Gelir İdaresi Başkanlığı, depremlerden etkilenen afetzedelere yapılan bağışların vergiden düşülebileceğini duyurdu. Hem nakdi hem de ayni bağışlar için geçerli olan bu uygulama, AFAD ve Türk Kızılayı aracılığıyla yapılan bağışları kapsıyor. Ayni bağışlar, AFAD'ın yönlendirmesiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilecek. Bağışlar KDV'den muaf tutulacak ve yüklenilen KDV'ler işletmeler tarafından indirim konusu olabilecek.
16 Şubat 2023

Türkiye'de meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından, Merkez Bankası ve kamu bankaları AFAD ve Kızılay'a toplam 69 milyar lira bağışta bulundu. Türk Telekom ve Turkcell gibi özel sektör temsilcileri de milyarlarca lira bağış yaptı. Toplam bağış miktarı 21:50 itibarıyla 92 milyar 899 milyon 912 bin liraya ulaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağışların tamamının depremzedeler için kullanılacağını belirtti.
15 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 'Türkiye Tek Yürek' yardım kampanyasında taahhüt edilen 115 milyar liranın 85 milyar lirasının toplandığını açıkladı. 6 Şubat depremlerinin ardından başlatılan kampanyada toplanan bağışların AFAD ve Kızılay'a verilmesi planlanmıştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Yerlikaya, toplanan bağışların yaklaşık 56 milyar lirasının depremzedeler için kullanıldığını belirtti. Henüz bağışını yapmayan kişi ve kuruluşlarla iletişim sürecinin devam ettiği ifade edildi.
10 Aralık 2023

ABD'li yatırım bankası Citi, Türkiye'de 14 Mayıs sonrasında para politikasının normalleşmesi halinde ülkeye 12 ay içinde 50 milyar dolarlık bir kaynak aktarılabileceğini tahmin ediyor. Citi analistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, seçim sonrası doğru para politikası uygulanması durumunda Türkiye'nin kredi risk primlerinin 250 puan düşebileceğini ve bu durumun Türk Lirası'nın değer kazanmasına yol açabileceğini belirtiyor. Ayrıca, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim kampanyasında yurt dışı görüşmelerinde bağladığı 300 milyar dolarlık yatırımı öne çıkarması bekleniyor.
12 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yurt dışından Türkiye'ye getireceğini iddia ettiği 300 milyar dolarlık fon için 'tefecilerin parası' ifadesini kullandı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na bu parayı getirmesi için meydan okudu ve Kılıçdaroğlu'nun iddialarını yalan olarak nitelendirdi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun bu fonları esrar ve eroin kaçakçılarından alacağını öne sürerek eleştirilerini sürdürdü.
29 Nisan 2023

Kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak banka kredilerine sağlanacak devlet destekli faiz desteği için anapara tutarı limitleri yükseltildi. Konut ve işyeri güçlendirme, yapım ve edinme kredilerine faiz desteği için başvuru süresi bir yıldan üç yıla çıkarıldı. Güçlendirme kredisi üst limiti 240 bin TL'den 320 bin TL'ye, konut yapım ve edinme kredileri 600 bin TL'den 1 milyon 250 bin TL'ye, işyeri yapım kredisi 600 bin TL'den 800 bin TL'ye, işyeri edinme kredisi ise 250 bin TL'den 350 bin TL'ye yükseltildi.
13 Nisan 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşler ve yatırımcı mağduriyetleri üzerine ekonomi yönetimi bir dizi tedbir açıkladı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yer aldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Türkiye Varlık Fonu (TVF), borsayı desteklemek amacıyla devlet bankaları tarafından yönetilen yatırım fonlarına en az 1 milyar dolarlık kaynak ayırmayı planlıyor ve ilk olarak Ziraat Portföy yatırım fonlarına para aktaracak.
27 Şubat 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası'ndan 'yatırım projelerinin finansmanı' için kredi almasını eleştirdi. Kredilerin, Türkiye'nin döviz ihtiyacına kısmen çare olacağını ancak ithalat zorunluluğu nedeniyle tamamının bu amaç için kullanılamayacağını belirtti. Korkmaz, IMF'den alınacak doğrudan ve daha düşük faizli bir borçlanmanın, Dünya Bankası'na göre daha avantajlı olacağını savundu. Ayrıca, Dünya Bankası'nın projeler üzerindeki sıkı kontrolünün Türkiye'nin keyfi yatırım maliyeti hesaplamalarını engelleyeceğini ifade etti.
16 Nisan 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere yardım için bağış yapan ve kendisi tarafından 'beşli çete' olarak nitelendirilen şirketlere seslenerek, bağış dekontlarını saklamalarını ve bu bağışları şirketlerin devletten aldıkları ihaleler nedeniyle oluşan 418 milyar dolarlık borçlarından düşeceğini ifade etti. Bu şirketlerin, AKP iktidarı döneminde beş farklı sektörde iktidara yakın gruplara aktarılan 418 milyar dolarlık kaynağın sahipleri olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bağış yapan şirketlerin performansının kendisini duygulandırdığını belirtti.
15 Şubat 2023

Saygı Öztürk, devletin ekonomik zorluklar karşısında yolsuzlukla mücadele yerine kamuda tasarruf önlemlerine odaklandığını belirtiyor. Özellikle el değiştiren belediyelerde lüks makam odaları, fazla araç kiralamaları ve gereğinden fazla personel gibi konuların gündemde olduğunu vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanı'nın, kamuda tasarruf önlemlerinin yılın ikinci yarısında uygulanacağını açıkladığını ifade ediyor.
2 Haziran 2024

Kahramanmaraş depremleri sonrasında başlatılan ve televizyon kanallarının ortak yayınıyla desteklenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında toplanan 115 milyar liranın kullanımının araştırılması için CHP tarafından verilen önerge, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kampanya kapsamında Merkez Bankası'nın 30 milyar liralık bağışı ve 9 milyonu aşkın SMS ile yapılan bağışlar dikkat çekmişti. Ancak toplanan bağışların yaklaşık 31 milyar lirasının henüz yatırılmadığı belirtiliyor.
5 Temmuz 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında, Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki kamu bankaları ve kuruluşlar toplamda 52,5 milyar TL bağış yapmayı taahhüt etti. Kampanya kapsamında toplam 115 milyar TL'nin üzerinde bağış toplandı. TVF'nin başkanı olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yönetimindeki kuruluşlar, toplanan bağışların yarısından fazlasını sağladı. TVF, daha önce de kamu bankalarına büyük miktarda sermaye enjeksiyonu yapmıştı.
16 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin riskli binaların yenilenmesi için başlattığı sıfır faizli finansman ve kira desteğinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında her bir daire için 1 milyon 250 bin liralık bir kredi limiti tahsis edildiğini duyurdu. Bu kredi paketi, düşük faiz oranları ve iki yıl ödemesiz olarak sunulacak ve 100 metrekarelik bir dairenin maliyetinin neredeyse tamamını karşılayacak şekilde tasarlandı.
2 Nisan 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), temassız ödemelerde şifresiz işlem limitini 750 liradan 1500 liraya çıkardı. Bu değişiklik, 1 Temmuz 2024 Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Daha önce 1 Temmuz 2022'de 750 liraya çıkarılan limit, iki yıl sonra yeniden güncellenmiş oldu.
28 Haziran 2024

İş Bankası, Türkiye'deki büyük depremin ardından deprem bölgesindeki müşterilerine yönelik bir destek paketi duyurdu. Paket kapsamında, depremde hayatını kaybeden müşterilerin borçları tamamen silinecek ve hayatta kalan müşterilerin ile KOBİ ve küçük işletmelerin kredi ödemeleri altı ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek. Ayrıca, AFAD'a 1 milyar liralık bağış yapılacak ve Darüşşafaka'da eğitim görecek depremzede çocukların masrafları karşılanacak. İş Bankası kredi kartlarıyla yapılan bağışlar da altı ay faizsiz taksitlendirilecek.
15 Şubat 2023

Merkez Bankası'nın 16 Mayıs'ta yaptığı düzenlemeyle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirilmiş ve belirli limitin üzerindeki kredi kartlarıyla nakit çekim ve kuyum harcamaları kısıtlanmıştır. Bu düzenleme sonrasında birçok banka kredi kartından nakit avans çekimini durdurmuştur. Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, vatandaşların bankalardan nakit çekemeyince esnaflara giderek POS cihazları üzerinden nakit para çekmeye çalıştıklarını ve bu durumun yasal olmadığını Twitter üzerinden paylaşmıştır.
18 Mayıs 2023

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların 2022 yılında elde ettikleri rekor kârların bir kısmını dağıtmak için yaptıkları talepler üzerine çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin toplantısında konuşan Akben, kar dağıtımının bankaların rasyolarına göre belirli bir oranda olabileceğini ifade etti. Türkiye'deki bankalar, enflasyona endeksli tahviller sayesinde 2022'de yüksek kârlar elde etmiş ve BDDK'ya kar dağıtımı yapmak istediklerini bildirmişlerdi.
16 Ocak 2023

Nuray Sancar, yeni vergi kanununun büyük şirket ve firmalara ayrıcalıklar sağladığını, bu durumun ise toplumun alt kesimlerine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor. AKP Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve bazı sanayi ve ticaret odaları başkanlarının vergilerini ödemediği iddiaları gündeme gelirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milyonlarca liralık borcun silindiğini açıkladı. Kamu harcamalarında tasarruf yapılırken, tarikat ve cemaatlere büyük miktarda hibe ve indirimler sağlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise ekonomik göstergelerin iyileştiğini savunuyor.
26 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Sapanca'daki Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yılın ikinci yarısında kamuda tasarruf ve harcama kontrolü uygulamalarının başlayacağını açıkladı. Çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirten Şimşek, yakında detayların paylaşılacağını ifade etti. Aynı zamanda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücret zammının ocak ayında yapıldığını ve temmuz ayında ikinci bir zam yapılmayacağını duyurdu. Bu durum, hükümetin halkın ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak aldığı kararlar arasında yer alıyor.
30 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kamuda tasarruf ve harcama üzerine çalışmaların son aşamaya geldiğini ve 2024'ün ikinci yarısında uygulamaya konulacağını belirtti. Şimşek, dezenflasyon sürecinin başlaması için yapısal reformlar ve maliye politikası alanında adımlar atacaklarını ifade etti. Ayrıca, enflasyonu düşürme sürecinin zaman alacağını ve bu süreçte sıkı para ve maliye politikalarının önemli olduğunu vurguladı. Bakan, vergi muafiyetleri ve istisnaların da gözden geçirileceğini söyledi.
26 Nisan 2024
İşaretlediklerim