Uluslararası Para Fonu (IMF), Fas'ın iklim değişikliğiyle mücadelesini desteklemek amacıyla yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir kredi onayladı. 18 aylık kredi programının, Fas'ın iklim kırılganlıklarını ele almasına, iklim değişikliğine karşı direncini artırmasına ve karbonsuzlaşma fırsatlarını yakalamasına yardımcı olacağı belirtildi. Ayrıca, bu desteğin Faslı yetkililerin doğal felaketlere karşı hazırlıklı olma durumunu güçlendirmesine ve sürdürülebilir kalkınma için finansmanı teşvik etmesine de katkı sağlayacağı ifade edildi.
28 Eylül 2023

Murat Muratoğlu'nun yazısında, seçim öncesi kredi kartlarına limit kısıtlaması ve yeni düzenleme geleceğinin açıklanması sonucu kredi kartı harcamalarının arttığı belirtiliyor. Faiz artırımının yasaklanmasıyla birlikte kredi kartlarının faizsiz kredi gibi kullanıldığı, ancak bu durumun seçime kadar sürmediği, bankaların kredi kartı nakit avans taksit sayısını üçe düşürdüğü ve bu değişikliğin herhangi bir açıklama yapılmadan gerçekleştiği ifade ediliyor. Yazıda, finansal kuruluşlar üzerinde büyük bir baskı olduğu ve bankaların aslında kredi kartı kullanımını teşvik ettiği ancak mevcut durumda farklı bir yol izlediği vurgulanıyor.
12 Mart 2024

Mart ayında, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artış gösterdi. Türkiye'de kredi kartı sayısı 121,4 milyon, banka kartı 192 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 93,3 milyon olarak kaydedildi. Bu artış, ekonomi yönetiminin kredi kartı kullanımını düşürmeye yönelik çabalarına rağmen gerçekleşti. Ayrıca, internetten kartla yapılan ödemelerin tutarı da yüzde 135 artarak 355 milyar liraya ulaştı.
19 Nisan 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'Tek Yürek' kampanyasında yüksek bağışlar yapan ve son yıllarda hızla zenginleşen iş insanlarını eleştirdi. Demirtaş, bu kişilerin hükümete yaptıkları bağışların, daha önce kullanılmış olsaydı insan hayatlarını kurtarabileceğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de var olan ekonomik eşitsizliğe ve adaletsizliğe dikkat çekerek, bu durumun değişmesi için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Kampanyada toplanan bağış miktarı 115 milyar TL'yi aşarken, bazı iş insanlarının aynı gün devletten teşvik aldığı da ortaya çıktı.
20 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın savunma sanayiini seçim malzemesi olarak kullandığını eleştirerek, bu duruma son vereceklerini ifade etti. Bir video paylaşarak, İHA-SİHA'ların hangara çekileceği ve sosyal yardımların kesileceği yönündeki iddiaları yalan olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu, savunma sanayiinin siyasallaştırılmaması gerektiğini ve devletin taşıyıcı kolonlarını güçlendireceğini söyledi.
4 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Adıyaman'da bir iftar programında yaptığı konuşmada, Hazine'den çalındığını öne sürdüğü 418 milyar doları Türkiye'ye geri getireceğini ve çalanların yanına kar bırakmayacağını belirtti. Kılıçdaroğlu, ayrımcılığa karşı olduklarını, hakkın ve adaletin yanında olduklarını ifade etti ve vatandaşlara 14 Mayıs'ta adaletten yana oy kullanmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, eleştirilere açık olduklarını ve hatalarını kabul edebileceklerini dile getirdi.
12 Nisan 2023

AKP tarafından hazırlanan 31 maddelik kamuda tasarruf düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Eylül 2024'ten 1 Ocak 2025'e ertelendi. Düzenleme, taşıt ve iş makinelerinin satışı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkileri, hibrit araçlar için ÖTV oranları ve kamu kurumlarının bütçe ödenekleri gibi konuları kapsıyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engellenecek.
18 Temmuz 2024

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili etkileyen depremin ardından, İYİ Parti, CHP ve HDP milletvekilleri depremzedelere destek olmak için birer maaşlarını bağışlama kararı aldılar. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, milletvekillerinin bu kararı aldığını duyurdu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde CHP milletvekilleri de benzer bir karar aldı. HDP ise oluşturduğu deprem fonuna milletvekillerinin maaşlarını bağışlayarak depremzedelere destek vereceklerini açıkladı.
9 Şubat 2023

Aselsan, Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, 2,28 milyar lira olan ödenmiş sermayesini yüzde 100 artırma kararı aldığını duyurdu. Bu artış, geçmiş yılların kârlarından karşılanacak ve şirketin sermayesi 4,56 milyar liraya yükselecek. Sermaye artırımı için gerekli olan 2,28 milyar lira, (A) ve (B) grubu nama yazılı bedelsiz paylar olarak pay sahiplerine dağıtılacak.
9 Mayıs 2023

Dünya Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ile Türk sanayisinin hava kirleticileri ve sera gazı emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla 416 milyon dolarlık bir kredi anlaşması imzaladı. Bu kredi, imalat sektörünün zararlı emisyonları azaltmak için temiz teknolojileri ve süreçleri benimsemesine yardımcı olacak bir projeyi finanse etmeyi amaçlıyor. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, bu adımın Türk sanayisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmasının önemine dikkat çekti.
20 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Türkiye Varlık Fonu, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'na toplam 111,7 milyar lira sermaye artırımı yaptı. Bu destekle TVF'nin Halk Bankası'ndaki payı %87,7'den %91,5'e, Vakıflar Bankası'ndaki payı ise %64,8'den %74,8'e yükseldi. Kamu bankaları, son yıllarda ekonomiyi desteklemek için kullandıkları ucuz finansman ve Kredi Garanti Fonu kredileri nedeniyle sermaye ihtiyacı içindeydi. TVF, Mart 2022'de 51,5 milyar lira ve Mayıs 2020'de 21 milyar lira olmak üzere daha önce de kamu bankalarına sermaye desteği sağlamıştı.
31 Mart 2023

Bloomberg'e göre, Dünya Bankası Türkiye'ye verdiği desteği ikiye katlayarak 35 milyar dolara çıkarmak için görüşmeler düzenliyor. Bu finansmanın, hükümete doğrudan kredi vermenin yanı sıra özel sektöre desteği de içereceği belirtiliyor. Artırılması düşünülen finansman, yeni ekonomi yönetimine bir 'güven oyu' olarak görülüyor. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, bu durum Batı yatırımlarını çekme çabalarını da beraberinde getiriyor.
5 Eylül 2023

CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, 1999 Marmara depreminden sonra toplanan deprem vergilerinin, Hazine'nin diğer giderleri için kullanıldığını ve bu durumun suç teşkil ettiğini belirtti. 1999'dan bu yana toplanan 88 milyar liranın depremle ilgili hiçbir tedbir için kullanılmadığını ifade etti. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanlarından Mehmet Şimşek ve Lütfi Elvan'ın bu vergilerin farklı alanlarda kullanıldığına dair açıklamaları da haberde yer aldı.
9 Mart 2023

Alp Altınörs, Erdoğan'ın ilan ettiği Orta Vadeli Plan'ın esasları itibariyle bir IMF programı olduğunu ve IMF'nin desteğini aldığını belirtiyor. Altınörs, Erdoğan'ın IMF'ye başvurmamasının nedeninin, IMF'nin yapısal uyum programlarının Erdoğan'ın ekonomi politikalarıyla çelişmesi olduğunu savunuyor. Ayrıca, Türkiye'deki enflasyonun arz yönlü olduğunu ve talebin kısılması yerine fiyatların dondurulması gerektiğini öne sürüyor.
24 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın 2022 yılı faaliyet karından 30 milyar lira, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına bağışlanacak. Bankanın toplam karı 72,02 milyar lira olarak açıklanmış ve bu karın bir kısmının Hazine'ye aktarılması bekleniyor. Ayrıca, Merkez Bankası 2022'de yaklaşık 22 milyar lira kurumlar vergisi ödemiş olacak. 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasında toplam vaat edilen 115 milyar liranın 74 milyarının yatırıldığı, geri kalanın ise henüz yatırılmadığı belirtilmiş ve AFAD'ın ödeme yapmayanları ifşa etmeye hazırlandığı bildirilmiş.
28 Mart 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Halkbank'ın yaklaşık 5 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7 milyar TL üzerindeki tahsisli sermaye artırımını onayladı. Bu artırım, her iki bankanın da hakim ortağı olan Türkiye Varlık Fonu'na tahsisli olarak gerçekleştirilecek. 14 Mayıs'taki seçim öncesi hükümetin kredi kullanımını artırma planı çerçevesinde, Ziraat Bankası dahil olmak üzere kamu bankalarının sermayesi toplamda 5,5 milyar dolar artırılacak. Kamu bankalarına daha önce de benzer sermaye artışları sağlanmıştı.
28 Mart 2023

15 Şubat'ta düzenlenen ‘Türkiye Tek Yürek’ bağış kampanyasında toplanan 115 milyar liranın yaklaşık 31 milyar lirası 1 Nisan itibariyle hala yatırılmamış durumda. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yatırılan miktarın 84 milyar 400 milyon lira olduğunu açıklamış, ancak aradan geçen sürede eksik kalan miktarın ne kadarının yatırıldığı veya toplanan paraların kullanım alanları hakkında bilgi verilmemiş. AFAD'ın taahhütleri yerine getirmeyen kişi ve kurumları ifşa etme planı olduğu belirtilmiş, fakat bu konuda bir gelişme olmamıştır.
18 Nisan 2023

Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından Türkiye Merkez Bankası'na yatırılacağı duyurulan 5 milyar dolarlık mevduat, bankanın hesaplarına giriş yaptı. Bu gelişme, bankacılık kaynakları tarafından 13 Mart tarihli bilanço verilerinde görülebildi. Mevduat yatırılması konusunda anlaşma, Suudi Arabistan Turizm Bakanı ve Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Al Katip ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında ay başında imzalanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkelerinden gelen desteklerle ilgili olumlu açıklamalarda bulundu.
14 Mart 2023

Geçen yıl seçim vaadi olarak sunulan 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi başvuruları yarın başlıyor. Bu krediyi sağlamak amacıyla Aile ve Gençlik Fonu kuruldu. Fon, bütçedeki petrol ve maden gelirlerinin yüzde 20'sini alacak ve bu oran Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 40'a çıkarılabilecek. Ayrıca, fon vergi ve harçlardan muaf tutulacak ve bağış yapanlar bağış miktarını Gelir ve Kurumlar Vergisinden düşebilecek. Fonun denetimi ve gelir-gider açıklamaları konusunda belirsizlikler bulunmakta.
14 Şubat 2024
İşaretlediklerim