Ekonomist Özlem Derici Şengül, Merkez Bankası'nın sadeleşme sürecinde yavaş hareket etmesinin reel sektörün kaynak aktarma mekanizmasını olumsuz etkilediğini belirtti. Bankacılık sektörü kaynakları, yeni ekonomi yönetimi altında piyasalarda büyük bir değişiklik olmadığını ve krediye erişim sıkıntısının devam ettiğini ifade etti. Şengül, kredi büyümesinin özel sektörde negatife döndüğünü ve bu durumun ekonomide ani durma riskini artırdığını, bankacılık sisteminin kredi vermede çekimser kaldığını ve bu durumun iş dünyası için ciddi nakit akışı problemleri yarattığını vurguladı.
12 Temmuz 2023

Şanlıurfa'da sağlıkta şiddet vakaları artış gösteriyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin, sistem ve yetersizliklerden kaynaklanan sorunların sonucu olduğunu belirtti. Son yedi yılda Türkiye genelinde 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığı belirtilirken, gerçek sayının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Şanlıurfa'da sağlık hizmetlerinde yetersizlik, uzun bekleme süreleri ve hasta yakınlarının hastanelerde oluşturduğu kalabalık, şiddetin artmasına zemin hazırlıyor. Ayrıca, sağlık okuryazarlığının düşük olması ve göçmen nüfusun fazlalığı da şiddeti tetikleyen faktörler arasında.
11 Ekim 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Türkiye'deki deprem bölgesinde ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve uyuz vakalarının artması salgın endişesini artırıyor. Sağlık Bakanlığı, bölgede geniş çaplı sağlık personeli görevlendirmiş ve aşılar göndermiş olmasına rağmen, sahadan gelen raporlar yetersiz önlemler ve koordinasyon sorunları olduğunu gösteriyor. Güvenlik sorunları, asbest maruziyeti, hayvan ısırıkları ve kuduz aşısı eksikliği gibi konular da raporlarda yer alıyor. Gaziantep, Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığı belirtiliyor.
14 Şubat 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremlerinden sonra Hatay'da bazı hastaneler hasar gördü ve hizmet veremez hale geldi. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şehir hastaneleri yerine mevcut hastanelerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve mevcut sağlık sisteminin afet durumunda yetersiz kaldığını ifade etti. Hatay'da sadece iki hastane kullanılabilir durumda kaldı. Ökten, afet bölgesindeki sağlık çalışanlarının zor şartlar altında çalıştırıldığını ve yeterli organizasyonun olmadığını dile getirdi.
22 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

İstanbul, İzmir ve Samsun'da toplam sekiz aile hekiminin iki yıllık sözleşmeleri yenilenmedi. İstanbul'daki hekimler, reçetelerin geri dönmesiyle durumu fark etti. İSTAHED Başkanı Dr. Serkan Özbakış, sözleşmelerin yenilenmemesini 'hukuk katliamı' olarak nitelendirdi ve Anayasa Mahkemesi'nin ilgili yasal düzenlemeyi iptal ettiğini belirtti. AHEF Örgütlenme Komisyonu Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, sağlık il müdürlüklerinin 'kraldan çok kralcı' bir tutumla hareket ettiğini ve hukuksal dayanak olmadan kararlar aldığını ifade etti. Ayrıca Özbakış ve Eryazğan hakkında aşı yokluğuyla ilgili bilgi verdikleri için soruşturma başlatıldığı belirtildi.
3 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihtiyaç sahibi 8 milyon 897 bin kişi için 3,2 milyar TL sağlık sigortası ödemesi yapıldığını belirtti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın istatistiklerine göre bu sayı 6 milyon 939 bin kişi. Hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç, bu farkın nedenini sorgulayarak, yoksul vatandaşların sayısının artıp artmadığı veya başka bir açıklama olup olmadığını sordu. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın mali raporlarında sağlık sigortası için ödenen miktarın 23,3 milyar TL olduğu belirtildi. Hekimler, sosyal yardımların devletin görevi olduğunu ve kamuoyunun bu konuda daha ayrıntılı bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eleştirilerine konu olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gelir-gider dengesindeki bozulma ve artan finansman açığı nedeniyle sağlık giderleri ve emekli aylıklarını ödemekte zorlanıyor. 2023 yılı için beklenen finansman açığının neredeyse yarısı ilk iki ayda gerçekleşti. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, 20 yıllık AKP iktidarının politikalarının SGK'yı bu duruma getirdiğini belirtiyorlar. SGK'nın mali büyüklüğü 2023 için 1.582 milyar 204 milyon TL olup, merkezi yönetim bütçesinin yaklaşık dörtte birine denk geliyor ve bütçe transferleri olmadan sağlık giderleri ve emekli maaşları ödenemeyecek durumda.
8 Mayıs 2023

Rahmi Turan, Türkiye ekonomisinde yaşanan sıkıntıların bilim dışı uygulamalar ve Merkez Bankası Başkanlarının görevden alınmaları sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetimine getirilmesi ve rasyonel politikalara dönüş vurgusu yapmasına rağmen, beklenen iyileşmelerin gerçekleşmediğini ifade ediyor. Turan, devletin savurganlığının devam ettiğini, yerel seçimler için büyük harcamalar yapıldığını ve ekonomideki sorunların çözülmediğini eleştiriyor.
4 Şubat 2024

Sağlık Bakanlığı'nın Beyaz Reform adı altında çıkardığı Ek Ödeme Yönetmeliği, bazı hekim ve diş hekimlerini kapsam dışı bıraktı. Sekiz aydır düzenleme bekleyen bu hekimler, ayrımcılığa uğradıklarını ve kamu çalışanı oldukları halde neden reformdan yararlanamadıklarını sorguluyorlar. Yönetmelik, koruyucu sağlık hizmetlerini göz ardı ettiği ve tedavi edici hizmetleri teşvik ettiği için eleştiriliyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve tıp fakültelerinde çalışan hekimlere yapılan ek ödemeler, diğer kurumlarda çalışan hekimlere yapılmıyor, bu da gelir farklılıklarına yol açıyor.
24 Mart 2023

Emekli öğretmen ve iki hekim annesi Necla Eryazğan, sağlıkta yaşanan şiddet olaylarına karşı isyan etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya seslenen Eryazğan, tedbir alınması gerektiğini belirtti. Eryazğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da bu konuda bir şeyler söylemesini beklediğini ifade etti. Son yedi yılda 23 bine yakın sağlık çalışanının şiddete uğradığı belirtildi. Sağlık Bakanı Koca, 'hastanelerde güvenli çalışma ortamları oluşturma konusunda kararlı olduklarını' ifade etmişti.
24 Ağustos 2023

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Diyarbakır Ergani Devlet Hastanesi'nde görev yapan tek göz doktoru Cansev Şekerler, yoğun hasta talebi nedeniyle odasında mahsur kaldı. Günde en fazla 42 hastaya randevu oluşturulabilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS), rapor talebiyle gelen hasta sayısında sınır bulunmuyor. Hekim Birliği Sendikası Başkan Yardımcısı Dr. Özgür Öz, doktorun ve hastanenin günlük çalışma kapasitesine uygun biçimde MHRS'den randevu açılması gerektiğini belirtti ve Sağlık Bakanlığı'ndan konuya bir an önce çözüm getirilmesini talep etti.
13 Ağustos 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısını ele alıyor ve bu durumun uzun süredir devam ettiğini, ancak son zamanlarda daha da kötüleştiğini belirtiyor. İlaç fiyatlarının Euro cinsinden sabitlenmesi ve bu değerin uzun süredir güncellenmemesi nedeniyle, ilaç firmalarının bazı ürünleri üretmeyi veya ithal etmeyi durdurduğunu ifade ediyor. Muratoğlu, firmaların ticari kuruluşlar olduğunu ve kar amacı güttüklerini, bu nedenle mevcut durumda ilaç temininde yaşanan sıkıntıların ekonomik temellere dayandığını vurguluyor.
13 Nisan 2024

Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Türkiye'de 40 yaş üstü ölümlerin %5-25'inin meslek hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Türkiye'de meslek hastalıklarının yeterince kayıt altına alınmadığını, verilerin bilinçli olarak gizlendiğini ve bu durumun dünya genelinde bir sorun olduğunu ifade etti. Resmi istatistiklerin gerçek durumu yansıtmadığını, meslek hastalıkları hastanelerinin yetersiz olduğunu ve SGK'nın meslek hastalıklarını gizleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Ayrıca, meslek hastalıklarının tanı ve tazminat süreçlerinin karmaşık olduğunu ve bu durumun hukuki mücadeleleri zorlaştırdığını dile getirdi.
18 Nisan 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında, Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu'nun raporuna göre, özellikle Hatay ve çevre illerde temel ihtiyaçlar ve birinci basamak sağlık hizmetleri yeterli düzeyde sağlanamıyor. Birçok aile sağlığı merkezi (ASM) çalışmazken, temiz içme ve kullanma suyu, tuvalet, yıkanma, barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar karşılanamıyor. Ayrıca rutin aşılama, gebe ve bebek izlemleri, topuk kanı taramaları gibi koruyucu sağlık hizmetleri yetersiz durumda. TTB, hükümete ve Sağlık Bakanlığı'na acil çağrıda bulunarak, temel ihtiyaçların ve sağlık hizmetlerinin sağlanması için işbirliği ve hızlı hareket etme çağrısında bulunuyor.
2 Mart 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Hatay'da görevlendirilen doktorların plansızlık nedeniyle birçok sorunla karşılaştığını açıkladı. TTB, doktorların kısa süreli bilgilendirme, ulaşım, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar konusunda yetersiz destek aldığını ve ağır çalışma koşulları altında görev yapmaya zorlandıklarını belirtti. Ayrıca, TTB'nin gönüllü hekim listeleri sunduğunu ve zorlama yerine gönüllülük esasına dayalı bir yaklaşım önerdiğini, ancak önerilerinin dikkate alınmadığını ifade etti.
1 Nisan 2023

İstanbul'da meslek hastalıkları konusunda hizmet veren tek hastane olan İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, deprem riski nedeniyle Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin tüberküloz kliniğinin taşınması planları ile işlevsiz hale getirilmek üzere. Sağlık profesyonelleri ve sivil toplum kuruluşları, hastanenin bu şekilde işlevsiz bırakılmasını eleştiriyor ve alternatif çözümler öneriyor. İstanbul ve Kocaeli Tabip Odaları, DİSK, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi ve İşyeri Hekimleri Derneği, hastanenin önemine dikkat çekerek, meslek hastalıklarının tanı ve tedavisi için bu kurumun varlığının kritik olduğunu vurguluyor.
26 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, uzman hekimlerin internet üzerinden verdiği sağlık hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle, uzaktan hasta değerlendirme, tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi, e-reçete ve e-rapor gibi hizmetlerin bedelleri SGK tarafından karşılanacak. Bu düzenleme, hastaların kamu hastanelerinde internet üzerinden sağlık hizmeti almasını kolaylaştırmayı amaçlıyor.
22 Mayıs 2024
İşaretlediklerim