Ekonomim kaynaklarına göre, bu geceden itibaren benzine 1 lira 53 kuruş, motorine ise 1 lira 10 kuruş zam yapılması beklenmektedir. İstanbul'da şu anki ortalama fiyatlar benzin için 40 lira 48 kuruş, motorin için ise 40 lira 71 kuruştur. Bu zamların ardından yeni fiyatların ne olacağına dair bir hesaplama yapılmıştır.
14 Mart 2024

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla, satışlardaki büyümenin yavaşlaması ve pazardaki güçlü rekabet nedeniyle Çin'deki üretimini azaltma kararı aldı. Şirket, düşen talep ve rekabetle mücadele etmek amacıyla, Çin'de üretilen Model Y ve Model 3 araçlarının üretiminde kesintiye gitme kararı aldı. Tesla, Avrupa ve Çin'deki araç fiyatlarını düşürdükten sonra ABD'deki bazı Model Y otomobillerinin fiyatlarını da geçici olarak indirmiş, ancak bu hamle talepteki düşüşü durduramamıştı. CEO Elon Musk, daha önce Çinli elektrikli otomobil üreticilerinin güçlü rekabetinin altında kalınabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.
23 Mart 2024

Türkiye otomotiv pazarında, 2024 yılının ilk çeyreğinde otomatik vitesli otomobillerin pazar payı yüzde 89,3 olarak kaydedildi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı yüzde 25,2 büyüyerek 295 bin 519 adete ulaştı. Otomatik şanzımanlı otomobillerin satışları, manuel vitesli otomobillere göre önemli bir üstünlük göstererek, satılan her 10 otomobilden 9'unun otomatik vitesli olduğunu ortaya koydu. Segment bazında, ultra lüks, lüks ve üst-orta segmentlerde otomatik şanzıman payı yüzde 100'e ulaştı.
12 Nisan 2024

AB, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik özel tarifeler uygulamayı planlıyor. Bu tarifeler, üreticilerin Çin hükümetinden aldığı sübvansiyon miktarına göre belirlenecek ve mevcut yüzde 10'luk vergiye ek olarak uygulanacak. Türkiye de Çin'den gelen elektrikli otomobillere yüzde 10'a ilave yüzde 40 gümrük vergisi uyguluyor ve kasım ayında yeni düzenlemelerle ek vergiler getirebilir.
30 Haziran 2024

Türkiye'de 2024 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen binek otomobil ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,7 oranında azalarak 2 milyar 578 milyon 961 bin dolara düştü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin verilerine göre, otomotiv endüstrisinin toplam dış satışı 9 milyar 132 milyon 431 bin dolar olup, bunun yüzde 28,2'si binek otomobillerden sağlandı. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Fransa, İtalya ve Britanya yer almakta ve bu üç ülkeye yapılan ihracat, toplam binek otomobil ihracatının yüzde 42,5'ini oluşturuyor.
26 Nisan 2024

Motorin ve benzinin ardından LPG'ye de zam yapıldı. Gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere LPG'ye 1 lira 76 kuruş zam geldi. Ayrıca, 3 Temmuz'da akaryakıt fiyatlarına bir zam daha yapılacağı belirtildi. 2024 Ocak-Mayıs döneminde ÜFE yüzde 17,87 olarak gerçekleşti ve bu oran doğrultusunda akaryakıtta maktu ÖTV artış oranı belirlenecek.
2 Temmuz 2024

Anadolu Ajansı, lokanta ve kafelerde KDV oranlarının arttığını duyurdu ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KDV artışı yapılmadığını belirterek haberi düzeltti. Yapılan düzenlemeyle, lokanta, kafe ve pastanelerde uygulanan KDV oranlarında artış olmadığı, yanlış uygulamaların önüne geçilmesi amaçlandığı açıklandı. Bu düzenleme, mayıs ayı başında yürürlüğe girecek ve tüm ilgili işletmeleri kapsayacak.
27 Nisan 2024

Mart ayında Türkiye'deki ikinci el otomobil pazarında Volkswagen, 23 bin 311 satış ile en çok tercih edilen marka oldu. Binek otomobil kategorisinde Fiat Egea 8 bin 270 satış ile liderliği sürdürürken, hafif ticari araç kategorisinde ise Fiat Doblo 4 bin 413 satış ile en çok satılan model oldu. Genel olarak, ikinci el otomobil pazarında ilan sayısı yüzde 10 artış gösterirken, satış sayıları yüzde 1,21 azaldı.
24 Nisan 2024

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çinli elektrikli araç üreticileri BYD ve Chery'nin Türkiye'de yatırım yapmayı planladığını ve bu konuda ileri düzeyde görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Kacır, yatırımların kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini ve Türkiye'nin otomotiv endüstrisindeki altyapısının bu yatırımlar için önemli bir avantaj olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Gümrük Birliği üyeliğinin de Çinli markaların Avrupa pazarında büyüme hedeflerine katkı sağlayacağını vurguladı.
17 Mayıs 2024

Ekonomim'in sektör kaynaklarına dayandırdığı habere göre, benzine bu gece yarısından itibaren 1 lira 79 kuruş zam yapılması bekleniyor. Bu zam, motorine yapılan 2 lira 57 kuruşluk zammın ardından geliyor. Motorinin litre fiyatı bu zamla birlikte 44 lira 29 kuruşa ulaşarak rekor bir seviyeye ulaşmıştı.
14 Şubat 2024

ABD'nin Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergisini artırmasının ardından, AB'nin de benzer bir hamle yapması bekleniyor. Bu durum, Çinli otomobil üreticilerini Türkiye'de üretim yapma planlarına yöneltti. BYD ve Chery gibi firmalar, Türkiye'de üretim tesisi açarak Avrupa pazarına daha kolay erişim sağlamayı hedefliyor. Türkiye'nin gümrük birliği anlaşması, Çinli üreticiler için Avrupa'ya ihracat konusunda avantaj sağlıyor.
21 Mayıs 2024

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, 2024 yılının ocak ve şubat aylarını kapsayan dönemde Türkiye'de en çok satılan otomobil markalarının listesini yayınladı. Listeye göre, Fiat 13 bin 560 adetle en çok satılan marka oldu. İkinci sırada Renault 12 bin 903 adetle yer alırken, Citroen 7 bin 730 adetle üçüncü sırada yer aldı. Listede ayrıca Ford, Volkswagen, Toyota, Opel, Peugeot, Chery ve Hyundai markaları da en çok satılanlar arasında gösterildi.
4 Mart 2024

Dünya gazetesinin sektör kaynaklarına dayandırdığı habere göre, motorinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren 1 lira 30 kuruş zam yapılması bekleniyor. Bu zam, dört gün önce benzine yapılan 1 lira 53 kuruş ve motorine yapılan 1 lira 10 kuruşluk zammın ardından gelmektedir. Şu an İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakalarında motorinin litre fiyatı sırasıyla 41 lira 83 kuruş ve 41 lira 90 kuruş seviyesinde.
19 Mart 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK), et fiyatlarına yüzde 20-25 oranında zam yaptığını duyurdu. Bu zamma göre, kıymanın kilogram fiyatı 229 TL'den 279 TL'ye, kuşbaşının kilogram fiyatı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamlarının ESK'nin internet sitesinde yer almadığı ancak mağazalarda yeni fiyatlarla satışa sunulduğu belirtildi.
18 Nisan 2024

Tesla, ilk çeyrek teslimatlarının dört yıl sonra ilk kez düşmesi üzerine dünya çapında otomobil fiyatlarını indirdi. Çin'de Model 3'ün başlangıç fiyatı 14 bin yuan azalarak 231 bin 900 yuan'a düşürüldü. Almanya'da ise Model 3'ün arkadan çekişli modelinin fiyatı 42 bin 990 avrodan 40 bin 990 avroya indirildi. Şirket, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki birçok ülkede de benzer fiyat kesintileri uyguladığını açıkladı.
22 Nisan 2024

Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren akaryakıt istasyonlarında aynı tür akaryakıt için fiyat farkı uygulanmayacağını açıkladı. Bu düzenleme ile 95 oktan benzin ve dizel gibi ürünler, farklı isimlerle farklı fiyatlarla satılamayacak. Dağıtıcı lisans sahipleri farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebilecek ancak bu özellikler fiyatı etkilemeyecek. Türkiye genelinde yaklaşık 13 bin bayi bu düzenlemeye tabi olacak.
14 Mayıs 2024

Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere getirilen yüzde 40 ek Gümrük Vergisi, benzinli ve hibrit otomobiller için de uygulanacak. 7 Temmuz 2024'te yürürlüğe girecek olan bu uygulama, Çinli otomobillerin fiyatlarını en az 500 bin TL artıracak. Yeni vergi düzenlemesi, motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ile bunların aksam, parça ve aksesuarlarını kapsayacak.
9 Haziran 2024

13 Şubat Salı gününden itibaren motorine 2 lira 56 kuruş zam yapılacağı bildirildi. Bu zam, Brent petrolün varil fiyatının uluslararası piyasalarda 81,90 dolara yükselmesinin ardından geldi. Geçen hafta motorine yapılan 1 lira 38 kuruşluk zammın ardından, yeni zamla birlikte motorinin litre fiyatı İstanbul, Ankara ve İzmir'de sırasıyla yaklaşık 44,30 lira, 45,06 lira ve 45,37 lira olacak. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
10 Şubat 2024

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, açıklanan buğday fiyatlarının üreticileri hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. Bayraktar, buğday fiyatlarının acilen revize edilmesi gerektiğini ve bu talebi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektupla ileteceklerini açıkladı. Açıklanan fiyatların, piyasa fiyatlarının gerisinde kaldığını ve bu durumun üreticilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, son 10 yılda buğday ekim alanlarında yüzde 13,7 azalma olduğunu ve buğday üretiminden kaçışın arttığını ifade etti.
7 Haziran 2024
İşaretlediklerim