Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile yabancı okullar arasında ciddi bir kriz yaşanıyor. Bu kriz, Fransız okulları ile başlayıp Alman okulları ile devam ediyor. Yabancı okullar, elçiliklerin personeli ve vatandaşları için açılmış olup, zamanla Türk öğrenciler de kabul edilmeye başlanmıştı. MEB, YÖK ve ÖSYM, yabancı okullardan mezun olanların yabancı öğrenci statüsünden yararlanamayacaklarını açıklamış ve bu yönde düzenlemeler yapmıştı.
26 Temmuz 2024

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarının açıklanmasının üzerinden yedi ay geçmesine rağmen, başarılı olan öğretmenler hala atanamadı. Öğretmenler, mali sıkıntılar ve atama yapılmamasının nedeni olarak devletin mali durumunu sorguluyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in atamaların yapılacağına dair vaatleri gerçekleşmedi. Öğretmenler, özel sektörde düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalırken, atama bekleyişleri nedeniyle yeni sınav dönemine hazırlanamıyorlar. Ayrıca, mülakatın kaldırılması yönündeki talepler de reddedildi.
14 Mart 2024

Ehliyet sınavında yapılan yeni düzenlemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu düzenlemeler arasında, dört sınavda başarısız olanların başka bir kursa nakil olarak yeniden sınava girebilmesi, yeni tip kimlik kartı ibrazı zorunluluğu ve sahteciliğin önlenmesi amacıyla kursiyer fotoğrafının çekilmesi gibi maddeler bulunuyor. Ayrıca, sınav saatleri 07:00-21:00 arası olarak genişletildi ve sınav güzergahları kura ile belirlenecek.
10 Temmuz 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Akademisyenler ve öğrenciler, depremzedeler için alınan bu kararın yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, uygulamalı programların yüz yüze devam edeceğini ve nisanda hibrit eğitimin değerlendirileceğini açıkladı. Ancak akademisyenler, hibrit eğitime nisandan önce geçilebileceğini ve dönemin ortasında sistem değiştirmenin anlamsız olacağını ifade ediyor. Öğrenciler de sosyal medyada #nisandegilmart etiketiyle tepkilerini dile getirerek, okulların martta açılabileceğini savunuyor.
19 Şubat 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarında KPSS ve mülakat notlarının yüzde 50-50 dikkate alınacağını açıkladı. Tekin, bu konuda eleştirilere yanıt vererek, yeni bir mülakat yapısı getireceklerini ve bu konuda hazırladıkları kılavuzu atama takvimi belli olduğunda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti. Daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eski Eğitim Bakanı Mahmut Özer, mülakatların kaldırılacağını ve atamaların sadece KPSS puanına göre yapılacağını ifade etmişlerdi.
16 Eylül 2023

Eğitim Bakanlığı, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimler sebebiyle okulların 1 Nisan Pazartesi günü tatil edileceğini duyurdu. Bu karar, seçimlerin okullarda yapılacak olmasından kaynaklanıyor. Bu durum, öğrenciler, öğretmenler ve okul personeli için bir günlük tatil anlamına geliyor.
28 Mart 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 10 şehirden şu ana kadar 54 bin 882 öğrencinin diğer illere nakledildiğini belirtti. Bakan Özer, Kilis valiliğini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, 71 ilde eğitime başlanacağını ve nakillerin arttığını ifade etti. Ayrıca, nakledilen öğrencilerin istemeleri halinde pansiyonlarda konaklayabileceklerini ve eğitim öğretimle ilgili kapsamlı bir açıklamanın yapılacağını duyurdu.
19 Şubat 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik vereceğini, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartı aranmayacağını açıkladı. Bu düzenleme, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programları kapsayacak. İlk 1000'de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.
29 Mart 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS'nin yapılacağını açıkladı. Daha önce bu bölgelerde sınavların yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak yapılan yeni incelemeler ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitime devam etme kararı sonrasında, bu dört ilde sınavların tekrar düzenlenmesine karar verildi. Ersoy, bölgedeki öğrencilerin güvenli bir şekilde sınavlara girebilmeleri için gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.
30 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'taki yerel seçimlerin kesin sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre, Aksaray'ın Güzelyurt, Kayseri'nin Pınarbaşı, Şanlıurfa'nın Hilvan ilçeleri ve beş belde olan Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Güneykaya, Tunceli'nin Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar, Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran ve Aksaray'a bağlı Sağlık beldelerinde 2 Haziran'da seçimler yenilenecek. Bu karar, yerel seçimlerdeki sonuçların kesinleşmesi sonrası alındı.
6 Mayıs 2024

Milli Eğitim Bakanlığı, kadrolu öğretmenlerin 2023 yılında iller arası isteğe bağlı yer değiştirme başvurularında görev sürelerinin hesaplanmasında esas alınan tarihi 30 Eylül'den 31 Aralık'a değiştirdi. Bu değişiklik, Bakanlık internet sitesinde ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in sosyal medya hesabında duyuruldu. Bakan Tekin, bu kararın öğretmenler odasındaki sohbetlerin bir sonucu olduğunu ve eğitim ailesine hayırlı olmasını temenni ettiğini belirtti.
19 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye genelinde 20 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladı. Atamalar, çeşitli branşlarda gerçekleştirilecek olup, sınıf öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi, özel eğitim ve rehberlik gibi alanlarda yoğunlaşacak. Atama süreci, KPSS puanları ve mülakat sonuçlarının yarı yarıya dikkate alınmasıyla yürütülecek. Bakan Tekin, ekonomik zorluklar içinde bu atamalar için destek veren kurumlar ve Cumhurbaşkanına teşekkürlerini iletti.
7 Mayıs 2024

Yüksek Seçim Kurulu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda uygulamalarda birlik sağlamak amacıyla Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi (SEÇSİS-SSPS) kullanılacağını duyurdu. Sistem, oy verme günü saat 17:00'den itibaren siyasi parti genel merkezleri, cumhurbaşkanı adayları ve yetkililer tarafından çevrimiçi olarak izlenebilecek. Sandık sonuçları ve imzalı tutanaklar, YSK tarafından belirlenen süre sonuna kadar paylaşılamayacak. Bağımsız adaylar, sonuçlara ve tutanaklara seçim çevresiyle sınırlı olarak erişebilecekler.
20 Mart 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren Anadolu, İstanbul ve Atatürk Üniversitesi’nin çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı açıköğretim programlarına kayıt kısıtlaması getirdi. Bu düzenlemeye göre, sadece 35 yaş ve üzeri lisans programı mezunları bu programlara kayıt yaptırabilecek. Diğer açıköğretim programlarında ise mevcut uygulama devam edecek.
25 Haziran 2024

Diken, 2018 ile 2023 arasında Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 'doğru yanıt sayısı' ortalamalarını derledi. Genel olarak ortalamalar yerinde sayarken bariz yükseliş görülen tek sonuç, Arapçada oldu. ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, bu yılki 'doğru yanıt sayısı' ortalamalarını paylaştı. YKS'nin ilk uygulandığı 2018'den itibaren her yılın 'doğru yanıt sayısı' ortalamaları derlendi ve analiz edildi.
20 Temmuz 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki yaklaşık 27 milyon öğrencinin bulunduğunu ve bu sayının pek çok ülkenin nüfusundan fazla olduğunu belirtti. Bahçeli, gençlerin sınavdan sınava sokulmasının yanlış olduğunu ve tekdüze eğitim anlayışına havale edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, üniversite sınavlarının kaldırılacağı günlerin çok uzak olmadığını söyledi.
20 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanı ve AKP milletvekili adayı Mahmut Özer, CNN Türk'te katıldığı bir programda 12'nci sınıf öğrencilerinin devamsızlıktan muaf tutulacağını duyurdu. Bu kararın, öğrencilerin Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) rahat bir şekilde hazırlanabilmeleri için alındığını belirtti.
2 Mayıs 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemi eğitimlerini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. YÖK Başkanı Erol Özvar, nisanda hibrit eğitim değerlendirileceğini belirtse de, üniversitelerin açılıp açılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor. 14 Mayıs seçimleri öncesinde, adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin durumu netleşmezse, öğrencilerin oy kullanma süreci zorlaşacak. Öğrenciler, hem sınav dönemi hem de ekonomik ve lojistik zorluklar nedeniyle memleketlerine dönüp oy kullanamayacaklarını ifade ediyorlar.
23 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için oy kullanacak seçmen sayısının 64 milyon 191 bin 285 olduğunu duyurdu. Yurt dışında yaşayan 3 milyon 286 bin 258 seçmenin de oy kullanabileceği, 2019 yerel seçimlerine göre yaklaşık 7 milyon yeni seçmenin eklendiği ve 195 bin 705 sandık kurulacağı belirtildi. Seçmen kütüğü 12 Nisan'da netleşecek ve 19 Nisan'da seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımına başlanacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, YSK listelerinde 1,3 milyon 'yabancı seçmen' tespit ettiklerini iddia etti.
5 Nisan 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023
İşaretlediklerim