Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye'den botlarla gelen göçmen sayısındaki artıştan dolayı, göçmenleri hızla geri göndermek ve yasa dışı göçü engellemek için Arnavutluk ile yapılan benzer bir anlaşmayı Türkiye ile de yapmayı planlıyor. Bu yılın başından itibaren Türkiye'den 1000'den fazla göçmen Manş Denizi üzerinden Britanya'ya ulaştı. Göç Bakanı Robert Jenrick'in, düzensiz göçmenlerin geri alımını kolaylaştıracak bir anlaşmayı görüşmek üzere bu ay içinde Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.
16 Temmuz 2023

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı, Filistin'i devlet olarak tanıdığını açıkladı. Bu adım, İspanya, İrlanda, Norveç ve Slovenya'nın benzer tanımalarının ardından geldi. Ermenistan, Birleşmiş Milletler'in ateşkes çağrısına uyduklarını belirterek, Filistin ve İsrail'in isteklerinin gerçekleşebilmesi için iki devletli çözümün tek yol olduğunu vurguladı.
21 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile bir araya geldi. Abu Dabi'de gerçekleşen görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkiler ve ekonomik işbirliği fırsatları ele alındı. Bu görüşme, Mehmet Şimşek'in bakan olduktan sonra gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyareti oldu. Toplantıya Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi ve diğer yetkililer de katıldı.
23 Haziran 2023

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin '2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi' raporunda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sağcı koalisyonunun tehlikede olduğu ve koltuğundan olma ihtimalinin arttığı belirtildi. Raporda, Netanyahu'nun yönetimine duyulan güvensizliğin arttığı ve büyük protestoların beklendiği, bu durumun farklı ve daha ılımlı bir hükümet olasılığını gündeme getirdiği ifade edildi. Ayrıca, İsrail'in 'Hamas'ı yok etme' hedefine ulaşmada zorlanacağı ve ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında Gazze saldırılarının yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları olduğu kaydedildi.
12 Mart 2024

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında 'adli yardım' anlaşması imzalandı. Anlaşma, 'cezai konularda karşılıklı adli yardım' öngörüyor. Bu durum, BAE'de bulunan suç örgütü lideri Sedat Peker'in durumunu gündeme getirdi. Peker'in avukatı Ersan Barkın, anlaşmanın Peker'in iadesine dayanak oluşturmadığını belirtti. Barkın, BAE'nin zaten Interpol üyesi olduğunu ve Peker'in iade edilmemesinin sebebinin iki ülke arasında bu anlaşmanın olmaması olmadığını ifade etti.
19 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Adalar Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan yeni imar planları, Adalar ilçesinde büyük bir tahribat yaratabileceği endişesini gündeme getiriyor. Ada sakinleri, planların adaları koruma amacı taşımaktan çok turizm amaçlı gelişmelere zemin sağlayacağını düşünüyor. Planlar, Adalar'ın doğal ve tarihi alanlarını yapılaşmaya açıyor ve bazı bölgelerde otel, lojistik alan ve heliport gibi yapılar planlanıyor. Ayrıca, planların deprem riskini göz ardı ettiği ve tescillenmeyi bekleyen yapıları koruma altına almadığı eleştiriliyor.
20 Ağustos 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki bir heyetin ateşkes müzakereleri için Katar'a gitmesine onay verdi. Heyet, rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes konularını görüşmek üzere CIA Direktörü William Burns, Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ile bir araya gelecek. Bu ziyaret, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Suudi Arabistan ve Mısır ziyaretlerinin ardından İsrail'e yapacağı ziyaretle aynı zamana denk geliyor. Arka planda, Gazze'deki insani kriz ve ABD'nin bölgede ateşkes için yaptığı çağrılar bulunuyor.
21 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce yaptığı basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, Suriye'deki gerilimin sona ermesi ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırılarını eleştirerek, bu saldırıların devlet terörü olduğunu ifade etti. Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda dünya liderleriyle görüşmeler yapacağını ve Filistin'deki durumu ele alacaklarını da belirtti.
21 Eylül 2024

Eski AKP Milletvekili Metin Külünk ve avukatlar Mücahit Birinci ile Burak Bekiroğlu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında 'savaş', 'soykırım' ve 'insanlığa karşı işlenen suçlar' iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İstanbul başsavcılığı, bu suç duyurusunu işleme alarak Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Suç duyurusu dilekçesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere hazırlandı.
14 Kasım 2023

Avrupa Birliği, 2023 yılında İsrail'in Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimlerini artırdığını belirtti. AB'nin raporuna göre, 2023'te Doğu Kudüs'te 18 bin 333, Batı Şeria'da ise 12 bin 349 konut inşa edildi. Bu, 2012'den beri en yüksek yerleşim sayısına ulaşıldığını gösteriyor. AB, İsrail'in bu yerleşim politikalarının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve iki devletli çözüm olasılığını zayıflattığını vurguladı.
2 Ağustos 2024

ABD, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı, bölgedeki vatandaşlarını tahliye etmek için bir plan hazırladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu 'tedbir amaçlı acil eylem planı'nın 'beklenmedik durum ve olasılıklar'a karşı hazırlandığını belirtti. İsrail-Filistin çatışmasının tırmanabileceği ihtimaline dair endişeler nedeniyle acil durum planlarını değerlendirmeye aldığı bildirildi.
25 Ekim 2023

Birleşmiş Milletler (BM), Kıbrıs adasındaki tarafları gayri resmi istişareler için ekimde bir araya getireceğini duyurdu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile ayrı ayrı görüştüğünü ve her iki tarafın da ekimdeki gayri resmi istişarelere katılmayı kabul ettiğini belirtti. Görüşmenin New York'ta yapılması bekleniyor.
30 Eylül 2024

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü İsrail'i ziyaret ederek İsrail'in savaş hedefleri ve stratejisi hakkında kapsamlı bir brifing alacak. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden'ın İsrail'e gidişinin 'İsrail, bölge ve dünya için kritik bir zamanda' gerçekleşeceğini belirtti. Blinken, Biden'ın Hamas'ın saldırıları karşısında İsrail ile dayanışma mesajı vereceğini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin serbest bırakılması için İsrail ile yakın koordinasyon içinde olacağını ifade etti. Ayrıca, Biden'ın İsrail'den, operasyonlarını sivil kayıpları nasıl en aza indirerek yürüteceği ve Gazze'deki sivillere insani yardım akışını nasıl sağlayacağı konusunda bilgi alacağı belirtildi.
17 Ekim 2023

Ahmet Hakan, köşe yazısında Fatih Erbakan'ın Türkiye hükümetinin İsrail'e jet yakıtı sattığı ve Kürecik radar istasyonunu İsrail için kullandırdığı yönündeki iddialarını ele alıyor. Hakan, İsrail bakanlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik hakaretlerine dikkat çekerek, Erbakan'ın iddialarının bu durumla çeliştiğini öne sürüyor. Ayrıca, Erdoğan'a yönelik artan düşmanlık ve hakaretlerin sebeplerini sorguluyor.
28 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rize AKP İl Teşkilatı toplantısında yaptığı konuşmada, Yeniden Refah Partisi üyesini sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, bu kişinin Mahmud Abbas'ın parlamentoda konuşturulması gerektiğini söylemesini terbiyesizlik olarak nitelendirdi ve bu kişinin zihinsel sıkıntıları olduğunu ima etti. Ayrıca, Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği noktayı vurgulayan Erdoğan, güçlü olunması durumunda İsrail'in Filistin'e yaptıklarını yapamayacağını belirtti.
28 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'in Refah'a yönelik planladığı kapsamlı kara operasyonu konusunda derin endişelerini dile getirdi. Biden, Gazze'ye acil insani yardımların artırılması gerektiğini ve İsrail'in sivilleri koruma sorumluluğu olduğunu vurguladı. Ayrıca, Katar'da İsrail ile Hamas arasında devam eden rehine takası anlaşma süreci de görüşüldü. Biden ve Netanyahu, Amerikalı ve İsrailli yetkililerin Washington'da bir araya gelmesi konusunda ve Gazze ile Mısır arasındaki sınırın güvenceye alınması konusunda mutabık kaldı.
19 Mart 2024

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, iki bini aşkın bir grupla Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyip 'Yaşasın İsrail' diye slogan attı. Bu eylem, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından tepkiyle karşılandı. Netanyahu, Mescid-i Aksa’ya ilişkin politikaların başbakan ve hükümet tarafından belirlendiğini ve bu tür bireysel eylemlerin statükodan sapma olduğunu belirtti. Mescid-i Aksa'nın statükosu, Ürdün ve Filistin arasında yapılan anlaşmalarla belirlenmiş olup, Ürdün'ün himayesinde bulunuyor.
13 Ağustos 2024

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçecek demiryolu hattının yapımını görüşüyor. Bu proje, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G-20 zirvesi dönüşü gündeme getirdiği ve BAE ile ortak çalışma başlatılacağını duyurduğu Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası. Abu Dabi merkezli ve 160 milyar dolarlık varlığı yöneten fon ADQ, demiryolu hattının hayata geçirilmesi için Türkiye ile görüşüyor. BAE, Türkiye ile dış ticaret hacmini 2030'a kadar 40 milyar dolara çıkarmak için işbirliğini artırmayı hedefliyor.
5 Ekim 2023

İsrail yönetimi, ABD'nin Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığından endişe duyuyor. ABD Başkanı Joe Biden ile Netanyahu arasında, Gazze'ye yönelik saldırıların yoğunluğu konusunda fikir ayrılıkları yaşanmış ve Netanyahu'nun Refah kentine saldırı planları bu ayrılığı derinleştirmiştir. Biden, Netanyahu'nun İsrail'e zarar verdiğini belirtmiş, ABD istihbaratı da Netanyahu'nun savaş nedeniyle görevden alınma ihtimalinin arttığına dair bir rapor paylaşmıştır. İsrail'den bir yetkili, ABD'nin bu raporu üzerine Netanyahu hükümetini devirmeye çalıştığını iddia etmiştir.
13 Mart 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap etmek için gittiği ABD ziyaretini kısa keserek ülkesine dönme kararı aldı. Bu karar, İsrail ordusunun Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın merkezi karargahını vurmasının ardından geldi. İsrail Savunma Bakanlığı, saldırının ardından savunma ve saldırı için tam hazırlıkta olduklarını belirtti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda iki kişinin öldüğünü ve 76 kişinin yaralandığını açıkladı.
27 Eylül 2024
İşaretlediklerim