İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Interpol tarafından mavi bültenle aranan uluslararası uyuşturucu karteli lideri Christijan Palic'in İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yakalandığını açıkladı. Palic, Avrupa'da faaliyet gösteren kartellerle işbirliği yaparak Güney Amerika'dan kokain temin etmek, suç örgütleriyle bağlantı kurmak ve suç gelirlerini aklamakla suçlanıyor. Avrupa ve Brezilya'nın talebi üzerine çıkarılan Interpol mavi bülteniyle aranan Palic, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda gerçekleştirilen Kartel-3 operasyonuyla yakalandı.
19 Kasım 2023

Kars'ın Selim ilçesinde, bir lise öğrencisine cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen polis memuru gözaltına alındı ve tutuklandı. İddia, ilçede görevli bir öğretmen tarafından jandarmaya bildirildi. Kız öğrencinin de şikayeti üzerine adli ve idari soruşturma başlatıldı. Açığa alınan polis memuru, gözaltına alındı ve daha sonra tutuklandı.
18 Ekim 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de yürütülen kara para ve dolandırıcılık soruşturması sonucunda suçlamaları kabul ederek istifa etti. Binance, yasa dışı işlemlere olanak sağladığı gerekçesiyle 4,3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti ve beş yıllık bir gözetim sürecine alındı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemlere izin verdiğini belirtti. Yeni CEO olarak Richard Teng atandı.
22 Kasım 2023

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

İlahiyatçı yazar Cemil Kılıç, İstanbul Gaziosmanpaşa'da evinin önünde saldırıya uğradı. Saldırı sonrası Valilik, şüphelilerin E.D, Y.G. ve R.B. olduğunu ve R.B.'nin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını açıkladı. Daha sonra Y.G. ve E.D. de yakalanıp gözaltına alındı ve adliyeye götürüldükten sonra serbest bırakıldılar. Kılıç, daha önce 'ordotoks' İslam görüşlerine mesafeli duruşu nedeniyle hedef gösterilmiş ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ihraç edilmişti.
28 Mart 2023

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Suriye uyruklu yedi yaşındaki bir çocuğa cinsel istismarda bulunulduğu iddiası üzerine, olayın duyulmasının ardından bazı Suriyelilerin evleri ve iş yerleri yakıldı. Kayseri Valiliği, şüphelinin gözaltına alındığını ve çıkan olaylarda 14 emniyet mensubu ile bir itfaiye erinin yaralandığını açıkladı. Kayseri 2’nci Sulh Ceza Hakimliği, mağdur ve ailenin sağlığını korumak ve toplumsal olayların önüne geçmek amacıyla yayın yasağı getirdi.
1 Temmuz 2024

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Brasilia'daki evine, Covid-19 aşı sertifikasında sahtecilik yaptığı iddiasıyla polis baskını düzenlendi ve cep telefonuna el konuldu. Bolsonaro ve yakın çevresinin ABD'ye giriş izni alabilmek için aşı kartı bilgilerini değiştirdiği öne sürüldü. Bolsonaro, aşı sertifikasında herhangi bir değişiklik yapmadığını ve aşı olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Soruşturma kapsamında başka yerlerde de baskınlar yapıldı ve altı kişi gözaltına alındı.
4 Mayıs 2023

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bir kiliseden haç çalan kişi tutuklandı. Polis, kilisenin güvenlik kamerası görüntülerini inceleyerek şüphelinin izini sürdü ve Fatih Kemalpaşa Mahallesi'nde parkta otururken gözaltına aldı. Şüpheli S.A.'nın 37 suç kaydı olduğu ve haçı sevgilisine vermek için çaldığını söylediği belirtildi. Çalınan haç kiliseye geri teslim edildi.
24 Ağustos 2024

TBMM Genel Kurulu, çocuklara yönelik cinsel istismarın önlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulmasını kabul etti. Bu karar, İsmailağa Cemaati'ne bağlı bir vakfın kurucusunun kızının, altı yaşındayken imam nikahıyla evlendirildiği ve cinsel istismara uğradığı iddiası sonrasında geldi. Olayın araştırılması ve benzer durumların önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amaçlanıyor. Komisyon, tüm siyasi partilerin olumlu oyuyla 19 üyeden oluşacak ve üç ay süreyle çalışacak.
3 Ocak 2023

Kocatepe Camisi'nde moda çekimi yapan yönetmen Bilal Kısa ve model Ezgi Cebeci, 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan soruşturma geçirdi ve adli kontrolle serbest bırakıldı. Kısa'nın sosyal medya hesabında yayımladığı fotoğraflar eleştirilere hedef oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi üzerine, konuyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi.
16 Ağustos 2023

İzmir Buca Müftülüğü'nde görevli imam Yusuf Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İzmir mitingi öncesinde AKP Buca İlçe Başkanlığı tarafından aranarak cemaat toplaması ve araba tahsis etmesi istendiğini belirtti. Kılıç, bu talebi vicdani sebeplerle reddettiğini ve 'hayır' yanıtı verdiğinde telefonun yüzüne kapatıldığını ifade etti. İmam, mesleğine ve camisine zarar gelmemesi için yetkililerden uzak durmalarını ve kendisine baskı yapmamalarını talep etti.
29 Nisan 2023

Çin'in Gansu eyaletinde, 8 ila 12 yaşlarındaki beş kız çocuğuna tecavüz ve 8 ile 14 yaşlarındaki 17 kız çocuğuna cinsel taciz suçlarından hüküm giyen eski bir ilkokul müdürü Cang Longci'nin ölüm cezası infaz edildi. Sanığın temyiz başvurusu Gansu Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildi ve ceza 7 Kasım'da uygulandı. Suçtan etkilenen öğrencilere psikolojik destek sağlandı ve ilgili okul kapatılarak başka bir okulla birleştirildi.
13 Kasım 2023

Van'ın Muradiye ilçesinde bir kız çocuğuna cinsel istismar iddiasıyla altı şüpheli gözaltına alındı. İl emniyet müdürlüğü, sosyal medya ve haber sitelerinde yer alan ve olayın kamu görevlileri ve siyasetçileri de içerdiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yapılan soruşturma sonucunda dört şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi, bir şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ve bir şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldı. Ayrıca gerçeği yansıtmayan paylaşımlar hakkında adli işlemlerin başlatıldığı bildirildi.
13 Ocak 2023

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Binance ve kurucusu Changpeng Zhao'ya federal menkul kıymetler yasalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle dava açmasının ardından, Binance ABD'deki dolar cinsinden para yatırma işlemlerini askıya aldı ve bankacılık ortaklarının para çekme işlemlerini durduracağını duyurdu. Bu gelişmelerin sonucunda Binance, ABD iştirakinden yaklaşık 50 kişiyi işten çıkardı, bu kişiler arasında hukuk, uyum ve risk departmanlarındaki çalışanlar da bulunuyor.
17 Haziran 2023

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Kongre ve diğer devlet binalarının basılmasında rolü olduğu iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verdi. Bolsonaro'nun antidemokratik eylemleri kışkırttığı suçlaması, daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak değerlendiriliyor. Bolsonaro, 30 Ekim 2022'deki seçimleri kaybettikten sonra destekçileri tarafından düzenlenen protestolarda ordunun müdahalesi çağrısı yapılmış ve 8 Ocak'ta Kongre binasına baskın düzenlenmişti. Bolsonaro, görev süresinin bitiminden önce ABD'ye gitmişti.
14 Ocak 2023

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, lityum ve yeşil hidrojen işleriyle ilgili yürütülen bir soruşturma kapsamında 'yolsuzluk, yalan söyleme ve görevini kötüye kullanma' suçlamalarıyla karşı karşıya kaldıktan sonra istifa ettiğini açıkladı. Soruşturma çerçevesinde başkent Lizbon'daki başbakanlık ofisi de dahil olmak üzere 42 yere baskın düzenlendi ve Costa'nın özel kalem müdürü ile yakın bir arkadaşı gözaltına alındı. Costa, görevinin şüphelerle bağdaşmadığını belirterek istifasını sundu.
8 Kasım 2023

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde bir Kuran kursunda çocuğu dövdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından gözaltına alınan imam, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İmama yurt dışına çıkış yasağı ve belirli aralıklarla imza atma zorunluluğu getirildi. Olay, sosyal medyada geniş çapta tepki topladı.
19 Nisan 2024

Jeffrey Epstein'ın fuhuş ağı mağdurları, FBI'ı 1996'dan beri Epstein'ın yasa dışı faaliyetlerinden haberdar olmasına rağmen herhangi bir adım atmamakla suçlayarak dava açtı. Davacılar, FBI'ın ihmalinin kendilerinin fuhuş ticaretine maruz kalmasına, tehdit edilmesine ve cinsel istismara uğramasına yol açtığını iddia ediyor. Epstein, 2019'da hücresinde ölü bulunmuş ve ölümü intihar olarak açıklanmıştı. Epstein davası dosyaları, aralarında Prens Andrew, Bill Clinton, Donald Trump gibi ünlü isimlerin de yer aldığı birçok kişinin Epstein ile ilişkisini ortaya koymuştu.
15 Şubat 2024

Ekvador polisi, Aralık 2022'den bu yana Meksika'nın Kito Büyükelçiliğinde sığınma hakkı bekleyen eski Ekvador Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Glas'ı gözaltına almak için büyükelçiliğe baskın düzenledi. Meksika'nın Kito Büyükelçiliği Siyasi İşler Sorumlusu Roberto Canseco, Ekvador polisinin büyükelçiliğe zorla girdiğini ve personele saldırdığını açıkladı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bu eylemin uluslararası hukukun ve Meksika'nın egemenliğinin ihlali olduğunu belirterek Ekvador ile diplomatik ilişkilerin askıya alındığını duyurdu.
6 Nisan 2024

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde dört çocuğa ses yalıtımlı odada yıllarca cinsel istismarda bulunan su satıcısı Metin Şenay’a 293 yıl hapis cezası verildi. Şenay, mahalledeki çocuklara iş yerindeki süngerli odada cinsel istismarda bulunmuştu. 24 Mayıs 2023'te istismarın ortaya çıkmasıyla tutuklanan Şenay, dört çocuğun mağdur olarak yer aldığı iddianamede her bir çocuk için 63 yıldan az olmamak üzere 331 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Mahkeme, Şenay’a toplamda 293 yıl altı ay hapis cezası verdi.
4 Haziran 2024
İşaretlediklerim