Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) uluslararası yatırım şirketlerinin temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşmeler, Dubai'de düzenlenen Dünya Hükümetler Zirvesi sırasında gerçekleşti. Erdoğan, Türkiye ve BAE arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doları aştığını ve hedefin bunu 50 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'de faaliyet gösteren 600'e yakın BAE sermayeli firmanın olduğunu ve daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu.
13 Şubat 2024

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesindeki Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından Ekim 2021'de gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, Türkiye'yi bu listeden çıkarmayı öncelikli hedef olarak belirlemişti. Şimşek'in açıklamalarının ardından FATF yetkilileri Türkiye'de incelemeler yaparak 28 Haziran'da açıklanacak karar için temel bir rapor hazırlayacaklar. Türkiye'nin uluslararası finans ve yatırım ilişkilerini iyileştirmek amacıyla gri listeden çıkma beklentisi sürüyor.
7 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından üç yıl önce konulan gri listeden çıkma sürecinde son aşamaya gelindiğini belirtti. Gri listede olmanın Türkiye ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Şimşek, FATF'nin Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda belirlediği kriterleri büyük ölçüde karşıladığını açıkladı. Haziran ayında yapılacak Genel Kurul toplantısında Türkiye'nin gri listeden çıkışının bekleniyor olması, sürecin olumlu yönde ilerlediğini gösteriyor.
23 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın yeni başkanı olarak atanan Fatih Karahan ve ekibine güveninin tam olduğunu belirtti. Bu açıklama, Merkez Bankası'nın önceki başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılmasının ardından geldi. Erkan'ın yerine atanan Karahan'ın göreve başlamasıyla, ekonomi politikalarında bir değişiklik olup olmayacağı tartışmaları başladı. Şimşek, yapısal reformlarla ekonomi programının kararlılıkla uygulanmaya devam edeceğini ve mali disiplin ile dezenflasyon sürecine destek olunacağını vurguladı.
4 Şubat 2024

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Türkiye, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Rusya ile yapılan işlemlerden endişe duyduğunu belirterek yaptırım tehdidinde bulundu. Yellen, Avrupa bankalarının Rusya'da faaliyet göstermelerinin riskleri artırdığını vurguladı ve bu nedenle tespit edilen bankalara ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüklerini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanlığı'na, Rusya ve diğer kuruluşlara birincil yaptırımların delinmesine yardımcı oldukları tespit edilen bankaları ABD finans sisteminden çıkarma yetkisi verdiği belirtildi. Yellen, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin, endişe verici biçimde Rusya'ya yaptırımları ihlal ettiği söylemini tekrar etti.
26 Mayıs 2024

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Nashville'deki Bitcoin Konferansı'nda ABD'yi 'gezegenin kripto başkenti ve dünyanın Bitcoin süper gücü' yapma sözü verdi. Trump, ABD'nin kripto para ve Bitcoin teknolojisini benimsememesi halinde Çin'in bu alanda egemen olacağını belirtti. Göreve gelir gelmez Bitcoin ve kripto başkanlık danışma konseyi atayacağını ve bu konseyin şeffaf düzenleyici yönetmelikler hazırlayacağını söyledi. Ayrıca, ABD hükümetinin sahip olduğu tüm Bitcoinleri elinde tutacağını ve kripto paranın hızla yükseleceğini iddia etti.
28 Temmuz 2024

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle 26-27 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul'da uluslararası bir konferans düzenliyor. Konferansta Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Apple’ın kurucularından Steve Wozniak ve Nobel ödüllü ekonomist Prof. Paul Krugman gibi önemli isimler konuşmacı olarak yer alacak. Etkinlikten elde edilecek gelir Anıtkabir Derneği’ne bağışlanacak. Konferans, bankanın 100 yıllık yolculuğunu kutlamak ve Atatürk'ün vizyonunu anmak amacıyla gerçekleştiriliyor.
10 Eylül 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Brüksel'de vize sıkıntılarının aşılması ve nakliye sektöründe kota yetersizliğinin giderilmesi konularını görüşecek. Toplantıda ayrıca karşılıklı ticaretin artırılması, Gümrük Birliği’nin genişletilmesi müzakerelerinin başlatılması ve yeşil dönüşüme uyum çalışmaları ele alınacak. Toplantının ardından Bolat ve Dombrovskis’in ortak basın açıklaması yapması planlanıyor.
8 Temmuz 2024

Diyanet İşleri Başkanlığı, 24-28 Nisan tarihleri arasında Ürdün üzerinden Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya bir ziyaret turu düzenleyeceğini duyurdu. Bu ziyaret, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek ve 'üç gece dört gün' sürecek. Türkiye'de siyasi iktidarın İsrail ile olan ilişkileri ve İsrail-İran gerilimi devam ederken, Diyanet'in bu turu düzenlemesi ve İsrail'den vize alınarak gerçekleştirilmesi dikkat çekici bulunuyor.
18 Nisan 2024

Uğur Emek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın Almanya'daki Uluslararası Ulaştırma Forumuna Rönesans şirketine ait özel jet ile gitmesini eleştirdi. Bakan, bu durumu TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda açıklarken, şirketin sözleşmesinde bu tür masrafların karşılanmasının yer aldığını belirtti. Emek, bu açıklamanın cezasızlık inancına dayandığını ve bakanın kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu.
2 Haziran 2024

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7 grubu, bu yıl Avrupa Parlamentosu seçimlerinde büyük sıçrama yapan aşırı sağın gölgesinde toplandı. G7 üyesi ülkelerin liderleri, ülkelerindeki siyasi zorluklar ve kırılgan yapılar nedeniyle zirveye 'kafaları meşgul' bir halde katıldılar. Özellikle Joe Biden, Rishi Sunak, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz gibi liderler, ülkelerinde ciddi zorluklarla karşı karşıya. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın iktidarını koruması zor görünürken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ise erken seçim sonrası nasıl bir sonuç alacağı belirsiz.
15 Haziran 2024

ABD'nin Chicago kentinde üç günlük Türk Festivali düzenleniyor. Festivalde birçok etkinlik yer alacak ve pazar akşamına kadar sürecek. TRT Haber'in haberine göre, festivalde en çok öne çıkan etkinlik mehter marşı oldu ve Amerikalılar mehter takımının konserini dinlemek için dakikalarca bekledi. Festival, binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve büyük bir coşkuyla devam ediyor.
26 Mayıs 2024

Orhan Uğuroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Amerika'da kurduğu Diyanet Center of America (DCA) ve Turkish American Community Center Inc. adlı ticari şirketin faaliyetlerini ele aldı. Washington'da bulunan bu tesislerin toplam ticari değerinin 88 milyon 322 bin 591 dolar olduğu belirtiliyor. Tesislerde milyon dolarlık villalar, otel, cami, restoran ve çeşitli ticari alanlar bulunuyor. Ayrıca, bu tesislerde tatil yapma, inzivaya çekilme ve resmi nikah kıyma gibi hizmetler sunuluyor.
20 Haziran 2024

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü dolayısıyla, Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezi başta olmak üzere dünya genelinde bir hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Emine Erdoğan'ın video mesajıyla katıldığı ve BM'nin üst düzey isimlerinin konuşma yaptığı bu etkinliklerde, atık yönetimi sorunu global düzeyde ele alındı. BM ve Uluslararası Katı Atık Birliği tarafından hazırlanan Global Atık Yönetim Görünümü Raporu'na göre, atık miktarının 2050 yılına kadar önemli ölçüde artacağı ve bu durumun maliyetler üzerinde büyük bir yük oluşturacağı belirtiliyor. Ancak, alınacak önlemlerle bu maliyetlerin önemli ölçüde azaltılabileceği ve döngüsel ekonomi modeline geçişin maliyet tasarrufu sağlayabileceği vurgulanıyor.
30 Mart 2024

Japon sanatçı Chiharu Shiota'nın, Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü kapsamında İstanbul Modern için özel olarak ürettiği 'Dünyalar Arasında' adlı sergi, 6 Eylül 2024'te izleyiciyle buluşacak. Sergi, hafıza, varoluş, göç, yolculuk ve insan deneyimi gibi konuları odağına alıyor. Japan Foundation, Japonya Büyükelçiliği ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen sergi, 20 Nisan 2025'e kadar ziyaret edilebilecek.
18 Ağustos 2024

NATO liderleri, ittifakın 75’inci yıldönümünü kutlamak üzere 9 Temmuz’da Washington’da bir araya gelecek. Zirvede, küresel barış ve güvenliğin kaos halinden kurtuluş çareleri araştırılacak. Makalede, NATO'nun Doğu'ya genişlemesi, Rusya'nın güvenlik endişeleri ve Ukrayna krizi gibi konular ele alınıyor. Ayrıca, Çin karşıtı retoriğin tehlikeleri ve nükleer silahlanma konusundaki endişeler de vurgulanıyor.
5 Temmuz 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Philadelphia'da düzenlenen 'Sneaker Con' kongresinde kendi markalı spor ayakkabı modelini tanıttı. Ayakkabılar, internet üzerinden 399 dolara satışa sunuldu. Tanıtım sırasında Trump, hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaştı. Bu girişim, Trump'ın New York'ta emlak sektöründe dolandırıcılıkla suçlanıp büyük bir para cezasına çarptırıldığı döneme denk gelirken, aynı zamanda ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olması bekleniyor.
18 Şubat 2024

Starbucks'ın yeni CEO'su Brian Niccol'un, California'daki evinden Washington eyaletindeki genel merkeze şirketin özel uçağıyla gidip geleceği haberi çevrecilerin tepkisini çekti. Niccol'un haftada en az üç gün Seattle ofisinde çalışması bekleniyor. Çevreciler, Starbucks'ın çevreye duyarlı olduğunu iddia ederken, CEO'nun özel uçak kullanmasının bu iddialarla çeliştiğini belirtti. Sosyal medya kullanıcıları, bu durumu 'ikiyüzlülük' olarak nitelendirdi.
22 Ağustos 2024

Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) ait Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) uzay aracı, Jüpiter'e yolculuğu sırasında Ay ve Dünya'nın yanından geçerek tarihi bir geçiş yapacak. Bu geçiş, yerçekimi desteği kullanarak uzay aracının rotasını düzeltmek için yapılacak. ESA, bu manevranın küçük bir hata ile uzay aracını rotadan çıkarabileceğini belirtiyor. JUICE, 2031'de Jüpiter'e ulaşmak için Dünya ve Venüs'ün yerçekiminden yararlanarak enerji kazanacak.
18 Ağustos 2024

Tripadvisor, 2024 yılı için dünyanın en iyi turistik cazibe merkezlerini sıraladı ve ABD'nin New York eyaletindeki Empire State Binası'nı ilk kez bir numaralı cazibe merkezi olarak seçti. Fransa'nın başkenti Paris'teki Eyfel Kulesi ikinci sıraya gerilerken, Hollanda Amsterdam'daki Anne Frank Evi üçüncü sırada yer aldı. İlk 10'da ayrıca Sagrada Familia, Cayman Kristal Mağaraları ve Roma'daki Kolezyum gibi önemli turistik yerler de bulunuyor.
26 Haziran 2024
İşaretlediklerim