günlerinde açık kalması nedeniyle yaşanan olumsuzlukları gidermek için tedbirler aldı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler de yer aldı. Stopajın sıfırlanması gibi teşviklerle birçok şirket, hisse geri alımına hız verdi. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları, Koza Altın İşletmeleri ve İş Yatırım Menkul Değerler gibi şirketler, milyonlarca TL'lik hisse geri alım kararları aldı.
15 Şubat 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklanmış durumda. Borsa İstanbul, seçim sonrası yükselişe geçmiş ancak bu hafta düşüşe başlamıştır. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da 10 şirket kendi hisselerini geri almıştır. Bu şirketler arasında Etiler Gıda, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.
22 Haziran 2023

Borsa İstanbul, geçen yıl yüksek getiri sağlamasının ardından 2023'e zayıf bir başlangıç yaptı. Depremler ve seçim belirsizlikleri piyasaların toparlanmasını zorlaştırıyor. Uzmanlar, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisinin arttığını ve seçim sonuçlarına dair senaryoların tartışılmaya başlandığını belirtiyor. Ayrıca, BIST 100 endeksinde 5000 puanın altında 'ucuzluk algısı' ile alımların olduğu ve yılın ikinci yarısında piyasaların daha öngörülebilir olacağı öngörülüyor.
27 Mart 2023

Borsa İstanbul'da IHLGM ve TARKM hisseleri 19 Aralık tarihine kadar kredili işlemlere konu edilemeyecek şekilde tedbir altına alındı. Ayrıca, IZINV hisseleri de emir paketi tedbiri kapsamında işlem görecek. Bu tedbir, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptalinin ve emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması, emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması gibi uygulamaları içermektedir.
20 Kasım 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

2022 yılında rekorlar kıran Borsa İstanbul, 2023'te dalgalı bir seyir izlemekte ve depremler sonrası alınan önlemlerle desteklenmeye çalışılmaktadır. Yatırımcıların kur korumalı mevduatta faiz tavanının kaldırılması ve seçim belirsizliği nedeniyle borsadan çekilmesi bekleniyor. Mart ayının son haftasından itibaren, özellikle 15:00-18:00 saatleri arasında borsada sert dalgalanmalar gözlemleniyor. Bu dalgalanmaların, seansın son saatlerine odaklanan hızlı robo-traderlar tarafından tetiklenmiş olabileceği düşünülüyor.
10 Nisan 2023

Borsa İstanbul, 2023 yılına dalgalı bir başlangıç yaptı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, küçük yatırımcılara borsada 'büyük bir fırsat' olduğunu belirtti. Ancak geçmişte iktidarın tavsiyelerinin küçük yatırımcıları zarara uğrattığına dikkat çekiliyor. Ekonomist Ali Ağaoğlu, borsadaki sert hareketlerin bir uyarı olduğunu ve seçim öncesinde önemli düzeltmeler olabileceğini ifade ediyor. Ağaoğlu, borsanın dolar bazında değerlendirmesini yaparak, bu yıl 3,65 dolar seviyelerini görebileceğini ancak bunun seçim öncesi veya sonrası majör bir düzeltme olmadan gerçekleşmesinin zor olduğunu belirtiyor.
16 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da dört farklı hisse senedi için yeni tedbirler uygulanmaya başlandı. ARTMS ve IZINV hisseleri 9 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek. DGATE hisselerine brüt takas tedbiri uygulanırken, MMCAS hisseleri emir paketi tedbiri ile işlem görecek. Bu tedbirlerin uygulanmasının ardından Borsa İstanbul, 12 Mart 2024 tarihinde düşüşle günü tamamladı.
13 Mart 2024

Borsa İstanbul, halka arz edilen ve sert fiyat hareketleri gösteren Astor Enerji ile SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri şirketlerinin hisselerine tedbir uygulamaya başladı. 2023 yılının başından itibaren dalgalı bir seyir izleyen borsada, bazı hisselerin sürekli tavan yaptığı gözlemleniyor. Bu durum üzerine Borsa İstanbul, söz konusu hisselerde açığa satış yasağı gibi tedbirler almıştır. Tedbirler, piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması, emir iptali ve emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması, emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması şeklinde uygulanacak ve 24 Şubat'a kadar sürecek.
27 Ocak 2023

BIST 100 endeksinin düşüş eğilimini sürdürmesinin ardından Borsa İstanbul, beş şirketin hisselerine tedbir kararı aldı. Bu şirketler Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (GESAN), Denge Yatırım Holding A.Ş. (DENGE), Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SKTAS), Tek-Art İnşaat Ticaret Turizm Sanayi ve Yatırımlar A.Ş. (TEKTU) ve Euro Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı A.Ş. (EUYO) olarak belirlendi. GESAN, DENGE, SKTAS ve TEKTU hisselerine bir ay süreyle açığa satış ve kredili işlem yasağı getirilirken, EUYO hisselerine emir paketi tedbiri uygulandı.
1 Şubat 2023

Galata Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bankacılarla yapacağı toplantı ve Merkez Bankası'nın haziran toplantısının sonuçlarına göre borsanın yükselişinin devam edebileceğini belirtti. Ancak borsada düzeltme riskine de dikkat çekti. Borsa, Mehmet Şimşek'in göreve gelmesiyle yükselişini sürdürdü ve yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Kavak, bankacılık sektörü üzerindeki regülasyonların kaldırılması ve Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapması durumunda yabancı yatırımcının borsaya dönmesinin beklenebileceğini ifade etti.
13 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da, MIATK ve RAYSG hisseleri 9 Nisan'a kadar kredili işlemlere konu edilmeyecek şekilde tedbir altına alındı. Aynı dönem içerisinde, DERIM hisseleri de emir paketi tedbiriyle işlem görecek. Bu tedbirler, hisse senetlerinin piyasa düzeni ve yatırımcıların korunması amacıyla uygulanmaktadır. Borsa İstanbul, 11 Mart 2024 tarihinde düşüşle günü tamamladı.
12 Mart 2024

Borsa İstanbul'da DAPGM, KIMMR, LIDFA ve TLMAN hisse senetleri için 26 Aralık tarihine kadar yeni tedbirler uygulanacak. Bu tedbirler kapsamında söz konusu hisseler kredili işlemlere konu edilemeyecek. Ayrıca, Borsa İstanbul haftayı kazançla kapatırken, altın ve doların değeri yükseldi.
27 Kasım 2023

Türkiye'de yaşanan büyük deprem felaketinin ardından Borsa İstanbul, sert düşüşler ve devre kesici tetiklenmeleri sonucu 15 Şubat'a kadar kapatıldı. Piyasa uzmanları, yatırımcılara yönelik açıklama yapılmadan, şirketlerin etki analizi değerlendirmeleri açıklanmadan ve likidite ile makine işlemleri konusunda önlemler alınmadan borsanın açılmasının yanlış olacağını belirtiyor. Uzmanlar, aynı senaryonun tekrarlanabileceği endişesiyle Borsa İstanbul'un açılışının ertelenmesini öneriyor.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim