Ortaköy Kethüda Hamamı'nda 'Zaman ve Göç' temaları etrafında oluşturulan 'Time is Love; Bir Dünya Gezisi Sahnesi' adlı çağdaş sanat sergisi ziyarete açıldı. Sergi, 29 Ocak'a kadar devam edecek ve ücretsiz olarak izlenebilecek. Program, özellikle Ukrayna-Rusya savaşı sonrası İstanbul'a yerleşen göçmen sanatçıların konserlerine ev sahipliği yapacak. Sergide 34 sanatçı ve oluşumun eserleri yer alıyor ve ziyaretçilere zaman ve yolculuk kavramlarını sanatçıların gözünden keşfetme fırsatı sunuyor.
11 Ocak 2023

Liszt Enstitüsü – İstanbul Macar Kültür Merkezi tarafından düzenlenen 'Çok Yönlü Bir Mimar: Şandor Hadi, Türkiye’de İkinci Nesil Bir Macar' sergisi, Şandor Hadi'nin kişisel hayatını ve mimari çalışmalarını içeriyor. Sergi, Hadi'nin mimarlık ofisinin projelerini ve bazı yıkılan yapıların üç boyutlu çizimlerini sergiliyor. İki bölümlük sergide, Hadi'nin gençlik döneminden aile hayatına ve mimarlık projelerine kadar geniş bir yelpaze sunuluyor. Serginin hazırlık aşamasına Hadi'nin çocukları da katkıda bulundu.
4 Nisan 2023

Türk yönetmen ve senarist Zeki Demirkubuz, fotoğrafçılık alanındaki ilk kişisel sergisi 'Hayat' ile Müze Gazhane L Binası'nda izleyicilerin karşısına çıkıyor. Sergi, Demirkubuz'un 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninde çektiği, dünyanın farklı coğrafyalarındaki anları kapsıyor ve varoluş ile modernizmin etkilerini yansıtıyor. Serginin küratörlüğünü Nurhak Kaya, sanat yönetmenliğini ise Ebru Yılmaz yapıyor ve 9 Mayıs'ta açılacak sergi, 8 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.
4 Mayıs 2023

Tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu'nun üzerinde çalıştığı ancak tamamlanamamış 'İstanbul Ansiklopedisi'nin yayımlanmamış bölümleri, 'Başka Kayda Rastlanmadı' adlı sergi ile Salt Galata'da ziyaretçilere sunuldu. Sergi, Kadir Has Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen bir projenin parçası olarak, ansiklopedinin tasarım aşamasında kalan maddelerini ve arşiv malzemelerini içeriyor. Sergi ayrıca, İstanbul Ansiklopedisi'nin dijitalleştirilmiş belgelerini ve bir e-yayını da içerecek şekilde düzenlendi. Sergi, 29 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
25 Mayıs 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, 'Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu' başkanı Kürşat Mican liderliğindeki bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' ve 'milli ve manevi değerlere hakaret' gerekçeleriyle protesto edildi. Grup, serginin kaldırılması için resmi kurumlara başvurduğunu belirtti. Protesto sırasında polis engelini aşmaya çalışan bazı grup üyeleri ile arbede yaşandı, ancak daha sonra grup dağıldı.
10 Temmuz 2023

İstanbul Modern, 17 Ekim'de başlayacak olan sonbahar dönemi için 'Modernite ve Modern Sanatın Tarihi' adlı yeni bir seminer programı düzenliyor. Program, katılımcılara sanat tarihine dair temel bilgiler sunmayı ve sanatı yorumlamalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ayrıca Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, Hikaye ve Roman Atölyesi, Günümüz Sanatı ve Yapay Zeka semineri ve Türkiye’de Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri de düzenlenecek.
15 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 23 Haziran'da açılışını yaptığı 'Ortadan Başlamak' isimli sergi, bir grup tarafından 'LGBTİ+ propagandası' yapıldığı iddiasıyla hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, sosyal medyada çıplaklık içeren ve polis düşmanlığı yapan fotoğrafların yer aldığı, LGBTİ+ propagandası yapıldığı ve sosyalizmi öven filmler gösterildiği iddialarıyla eleştirildi. Saldırı girişimi nedeniyle sergi geçici süreliğine ziyarete kapatıldı.
27 Haziran 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Vitra, dünyanın ilk ve tek yüzde 100 geri dönüştürülmüş seramik lavabosunu İstanbul Modern'de tanıttı. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, çevre ve sürdürülebilirlik konularının artık sosyal sorumluluk değil, hayatta kalma meselesi olduğunu belirtti. Vitra'nın yeni lavabosu, üretim sürecinde ortaya çıkan atıklardan üretiliyor ve küresel ısınmaya etkisi yüzde 30 azaltılıyor. Ürün, Milano Tasarım Haftası'nda sergilenmiş ve Londra'daki Clerkenwell Design Week'te de tanıtılacak.
14 Mayıs 2024

Gazeteci Melike Çapan'ın 'Yeniden Buluşacağız: İmroz'un 1964 Belleği' adlı sergisi, hedef gösterilme ve baskılar sonucunda iptal edildi. Çapan, serginin iptalini Twitter hesabından duyurdu ve sergiyi bekleyenlerden özür diledi. Serginin iptaline, bazı grupların resmi kurumlara baskı yapması neden olduğu belirtildi. Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı, sergiyi hedef göstererek, serginin devletin manevi şahsiyetini hedef aldığını ve Türk milletini rencide ettiğini iddia etti.
10 Ağustos 2023

Borusan Kocabıyık Vakfı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutlamak için 'Cumhuriyetin Yüzü' adlı bir sergi düzenliyor. Sergi, 1922-1942 yıllarına odaklanıyor ve 3 Mart 2024'e kadar Galataport O2 Blok'ta görülebilecek. Sergi, Erken Cumhuriyet Dönemi'nin kültürel disiplinlerine geniş bir bakış sunuyor ve 'kuruluş, kurtuluş' temalarına özel vurgu yapıyor. Sergi kapsamında bir belgesel film de izlenebilecek.
1 Kasım 2023

Sanatçı Sarkis'in kariyerini kapsayan 'Sonsuz' adlı kişisel sergisi, Arter Koleksiyonu'ndan seçilen eserlerle Arter'de ziyarete açıldı. Sergi, 1980'lerden başlayarak sanatçının 2015 Venedik Bienali'nde sergilediği 'Respiro' isimli yerleştirmeye kadar uzanan eserlerini içeriyor. Sarkis, eserlerinde bellek ve zaman kavramlarını işlerken, ışık, renk ve müzik gibi unsurları kullanıyor. Serginin küratörlüğünü Emre Baykal yapıyor ve Arter'in 2. kat galerisinde yer alıyor.
4 Mayıs 2023

Ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in 'Kumkapı Balıkçıları' adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'daki Ara Güler Müzesi'nde ziyarete açıldı. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç, bu serinin Güler'in en önemli çalışmalarından biri olduğunu belirtti. Güler, bu foto-röportaj dizisini 1952 yılında yedi gün boyunca Jamanak gazetesi için hazırlamış. Sergide, gazetede yayımlanan fotoğrafların yanı sıra yazılar da sergileniyor.
7 Mayıs 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) Feshane'de açtığı 'Ortadan Başlamak' adlı sergi, muhafazakar gruplar tarafından 'milli ve manevi hassasiyetler' gerekçesiyle hedef gösterildi ve saldırı girişiminde bulunuldu. Sergi, 'LGBTİ+ propagandası' gerekçesiyle 27 Haziran'da saldırıya uğradı ve geçici süreliğine ziyarete kapatıldı. 10 Temmuz'da sergi tekrar hedef gösterildi ve AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, serginin kaldırılmasını istedi. İstanbul başsavcılığı, sergi hakkında 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme ve aşağılama' suçundan soruşturma başlattı.
5 Eylül 2023

Greenpeace Akdeniz, Hatay'ın Samandağ ve Defne ilçelerinde gerçekleştirdiği partikül madde ölçümlerinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği limitlerin 5.2 kat üstünde hava kirliliği saptadı. Deprem sonrası enkaz kaldırma işlemleri sırasında oluşan toz bulutları, sağlık için ciddi riskler oluşturuyor. Ölçümler, özellikle akşam saatlerinde ve çadır bölgelerinde hava kirliliğinin arttığını gösteriyor. Hava kirliliği, çocuklar, yaşlılar ve hamileler için daha büyük risk taşıyor ve kronik hastalıkların alevlenmesine yol açabiliyor.
15 Mart 2023

İtalya'nın Venedik kentinde bir grup iklim aktivisti, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla Büyük Kanal'ın Rialto Köprüsü bölümüne zararsız olduğu iddia edilen yeşil boyalı sıvı dökerek suyun rengini yeşile çevirdi. Bazı aktivistler, 'COP28. Hükümet konuşurken biz ince bir ipliğe bağlıyız' yazılı pankartı Rialto Köprüsü'nden sarkıtarak açtı. Eylem nedeniyle kanaldaki tekne ve vapur trafiği geçici olarak durduruldu.
9 Aralık 2023

İstanbul'da iki gün önce yaşanan şiddetli yağış, Başakşehir'deki Millet Bahçesi ve Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sel baskınına yol açtı. Nisan 2020'de açılan hastanenin Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) raporu, yağmur suyu drenajı koşullarının uygun olmamasının sel baskınına yol açabileceğini belirtmişti. Ayrıca, hastanenin yakınında planlanan bir alışveriş, otel ve lüks konut projesinin tanıtım dosyasında herhangi bir sel, su baskını veya afet riski bulunmadığı belirtilmişti. Ancak, yaşanan sel baskını bu iddiaları çürüttü.
7 Eylül 2023

İstanbul'daki Maçka Sanat Galerisi tarafından düzenlenen ve kentleşme temalı 'Neredeyiz?' sergisi, Didem Çapa'nın küratörlüğünde Ankara'daki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde açılıyor. Sergi, kent ve insan ilişkisini, geniş bir sanatçı katılımıyla ve son 70 yıl içinde değişen kent olgusunu merkeze alarak ele alıyor. 29 Nisan-3 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide, birçok sanatçının eserleri yer alacak.
28 Nisan 2023

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girilmesi yasaklandı. Elverişsiz şartlar nedeniyle kaymakamlıklar tarafından bu yasak bugün de devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi cankurtaran ekipleri, sahillerde bayrakları kırmızıya çevirerek vatandaşları uyarıyor.
19 Ağustos 2023

İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde, artan hava sıcaklıklarıyla birlikte denizde yoğun alg oluşumu gözlemlendi. Bu durum, bazı bölgelerde deniz renginin kızıla ve sarıya dönmesine neden oldu ve dronla görüntülendi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, bu renk değişiminin lokal bir artık girdisinden kaynaklanabileceğini belirtti. Tekne sahibi Murat Kömürcü ise bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti.
2 Haziran 2024
İşaretlediklerim