İspanya Katolik Kilisesi, 1945'ten bu yana kilise bünyesindeki kurumlarda meydana gelen 706 cinsel istismar vakası hakkında bilgi sahibi olduklarını açıkladı. İspanyol Piskoposlar Konferansı (CEE) Başkanı ve Barcelona Kardinali Juan Jose Omella, bu olaylar için kilisenin günahını kabul ederek mağdurlardan özür dilediğini belirtti. Kardinal, kilisenin bu sorunun çözümü için toplumla iş birliği yapmaya ve mücadeleye öncülük etmeye hazır olduğunu ifade etti.
18 Nisan 2023

Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francis, Associated Press'e verdiği röportajda eşcinsellik, ABD'deki silahlı katliamlar, sağlık durumu ve emeklilik planları gibi konularda görüşlerini açıkladı. Eşcinselliği günah olarak gördüğünü ancak suç olmadığını belirtti ve LGBTİ+ topluluğuna yönelik ayrımcılığa karşı eleştirilerini yineledi. ABD'deki silahlı katliamlar konusunda silah sanayisini eleştirdi ve insanların öldürmeye yardım etmek yerine yaşama yardım etmeye odaklanması gerektiğini vurguladı. Cinsel istismar vakaları hakkında ise Kilisenin daha çok yol kat etmesi gerektiğini kabul etti.
26 Ocak 2023

Vatikan, Papa Franciscus'u sıkça eleştiren ve kilisenin birliğini bölmekle suçlanan Başpiskopos Carlo Maria Vigano'yu aforoz etti. Vigano, Papa'nın meşruiyetini sorgulayan ve Katolik Kilisesi'nin diğer dinlerle ilişkilerini düzenleyen ikinci Vatikan Konsilini reddeden açıklamalarda bulunmuştu. 2011-2016 yılları arasında ABD Büyükelçisi olarak görev yapan Vigano, suçlamalara X platformundaki hesabından yanıt vererek, suçlamaları onur olarak kabul ettiğini belirtti.
5 Temmuz 2024

Avustralya'da eski bir çocuk bakıcısı, 91 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu, istismarı kayda aldığı ve içeriği internette dağıttığı iddiasıyla yargılanıyor. Zanlı, 15 yıl boyunca Avustralya ve yurt dışındaki bir düzine merkezde kız çocuklarını kurban seçtiği iddia ediliyor. Zanlı, çocuklara 246 tecavüz ve 673 saldırı suçlamasıyla karşı karşıya ve suçlu bulunması halinde ömür boyu hapis cezası alması bekleniyor. Zanlı, çocuk istismarını kaydetmek ve dağıtmaktan da yüzlerce suçlamayla karşı karşıya.
1 Ağustos 2023

Katolik Kilisesi'nin ruhani lideri Papa Francis, Disney+ yapımı 'The Pope Answers' adlı belgeselde gençlerle yaptığı toplantıda cinsellik, LGBTİ+ hakları, kürtaj ve kilisenin cinsel taciz sorunları gibi konuları ele aldı. Cinselliği 'Tanrı'nın insana lütfettiği güzel şeylerden biri' olarak nitelendiren Papa, pornografi ve mastürbasyon hakkında da yorumlarda bulundu. LGBTİ+ bireylerin kilise tarafından hoş karşılanması gerektiğini belirten Papa, kürtaj konusunda ise rahiplerin merhametli olması gerektiğini ancak uygulamanın kabul edilemez olduğunu ifade etti.
7 Nisan 2023

İstanbul Çekmeköy'de özel bir okulda yabancı uyruklu bir öğretmenin öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandığı bildirildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, müştekilerin beyanları doğrultusunda şüpheli B.G'yi yakaladı. Zanlının aktif oturum izni olduğu ancak çalışma izninin bulunmadığı tespit edildi. Okul hakkında da suçu bildirmeme ve kaçak işçi çalıştırma suçlarından adli ve idari işlem başlatıldı.
22 Mayıs 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023

İzmir Buca'da, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 29 Nisan 2023 tarihindeki mitingine cemaatini götürmeyi reddeden cami imamı Yusuf Kılıç, bu kararının ardından soruşturma ve tehditlerle karşılaştı. Kılıç, tehditler nedeniyle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Olaydan 10 ay sonra İzmir dışına sürgün edildiğini ve kademelerinin ilerlemesinin durdurulduğunu belirtti. Türkiye Barolar Birliği'nden yardım isteyen Kılıç, yaşadıklarını kamuoyu ile paylaştı.
19 Şubat 2024

Filipinler'de radyo programcısı ve gazeteci Juan Jumalon, canlı yayın sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Saldırganın, Jumalon'un evine 'dinleyici' olarak girdiği ve iki el ateş ettikten sonra altın kolyesini alarak kaçtığı belirtildi. Saldırının nedeni bilinmiyor ve saldırganların kimliklerine ilişkin soruşturma devam ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., gazetecilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
5 Kasım 2023

Ayasofya İmamı Bünyamin Topçuoğlu ve diğer dini görevliler, sazan sarmalı dolandırıcılığına maruz kaldı. İki imamın, dini ve siyasi referanslar kullanarak gerçekleştirdiği dolandırıcılık faaliyetleri sonucunda, onlarca imam ve müezzin mağdur oldu. Dolandırıcılar, Ayasofya İmamı ve müezzininin de kendilerinden otomobil aldığını iddia ederek güven kazanmaya çalıştı. Bu olay, Diyanet içinde ve dini çevrelerde büyük bir gerilime neden oldu.
14 Şubat 2024

Papa Francis, İtalyan papaz adaylarının eğitimine ilişkin bir toplantıda eşcinseller hakkında homofobik bir ifade kullandı. Vatikan sözcüsü Matteo Bruni, Papa'nın bu ifadeyi şaka yollu kullandığını ve kimseyi rencide etmeyi amaçlamadığını belirtti. Papa Francis, bu terimin kullanılmasından rahatsız olanlara özürlerini iletti. Bu olay, kilisenin eşcinsellere karşı pozisyonunu yeniden gündeme getirdi.
28 Mayıs 2024

Peru Kongresi, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u ülkenin içişlerine karışmakla suçlayarak 'istenmeyen kişi' ilan etti. Karar, Dış İlişkiler Komisyonu'nda 11'e karşı 1 oyla kabul edildi ve genel kurulda tartışılacak. Lopez Obrador, Peru Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'yi eleştirerek eski cumhurbaşkanı Pedro Castillo'nun haksız yere hapiste tutulduğunu ve Boluarte'nin görevi gasp ettiğini iddia etmişti. Ayrıca, Pasifik İttifakı dönem başkanlığını Peru'ya devretmeyeceklerini açıklamıştı.
23 Mayıs 2023

Europol tarafından koordine edilen bir operasyonda, Hong Kong merkezli kripto para borsası Bitzlato'nun yasa dışı fonları rubleye çevirerek kara para akladığı iddia edildi. Operasyon ABD ve Fransa polisi öncülüğünde, diğer Avrupa ülkelerinin güvenlik birimlerinin desteğiyle gerçekleştirildi. Bitzlato'nun en üst yöneticisi ABD'de, diğer üst düzey yöneticiler İspanya ve Kıbrıs'ta gözaltına alındı. Ayrıca 18 milyon avro değerinde mal varlığına el konuldu ve 50 milyon avro değerinde 100'den fazla kripto para hesabı donduruldu.
24 Ocak 2023

ABD'nin Maryland eyaletine bağlı College Park şehri eski belediye başkanı Patrick Wojahn, çocukların cinsel istismarıyla ilgili videolar bulundurduğu ve dağıttığı suçlamalarını kabul etti. Wojahn, bu suçlamalar üzerine Mart ayında belediye başkanlığı görevinden istifa etmişti. Wojahn hakkında, Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi'nden yapılan ihbar sonucu, şubatta soruşturma başlatılmıştı.
3 Ağustos 2023

Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin hükümet binalarına düzenlediği baskın sonrasında eski adalet bakanı Anderson Torres için tutuklama kararı aldı. Torres, başkent Brasilia'nın güvenliğinden sorumlu en üst düzey yetkiliyken, gerekli güvenlik önlemlerini almamakla suçlanıyor. Görevden alınan Torres, baskın sırasında ABD'de olduğunu ve Brezilya'ya dönerek adalete teslim olacağını açıkladı. Yargıç Alexandre de Moraes ayrıca askeri inzibat yöneticisi Fabio Augusto Vieira'nın da tutuklanmasını talep etti.
11 Ocak 2023

İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde dört öğrencisini taciz etmekten suçlu bulunan öğretim üyesi Z.E.B.'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Rektörlük, basında yer alan haberlerin ardından 1 Ekim 2020'de soruşturma başlatmıştı. İzmir 34’ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, sanığın dört öğrenciye karşı 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçunu işlediğine karar verdi ve her mağdur için ayrı ayrı iki yıl altı ay hapis cezası verdi.
22 Temmuz 2024

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, eşcinsel çiftlerin kutsanmasına ilişkin aldığı kararın ardından gelen tepkilere yanıt verdi. Papa, başkalarını sömüren iş insanlarını kutsamanın kimseyi şok etmediğini, ancak bir eşcinseli kutsadığında büyük tepkilerle karşılaştığını belirterek, bu durumu ikiyüzlülük olarak nitelendirdi. Afrika'daki piskoposlar ve İnanç Doktrini Departmanı'nın önceki başkanı Kardinal Gerhard Ludwig Müller gibi muhafazakar isimler, Papa'nın bu kararına karşı çıktı. Papa, eşcinsel evlilikleri değil, birbirini seven iki kişiyi kutsamaktan bahsettiğini vurguladı.
8 Şubat 2024

İstanbul Bakırköy başsavcılığı, Büyükçekmece'deki bir Kuran kursunda çocuklara şiddet uygulayan bir şüphelinin 25 Şubat'ta tutuklandığını duyurdu. Olay, kursun İsmailağa Cemaati'ne ait olduğu ve görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gündeme geldi. Başsavcılık, olayla ilgili soruşturmanın başlatıldığını ve şüphelinin 'kasten yaralama' suçundan tutuklandığını açıkladı.
11 Mart 2023

Polonya'da, eski adalet bakanı Zbigniew Ziobro ve dört eski milletvekilinin mülklerinde, Adalet Fonu'nun kullanımında yolsuzluk yapıldığı iddiaları üzerine aramalar yapıldı. Savcı Przemyslaw Nowak tarafından duyurulan bu baskınlarda dört kişi gözaltına alındı. Polonya'nın güvenlik hizmetleri koordinatörü sözcüsü, aramaların kamu görevlilerinin yetkilerini aşması ve görevlerini yerine getirmemesi iddialarıyla ilgili olduğunu belirtti. Eski bakan Ziobro, Adalet Fonu'nu siyasi amaçlarla kullanmakla suçlanıyor.
27 Mart 2024

Filipinler'de hafta sonu ülkeyi vuran tropik fırtına nedeniyle en az yedi kişinin öldüğü açıklandı. Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., arama kurtarma faaliyetlerinin devam edeceğini belirtti. Fırtına, başkentin güneyindeki vilayetlere şiddetli rüzgar ve yağmur getirerek havaalanları ve limanların çalışmasını engelledi, bazı bölgelere elektrik verilemedi. Bu yıl Filipinler'i vuran ilk tropik fırtına olarak kayıtlara geçti.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim