Dr. Servet Terziler, Türkiye'nin sağlık turizmi alanında büyük bir başarı elde ettiğini, özellikle saç ekimi için 1 milyon kişinin ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti. Ayrıca diş hizmetleri ve estetik cerrahisinde de sırasıyla 500 milyon ve 400 milyon dolarlık cirolara ulaşıldığını ifade etti. Genel hastane hizmetleri ve kaplıca turizmi dahil olmak üzere sağlık turizminden elde edilen toplam gelirin 10 milyar doları aştığını vurguladı. Terziler, sağlık turizminde kalitenin korunması için Sağlık Bakanlığı'nın denetimleri artırması gerektiğini ve 'merdiven altı' işletmelerin sektörün imajını zedelediğini söyledi.
8 Ocak 2023

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan, Hatay'da deprem sonrası yaşanan sorunlara dikkat çekti. Sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu, meslektaşlarının tükendiğini ve bölgede sağlık hizmeti seferberliği başlatılması gerektiğini belirtti. Antakyalı Dr. Ali Çerkezoğlu, yönetim krizine ve halkın yaşadığı mağduriyetlere işaret etti. İstanbul Tabip Odası, bölgeye destek için Hatay ve Adıyaman tabip odalarıyla işbirliği yaparak, sağlık hizmetleri ve malzeme desteği sağladı. Ayrıca, bölgede yaşanan sağlık hizmetlerindeki organizasyon ve koordinasyonsuzluğu eleştirdi.
24 Şubat 2023

Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi ise en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli eksikliklere neden olabilir.
14 Haziran 2024

Hekimlerin tıpta uzmanlık sınavındaki (TUS) tercihleri, pediatri, acil tıp ve cerrahi branşlardan kaçışın sürdüğünü ve bu alanlarda açılan kadroların boş kaldığını gösteriyor. Dermatoloji, plastik cerrahi ve çocuk psikiyatrisi en çok tercih edilen uzmanlık branşları oldu. Ankara Tabip Odası'nın raporuna göre, tıp fakültelerinin kontenjanlarının artırılması ve TUS'un seçiciliğinin azalması, uzmanlık eğitiminin niteliğini düşürüyor. Bu durum, toplum sağlığı için ciddi kaygılara yol açıyor ve temel klinik branşların tercih edilmemesi, sağlık hizmetlerinde önemli sorunlara neden olabilir.
14 Haziran 2024

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER), 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından bölgede yaptığı incelemeler sonucunda birinci basamak sağlık hizmetlerinin çöktüğünü açıkladı. Sağlık Bakanlığı'nın bölgeye yeterli aile hekimi görevlendiremediği ve birinci basamak sağlık sistemini kuramadığı vurgulandı. Ayrıca, deprem bölgesindeki yardım kuruluşlarının yetersiz kaldığı, sağlık hizmetlerinde ciddi açıklar olduğu ve bölge halkının ruh sağlığı sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Kadınların ve kırılgan grupların yaşadığı zorluklara da dikkat çekildi.
7 Nisan 2023

Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kadınların doğum kontrol hapı, gebelik testi ve ped gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık, Sağlık Bakanlığı'nın bu konudaki ihtiyaçlara yeterince yanıt vermediğini ifade etti. Depremin kadınların yükünü artırdığı, barınma ve temizlik ihtiyaçlarının karşılanmamasının kadın hastalıklarına yol açabileceği, geçici yerleşim alanlarının düzenlenmemesinin kadınları şiddet ve istismara karşı savunmasız bıraktığı belirtildi. Ayrıca, bölgede etkili doğum kontrol yöntemlerinin bulunmasının zor olduğu ve aile planlaması hizmetlerinin yetersiz kaldığı vurgulandı.
17 Mart 2023

Türkiye'de aile hekimleri, son altı ayda giderlerine en az yüzde 50 zam gelmesine rağmen, gider ödeneklerine yapılan yüzde 17,5'lik artışın yetersiz olduğunu belirtiyor. Aile hekimleri, artan maliyetler nedeniyle ASM'lerin (Aile Sağlığı Merkezleri) kapanma noktasına geldiğini ve bu durumun devam etmesi halinde sistemden çıkışların artacağını ifade ediyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği, insanca yaşayabilecekleri ve yoksulluk sınırı üzerinde bir maaş talep ediyor. Aile hekimleri, mali yükümlülüklerin kendilerine bırakılmasının yanlış olduğunu ve ASM'lerin kamu binalarına kurulması gerektiğini savunuyor.
19 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı süresince kesim işlemleri sırasında meydana gelen kazalar nedeniyle 951 kişinin ambulansla, toplamda ise 29 bin 32 kişinin kendi imkanlarıyla hastanelere başvurduğunu belirtti. Durumu ağır olan ve operasyon geçiren 83 kişinin tedavisinin sürdüğünü ifade etti. Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran – 1 Temmuz tarihleri arasında kutlandı.
1 Temmuz 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Şişli'deki bir ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, iktidarı ve özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun son dönemdeki tartışmalı açıklamalarını eleştirdi. Akşener, yöneticilerin akıl sağlığını sorgulayarak, bu durumun ülkeyi yönetenlerin emekli edilmesini gerektirdiğini ifade etti. Ayrıca, AK Parti gençlik kolları başkanının bir polis müdürünü tokatlaması ve il emniyet müdürünün bu duruma tepkisiz kalmasını eleştirerek, devletin çürütüldüğünü ve ciddiyetsizliğin arttığını belirtti. Akşener, psikiyatristlere, iktidar mensuplarının akıl sağlığını değerlendirmeleri için çağrıda bulundu.
5 Mayıs 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13 Mayıs'ta yürürlüğe giren onaylı randevu sisteminin kurban bayramından sonra tetkiklerde de geçerli olacağını açıkladı. Bu sistemde hastaların randevularını bir gün önceden onaylaması gerekiyor, aksi takdirde randevuları iptal ediliyor. Koca, sistemin şikayetleri azalttığını ve tetkiklerde de benzer bir uygulamaya geçileceğini belirtti. Ayrıca, kuduz köpekler konusunda da tedbir alınması gerektiğini vurguladı.
12 Haziran 2024

İstanbul Tabip Odası (İTO), 'Onaylı Randevu Sistemi'nin sağlık hizmetlerinde iyileşme sağlamayacağını belirten bir mektup yayımladı. Mektupta, sistem nedeniyle muayene sürelerinin kısalacağı ve sağlık hizmeti kalitesinin düşeceği ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'nı sorunlara çözüm bulmaya çağırırken, hastaların ve sağlık çalışanlarının karşılaşacağı zorluklara karşı anlayış ve destek istedi.
13 Mayıs 2024

Sayıştay Başkanlığı, Kamu Özel İşbirliği Modeli (KÖİ) ile yapılan şehir hastanelerinde bir dizi usulsüzlük tespit etti. Denetim raporunda, KÖİ modeliyle yapılan şehir hastanelerinde sözleşmeye aykırılıklar ve yükümlülüklerin gereği gibi yerine getirilmediği belirtildi. Ayrıca, şehir hastanelerinde görevli şirketlerin ticari alanlarda ihale dokümanı ve projelerde yer alandan daha fazla alanda faaliyet yürüttüğü ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı ruhsatsız beş sağlık tesisinin faaliyette olduğu tespit edildi.
22 Eylül 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB), tıp fakültelerinin kontenjanlarının her geçen yıl artırılmasının, nitelikli tıp eğitimini kötüleştirdiğini ve mevcut sorunları derinleştirdiğini belirtti. TTB, bu durumun hekim göçünü artıracağını ve eğitim niteliğinin düşmesinin daha fazla hekimin yurt dışına gitmesine yol açacağını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa'da en çok tıp fakültesi olan ülke olduğu ve bu durumun nitelikli eğitim verme olanaklarını zorladığı belirtildi. TTB, tıp eğitiminde yaşanan sorunların çözümü için kontenjan artışına son verilmesi ve eğitimin niteliğinin arttırılması gerektiğini önerdi.
21 Ağustos 2023

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), aile sağlığı merkezlerinin artan giderleri karşısında mali zorluklar yaşadığını ve bu durumun personel çıkarmaya kadar gittiğini belirtti. Son beş yılda giderlerin enflasyon ve asgari ücret artışlarının çok gerisinde kaldığını ifade eden federasyon, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup göndererek ödemelerin yeniden düzenlenmesini istedi. Talepler arasında temel hakediş katsayısının artırılması, ASM gider ödeneği oranlarının yükseltilmesi ve vergi diliminin sabitlenmesi gibi konular yer aldı.
10 Temmuz 2023

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla sağlık sektöründeki sorunları ve hekimlerin yurt dışına göç etmesini eleştirdi. Ortaylı, Almanya'nın kalifiye elemanlara yönelik ilanlarına dikkat çekerek, Türkiye'deki hekimlerin ve sağlık personelinin yurt dışına göç etme eğiliminde olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ve düşük ücretlerin bu göçü tetiklediğini ifade etti. Ortaylı, Türkiye'nin tıpta Nobel düzeyine geldiğini ve bu kaynağın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
22 Temmuz 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19'un Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü duyurmasının ardından borsada ulaştırma ve turizm endeksleri düştü, sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri değer kazandı. Yeni kısıtlamaların gelme ihtimaline karşın ulaştırma endeksi yüzde üç, turizm endeksi yüzde bir değer kaybetti. Sağlık harcamalarının artacağı gerekçesiyle de sağlıkla ilgili şirketlerin hisseleri yaklaşık yüzde 10 yükseldi.
15 Eylül 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, depremzedelere gönüllü sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı'na işbirliği teklifinde bulundu ancak herhangi bir yanıt alamadı. Bölgede sağlık hizmetlerinde ciddi organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk yaşanıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları ağır koşullar altında çalışmakta ve tükenmiş durumdalar. TTB ve diğer meslek örgütleri, bölgeye malzeme ve insan gücü ulaştırma konusunda yetkili olmak istiyor, ancak idari izinlerin belirsizliği nedeniyle gönüllü hekimler görevlendirilemiyor.
9 Şubat 2023

Türkiye'de 2002 yılında 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı 138 iken, bu sayı 2022 yılında %65 artışla 228'e yükselmiştir. Ancak bu artış, OECD ülkeleri ortalaması olan 372'ye göre hala düşüktür. Hemşire ve ebe sayısında da Türkiye, AB ve OECD ülkeleri arasında en düşükler arasında yer almaktadır. Ayrıca, Türkiye'de doktor başına düşen hasta sayısı son 20 yılda %300 artmış, bu da doktorların iş yükünü önemli ölçüde artırmıştır.
28 Nisan 2024

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın başkan yardımcısı, ekonomi politikaları ve uygulamaları hakkında eleştirel açıklamalarda bulundu. Ağırlıklı fonlama maliyeti, mevduat faizi, politika faizi ve faiz kur ilişkilerinin kopukluğundan bahsetti. Bu eleştirilerin, kendisini bu pozisyona atayanlara ve seçimler öncesi sorunları gizleyerek halkın gözünü boyayan Nureddin Nebati ekibine yönelik olduğu belirtildi. Hayri Kozanoğlu, bu durumu ele alarak, başkan yardımcısının şikayetlerinin adresinin yanlış olduğunu vurguladı.
20 Şubat 2024
İşaretlediklerim