Rusya'nın, Astana görüşmeleri kapsamında Türkiye'ye Suriye'den çekilmesi için bir takvim sunacağı öne sürüldü. Suriye hükümeti kaynaklarına göre, Moskova'nın Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşmayı desteklediği ve bu nedenle Türkiye'nin çekilme takvimini netleştireceği belirtildi. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde kontrol sağladığı bölgelerdeki varlığını göçü engelleme, Suriyelilerin geri gönderilmesi ve YPG'yi sınır dışı tutma hedefleriyle meşrulaştırıyor. Suriye hükümeti ise bu durumu işgal olarak görüyor ve müzakereler için Türkiye'nin çekilmesini şart koşuyor.
20 Haziran 2023

İhsan Aktaş, İran rejiminin bugünkü durumunu Türkiye’deki tek parti dönemine benzeterek, İran'ın iki büyük sorunla karşı karşıya olduğunu belirtti: ABD ile yaşanan gerilimler ve meşruiyet sorunu. İran'ın nükleer çalışmalar nedeniyle ambargolarla mücadele ettiğini ve bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Ayrıca, İran'da seçimlere katılımın düşük olduğunu ve halkın desteğinin azaldığını ifade etti. Aktaş, İran'daki muhafazakâr temsilcilerin Türkiye'deki CHP'lilere benzer bir zihinsel yapıya sahip olduğunu öne sürdü.
21 Mayıs 2024

Erkan Aydoğanoğlu, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde ve sonrasında Türkiye ekonomisinin karşılaşacağı zorlukları ele alıyor. Döviz kurlarındaki artışın, TL'nin değer kaybının ve enflasyonun hızlanmasıyla birlikte, halkın satın alma gücünün düşeceği ve ekonomik durgunluğun yaşanacağı öngörülüyor. Seçimlerin, ekonomik sorunlarla mücadele eden halk için önemli bir tercih noktası olduğu ve bu durumun Türkiye'nin yakın siyasi tarihindeki örneklerle desteklendiği belirtiliyor.
21 Mart 2024

Hediye Levent, Suriye'deki BAAS Partisi kongresinde Beşşar Esad'ın Kuzey Suriye meselesini birkaç ay içinde çözeceklerini ve askeri operasyonu reddettiklerini söylediği iddialarını değerlendiriyor. Esad yönetiminin Suriye Kürtlerini güvenlik çerçevesinde gördüğünü ve askeri seçenekleri reddettiğini belirtiyor. Türkiye'de ise Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Abdi'nin Türkiye'ye askeri seçenekler yerine diyalog çağrısında bulunduğu konuşması öne çıkarılıyor. Şam ve Ankara'nın Suriye Kürtleri konusundaki söylemlerinin örtüşmediği ve Şam'ın Türkiye'nin Suriye'deki varlığını daha büyük bir tehdit olarak gördüğü vurgulanıyor.
31 Mayıs 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin kuzey, iç ve doğu kesimleri parçalı ve yer yer çok bulutlu olacak. İstanbul, Edirne, Kırklareli, Antalya, Hatay, Erzurum, Kars, Malatya, Van, Diyarbakır, Gaziantep, Siirt, Şanlıurfa gibi illerde sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Ayrıca, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi, kar erimeleri ve heyelan riski bulunuyor. Hava sıcaklıklarının batı ve doğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.
6 Nisan 2024

Türkiye'nin dış politika ve güvenlik odaklı çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Bağdat ve Erbil'e ziyaretleri gerçekleşti. Bu ziyaretler, özellikle PKK ile mücadele ve Haşd-i Şaabi'nin PKK karşıtı operasyonlara dahil edilmesi konularında Bağdat ve Erbil ile işbirliği yapma amacını taşıyor. Ankara, ayrıca Süleymaniye yönetimini PKK'dan uzaklaştırmak ve bölgedeki İran etkisini sınırlamak istiyor. Bu diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve dış politika hedeflerine ulaşma çabasını yansıtıyor.
7 Mart 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Türkiye'nin güneydoğu bölgelerini etkileyen şiddetli depremler nedeniyle, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini belirtti. Bir hükümet yetkilisinin de seçim yapmanın güçlüklerine işaret ettiği aktarıldı. Akşener, Anayasa'nın 78'inci maddesine göre seçimlerin bir yıl ertelenmesine ihtimal vermediğini ve siyasilerin seçimlerin yapılması için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.
10 Şubat 2023

Türkiye'de gerçekleşen seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu ikinci turda yarışacak. İktidarın uyguladığı 'heterodoks' ekonomi politikaları nedeniyle yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları devam ederken, Kılıçdaroğlu 'ortodoks' politikalara dönüş vaadiyle yatırımcıların ilgisini çekmişti. Seçim sonuçlarının belirsizliği ve Erdoğan'ın kazanması durumunda ekonomik dengesizliklerin devam edeceği endişesi, uluslararası yatırımcılar ve ekonomi aktörleri arasında kötümser yorumlara yol açtı.
15 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Türkiye'ye ziyaretinin ekim-kasım gibi gerçekleşebileceğini belirtti. Netanyahu'nun Türkiye ziyareti, kalp pili takılması nedeniyle ertelenmişti. Erdoğan ve Netanyahu, geçmişte birbirlerini sık sık ağır sözlerle eleştirmişlerdi.
26 Eylül 2023

Türkiye'de yarın gerçekleşecek seçimler öncesinde, iktidar kanadının yaptığı açıklamalar Batılı ülkelerde endişe yarattı. NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'de siyasi istikrarsızlık yaratacak hamlelerden kaçınılması gerektiğini belirten mesajlar gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer iktidar yetkililerinin kullandığı sert ifadeler, muhalefetin olası zaferini hedef alıyor. AGİT ve AKPM heyetleri de Yüksek Seçim Kurulu'na demokratik seçimlere gölge düşürecek gelişmelere izin verilmemesi gerektiğini iletti.
13 Mayıs 2023

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyona yakın Suriyeli mültecinin geri dönüşü için Suriye'de konut yapımı projelerinin hazırlandığını belirtti. Türkiye'de kayıtlı geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısının 3 milyon 411 bin 29 olduğu bildirildi. Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın Türk askerinin çekilmesi talebini reddetti ve terör tehdidinin devam ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacakken, Sinan Oğan'ın destek vereceği ittifak ve talepleri gündemdeki yerini koruyor.
19 Mayıs 2023

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya gitti. Ziyaret, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında düzenlenecek dörtlü zirve öncesine denk geldi. Rus siyasi yorumcular, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile uzlaşma için arabuluculuk talebini Putin'in kabul ettiğini belirtiyor, ancak yakın gelecekte üçlü bir görüşmenin mümkün olup olmayacağı konusunda şüpheci davranıyorlar. Erdoğan'ın Esad ile görüşme ihtimali, Türkiye'deki seçimler ve Suriye ile ilişkiler bağlamında değerlendiriliyor.
14 Mart 2023

Zeynep Gürcanlı'nın yazısında, yerel seçim sonuçlarının sadece Türkiye'nin iç politikasını değil, aynı zamanda uluslararası alandaki kritik konuları da etkileyebileceği vurgulanıyor. Özellikle Kıbrıs meselesi üzerinde duruluyor. KKTC ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde yaşanan iç siyasi gelişmeler, yolsuzluk skandalları ve uluslararası baskılar, adanın geleceği üzerinde önemli etkilere sahip. Ayrıca, Kıbrıs Rum Kesimi'nin 'altın pasaport' politikası ve Batı ile ilişkileri, adanın uluslararası politikadaki konumunu şekillendiriyor. Kıbrıs'ın çözümsüzlüğünün adayı büyük güçlerin çıkarları doğrultusunda bir 'oyuncağa' dönüştürdüğü belirtiliyor.
30 Mart 2024

Türkiye'nin dış politikasında bir dönüşüm yaşandığı, daha temkinli ve tarafsız bir yaklaşım benimsendiği belirtiliyor. İktidarın daha önceki yayılmacı ve atak politikalarından uzaklaşarak, ekonomik ve politik gerçeklikler doğrultusunda daha mesafeli bir tutum sergilediği ifade ediliyor. Bu durum, İran-İsrail meselesindeki tutumda da gözlemleniyor. Muhalefetin dış politika konusundaki tutumu ise daha belirsiz ve içerisinde çelişkiler barındırıyor. Yıldıray Oğur, Türkiye'nin bu pasif dış politika vizyonuyla dünyadaki tekinsizlik ortamında çıkarlarını koruyup koruyamayacağını sorguluyor.
15 Nisan 2024

Reuters'ın analizine göre, Millet İttifakı'nın önündeki en büyük zorluklardan biri HDP ile olan ilişkileri olacak. İttifak içindeki bazı partilerin tabanlarında HDP'nin açık desteği tepki çekebilir. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığının ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, 'demokrasi' gündeminde anlaşma sağlanırsa destek verebileceklerini belirtti. İttifak içindeki bazı yetkililer, HDP'nin desteğinin ittifak tabanından oy kaybına yol açabileceğini ve bu durumun dikkatli bir denge gerektirdiğini ifade ediyor.
7 Mart 2023

Türkiye, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. ABD medyası, seçim sonuçlarını ve adayların durumunu yakından izliyor. Washington Post, Kemal Kılıçdaroğlu'nun geniş bir koalisyon kurarak Erdoğan'ı zor durumda bıraktığını belirtiyor. The New York Times ve CNN, Erdoğan için seçimlerin zorlu geçeceğini öne sürerken, CNBC ve ABC News, Erdoğan'ın kötüleşen ekonomik koşullar ve deprem müdahalesi nedeniyle halkın öfkesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ediyor. AP ise, ifade ve toplanma özgürlüğünün bastırılmasına rağmen yüksek seçmen katılımının demokrasiye olan inancı gösterdiğini yazıyor.
14 Mayıs 2023

Arslan Bulut, Erdoğan'ın 15 yıllık Suriye politikasının iflas ettiğini savunuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklamaları, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine karşı daha aktif bir askeri işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye'nin kuzeyinde bir 'teröristan' devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor. Bulut, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu eleştiriyor.
31 Mayıs 2024

Avrupa Parlamentosu seçimleri 6-9 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek ve Fransa'da aşırı sağ partilerin oy oranı yüzde 45'i geçmiş durumda. Seçimlere katılım oranlarının düşük olması, AB'nin meşruiyetini etkileyebilecek önemli bir mesele olarak öne çıkıyor. Fransa'da aşırı sağın yükselmesi, klasik sağ ve merkez sol partilerin de sağa kaymasına neden oluyor. Türkiye, AB üyesi olmasa da, Avrupa Parlamentosu'nun kararları ve politikaları Türkiye'yi de etkiliyor.
6 Haziran 2024

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki yükselen tansiyonun ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede Fidan, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG'yle beraber çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Irak ve Suriye'deki operasyonlara kararlı bir şekilde devam edeceklerini belirtti. Görüşmede ayrıca, Amerikan güçleriyle çatışmasızlık mekanizmasının ve bir Türk SİHA'sının düşürülmesi konusu da gündeme geldi.
6 Ekim 2023

Türkiye'de 14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde, Cumhur İttifakı temsilcilerinin sert açıklamalarının ardından Erzurum, Trabzon, İstanbul ve Mersin'de muhalefet temsilcilerine saldırılar gerçekleşti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP Başkanvekili Binali Yıldırım'ın seçimleri 'darbe girişimi' ve 'işgal' ile ilişkilendiren açıklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de muhalefeti hedef alan tehlikeli ifadeleri sonrası şiddet olayları yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitingine taşlı saldırı düzenlendi, Trabzon'da CHP milletvekili adayının seçim stantlarına saldırı girişimi oldu, Mersin'de Yeşil Sol Parti seçim aracına saldırı gerçekleşti ve İstanbul Kadıköy'de polis müdahalesi sonucu bir kadın gözaltına alındı.
7 Mayıs 2023
İşaretlediklerim