Dünya Tabipler Birliği Konsey Başkanı Dr. Frank Montgomery, Türk Tabipleri Birliği'ne yönelik suçlamaların durdurulmasını talep eden bir mektup gönderdi. Mektup, TTB Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılan davanın ikinci duruşması öncesinde yazıldı. Montgomery, TTB'nin kamusal sağlık çıkarlarını koruduğunu ve DTB'nin güvenilir bir üyesi olduğunu belirtti. Ayrıca, TTB'ye yönelik baskıların toplum sağlığına zarar verdiğini ve Türkiye'nin tıp mesleği temsilcileriyle yapıcı ilişkiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
1 Şubat 2023

Sağlık Bakanlığı, muayenehane hekimlerinden hastalarının kişisel ve sağlık bilgilerini merkezi veri sistemine kaydetmelerini talep ediyor. Hekimler, bu talebin hasta mahremiyeti ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na aykırı olduğunu belirtiyorlar. 6 Ekim'de yürürlüğe giren ve 7 Ocak'ta değiştirilen yönetmelik, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü kısıtlıyor. MBYS'ye bilgi yüklenmemesi durumunda hekimlere idari para cezası uygulanacak. Hekimler ve sağlık örgütleri, kişisel verilerin korunması ve mahremiyetin önemini vurgulayarak bu uygulamaya karşı çıkıyorlar.
21 Ocak 2023

Sağlık Bakanlığı, 109'uncu dönem devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında 1724 yeni mezun hekim ve uzman hekimin atamasını gerçekleştirdi. Atanan hekimlerin büyük bir kısmı deprem bölgesine gönderildi, ancak birçok hekim için ne çalışacakları sağlık kurumu ne de barınacak yer bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede ciddi barınma ve altyapı sorunları yaşanıyor. Hekimler, çalışacakları yerlerin güvenli olmasını, temel ihtiyaçların karşılanmasını ve devlet hizmet yükümlülüğü sürelerinin kısalmasını talep ediyorlar. Türk Tabipleri Birliği, hekimlerin temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve ayrımcılığa uğradıklarını belirtiyor.
7 Mart 2023

Sağlık Bakanlığı, 30 Haziran'da sona erecek olan ilaç raporlarının geçerlilik süresini 31 Aralık 2023'e kadar uzattı. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, bu kararın hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak için alındığını belirtti. Kronik hastaların rapor sürelerinin MEDULA sistemine öncelikle işlenmesi gerektiğini ifade eden Saydan, yaklaşık 30 milyon kronik hastanın ve 80 milyon tekil raporun MEDULA sisteminde acilen güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
18 Haziran 2023

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık emekçileri, maaş ve cari giderlerinde yapılan kesintileri, sağlıkta yaşanan ekonomik, fiziki ve psikolojik şiddeti, artan iş yükünü ve mobbingi protesto etti. Aile hekimleri, 1-2 Ağustos'ta gerçekleştirdikleri iş bırakma eylemi nedeniyle maaşlarından ve aylık gider ödeneklerinden kesinti yapıldığını belirtti. İstanbul Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED ), Hekim Birliği Sendikası, Sosyal ve Sağlık Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri de protestoya katıldı.
20 Eylül 2023

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve diğer sağlık meslek örgütleri, depremzedelere gönüllü sağlık hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı'na işbirliği teklifinde bulundu ancak herhangi bir yanıt alamadı. Bölgede sağlık hizmetlerinde ciddi organizasyonsuzluk ve koordinasyonsuzluk yaşanıyor. Hekimler ve sağlık çalışanları ağır koşullar altında çalışmakta ve tükenmiş durumdalar. TTB ve diğer meslek örgütleri, bölgeye malzeme ve insan gücü ulaştırma konusunda yetkili olmak istiyor, ancak idari izinlerin belirsizliği nedeniyle gönüllü hekimler görevlendirilemiyor.
9 Şubat 2023

Türkiye'de bazı hastaneler, klinikler ve ortak sağlık güvenlik birimleri (OSGB), faaliyetlerini sürdürebilmek adına hekim diplomalarını kiralıyor. Emekli veya aktif çalışan hekimlerin diplomaları aylık 3-10 bin lira arasında kiralanıyor. Bu durum, mevzuata aykırı olmasına rağmen, maliyetleri düşürmek ve yasal zorunlulukları kağıt üzerinde yerine getirmek için yapılıyor. İstanbul Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Hasan Oğan, bu durumun yasa dışı olduğunu ve Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda göz yumduğunu ifade ediyor. Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer ise, diploma kiralamalarının hekim emeğini ucuzlattığını ve iş güvenliği hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü belirtiyor.
11 Nisan 2023

Türkiye Acil Tıp Derneği'nin raporuna göre, 6 Şubat'taki depremler sonrasında tıbbi malzeme, cihaz, ilaç ve koordinasyon eksikliği yaşandı. Bu durum, yaralıların başka illere sevk edilmesine ve ölümlerin artmasına neden oldu. Sağlık sisteminin kırılganlığı ve sahra hastanelerinin yetersizliği vurgulandı. İlk günlerde malzeme ve personel eksikliği, sonrasında ise personel fazlası gibi koordinasyon sorunları yaşandı. Hastanelerin yıkılması ve zarar görmesi, sağlık hizmetlerinde ciddi aksamalara yol açtı. Rapor, gelecekteki afet planları ve projeler için deneyimlerden yararlanılmasını öneriyor.
25 Şubat 2023

İstanbul'da meydana gelebilecek bir depremde, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) kritik rol oynayacağı, ancak birçok ASM'nin depreme dayanıklı olmadığı ve yeterli güvenlik testlerinden geçmediği belirtiliyor. İstanbul'da 1049 ASM binasında 4 bin 400 aile hekimi hizmet veriyor ve bu merkezlerin yaklaşık %70'i kamu binalarında, %30'u ise 'sanal ASM' olarak hizmet veriyor. İstanbul Tabip Odası ve Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, ASM'lerin depreme hazırlanması gerektiğini ve bu konuda yapılan taleplerin yerine getirilmediğini ifade ediyor. Ayrıca, ASM'lerin afet durumunda sağlık hizmeti sunmaya devam edebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması ve eğitimlerin güncellenmesi gerektiği vurgulanıyor.
18 Şubat 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu ilaç kullanan yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Bu düzenlemeyle, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık aile hekimlerince yazılabilecek. Ayrıca, hekimler tarafından en fazla üç aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle bu süre bir yıla kadar uzatılabilecek. Bu değişiklik, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Mayıs 2024

Türkiye'de, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temininde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlandırma politikaları ve yurt dışından ilaç temininde yaşanan sorunlar nedeniyle kanser hastalarının tedavisinin aksadığını belirtti. Saydan, ilaç sektörüne ekonomik olarak ağır bir yük getiren bu durumun halk sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu ve en kısa sürede yeni bir sisteme geçilmesi gerektiğini vurguladı.
4 Şubat 2024

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Çevikol, kamu ve üniversite hastanelerinde radyolojik tetkiklerin uygunsuz ve denetlenmeyen hizmet alımları sonucu toplum sağlığının tehlikeye atıldığını ifade etti. Hastane yönetimlerinin ve şirketlerin baskısıyla tetkiklerin standart dışı ve fazla sayıda yapıldığını, bu durumun tanısal değeri düşürdüğünü ve maliyetleri artırdığını belirtti. Ayrıca, radyoloji uzmanlarının yoğun iş yükü altında çalıştığını ve tükenmişlik yaşadıklarını, gereksiz ve hatalı tetkiklerin hasta sağlığını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nın 2021 istatistiklerine göre Türkiye, MR ve BT cihazı başına düşen görüntüleme sayısında OECD ülkelerini geride bırakarak birinci sırada yer alıyor.
27 Kasım 2023

Taksim-Kabataş füniküler hattında bir teknik arıza meydana geldiği için seferler geçici olarak durduruldu. Metro İstanbul, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamayla durumu kamuoyuna duyurdu. Arızanın giderilmesi sürecinde, hattaki yolcu taşımacılığı İETT otobüsleri ile sağlanıyor. Metro İstanbul, yolcuların mağduriyetini en aza indirmek için alternatif ulaşım seçenekleri sunduğunu belirtti.
2 Mayıs 2024

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, 2023’ün ilk dokuz ayında 'iyi hal belgesi' başvuru sayısının 2 bin 295’e ulaştığını belirtti ve hekim göçüne karşı hızla önlem alınması gerektiğini ifade etti. Fincancı, hekimlerin demokratik ülkelerde kendilerini rahatça ifade edebildiğini, Türkiye'de ise liyakatsiz yöneticiler tarafından yönetilen bir düzende bunun mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin ve hekimlerin teknikere dönüştürülmesinin de hekim göçünün sebepleri arasında olduğunu vurguladı.
6 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi, İstanbulkart kullanıcıları için yeni bir uygulamayı onayladı. Bu uygulama ile İstanbulkart sahipleri, kartlarında yeterli bakiye olmasa dahi 15 liraya kadar toplu taşıma hizmetlerinden yararlanabilecekler. Bu karar, vatandaşların bakiye yetersizliği durumunda da ulaşım imkanına sahip olmalarını sağlayacak.
15 Haziran 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen deprem sonucunda birçok hastane yıkıldı veya hasar gördü. Bu durum, tıp fakültesi ve uzmanlık öğrencilerinin eğitimlerini aksattı. Öğrenciler ve asistan hekimler, eğitimlerinin devamı için anlayış ve destek bekliyorlar. Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu'nu toplantıya çağırdı ancak henüz bir yanıt alamadı. Öğrenciler, barınma ve internet gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra eğitim alacak hastane bulma konusunda zorluklar yaşıyorlar. Asistan hekimler ise geçici görevlendirme yapılmasını ve eğitimlerinin başka illerde devam etmesini talep ediyorlar.
5 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 ve 2 Ağustos'ta iş bırakma kararı alan sağlık çalışanlarına bir mektup yazdı. Mektupta, taleplerin sokak yoluyla ifade edilmesini yerinde bulmadığını belirten Koca, hak aramaları için kendini ve bakanlığı adres gösterdi. Ancak, sağlık çalışanları Twitter üzerinden Koca'ya yanıtlarını yollayarak greve çıkacaklarını ifade etti.
31 Temmuz 2023

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nin yenilenmesi sürecinde poliklinik hizmetlerinin devam edeceğini, özellikli işlemlerin ise diğer hastanelerde sürdürüleceğini açıkladı. Yenileme işlemi için Rönesans Holding ile 2 milyar 60 milyon lira bedelle ihale yapıldı. Yenileme tamamlandığında, hastane Sağlık Bakanlığı'na ait geçici hastanelerden ayrılacak. Hastanenin yeniden inşası, deprem riski nedeniyle 13 yıldır gündemdeydi ve son olarak bazı faaliyetler geçici olarak durdurulmuştu.
9 Mart 2023

Türk Hava Yolları (THY), İstanbul çıkışlı 19.00 – 22.00 arası seferlerin iptal edildiğini duyurdu. THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, iptal gerekçesinin network alt yapısından kaynaklandığını belirtti. Alt yapıdaki sorun nedeniyle biletlere ve rezervasyon işlemlerinde aksaklıklar yaşandığı ifade edildi. Sorunun giderilmesi için gerekli çalışmaların yapıldığı ve yolcuların mağdur olmaması için çaba gösterildiği bildirildi.
1 Kasım 2023
İşaretlediklerim