ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Minnesota'daki seçim kampanyasında bir seçmene yanıt verirken, Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması müzakerelerine başlayabilmek için İsrail'in saldırıları durdurması gerektiğini belirtti. Beyaz Saray, Biden'ın 'esir' ifadesini 'Hamas'ın elinde tuttuğu 240 rehine' olarak düzeltti. Biden, iki devletli çözümü desteklediğini de yineledi.
2 Kasım 2023

ABD'li şarkıcı Taylor Swift, Fox News'da 'Pentagon projesi' olduğu iddiasıyla gündeme geldi. Program yapımcısı Jesse Watters, Pentagon'un psikolojik operasyonlar biriminin Swift'i bir kazanca dönüştürmeye karar verdiğini ve NATO görüşmelerinde dezenformasyonla mücadele için kullanılmasını önerdiğini iddia etti. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, bu komplo teorisini yalanlayarak, iddiaları alaya aldı ve Pentagon'un Kongre'den ek bütçe beklediğini belirtti.
13 Ocak 2024

Şarkıcı Sibel Alaş, Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde sessiz kalan sanatçıları Twitter üzerinden eleştirdi. Bazı sanatçıların Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verdiğini ve halkı oy kullanmaya çağırdığını belirttikten sonra, sessiz kalan sanatçıları rüzgarın yönünü bekleyen ve fırsatçı davranan kişiler olarak nitelendirdi. Alaş, bu kişilerin 15 Mayıs sabahı 'bahar geldi' dememeleri gerektiğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım içeren bir başkanlık kararnamesini imzaladı. Yaptırımlar, Amerikan finans sisteminden yararlanma, ABD'ye vize alma, ABD'deki varlıkların dondurulması ve Amerikan vatandaşlarıyla iş yapma yasağını içeriyor. Biden, bu adımın bölgedeki güvenlik ve istikrarı korumak için atıldığını belirtti. Beyaz Saray yetkilisi, yaptırım listesine şimdilik dört kişinin dahil edildiğini açıkladı.
1 Şubat 2024

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia'daki 2020 başkanlık seçimlerinde hile yapıldığına dair 'yeni kanıtlar' sunacağı basın toplantısını iptal etti. Trump, avukatının tavsiyesi üzerine bu kararı aldığını belirtti. Bu arada, Georgia'nın Atlanta kentinde, 'eyaletteki 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi' iddiasını uzun süredir soruşturan Fulton bölgesi savcıları, Trump'a yeni suçlamalar isnat eden iddianameyi kamuya açıkladı. Trump'a yöneltilen suçlamalar arasında 'bir kamu görevlisinin yeminini bozmaya teşvik', 'yalan beyanda bulunmak için komplo kurma' ve 'eyaletin yolsuzluk ve şantajla mücadele ile ilgili kanunu ihlal etme' başlıkları da bulunuyor.
18 Ağustos 2023

ABD'nin eski devlet başkanı Donald Trump, bir konferansta yaptığı konuşmada, komünist ve Marksist ideolojik grupların ülkeye girişini engelleyeceğini söyledi. Trump, bu konuda Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası'nın 212 (f) maddesini kullanmayı planladığını belirtti. Ayrıca, ABD'ye gelenlerin 'ülkeyi sevmesi' gerektiğini ve ideolojik grupları ülkeden uzak tutacaklarını ifade etti. Trump, ABD'de yaşayan komünist ve Marksistlere yönelik kısıtlayıcı 'yeni bir yasa' olması gerektiğini savundu.
28 Haziran 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, New York başsavcısına ifade vermek için Manhattan'a geldiğini duyurdu. Trump ve üç çocuğu, gayrimenkullerinin değerini yanlış beyan ederek kredi ve vergi teşviklerinden yararlanmakla suçlanıyor. Trump, 2024 başkanlık seçimlerinde aday olmayı planlarken, aynı zamanda porno yıldızı Stormy Daniels'a 'sus payı' ödemesiyle ilgili de soruşturuluyor.
13 Nisan 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu ele geçirmesiyle birlikte, kritik komitelere aşırı sağcı milletvekillerinin atanması ülkede tartışma konusu oldu. Marjorie Taylor-Greene, Lauren Boebert ve Paul Gosar gibi isimlerin Gözetim ve Hesap Verebilirlik Komitesi'ne atanması, Biden yönetimine yönelik baskının artacağının sinyalini verdi. Cumhuriyetçiler, Biden ailesinin ticari faaliyetlerini de dahil olmak üzere bir dizi konuyu soruşturmayı planlıyor. Öte yandan, özgeçmişinde yalanlar söylediği ortaya çıkan George Santos'un da iki komiteye atandığı belirtildi.
19 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunma taahhüdünü olumlu karşıladığını açıkladı. Bu gelişme, İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye'nin uzun süredir devam eden itirazlarını aşmasını sağladı. Biden, Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Türkiye ile çalışmaya hazır olduğunu ve İsveç'i NATO'nun 32'nci üyesi olarak karşılamayı sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.
10 Temmuz 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Sanat ve Beşeri Bilimler Komitesi'ne yeni danışmanlar atadı. Komitenin eş başkanlığını ünlü şarkıcı Lady Gaga ve prodüktör Bruce Cohen yapacak. Komitede ayrıca aktör George Clooney, oyuncu Jennifer Garner ve müzisyen Jon Batiste gibi ünlü isimler yer alacak. Eski başkan Donald Trump döneminde etkisiz kalan komite, Biden tarafından yeniden canlandırıldı.
14 Nisan 2023

Marquette Hukuk Fakültesi tarafından ABD'de gerçekleştirilen bir ankette, Cumhuriyetçi Parti adaylarından Donald Trump ve Florida Valisi Ron DeSantis, mevcut Başkan Joe Biden'a karşı önde görünüyor. Ankete göre, Trump'a %52, DeSantis'e ise %52'ye karşı %48 oranında destek var. Üçlü bir yarış senaryosunda ise Trump %41, Biden %34 ve diğer adaylar %19 oy alıyor. Cumhuriyetçi Parti içinde ise Trump %46, DeSantis %25 ve Nikki Haley %5 destek alıyor. Önceki aylarda yapılan ankette Biden ve Trump arasında eşitlik varken, Biden-DeSantis yarışında Biden önde idi.
26 Mayıs 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi başkanlığı için kalıcı bir isim belirlenene kadar Cumhuriyetçileri birleştirmek amacıyla geçici olarak bu görevi üstlenebileceğini açıkladı. Trump, kendisinin halihazırda 2024 başkanlık seçimleri için yarıştığına işaret ederek, bu görevi kısa süreliğine üstlenebileceğini belirtti. Eski temsilciler meclisi başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçiler arasındaki desteğinin azalmasının ardından görevinden düşürülmüştü.
6 Ekim 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla gözaltına alındı ve sabıka fotoğrafı çekildi. Bu, bir ABD başkanının sabıka fotoğrafının çekildiği ilk olay oldu. Trump daha önce üç ayrı dava için yetkili makamlara teslim olmuştu ancak sabıka fotoğrafı çekilmemişti. Trump'ın yanı sıra, eski avukatı Rudy Giuliani ve eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows dahil 18 kişiye daha suçlama yöneltilmiştir.
25 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Wisconsin'de yaptığı konuşmada, Türkiye ve Suriye'deki depremlerin şiddetine dikkat çekti ve bu olayların bölgede son 100 yıldan fazla süredir yaşanan en kötü depremlerden biri olduğunu belirtti. Biden, depremzedeler için Amerikan halkının düşüncelerinin ve dualarının yanlarında olduğunu ifade etti. Ayrıca, ABD'nin arama-kurtarma ekipleri dahil olmak üzere tam destek sunduğunu ve hem Türkiye'de hem de Suriye'de yardım faaliyetlerine başladıklarını açıkladı.
9 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını onaylamaları için Kongre üyelerine bir mektup gönderdi. Bu gelişme, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından yaşandı. ABD yönetimi, Türkiye'nin bu kararından memnuniyet duyduğunu ve F-16 satışına olumlu baktığını ifade etti. Reuters muhabiri Hümeyra Pamuk, mektubun resmi bir bildirim olmadığını ancak Kongre üyelerini satışı onaylamaya teşvik eden bir adım olduğunu belirtti.
25 Ocak 2024

Ünlü oyuncu Hazal Kaya, 28 Mayıs'ta gerçekleşecek olan cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda müşahit olacağını açıkladı. Siyasi partilerin sandık nöbeti çağrısına destek veren Kaya, Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, çocukları ve gençlerin geleceği için bu görevi üstlendiğini belirtti. Kaya, müşahitlik eğitimine başlayacağını ve gerektiğinde sandık başında süt sağacağını ifade etti.
22 Mayıs 2023

Donald Trump, 2024 ABD başkanlık seçimleri için ilk mitingini Teksas'ın Waco şehrinde yaptı. Mitingde, 2020 seçimlerinin 'hileli' olduğu iddiasını yineleyen Trump, ABD Temsilciler Meclisi'ne yapılan baskının görüntülerini izletti ve baskıncıları övdü. Ayrıca, kendisi hakkında soruşturma yürüten savcıları eleştirdi ve 2024 seçimlerini 'son ve büyük savaş' olarak nitelendirdi.
26 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, '21. Yüzyıl Ticaretinde ABD-Tayvan Girişimi' müzakereleri kapsamındaki ilk uygulama anlaşmasını imzaladı. Anlaşma, gümrük idaresi ve ticaretin kolaylaştırılması, iyi düzenleyici uygulamalar, yolsuzlukla mücadele ve küçük ve orta ölçekli işletmeler gibi konuları kapsıyor. Bu anlaşma ile ABD'li işletmelerin Tayvan'a ve Tayvanlı müşterilere daha fazla ürün sağlama ve her iki pazarda da yatırım ve ekonomik fırsatları kolaylaştırma imkanı doğacak.
8 Ağustos 2023
İşaretlediklerim