ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirecek. Blinken, daha önce 12 Ekim'de İsrail'i ziyaret etmiş ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun savaş kabinesiyle yaklaşık sekiz saat süren bir toplantıya katılmıştı. Blinken'ın 5 Kasım'da Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor.
1 Kasım 2023

Arnavutluk Meclisi'nde, muhalefet milletvekilleri bazı yasa değişikliklerinin görüşülmesinin planlandığı meclis oturumunu engelledi. Ana muhalefet partisi Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) milletvekilleri başta olmak üzere, muhalefet partilerinden milletvekilleri, mecliste görüşmeleri engellemek için sandalyeleri kürsünün önüne yerleştirip sis bombası attı. Arnavutluk Meclis Başkanı Lindita Nikolla, yaşananları 'Arnavut parlamentosu için utanç' olarak nitelendirdi.
2 Kasım 2023

Suudi Arabistan'ın devlet kontrolündeki petrol şirketi Aramco, 50 milyar dolarlık projeler için Türk müteahhitlerle Ankara'da görüşmeler gerçekleştirdi. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Aramco'nun 2025'e kadar planladığı rafineri, boru hattı, yönetim binaları ve diğer altyapı projelerinde Türk müteahhitlerle çalışmak istediğini belirtti. İki tarafın yakında Suudi Arabistan'da tekrar bir araya gelmesi bekleniyor. Bu görüşmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ekonomik ve savunma ilişkilerini ilerletme konusunda anlaşmasının ardından gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 13 yıl sonra gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde Erbil'de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya geldi. Görüşmede, Erdoğan PKK'nın gündemden çıkarılması gerektiğini ve terörle mücadelede birlikteliğin önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin IKBY ile ticari ilişkilerini geliştirme arzusunu dile getirdi ve sınır kapılarının açılmasının önemine değindi.
23 Nisan 2024

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in Türkiye'ye yönelik tehdit oluşturabileceği yönündeki açıklamalarını savundu. Akbaşoğlu, Erdoğan'ın herkesin bildiği gerçekleri dile getirdiğini ve Türkiye'nin birlik içinde tehditlere karşı uyanık olması gerektiğini belirtti. CHP ve diğer muhalefet partileri ise bu açıklamaların Meclis'te kapalı oturumda tartışılması gerektiğini savunuyor.
3 Ekim 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'i Türkiye'ye davet edebileceklerini ve Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirmek istediklerini belirtti. Erdoğan, bu davetin her an olabileceğini ifade etti. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasında daimi ateşkes için olumlu adımlar atıldığını ve İsrail'in çatışmaları bölgeye yayma niyetinden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.
7 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in İran'ın petrol altyapısını hedef alacak muhtemel saldırı hazırlıkları hakkında bilgi verdiğini belirtti. Biden, bu tür saldırıları destekleyip desteklemediği konusunda net bir yanıt vermedi. İsrail'in İran'a yönelik saldırı planları, petrol fiyatlarının artmasına neden oldu. İsrail'in ilk olarak İran'ın petrol tesislerini vurmayı planladığı, İran'ın ise misilleme durumunda İsrail'in altyapısını hedef alacağı bildirildi.
4 Ekim 2024

Arnavutluk'un Berat kentinde bir restorandan hesap ödemeden ayrılan bir grup İtalyan turistin faturası, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından ödendi. Meloni'nin talimatıyla, turistlerin yaklaşık 80 avro tutarındaki faturası ödendi. İtalya'nın Tiran Büyükelçiliği, İtalyanların kurallara saygılı olduğunu ve borçlarını ödediğini belirtti. Faturanın Meloni'nin kişisel ödenekten karşılandığı belirtildi.
19 Ağustos 2023

İbrahim Varlı, NATO Zirvesi'nde Türkiye adına başarı olarak sunulan kararların aslında ülkeyi büyük bir tehlike ile karşı karşıya bıraktığını savunuyor. Zirvede alınan kararların Türkiye'nin bugününü ve yarınını ipotek altına aldığını belirten Varlı, özellikle iki yıl sonraki zirvenin Türkiye'de yapılacak olmasının öne çıkarıldığını ifade ediyor. Ayrıca, Washington'daki zirvede alınan kararların sadece Türkiye'yi değil, küresel güvenliği de tehdit ettiğini vurguluyor.
13 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79’uncu Genel Kurulu için bulunduğu New York’ta, ABD ile ilişkilerin başkan kim olursa olsun değişmeyeceğini belirtti. Erdoğan, Türkevi’nde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, küresel ve bölgesel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. BM'nin reform ihtiyacına dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin NATO müttefikliği ve Avrupa Birliği üyelik perspektifine vurgu yaptı. Ayrıca, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Teşkilatı, BRICS ve ASEAN ile ilişkilerini güçlendirme kararlılığını ifade etti.
23 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerini kapsayan resmi ziyaret turunun son durağı olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) vardı. Erdoğan'a eşi ve birçok bakan ve yetkili eşlik ediyor. Bu ziyaret, Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine geçmesi ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin artırılması çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Erdoğan, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan tarafından resmi törenle karşılanacak.
19 Temmuz 2023

İsrail, güvenlik gerekçesiyle Türkiye dahil bölge ülkelerindeki diplomatlarını geri çağırdı. Bu karar, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e 'Aksa Tufanı' adlı kapsamlı saldırı başlatmasının ardından geldi. İsrail ve ABD'ye karşı bölgedeki birçok ülkede büyük protesto eylemleri başlamıştı. ABD, protesto eylemlerinden duyduğu endişe nedeniyle Adana’daki konsolosluk binasını 'bir sonraki duyuruya kadar' kapatmıştı.
19 Ekim 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazze konusunu ele almak üzere bir araya gelecek. Bahçeli, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını 'soykırım raddesine ulaşan hunhar saldırılar' olarak nitelendirmiş ve ateşkes için 24 saat süre vermişti. Davutoğlu ise Bahçeli'nin bu çağrısını 'takdirle' karşılamış ve desteklemişti. İki liderin yüz yüze görüşme kararı aldığı belirtildi.
22 Ekim 2023

Diyanet İşleri Başkanlığı, 24-28 Nisan tarihleri arasında Ürdün üzerinden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya bir ziyaret turu düzenleyeceğini duyurdu. Bu ziyaret, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek ve 'üç gece dört gün' sürecek. Türkiye'de siyasi iktidarın İsrail ile olan ilişkileri ve İsrail-İran gerilimi devam ederken, Diyanet'in bu turu düzenlemesi ve İsrail'den vize alınarak gerçekleştirilmesi dikkat çekici bulunuyor.
18 Nisan 2024

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, 14-15 Ağustos tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek olan Abbas, TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Abbas'ın bu ziyaretinde Meclis'te konuşma yapacağını belirtti. Erdoğan, daha önce Abbas'ı Meclis'te konuşma yapmaya davet ettiklerini ancak Abbas'ın gelmediğini söylemişti.
31 Temmuz 2024

Britanya merkezli The Times, Hamas lideri Yahya Sinvar’ın özel kalem müdürü Hamza Abu Shanab’ın evinde Türkiye’de üs kurulması başlıklı bir belge bulduğunu iddia etti. Habere göre, Hamas Türkiye'de askeri, diplomatik ve ahlaki açıdan direniş güçlerini güçlendirecek bir üs kurmayı planlıyor. Planda, Türkiye'de kurulacak üssün finansmanı ve gönderilecek personel detayları yer alıyor, ancak finansmanın kimden olduğu ve planı kimin yazdığına dair bilgi verilmiyor.
14 Mayıs 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e gitmek üzere olduğunu duyurdu. Blinken, İsrailli ortaklarıyla sahadaki durumu görüşmek ve terörist saldırılara karşı mücadelede onları nasıl destekleyebileceğini konuşmak üzere İsrail'e hareket edeceğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, ziyaretin bir 'dayanışma ve destek' mesajı olacağını ifade etti.
11 Ekim 2023

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 'kırılgan' olarak nitelendirdiği ülkelere yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Türkiye'nin cari açığının yüksek olduğu bir dönemde döviz rezervlerinin artış göstermesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'dost ülkelerin destek verdiği' yönündeki açıklamaları bu durumu destekler nitelikte. Suudi Arabistan daha önce Merkez Bankası'na beş milyar dolar yatıracağını duyurmuştu ve el-Cedan, Pakistan, Türkiye ve Mısır gibi ülkelere istikrar sağlamak amacıyla yatırım fırsatları aramaya devam edeceklerini belirtti.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim