Diyanet İşleri Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında Audi A8 marka aracı iade ettiğini duyurdu. Ayrıca, hizmet içi eğitimlerin eğitim merkezlerinde ve çevrim içi olarak yapılması, zorunlu ihtiyaçlar dışında demirbaş eşya ve büro malzemesi alımlarının durdurulması gibi çeşitli tasarruf tedbirleri uygulanacak. Yurt dışı programları ve personel görevlendirmeleri de en asgari düzeyde tutulacak.
17 Mayıs 2024

Türkiye'nin 2023 yılı gelir vergisi rekortmeni, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 vergilendirme dönemine ilişkin yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin değerlendirilmesi sonucunda en fazla vergi beyan eden 100 mükellef listesini açıkladı. Listenin ilk sırasında yer alan Bayraktar'a 1 milyar 952 milyon 680 bin 474 lira vergi tahakkuk etti. İkinci sırada Haluk Bayraktar, üçüncü sırada ise Mustafa Rahmi Koç yer aldı.
28 Ağustos 2024

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, sektörde oluşan fiyat pahalılığı algısını kırmak ve sektörü canlandırmak amacıyla yüzde 10 indirim yapılması çağrısında bulundu. Bingöl, bu indirimin menülerin tamamında veya bir kısmında uygulanabileceğini belirtti. Ayrıca, TÜRES üyelerinin bu kampanyaya olumlu dönüş yapmaya başladığını ifade etti. Bu indirim kampanyasının sektörü hareketlendireceği ve vatandaşlara olumlu yansıyacağı öngörülüyor.
8 Temmuz 2024

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, EFT ve havale işlemleri sırasında tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiğini belirtti. Özellikle açıklama kısmına gerekli bilgilerin doğru bir şekilde yazılmasının önemine vurgu yaptı. Yanlış bilgi girilmesi durumunda tüketicilerin para iadesi alamayabileceği ve yargıda sorun yaşayabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, bankaların ek hesap limiti artışı için sigorta gibi ek ürünlere başvurmayı zorunlu kılamayacağını ve tüketicilerin şikayet durumunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu veya tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini belirtti.
10 Nisan 2024

TMSF Başkanı Fatin Rüştü Karakaş, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında kayyımlığa devredilen şirketlerin son durumu hakkında bilgi verdi. 1371 şirketin kayyımlık görevine devredildiği, şu anda 994 şirketin kayyımlık görevinde olduğu belirtildi. Ayrıca, bugüne kadar 643 şirketin kayyımlık kararının mahkemelerce kaldırıldığı ve eski sahiplerine iade edildiği açıklandı. İade edilen şirketler arasında Karteks Tekstil, Uğur Soğutma ve Fi Yapı İnşaat gibi firmalar bulunuyor.
15 Temmuz 2024

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), temassız ödemelerde şifresiz işlem limitini 750 liradan 1500 liraya çıkardı. Bu değişiklik, 1 Temmuz 2024 Pazartesi gününden itibaren geçerli olacak. Daha önce 1 Temmuz 2022'de 750 liraya çıkarılan limit, iki yıl sonra yeniden güncellenmiş oldu.
28 Haziran 2024

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), İstanbul'un Sultanbeyli ve Sakarya'nın Akyazı ilçelerindeki iki taşınmazı satışa çıkardı. İstanbul'daki taşınmazın tahmini satış bedeli 161 milyon 444 bin 400 lira, Sakarya'daki taşınmazın tahmini satış bedeli ise 4 milyon 427 bin 914 lira olarak belirlendi. İhaleler kapalı teklif usulüyle 9 Ekim'de gerçekleştirilecek. İlan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KGM Genel Müdürlüğü 1’inci Bölge Müdürlüğü tarafından Resmi Gazete'de yayınlandı.
23 Eylül 2024

2024 yılında İBB Meclis çoğunluğunun CHP'ye geçmesiyle birlikte, İBB Mali İşler Daire Başkanı İGDAŞ'ın satılacağını açıkladı. Ancak bu satışın yeterli olmadığı ve Hamidiye Su, Halk Ekmek, İSPARK gibi diğer İBB şirketlerinin de satışının gündemde olduğu belirtildi. Bu durum, yüksek kârlılık oranına sahip bu şirketlerin satılması halinde yüzlerce işçinin işten çıkarılacağı ve hizmetlere fahiş zamlar yapılacağı endişelerini beraberinde getirdi. AK Parti İBB Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, bu satışlarla ilgili soru önergesi vererek konunun peşini bırakmayacaklarını belirtti.
17 Mayıs 2024

Kansu Yıldırım, elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin halka zarar verdiğini savunuyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın raporuna göre, 1986-2023 döneminde gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplam tutarı 71,5 milyar dolar olup, bunun 12,75 milyar doları EDAŞ özelleştirmelerinden gelmektedir. Elektrik dağıtım şirketleri yüksek kâr elde ederken, halk yüksek elektrik faturalarıyla mücadele etmektedir. 2024 Haziran ayında enerji fiyatları yüzde 2,22 oranında artmış ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 30,41 oranında yükselmiştir.
19 Temmuz 2024

SGK, özel sektör işverenlerine 16 ayrı istihdam teşvik ve destekleri sunarak sigorta primi indirimleri sağlıyor. 2023 yılında işverenlere sağlanan SGK desteği 206 milyar TL'ye ulaştı. 2020-2023 yılları arasında özel sektöre sağlanan toplam teşvikler cari fiyatlarla 427,4 milyar TL olup, yeniden değerleme oranlarıyla güncellendiğinde 1,3 trilyona yaklaşıyor. Aziz Çelik, SGK'nin özel sektöre sağladığı bu devasa teşviklerin yerel yönetimlere neden sağlanmadığını sorguluyor.
29 Temmuz 2024

Türkiye’nin dev süt markalarından biri olan Kay Süt iflas etti. Şirket mali darboğaza girerek konkordato talep etti. Alacaklı konumdaki Garanti Bankası, Kay Süt fabrikasının icradan satışını istedi. Balıkesir 4’üncü İcra Müdürlüğü, tesisin icradan satış ihalesinin 16 Temmuz günü yapılacağını duyurdu.
17 Haziran 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, lüks araçların satın alınmadığını, kiralandığını belirtti. Yıllık kiralama maliyetinin, üç yılda aracın satın alma fiyatına eş değer olduğu ifade edildi. Ayrıca, Ali Erbaş'ın bu hareketi, Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf politikalarını ve yerli otomobil markası TOGG'un kullanım alanlarını eleştiren bir tartışmayı gündeme getirdi. TOGG'un sadece Ankara'da resmi kullanım için uygun olduğu, şehirler arası seyahatlerde kullanılamadığı belirtildi.
3 Mayıs 2024

Türkiye'de gayrimenkul sahiplerinin emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri için son gün yarın. Ödemeler yüz yüze veya e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Geçen yıl gayrimenkul alanların bu yıl vergisini ödemesi gerekiyor, bu yıl satın alınan mülklerin ilk emlak vergisi ödemesi ise 2025'te yapılacak. Vergiyi zamanında ödemeyenler aylık yüzde 4,5 gecikme zammı ile karşılaşacak.
30 Mayıs 2024

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapmayı planlıyor. Bu düzenleme ile 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin banka, PTT veya aracı finansal kurum kartları ile yapılması zorunlu hale gelecek. Elden ödeme yapanlara, ödeme tutarının yüzde 10’u oranında ceza kesilecek ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Tüketiciler, ödemeyi elden yaptıklarını beş iş günü içinde bildirdiklerinde ceza uygulanmayacak.
11 Eylül 2024

2021-2022 yıllarında Halkbank, mafyanın kara parasını akladığı Ayyıldız Tünel A.Ş.'ye toplam 480 milyon 515 bin TL kredi vermiştir. Özellikle 1 Haziran 2022'de 150 milyon TL kredi verilmiş ve karşılığında De Solar 7 Limited Şirketi'nin hisseleri rehin gösterilmiştir. Ancak, bu hisselerin değeri gerçekçi bir şekilde analiz edilmemiş ve şirketin değeri hayali olarak 10 kat artırılmıştır. MASAK'ın incelemesi sonucunda, kamu bankasının halkın parasını mafyaya peşkeş çektiği ortaya çıkmıştır.
5 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 2015 yılında göktaşından vergi alınıp alınmaması gerektiğiyle ilgili yaptığı paylaşım yeniden gündeme geldi. Bingöl'ün Sarıçiçek köyüne düşen göktaşlarının satışıyla ilgili vergi tartışmaları o dönemde büyük ilgi görmüştü. Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'na yaptırdığı inceleme sonucunda, göktaşı satışının gelir vergisine tabi olup olmayacağına dair hukuki durumu açıklamıştı. Buna göre, göktaşı satışının ticari bir organizasyon kapsamında yapılması durumunda vergiye tabi olacağı belirtilmişti.
23 Haziran 2024

Galatasaray, Serwin Global Solutions SDN BHD bünyesindeki meritking.news ile yaptığı sponsorluk anlaşmasını askıya aldığını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. Anlaşma, 2024-25 ve 2025-26 futbol sezonlarını kapsayacak şekilde yıllık 3 milyon 155 bin dolar artı KDV tutarında sponsorluk ve reklam haklarını içeriyordu. meritking.news'in yasadışı bahis sitesi Meritking ile bağlantılı olduğu iddiaları üzerine Galatasaray, anlaşmayı askıya aldı. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı da konuyla ilgili olarak Galatasaray ve Adana Demirspor hakkında suç duyurusunda bulundu.
17 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılı başında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni devreye alacaklarını ve bu sistemle akaryakıt tüketiminin dijital olarak takip edileceğini açıkladı. Bu sistem, ticari taşıtlarda zorunlu, bireysel taşıtlarda ise isteğe bağlı olacak. Amaç, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybını önlemek ve kayıt dışılığı azaltmak. Şimşek, genel vergi oranlarını artırmadan mali disiplini güçlendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
7 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda yaşanan temizlik sorunlarını çözmek amacıyla pazartesi gününden itibaren 30 bin temizlik personeli alınacağını açıkladı. Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte bazı okullarda temizlik sorunları ortaya çıkmış ve velilerin temizlik yaptığı görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı. Geçen yıl temizlik görevlilerine verilen asgari ücretin bu yıl düşmesi ve çalışma saatlerinin azalması nedeniyle yeterli personel bulunamamıştı. Tekin, bu sorunu çözmek için tam zamanlı personel alımı yapılacağını belirtti.
21 Eylül 2024

Murat Ağırel, 2023 yılında Türkiye'de yapılan kamu ihalelerinin detaylarını ve bu ihalelerin Türk halkının ekonomik durumuna olan etkilerini ele aldı. 2023 yılında toplam 82 bin 63 ihale yapılmış ve bu ihaleler kapsamında 1 trilyon 525 milyar 786 milyon 348 bin TL tutarında 124 bin 787 sözleşme imzalanmış. Ağırel, bu harcamaların halkın fakirleşmesine neden olduğunu ve insanların geçim sıkıntısı çektiğini vurguladı. İhalelerin büyük bir kısmının yapım işi ve hizmet alımı için yapıldığı belirtildi.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim