Mehmet Şimşek, Batmanlı Kürt bir ailenin çocuğu olarak doğmuş, Ankara Üniversitesi'nde eğitim almış ve bankacılık sektöründe çalışmıştır. AKP'den milletvekili seçilerek 2007'de ekonomiden sorumlu devlet bakanlığı, ardından Maliye bakanlığı yapmıştır. İşsizlik oranı, dolar/TL kuru ve Türkiye'nin dış borcu gibi ekonomik göstergelerdeki değişimlerle dikkat çekmiştir. Ayrıca, Kanal İstanbul projesine destek vermiş ve dönemin Diyanet başkanının makam aracı tartışmalarına ilişkin açıklamalarıyla gündeme gelmiştir. Başbakan yardımcılığı görevinden sonra siyasette daha az aktif bir rol almış, Ali Babacan'ın DEVA Partisi'ne katılmamıştır.
1 Haziran 2023

Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak atanması sonrasında, yabancı bankalar Türkiye'nin faiz politikaları hakkında raporlarını güncelliyor. Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yakın zamanda yüzde 25 seviyesine çıkaracağını tahmin ediyor. Banka, TL'nin değer kaybı ve hükümetin kredi büyümesini dengeleme ihtiyacı nedeniyle büyük bir faiz artışının gerekebileceğini belirtiyor ve üç farklı faiz senaryosu sunuyor.
12 Haziran 2023

Prof. Dr. Selva Demiralp, Türkiye'nin yeni ekonomi yönetimi altında ılımlı ve keskin olmak üzere iki farklı faiz artışı senaryosunu ele aldı. İlk senaryoda, Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 20'li seviyelere çıkarabileceği, ikinci senaryoda ise faiz oranlarının yüzde 40'ların üzerine çıkabileceği öngörülüyor. Yabancı bankalar ve Morgan Stanley gibi kurumlar da MB'nin faiz artırımı yapacağını tahmin ediyor. Yeni ekonomi yönetimi, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilmesi ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası başkanı olarak atanmasıyla şekilleniyor.
10 Haziran 2023

ABD'li yatırım bankaları Morgan Stanley ve JPMorgan, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) yeni başkanı Fatih Karahan'ın atamasının ardından para politikası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Morgan Stanley, politika yönünde bir değişiklik beklenmediğini, enflasyonla mücadeleye devam edileceğini belirtti. JPMorgan ise MB'nin Karahan liderliğinde daha şahin bir tutum sergileyeceğini ve faiz oranlarının yüksek kalabileceğini öngördü. Her iki banka da önümüzdeki dönemde MB'nin enflasyon raporu basın toplantısında verilecek mesajları bekliyor.
3 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı'ndan istifasının kişisel bir karar olduğunu ve yeni başkanın kendi önerisi doğrultusunda atanacağını ifade etti. Erkan, istifa kararını kendisine yönelik itibar suikasti kampanyası ve ailesinin bu süreçten etkilenmesini önlemek amacıyla aldığını açıkladı. Şimşek, ekonomi programının kesintisiz ve kararlılıkla devam ettiğini ve yeni atanan başkan ve ekibe başarılar dilediğini belirtti.
2 Şubat 2024

İsviçre merkezli özel banka Julius Baer, lüks yaşamak için en çok para harcanması gereken şehirleri sıraladı. Listede Singapur ilk sırada yer alırken, Şanghay ve Hong Kong sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Banka, şehirleri belirlerken bisiklet, araba, mücevher gibi çeşitli lüks tüketim ürünlerinin ve hizmetlerin fiyatlarını dikkate alıyor.
4 Temmuz 2023

Dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald’s, ABD'deki ofislerini geçici olarak kapattı ve çalışanlarına evden çalışmalarını bildirdi. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket çalışanlarından yüz yüze toplantıları iptal etmelerini istedi. 3 Nisan haftasında şirket genelinde önemli kararların duyurulacağı belirtildi, ancak işten çıkarılacak kişi sayısı hakkında bilgi verilmedi. McDonald’s Üst Yöneticisi Chris Kempczinski, ocak ayında bazı personelin işten çıkarılmasının planlandığını açıklamıştı.
3 Nisan 2023

Prens Harry ve Meghan Markle, Los Angeles'taki Crypto.com Arena'da düzenlenen NBA play-off karşılaşması olan Los Angeles Lakers ve Memphis Grizzlies maçını izledi. NBA'in resmi Twitter hesabı, çiftin maçı izlerken çekilen video görüntülerini paylaştı. Harry ve Meghan, maç sırasında tezahürat yaparken ve şakalaşırken kameralar tarafından tribünlerde görüntülendi. Lakers, maçı 117-111 skorla kazandı.
25 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı toplantıları için Londra'ya gitti. Şimşek, JP Morgan, Deutsche Bank ve Dome Group tarafından organize edilen toplantılarda yüzlerce yatırımcıyla buluşacak. Ayrıca Chatham House’un Londra Konferansı’na katılarak Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri ve ekonomi programını anlatacak. Şimşek, Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve zamana ihtiyaç duyduklarını belirtti.
19 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 79'uncu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta yatırımcılarla bir araya geldi. Şimşek, Goldman Sachs, Citigroup ve Morgan Stanley gibi önde gelen yatırım bankalarının üst yönetimiyle görüştü ve Türkiye'de yeni ilave vergiler getirilmesinin planlanmadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 2024-2028 arasında Uluslararası Finans Kurumu'ndan (IFC) 9 milyar dolar finansman sağlamasının beklendiğini ifade etti.
25 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da düzenlenen 'İstanbul KÖİ Haftası' etkinliğinde ekonomi programının amaçlarını ve uygulanan politikaları anlattı. Şimşek, Merkez Bankası'nın yeterli sıkılaştırma yaptığını ve ekonomi programının başarılı olacağına inandıklarını ifade etti. Haziran 2023'te göreve gelen Şimşek ve ekibi, faiz oranlarını yüzde 45'e kadar yükseltmiş, Merkez Bankası Şubat ayında faiz oranını sabit bırakarak artış döngüsünün sonlandığına dair işaretler vermişti. ABD'li yatırım bankası JPMorgan, enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi sonrası Merkez Bankası'nın Nisan ayında faiz oranını 500 baz puan artıracağını öngörmüştü.
5 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2024 Ramazanının ikinci iftarında Türkiye Bankalar Birliği yönetimiyle bir araya geldi. İstanbul Finans Merkezi'nde gerçekleşen bu buluşmada, Merkez Bankası'nın son ekonomik sıkılaştırma politikaları ele alındı. Ertesi gün kredi kartlarına ilişkin yeni sıkılaştırma tedbirlerinin duyurulacağı ve nakit avans çekme limitlerinin sınırlandırılacağı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca, Türkiye'de işsizlik oranlarının arttığı ve ekonominin yavaşlama sinyalleri verdiği bir dönemde, bu politikaların özellikle ücretli emek kesimini olumsuz etkileyeceği vurgulandı.
15 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme, Gopinath tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu ve Türkiye ile dünya ekonomisinin görünümü üzerine yapılan mükemmel bir sohbet olarak nitelendirildi. Gopinath, paylaşımında Mehmet Şimşek'i etiketleyerek, görüşmenin içeriğine dair olumlu bir mesaj paylaştı.
20 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BloombergHT'ye verdiği röportajda, yabancı sermaye girişinin beklentilerin üzerinde olduğunu belirtti. Şimşek, sağlam politikalar ve yapısal dönüşümün yatırımcı güvenini yeniden kazandırdığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin offshore piyasalara yönelik düzenlemeleri gevşetme yollarını araştırdığını ve uzun vadeli swaplarla başlayabileceğini ifade etti.
27 Mayıs 2024

Mehmet Şimşek, Dünya Bankası Direktörler Kurulu tarafından onaylanan 'Mali İşbirliği Programı' kapsamında Türkiye için önümüzdeki beş yıl içinde 18 milyar dolarlık ek finansman sağladı. Bu finansman, daha önce yapılan 4.5 milyar dolarlık kredi anlaşmasına ilave olarak gelmektedir ve sadece afetlere karşı dirençlilik, enerji, yeşil dönüşüm, iklim değişikliğiyle mücadele gibi belirli alanlardaki projeler için kullanılabilecek. Taha Akyol, bu başarının Mehmet Şimşek'in rasyonel ve uluslararası normlara uygun politikaları sayesinde mümkün olduğunu vurgulamaktadır.
12 Nisan 2024

Merkez Bankası Başkanı'nın istifası sonrası göreve gelen Fatih Karahan'ın, ABD'li yatırım bankası JPMorgan'a göre 'daha şahin' politikalar izleyeceği belirtiliyor. JPMorgan, faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağını öngörüyor, ancak bu politikanın kimleri etkileyeceği konusunda detay vermiyor. Yazıda, bu durumun dış güçler tarafından olumlu karşılandığı, ancak iktidar çevrelerinin sessiz kaldığı ifade ediliyor.
5 Şubat 2024

Türkiye ekonomisine dair analizleriyle tanınan Timothy Ash, piyasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mehmet Şimşek ve ekibinin ekonomi yönetiminde kalması konusunda güvence beklediğini ifade etti. Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetimine getirilen Mehmet Şimşek, rasyonel politikalar uygulayacağını duyurmuştu. Ayrıca, Goldman Sachs'in eski stratejisti Robin Brooks, CHP'nin yerel seçimlerdeki başarısının piyasalar tarafından olumsuz karşılanabileceğini ve yeni seçimlere yol açabileceğini öne sürdü.
31 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın Türkiye'ye beş yıllık işbirliği çerçevesinde ilk üç yılda 18 milyar dolarlık ek finansman sağlayacağını duyurdu. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Dünya Bankası'nın sağladığı bu desteğin, projelere yönelik olduğunu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından sağlanan genel borç desteğinden farklı olduğunu açıkladı. Eğilmez, Dünya Bankası'nın kredilerinin projeye özel olduğunu ve geri ödeme sürelerinin uzun olduğunu, buna karşın IMF'nin borçlarının genel kullanım için olduğunu ve orta vadeli geri ödeme sürelerine sahip olduğunu belirtti.
11 Nisan 2024

Mehmet Şimşek, ABD'de bir IMF panelinde 'locals' terimini kullanarak Türk varlıklarına olan ilgiyi ve yerel yatırımcıların enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gerektiğini belirtti. Bu kullanım bazı tepkilere neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu terimin ekonomi ve finans alanında rutin olarak kullanıldığını ve 'yerel yatırımcılar' anlamına geldiğini açıkladı. Bakanlık, Şimşek'e yönelik kasıtlı ithamları kınadığını belirtti.
22 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitti. New York'taki Türkevi'nde düzenlenen etkinlikte Erdoğan'ı karşılayanlar arasında eski Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da yer aldı. Erkan'ın Erdoğan'la sohbet etmeye çalıştığı ancak Erdoğan'ın pek ilgi göstermediği gözlemlendi. Erkan, kısa bir süre Merkez Bankası başkanlığı yapmış ve babasıyla ilgili iddialar nedeniyle gündeme gelmişti.
22 Eylül 2024
İşaretlediklerim