Elon Musk, Apple'ın OpenAI'nin yapay zeka uygulaması ChatGPT ile işbirliği yaparak Siri'ye ChatGPT entegrasyonu getirmesine tepki gösterdi. Musk, bu entegrasyonun kabul edilemez bir güvenlik ihlali olduğunu savunarak, Apple cihazlarını şirketlerinde yasaklama tehdidinde bulundu. Apple, ChatGPT entegrasyonunun yıl içinde iPadOS 18 ve macOS Sequoia'ya da geleceğini duyurdu.
11 Haziran 2024

OpenAI, ChatGPT'de Scarlett Johansson'a benzetilen seslendirme seçeneği olan Sky'ın geçici olarak kaldırılacağını duyurdu. Şirket, yapay zeka seslendirmelerinin ünlülerin özgün seslerini taklit etmemesi gerektiğini belirtti. Sky'ın sesi, Johansson'ın sesine benzetilse de, aslında farklı bir profesyonel oyuncunun doğal konuşma sesi kullanılarak oluşturulmuştu. ChatGPT'nin ses modu, Eylül 2023'te kullanıma sunulmuş ve kullanıcılar arasında popüler olmuştu.
21 Mayıs 2024

Facebook, Instagram, Threads ve Whatsapp'ın çatı şirketi olan Meta, yapay zeka araçları tarafından oluşturulan görselleri tespit edip etiketleyebilen bir teknolojiyi devreye sokacağını duyurdu. Bu teknoloji, Meta'nın kendi sistemleri tarafından oluşturulan yapay zeka görsellerini zaten etiketliyor ve kötü amaçlı kullanımla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Meta, bu teknolojinin ses kayıtları ve videolar için çalışmayacağını belirtirken, kullanıcılarından bu tür içerikleri kendilerinin etiketlemelerini istedi. Ayrıca, ChatGPT gibi araçlarla oluşturulan metinleri test etmenin imkansız olduğunu kabul etti.
7 Şubat 2024

Microsoft, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli yapay zekâ firması G42'ye 1,5 milyar dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. G42, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ile ortaklık kurmuş bir şirket olup, bulut bilişim ve sürücüsüz arabalar gibi alanlarda yapay zekâ hizmetleri sunmaktadır. Bu ortaklıkla Microsoft, Orta Asya ve Afrika'da gelişmiş yapay zekâ ve dijital altyapı sunmayı hedeflemekte ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 1 milyar dolarlık bir fon ile geliştiricilerin yapay zekâ becerilerini artırmayı amaçlamaktadır. G42, Microsoft'un bulut bilişim platformu Azure üzerinde çalışacak ve müşterilere gelişmiş yapay zekâ çözümleri sunacak.
16 Nisan 2024

Rusya'nın en büyük finans kuruluşu Sberbank tarafından geliştirilen yapay zeka uygulaması GigaChat, tıp fakültesini bitiren öğrencilere yönelik bir yeterlilik sınavını başarıyla tamamladı. GigaChat, 100 soruluk testte yüzde 82'lik bir başarı oranı elde etti ve cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum alanlarında üç ayrı vakayla ilgili sözlü sınavı da geçti. GigaChat'in geliştirilmesi sürecinde, altı aylık bir eğitim dönemi boyunca Rusya'daki tıp öğrencileri tarafından kullanılan makale ve ders kitaplarından yararlanıldı. GigaChat, Nisan 2023'te piyasaya sürüldü ve Ocak 2024 itibarıyla 2,5 milyondan fazla kullanıcıya ulaştı.
15 Şubat 2024

Google'ın yeni yapay zeka arama özelliği, kullanıcıların sorularına verdiği yanlış ve garip yanıtlar nedeniyle eleştirildi. Örneğin, yapay zeka peynirin pizzaya daha iyi yapışması için toksik olmayan yapıştırıcı kullanılmasını önerdi ve spagetti pişirirken benzin kullanılabileceğini söyledi. Bu tür yanıtlar, yapay zekanın güvenilirliği konusunda tartışmalara neden oldu. Google, bu tür hataların nadir olduğunu ve sistemi iyileştirmek için çalıştıklarını belirtti.
29 Mayıs 2024

ChatGPT'yi geliştiren yapay zeka şirketi OpenAI, metni videoya dönüştürebilen yeni yapay zeka robotu Sora'yı duyurdu. Sora, 60 saniyeye kadar olan, detaylı sahneler ve karmaşık kamera hareketleri içeren videolar oluşturabiliyor. OpenAI, Sora'yı kullanıma sunmadan önce yanlış bilgi, nefret içeriği ve ayrımcılıkla ilgili güvenlik önlemleri alacaklarını belirtti. Şirket, Sora ile oluşturulan bazı örnek videoları da paylaştı.
16 Şubat 2024

Google, arama hizmetinin kalitesini artırmak amacıyla algoritmasında önemli bir değişikliğe gitti. Bu değişiklikle, yapay zekanın ürettiği kopya içerikler ve düşük kaliteli içerikler filtrelenerek daha alt sıralara gönderilecek. Yeni algoritma, gerçek ve kullanıcı faydası gözeten içeriklerin ön planda gösterilmesini amaçlıyor. Google, bu değişiklikle yapay zeka üretimi içeriklerin ilk sıralarda gösterilmesini yüzde 40 azaltmayı ve kalitesiz içeriklerin spam filtrelerine takılmasını sağlamayı hedefliyor.
6 Mart 2024

Coca-Cola, Microsoft'un bulut sistemleri ve yapay zeka uygulamalarını kullanabilmek için 1.1 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. Bu işbirliği kapsamında, Microsoft Azure bulut hizmetlerinde çalışan sohbet robotları ve diğer yapay zeka hizmetlerinin geliştirilmesi planlanıyor. İki şirket, bu teknolojileri kullanarak Coca-Cola'nın üretkenliğini artırmayı ve iş süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, Microsoft'un Copilot teklifleri de Coca-Cola tarafından test edilecek.
24 Nisan 2024

OpenAI, The New York Times'ın, şirketin yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ve diğer sistemlerini 'hack'lediğini iddia etti. Bu iddia, The New York Times'ın OpenAI ve Microsoft'a, kendi çalışmalarının izinsiz kullanıldığı ve telif hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı dava sırasında ortaya çıktı. OpenAI, gazetenin dava için yanıltıcı deliller oluşturmak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, The New York Times'ın, yazılı eserleriyle ilgili telif hakkı sorunları nedeniyle yapay zeka platformlarının geliştiricilerine dava açan ilk büyük medya kuruluşu olduğunu gösteriyor.
28 Şubat 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Humane şirketi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli Ai Pin, ekranı ortadan kaldırarak lazer mürekkebinin yansıdığı eller üzerinde çalışan bir teknoloji sunuyor. Akıllı saat boyutundaki bu cihaz, avuç hareketleriyle menüler ve deneyimler oluşturabiliyor, fotoğraf ve video çekimi gibi özellikler sunuyor, ayrıca sesli komutlar ve tercümanlık hizmeti gibi işlevlere sahip. Ai Pin, Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtıldı ve Microsoft, OpenAI gibi büyük şirketlerle ortaklık kurdu. Cihaz, ABD'de 699 dolar başlangıç fiyatı ve aylık 24 dolarlık abonelik ücretiyle satışa sunulacak.
28 Şubat 2024

Apple, yeni yapay zeka teknolojilerini duyurmasının ardından Microsoft’un piyasa değerini aşarak yeniden dünyanın en değerli şirketi oldu. Apple’ın Nasdaq borsasında işlem gören hisseleri, yüzde 4’ün üzerinde değer kazanarak hisse başına 215,62 dolara yükseldi ve şirketin toplam değeri 3,31 trilyon dolara ulaştı. Apple, yeni yapay zeka teknolojisi 'Apple Intelligence'ı tanıtmış ve Siri’ye ChatGPT entegrasyonu için OpenAI ile ortaklık yaptığını duyurmuştu.
13 Haziran 2024

Google, Google Haritalar uygulamasına yapay zeka destekli güncellemeler ekleyerek kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlıyor. Bu güncellemeler sayesinde, kullanıcılar lokasyon tavsiyeleri alabilecek, restoran gibi mekanlara dokunduklarında yapay zeka destekli fotoğraf ve inceleme gezintisi yapabilecekler. Ayrıca, kullanıcılar ziyaret etmek istedikleri yerlerin listesini oluşturabilecek ve Trend, En İyiler ve Gems listeleri aracılığıyla şehirdeki önemli yerleri keşfedebilecekler. Bu özellikler şu an için ABD ve Kanada'da 40 lokasyonda kullanıma sunulmuş durumda.
29 Mart 2024

ChatGPT yapay zeka asistanıyla tanınan OpenAI, şirket içinden gelebilecek bilgi sızıntılarına karşı dedektifler tutma kararını duyurdu. Bu dedektifler, şirketin güvenlik birimi bünyesinde çalışacak ve çalışanların bilgi sızdırma teşebbüslerini engellemek için çeşitli yapay zeka algoritmalarından faydalanacaklar. Son dönemde yaşanan köstebek vakaları nedeniyle şirket içindeki huzursuzluk artmış ve bu karar alınmıştır. Adaylardan hukuki ve insan kaynakları alanında tecrübe ile güvenlik sektöründe çalışmış olmaları ve insan davranışı analizi konusunda yetkinlik beklenmektedir.
14 Şubat 2024

ABD'de New York Belediyesi tarafından işletmelere yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotunun, yasalara aykırı tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. Ekim 2023'te kullanıma sunulan robot, cinsel taciz iddiaları ve hamilelik durumları hakkında işten çıkarma, atık yönetimi politikalarına aykırı davranışlar ve hatta fare tarafından kemirilmiş peynirin servis edilmesi gibi konularda işletmelere yanlış yönlendirmeler yaptı. Bu durum, yapay zeka destekli modellerin kamu sektöründe kullanımının risklerini gündeme getirdi.
4 Nisan 2024

OpenAI, GPT-4 büyük dil modelini, hiçbir izin almadan bir milyon saatten fazla YouTube videosunun metne çevrilmiş halleriyle gizlice eğitti. Bu durum, yapay zeka şirketlerinin telif haklarını ihlal ederek modellerini nasıl eğittiklerini ve hak sahiplerine adil bir tazminat ödemeden veri topladıklarını gözler önüne seriyor. New York Times, bu konuda bir makale yayınladı ve OpenAI ile Microsoft'u telif hakkı ihlaliyle suçlayan bir dava ile karşı karşıya. Yapay zeka şirketlerinin bu tür eylemleri, telif hakkı yasalarının gri alanlarını ve adil kullanımı tartışmaya açıyor.
12 Nisan 2024

ABD'li teknoloji devi Microsoft, İspanya'ya iki yıl içinde 1 milyar 950 milyon avro değerinde yapay zeka altyapısı yatırımı yapmayı planladığını açıkladı. Bu açıklama, Microsoft Başkanı Brad Smith'in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Madrid'de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından geldi. Yatırımın amacı, dijital inovasyonu ve yapay zeka kullanımını teşvik etmek üzere altyapı hizmetlerini geliştirmek olarak belirtildi. Microsoft, Madrid'de bir bulut tabanlı veri merkezi ve Aragon bölgesinde bir veri merkezi kampüsü açmayı planlıyor.
20 Şubat 2024

Elon Musk, yapay zeka girişimi xAI için dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından birini inşa etmeyi planlıyor. Bu süper bilgisayar, Nvidia'nın H100 grafik işlem birimlerinden 100 bin tanesiyle desteklenecek ve yeni nesil xAI sohbet robotu Grok’a güç sağlamayı hedefleyecek. Musk, bu makinenin mevcut en büyük GPU kümelerinden en az dört kat daha büyük olacağını öngörüyor. Proje, Oracle ile işbirliği yaparak gerekli kaynak ve uzmanlığı sağlamayı amaçlıyor.
27 Mayıs 2024

Google, ABD'de 2020 yılında açılan ve şirketi özel modda gezinirken bile kullanıcı verilerini toplayarak gizlilik ihlali yapmakla suçlayan toplu dava kapsamında milyarlarca özel tarama verisi kaydını silmeyi kabul etti. Anlaşma, Google'a kullanıcıları takip etme yetkisinde bazı kısıtlamalar getiriyor ve şirketin bu verileri silme işlemi global olarak uygulanacak. Google, herhangi bir tazminat ödemeyeceğini ve eski teknik verileri silmekten memnuniyet duyduğunu belirtti.
3 Nisan 2024
İşaretlediklerim