Britanya'nın Oxfordshire şehrinde yaşayan 10 yaşındaki Teddy, Apple'ın gözlüklü emojisinin gözlük takan insanları 'dişlek ve inek gibi' gösterdiğini düşünerek bu emojinin değiştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Teddy, gözlük takan insanlar hakkında yanlış bir izlenim yarattığını belirterek, bu emojinin saldırgan ve aşağılayıcı olduğunu ifade etti. Kendi hazırladığı alternatif emojide gözlük çerçevelerini inceltip, ağız kısmına bir gülümseme ekledi. Kampanya, Teddy'nin öğretmeni Lisa'nın desteğiyle başlatıldı.
1 Aralık 2023

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden Çin anakarasına seyahat eden bir kişi, pantolonuna sakladığı 104 yılanla gümrükte yakalandı. Şıncın kentindeki Futian Limanı'nda durdurulan şüphelinin pantolon ceplerinde bantlarla ağzı kapatılmış altı bez çanta bulundu. Çantaların içinden farklı renk ve boyutlarda yılanlar çıktı. Yetkililer, yılanların çoğunun yerli olmadığını ve el konulanlar arasında süt ve mısır yılanlarının bulunduğunu belirtti.
11 Temmuz 2024

Afrika'dan İskoçya'nın başkenti Edinburgh'a seyahat eden bir kişinin evinde büyük bir Afrika avcı örümceği bulundu. Örümceğin, Afrika ziyaretinden dönen kişinin valizinde geldiği tahmin ediliyor. İskoçya hayvanları koruma derneği (SPCA) 10 cm çapındaki örümceği karantinaya aldı. Avcı örümcekler zehirli olsa da sokmadıkları için insanlar açısından tehlikeli olarak değerlendirilmiyor.
29 Haziran 2023

Dünya Doğa Fotoğrafçılığı Ödülleri, dünyanın dört bir yanından eşsiz doğa fotoğraflarının yarıştığı bir etkinlik olarak bu yıl da sahiplerini buldu. Yılın Doğa Fotoğrafçısı Büyük Ödülü, Shetland Adaları açıklarında suyun altında iki sümsük kuşunun fotoğrafını çeken Tracey Lund'a verildi. Ödül kazanan diğer fotoğraflar arasında yavru bir fil, Taylan'daki baykuşa benzeyen bir bitki ve daha birçok farklı kategorideki doğa güzellikleri yer aldı. Kazanan fotoğraflar ve fotoğrafçılar, dünyanın farklı köşelerinden gelen binlerce başvuru arasından seçildi.
3 Nisan 2024

Londra'daki Kraliyet Sanat Akademisi'nde düzenlenen Sırp performans sanatçısı Marina Abramović'in retrospektif sergisine giriş için ziyaretçilerin iki çıplak model arasından geçmesi gerekiyor. Bu durum, ziyaretçileri çıplaklık, cinsiyet, cinsellik ve arzu konularıyla yüzleşmeye zorluyor. İlk kez 1977'de Abramović ve ortağı Ulay tarafından sahnelenen bu giriş yöntemi, istemeyenler için alternatif bir girişin bulunduğu sergide tekrar kullanılıyor.
21 Eylül 2023

Antalya'da doğada bitkin halde bulunan üç baykuş yavrusu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından tedaviye alındı. Tedavi sürecinin ardından bu baykuşlar doğaya bırakılacak. Doğal Yaşam Parkı şube müdürü Aygül Arsun, parkın Batı Akdeniz havzasının önemli kurtarma hayvan bahçelerinden biri olduğunu belirtti. Ayrıca, parkta yaralı diğer hayvanların da tedavi edildiği ve doğal ortamlarına kavuşturulmaya çalışıldığı ifade edildi.
23 Mayıs 2024

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden Çin anakarasına seyahat eden bir kişi, pantolonuna sakladığı 104 yılanla gümrükte yakalandı. Şıncın kentindeki Futian Limanı'nda durdurulan şüphelinin pantolon ceplerinde bantlarla ağzı kapatılmış altı bez çanta bulundu. Çantalardan farklı renk ve boyutlarda yılanlar çıktı. Yetkililer, yılanların çoğunun yerli olmadığını ve el konulanlar arasında süt ve mısır yılanlarının olduğunu belirtti.
11 Temmuz 2024

İstanbul Modern, gençleri sanatçılarla buluşturan 'Genç Salı' etkinliklerine devam ediyor. Bu ayın konuğu, heykel ve yerleştirmeleriyle tasarım ve mimariyi sanatla buluşturan çağdaş sanatçı Seçkin Pirim oldu. Pirim, gençlere özel bir atölye düzenleyerek, heykel sanatının mimariyle tarihsel ilişkisinden ilham alacak bir çalışma gerçekleştirdi. Katılımcılar, sanatçının üretimlerinden örnekler üzerinden kendi tasarımlarını oluşturarak, sanatçının sıkça kullandığı kâğıt materyalinin dinamiğini keşfetme fırsatı buldular.
30 Eylül 2023

Fransız sanatçı Louise Bourgeois'nın 'Örümcek' adlı heykeli, Sotheby’s New York'ta 32,8 milyon dolara satılarak bir kadın sanatçıya ait eserler arasında en yüksek müzayede satış rakamına ulaştı. Bu satış, Bourgeois'nın eserleri arasında da rekor kırmış oldu. Sanatçı, 80 yaşından sonra başladığı ve en bilinen eserleri arasında yer alan dev örümcek heykellerini, annesini ve kendisini simgeleyecek şekilde yaratmıştır. Bu heykeller dünyanın en önemli müzelerinde sergilenmiştir.
20 Mayıs 2023

Samsun'da düzenlenen Karadeniz 3'üncü Evcil Hayvan ve Doğa Festivali (Samsun Pet Fest 2023) kapsamında bir kedi ve köpek kostüm yarışması gerçekleştirildi. Festival, evcil hayvan sahiplerini, hayvanseverleri ve evcil hayvan sahibi olmayı planlayanları bir araya getirdi. Kostüm yarışmasında dereceye giren hayvanların sahiplerine mama ve aksesuar hediye edildi. Festival, kedi ve köpekler için düzenlenecek parkur yarışmalarıyla sona erecek.
16 Eylül 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı bir barınakta bir köpeğin öldürülmesiyle ilgili sosyal medyada tepki çeken görüntülerin ardından başlatılan soruşturma sonucunda, Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki zanlıya bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Olay, sosyal medyada geniş yankı bulmuş ve çok sayıda kullanıcı 'konyadakatliamvar' etiketiyle tepki göstermişti. Zanlılar, olayın ardından gözaltına alınmış ve bir ayı aşkın süre tutuklu kalmış, ancak 2 Ocak'ta serbest bırakılmışlardı. Mahkeme, zanlıların 'pişmanlıklarından' dolayı cezayı indirerek hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
20 Ocak 2023

İspanyol fotoğrafçı Isabel Muñoz'un, Göbeklitepe ve çevresindeki arkeolojik alanlardan çektiği fotoğrafların yer aldığı sergi, 15 Haziran – 17 Eylül tarihleri arasında Pera Müzesi'nde ziyaretçilere açılacak. Sergi, Muñoz'un 'Tepetype' adını verdiği özel baskı tekniği ve Karahantepe Neolitik Alanı'ndaki sembolik insan başı figürüne EEG ile yansıttığı elektriksel dalgaları içeren otoportreyi de içerecek. Ayrıca, Pera Müzesi sergiyle paralel olarak Türkiye ve İspanya'dan arkeoloji deneyimlerini konu alan 'Zamanın Sislerini Kaldırmak' başlıklı uluslararası bir seminere de ev sahipliği yapacak.
30 Mayıs 2023

Bursa'nın Karacabey ilçesindeki bir çiftlikte doğa ve yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından peçeli baykuş ailesi görüntülendi. Çiftlik sahipleri, yavruların zarar görmemesi için samanları kaldırmayarak baykuş ailesini koruma altına aldı. Peçeli baykuşlar, tarım zararlılarıyla mücadelede çiftçilere yardımcı olan yerleşik türler arasında yer alıyor ve genellikle terk edilmiş binalar ile çatı aralarını yuva olarak kullanıyorlar.
5 Temmuz 2023

Twitter, Aralık 2022'de başlattığı ve 20 Nisan'da ödeme yapılmayan mavi tikleri kaldırdığı paralı mavi tik uygulamasında geri adım attı. BBC'nin haberine göre, bir milyondan fazla takipçisi olan bazı hesapların mavi tik rozetleri, ödeme yapılmadan yeniden etkinleştirildi. Beyonce, Harry Kane ve Victoria Beckham gibi ünlüler ile BBC News Twitter hesabı rozetlerini geri aldı. Türkiye'den Vedat Milor da ödeme yapmadan mavi tikini geri alan isimler arasında yer alıyor. Bazı siyasilerin ve diğer tanınmış isimlerin mavi tikleri ise hala geri verilmedi.
23 Nisan 2023

Türkiye'de yaşayan fotoğrafçı Alper Yeşiltaş'ın yapay zeka kullanarak oluşturduğu ve Prenses Diana'nın yaşlandırılmış halini gösteren fotoğrafı, internette hala hayatta olduğuna dair komplo teorilerini alevlendirdi. Fotoğraf, orijinal olarak Diana'nın 1997'deki Bosna Hersek ziyareti sırasında çekilmiş bir fotoğrafın düzenlenmiş hali. Yeşiltaş, bu eseriyle sanat ve teknolojinin sınırlarını keşfetmeyi ve geçmiş, bugün ve gelecek üzerine düşünmeye teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Fotoğraf, sosyal medyada büyük ilgi gördü ve çeşitli spekülasyonlara yol açtı.
27 Mart 2024

Almanya'nın başkenti Berlin'de polis, başıboş gezdiği belirtilen bir aslan nedeniyle insanları evden ayrılmamaları için uyardı. Brandenburg eyalet polisi, Berlin’in güneyindeki Stahnsdorf, Kleinmachnow ve Teltow ilçelerinde yaşayanların sokağa çıkmaması gerektiğini belirtti. Aslanın nereden geldiği henüz bilinmiyor ve arama faaliyetleri devam ediyor. Bulunması durumunda anestezi iğnesi kullanılması ya da vurulması konusunda duruma göre karar verileceği belirtildi.
20 Temmuz 2023

Van Gogh'un 1884 yılında yaptığı ve 'Spring Garden' olarak da bilinen 'Parsonage Garden at Nuenen in Spring' isimli tablosu, Mart 2020'de Covid-19 karantinası sırasında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı. Üç buçuk yıl sonra, bir sanat dedektifi sayesinde eser, mavi bir Ikea torbası içinde bulundu ve teslim edildi. Tablo, hasar görmüş olmasına rağmen, Rotterdam Müzesi'nde özel bir etkinlikte sergilendi ve 29 Mart'tan itibaren Groninger Müzesi'nde genel izleyiciye açılacak. Restorasyon süreci henüz başlamamış olup, tablo üzerindeki hasarın ciddiyeti ve restorasyon öncesi hazırlıklar devam etmektedir.
8 Şubat 2024

Mark Zuckerberg, arka bahçesine eşi Priscilla Chan’ın heykelini yaptırdı. Heykel, Antik Roma geleneğini onurlandırmak amacıyla New Yorklu sanatçı Daniel Arsham tarafından yapıldı ve çiftin evinin bahçesindeki bir ağacın altına yerleştirildi. Priscilla Chan, heykelin önünde poz vererek eşinin Instagram paylaşımına esprili bir yorum yaptı.
15 Ağustos 2024
İşaretlediklerim