2023 yılında, Türkiye'de bazı işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilmiş ve bu işletmelere toplamda 355 milyon 804 bin 957 lira tutarında idari para cezası uygulanmıştır. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, özellikle marketlerdeki temel gıda ve ihtiyaç ürünleri, otomotiv sektörü, hazır beton ve çimento sektörleri ile ekmek fiyat tarifelerine aykırı satışlar gibi alanlarda incelemeler yapmıştır. Ticaret Bakanlığı, piyasalarda fiyatlamaları bozan ve tüketicileri olumsuz etkileyen eylemlere karşı idari tedbirlerin uygulanmaya devam edeceğini belirtmiştir.
6 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yeni 'kamuda tasarruf' paketini açıkladı. Paket, kamuda yabancı menşeili araç kullanımını sonlandırma, yeni araç ve bina alımını üç yıl süreyle durdurma gibi önlemleri içeriyor. Ayrıca, kamu harcamalarında genel bir kesinti yapılacak ve enerji verimliliği artırılacak. Bu önlemler, sürdürülebilir büyüme ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmak için tasarlanmıştır.
13 Mayıs 2024

Esfender Korkmaz, kur artışının ithalat ve ihracat üzerindeki etkilerini değerlendiriyor. Türkiye'nin ithalatında ara malı ve ham madde oranının yüzde 70,6 olduğunu belirtiyor ve bu durumun üretimin ithal girdiye bağımlı olduğunu gösterdiğini vurguluyor. Kur artışının ithal fiyatlarını artırdığını ve bu nedenle ihracat malı üretim maliyetlerinin yükseldiğini ifade ediyor. Ayrıca, TL'nin değer kaybına rağmen ihracatın beklenen düzeyde artmadığını ve dış ticaret fazlası verilemediğini belirtiyor.
21 Mayıs 2024

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği, haziran ayında otomotiv ihracatının yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar olduğunu açıkladı. Otomotiv sektörü, yüzde 14,1'lik payla ülke ihracatında ilk sırada yer aldı. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekiciler ihracatı 30 milyon dolar olarak gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ülke 322 milyon dolarla Britanya oldu.
8 Temmuz 2024

Kurban Bayramı tatilinde yapılan denetimlerde, fahiş fiyatla bilet satan otobüs şirketlerine toplam 23 milyon 453 bin 8 lira ceza kesildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bayram tatili boyunca 13 bin 855 otobüsün denetlendiğini ve 107 bin 896 şehirler arası otobüs seferi yapıldığını belirtti. Denetimlerde, fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan taşımacılık ve emeklilere yönelik yüzde 20 indirim uygulanıp uygulanmadığı kontrol edildi. Bakan, denetimlerin sadece bayram dönemini kapsamadığını da vurguladı.
24 Haziran 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, lüks araçların satın alınmadığını, kiralandığını belirtti. Yıllık kiralama maliyetinin, üç yılda aracın satın alma fiyatına eş değer olduğu ifade edildi. Ayrıca, Ali Erbaş'ın bu hareketi, Mehmet Şimşek'in kamuda tasarruf politikalarını ve yerli otomobil markası TOGG'un kullanım alanlarını eleştiren bir tartışmayı gündeme getirdi. TOGG'un sadece Ankara'da resmi kullanım için uygun olduğu, şehirler arası seyahatlerde kullanılamadığı belirtildi.
3 Mayıs 2024

2024 yılının ilk iki ayında Türkiye'de 146 bin yeni otomobil satıldı, bu satışların 45 bini en az %40 oranında engelli vatandaşlar tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'de engelli vatandaşlara yönelik ÖTV muafiyeti, engelli olmayan vatandaşların da bu avantajdan yararlanarak vergi kaçırmasına yol açmış. Bu durum, Maliye'nin son iki ayda yaklaşık 31 milyar lira eksik vergi toplamasına sebep olmuş. Olay, engelli vatandaşlara yönelik pozitif ayrımcılığın yanlış kullanımı ve vergi kaybı açısından ele alınması gereken bir konu.
21 Mart 2024

Türkiye'de elektrikli otomobillerin vergilendirilmesi, motor gücü ve fiyatına göre değişiklik gösteriyor. 160 kW üzeri motor gücüne sahip ve vergisiz fiyatı 1 milyon 350 bin TL üzerinde olan araçlar için yüzde 92'ye varan ÖTV oranları uygulanıyor. Tesla Model Y'nin yeni versiyonu, motor gücünü 160 kW'ye düşürerek ve vergisiz başlangıç fiyatını 1 milyon 352 bin 160 TL olarak belirleyerek yüzde 32'lik daha düşük bir vergi oranına tabi oldu. Bu değişiklik, aracın fiyatında önemli bir düşüşe yol açtı.
21 Nisan 2024

Kemer Group’un ithal ettiği viski, tekila, cin ve şaraplara zam yapıldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesapladı ve bu nedenle içkiden alınan ÖTV miktarı otomatik olarak artırıldı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından zamlı fiyatları duyurdu.
11 Temmuz 2024

Benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapıldı. Benzine 1 lira 25 kuruş, motorine ise 1 lira 21 kuruş indirim uygulanarak fiyatlar güncellendi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni fiyatlar belirlendi ve bu gece yarısından itibaren geçerli oldu. Bu düzenleme ile akaryakıt fiyatları yarından itibaren aynı fiyata satılacak.
7 Haziran 2024

TÜİK'in altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesaplamasının ardından sigaradan alınan ÖTV miktarı otomatik olarak arttı. Bu artışın ardından sigara ve içki grupları fiyatlarını güncellemeye başladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, Jack grubunun zamlı fiyat listesini paylaştı.
5 Temmuz 2024

Habertürk'ün haberine göre, motorin fiyatlarına gece yarısından itibaren 1 lira 35 kuruş indirim uygulandı. Bu indirimle birlikte İstanbul'da motorinin litre fiyatı 40 lira 66 kuruşa, Ankara'da ise 41 lira 44 kuruşa düştü. İki hafta önce motorine yapılan 2 lira 57 kuruşluk zamdan sonra ve geçen hafta yapılan 1 lira 21 kuruşluk indirimden sonra bu yeni indirim gerçekleşti.
1 Mart 2024

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri ele aldı. Toplantıda, özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının gelecekteki seyri üzerinde duruldu. Görüşmede, et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği ve arz talep dengesinin en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde sağlanabileceği, bu süre zarfında et fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceği ifade edildi.
19 Mart 2024

Türkiye'de otomobil fiyatlarının vergi ve kur farkı nedeniyle yükselmesi ve son yıllarda bir yatırım aracı olarak görülmesiyle, yeni otomobillerin fiyatları arttı. Bu durum vatandaşları ikinci el araçlara yönlendirirken, ikinci el piyasasında da fiyatlar yüksek seyrediyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci tarafından paylaşılan verilere göre, Türkiye yollarında en çok kullanılan ilk 10 otomobil modeli belirlendi. Listede Tofaş Şahin/Doğan/Kartal ilk sırada yer alırken, Toyota Corolla ve Renault R12-Toros sırasıyla ikinci ve üçüncü sıralarda yer aldı.
23 Mart 2024

Türkiye, 7 Temmuz'dan itibaren otomotiv sektöründe Avrupa Birliği güvenlik mevzuatını uygulamaya başlayacak. Yeni düzenlemeyle birlikte acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi ve alkol kilidi hazırlığı gibi güvenlik donanımları sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek. Eski tip araçların satışı sınırlandırılacak ve güvenlik şartlarını karşılamayan araçların satışı yapılamayacak. Bu durum, otomotiv pazarında daralmaya ve sıfır araç maliyetlerinde artışa yol açabilir.
28 Mayıs 2024

Benzine 1,33 TL ve motorine 1,21 TL indirim yapıldı. Yapılan indirimler sonrasında güncel benzin litre fiyatı 42,64 TL, motorin litre fiyatı ise 40,12 TL olarak belirlendi. Yılbaşından bu yana benzin fiyatları yüzde 23,34, motorin fiyatları ise yüzde 7,87 oranında artış göstermişti.
8 Mayıs 2024

Alaattin Aktaş, Ocak ayında bazı zamların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) üzerinde sınırlı bir etki yarattığını belirtti. Akaryakıt zamları ve kur artışı gibi faktörlerin fiyat artışları ile olan bağının önemli ölçüde azaldığı veya azalmış gibi göründüğü ifade edildi. Şubat ayında da zamların devam etmesine rağmen, fiyat artışlarının TÜFE'yi çok fazla etkilemediği vurgulandı. Ocak ayı verileri, zamların yüksek olmasına rağmen TÜFE'deki artışın geçen yıl ile aynı düzeyde kaldığını gösterdi.
16 Şubat 2024

Benzinin litresine 1,20 lira zam yapıldı, ancak motorin fiyatlarında bir değişiklik olmadı. Zam sonrası İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt fiyatları açıklandı. Benzine en son 6 Eylül'de 1,83 lira indirim yapılmıştı.
23 Eylül 2024

Motorin fiyatlarında 1 lira 47 kuruşluk bir indirim yapıldı. Bu indirimle birlikte İstanbul, Ankara ve İzmir'deki güncel akaryakıt litre fiyatları açıklandı. Benzin ve motorinde ertelenen zamların ise önümüzdeki hafta gelmesi bekleniyor. İndirim, özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir'deki sürücüleri yakından ilgilendiriyor.
25 Temmuz 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Eylül'den itibaren konut ve otomobil satışlarında doğrulanmış ilan dönemine geçileceğini duyurdu. Yeni düzenlemeye göre, konut satacak kişiler e-devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçıyı yetkilendirecek ve yetkilendirilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecek. Benzer bir sistem otomotiv sektörü için de uygulanacak. Bu düzenleme, sahte ilanları önleyerek daha doğru bir piyasa işleyişi sağlamayı amaçlıyor.
5 Ağustos 2024
İşaretlediklerim