Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde şifre paylaşımına getirdiği kısıtlamalar sayesinde 9,3 milyon yeni abone kazanarak toplam abone sayısını 269,6 milyona yükseltti. Bu hamle, şirketin üç aylık karını bir önceki yıla göre neredeyse iki katına çıkararak 2,3 milyar dolara ulaştırdı. Netflix, 2020'de yaşanan net müşteri kaybının ardından ücretli paylaşım sistemini devreye almış ve bu sistemle hesapların birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilmesi için ek ücret talep etmeye başlamıştı. Şirket, abone sayılarını artık raporlamayacağını duyurdu.
19 Nisan 2024

Spotify'ın 2019'da açtığı dava sonucunda, Avrupa Birliği Apple'a 'hakim konumunu kötüye kullanma' suçlamasıyla 2 milyar dolar ceza verdi. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'ın 10 yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti. Apple, cezaya itiraz ettiğini açıkladı.
4 Mart 2024

Sony tarafından üretilen PlayStation oyun konsolu çevrimiçi abonelik ücretlerine zam yaptı. Bu ayın başında abonelere yeni oyunlarını duyuran Sony, aynı zamanda dünya çapında fiyatlarına zam yapacağını bildirdi. Zamla beraber Türkiye'de yıllık üyeliği 460 lira olan PlayStation Deluxe üyeliği yüzde 500'e yakın zamlanarak 2 bin 750 liraya yükseldi. PlayStation Plus Essential, Extra ve Deluxe üyeliklerinin yeni fiyatları da belirlendi.
7 Eylül 2023

Apple Türkiye, dolar/TL kurundaki artış sebebiyle iPhone 14 serisine bu yıl içinde dördüncü kez zam yaptı. En yüksek model olan iPhone 14 Pro Max'ın fiyatı 76 bin 499 TL'ye çıktı. BloombergHT'nin haberine göre, son üç haftada Apple ürünlerine yüzde 30'a varan oranlarda zam yapıldı. iPhone 14'ün başlangıç fiyatı 42 bin 499 TL, iPhone 14 Pro'nun başlangıç fiyatı ise 54 bin 999 TL oldu.
8 Haziran 2023

Apple, iPhone 14 serisi hariç diğer iPhone modellerinin garanti dışı pil değişim servis ücretlerine zam yaptığını açıkladı. 1 Mart'tan itibaren geçerli olacak yeni ücretler, iPhone 13, 12, 11 ve X serileri için 1939 TL, iPhone 8, 7, 6 ve SE serileri için ise 1559 TL olarak belirlendi. Şirket bu değişikliği resmi iPhone Onarımı ve Servisi sayfasında duyurdu.
3 Mart 2023

ABD merkezli teknoloji şirketi Apple, 18 ay önce ulaştığı 3 trilyon dolarlık piyasa değerini yeniden yakaladı. Şirket, 2 Ağustos 2018'de 1 trilyon dolar ve 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolar değerlemeyi aşmıştı. 2022'nin ikinci çeyreğinde beklentileri aşan satışlarla hisse değeri bu yıl %50'den fazla artış gösterdi. Apple'ın piyasa değeri, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinden daha büyük, sadece ABD, Çin, Japonya ve Almanya'nın GSYİH'si Apple'ı geride bırakabiliyor.
3 Temmuz 2023

Türkiye'de popüler diziler ve spor müsabakalarının yayın haklarına sahip olan dijital yayın platformu Exxen, 1 Mayıs itibarıyla abonelik ücretlerine zam yapacağını duyurdu. Yapılan bu zamla birlikte Exxen, Netflix'in temel paket ücretini geçmiş oldu. Exxen'in yeni abonelik fiyatları reklamlı ve reklamsız yıllık paketler ile spor içerikli paketler için değişiklik gösteriyor.
30 Nisan 2023

Apple, 2022'nin ekim-aralık dönemine ait mali bilançosunu açıkladı. Şirketin gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 117,2 milyar dolara düştü ve piyasa beklentileri olan 121,1 milyar doların altında kaldı. Net kar %13 azalarak 30 milyar dolara geriledi. iPhone ve Mac satışları azalırken, iPad satışları arttı. Apple CEO'su Tim Cook, şirketin finansal sonuçlarının güçlü dolar, Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları ve genel makroekonomik ortamdan etkilendiğini ifade etti.
3 Şubat 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 1 Nisan 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere mobil haberleşme hizmetleri azami ücret tarifesinde yıllık yüzde 65'lik bir artışa gitti. Yapılan zamla birlikte, yurt içi aramaların dakika başı ücreti 3 lira 12 kuruşa, yurt dışı aramaların dakika başı ücreti ise 31 lira 35 kuruşa yükseldi. Ayrıca, numara değişikliği ücreti 136,52 lira, hat devir ücreti 59,83 lira ve isim ile ünvan değişikliği ücreti 40,86 lira olarak belirlendi. SMS ücretleri ve diğer hizmetlerin fiyatlarında da benzer oranlarda artışlar görüldü.
3 Nisan 2024

Türkiye'de teknolojik ürünler, döviz kurlarındaki artışın yanı sıra yüksek vergi oranları nedeniyle pahalılaşıyor. Apple'ın Türkiye'deki iPhone 14 fiyatlarına yaptığı üçüncü zam sonrası, en düşük modelin fiyatı 37 bin 999 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl'ün hesaplamalarına göre, vergisiz fiyatı 25 bin lira olan bir cep telefonu için toplamda 25 bin 55 lira vergi ödeniyor ve bu durumda tüketici ürün için 50 bin 55 lira ödemek zorunda kalıyor.
6 Haziran 2023

Apple CEO'su Tim Cook, yıllık 3 milyon dolar maaşının yanı sıra, hisse senetleri ve ikramiyelerle 2022'de toplam 99,4 milyon dolar kazandı. Ancak Cook, bu yıl maaşında yüzde 40'tan fazla bir azalma talep etti. Bu talebin sebepleri arasında Apple'ın bu yıl elde ettiği yüksek karlar ve hissedarların yöneticilere verilen primlerin azaltılması yönündeki görüşleri bulunuyor.
13 Ocak 2023

ABD'li teknoloji şirketi Apple'ın hisse değeri, Çin'deki fabrikalarda yaşanan Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle iPhone arzındaki endişeler sebebiyle düşüş yaşadı ve şirketin piyasa değeri 2 trilyon doların altına geriledi. Bu düşüş, şirketin hisse fiyatının yılın ilk işlem gününde 124,19 dolara kadar inmesiyle gözlemlendi. Apple daha önce 19 Ağustos 2020'de 2 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmış ve 3 Ocak 2022'de kısa süreliğine 3 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket olmuştu. Ayrıca, zayıflayan talep nedeniyle Apple'ın bazı tedarikçilerine daha az parça üretmelerini söylediği bildirildi.
4 Ocak 2023

Twitter CEO'su Elon Musk, platformda kullanıcıların takipçilerine sunduğu abonelik hizmetlerinden ilk yıl komisyon almayacaklarını, ancak ikinci yıldan itibaren %10 komisyon alacaklarını duyurdu. Abonelik sistemi, kullanıcılara özel içeriklere erişim ve rozet gibi avantajlar sağlıyor. Bu uygulama şu anda belirli ülkelerde geçerli. Musk, Twitter'ın reklam gelirlerindeki düşüş nedeniyle farklı gelir modelleri araştırıyor.
29 Nisan 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, telsiz kullanım ücretlerine yüzde 122 zam yaptı. Bu artışla birlikte, kullanıcıların ödeyeceği ücret 50,75 liradan 113,14 liraya çıktı. Yeni tarife 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak ve telsiz kullanım ücreti, telekomünikasyon hizmetleri için devlete ödenen vergiler arasında yer alıyor. Ücret, Türk Telekom müşterilerinden her ay faturalı veya faturasız olarak tahsil edilecek.
1 Ocak 2023

Dijital yayın platformu Netflix, kişi başına düşen gelirin düşük olduğu bazı ülkelerde abonelik ücretlerinde yüzde 20 ile 60 arasında indirim yaptı. İndirim, Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve Asya Pasifik bölgelerindeki bazı ülkeleri kapsarken, gelirin yüksek olduğu Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da herhangi bir indirim yapılmadı. Türkiye bu indirimlerden yararlanamadı. Netflix'in bu hamlesi, 230 milyon üyesi olan platformun toplam üye sayısının yüzde 4'ünden fazlasını etkileyebilecek.
24 Şubat 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, Twitter Blue abonelerinin platformda yer alan reklamlardan elde edilen gelirlerden pay alacaklarını açıkladı. Bu uygulamadan yararlanabilmek için kullanıcıların Twitter Blue abonesi olmaları gerekiyor. Musk daha önce mavi tik satışını başlatmış ve Apple ile yaşadığı vergi sorunları nedeniyle bu satışı ertelemişti. Aralık ayında mavi tik satışını tekrar başlatan Musk, altın ve gri tikleri de piyasaya sürmüştü.
4 Şubat 2023

Elon Musk, Twitter'ın ücretli olabileceğini açıkladı. Musk, platformun kullanımı için küçük bir aylık ödeme almayı planladığını belirtti. Ayrıca, platformda doğrulama için kullanılan 'mavi tik' özelliğini de ücretli hale getirdi ve bunu avantaj sağlayan bir ücretli abonelik sistemine dönüştürdü. Musk, bu değişikliğin botlarla mücadeleyi amaçladığını ifade etti.
19 Eylül 2023

Microsoft, Xbox Live Gold abonelik servisinin yerini alacak yeni 'Xbox Game Pass Core' aboneliğini duyurdu. Bu yeni abonelik, çevrimiçi çok oyunculu desteği, fırsatlar, indirimler ve 25'ten fazla oyundan oluşan bir katalog sunacak. Mevcut Xbox Live Gold üyeleri, 14 Eylül'de aynı fiyatla yeni aboneliğe geçirilecek. 'Games with Gold' avantajı 1 Eylül'de sona erecek ve Xbox One oyunları için Game Pass Core veya Ultimate aboneliği gerekecek. Microsoft, yılda iki ila üç kez kataloğa yeni oyunlar ekleyeceğini belirtiyor.
18 Temmuz 2023

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), ekim ayı için elektrik tarifelerini belirledi. Yeni tarifelere göre, sanayi abonelerinin elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldı. Yeni tarife 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak. Diğer abone grupları için tarifelerde herhangi bir değişiklik yapılmadı.
30 Eylül 2023

Kredi kartı kullanımını sınırlama amacıyla atılan yeni bir adımda, kredi kartı işlemlerinde uygulanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 3,66'dan yüzde 4,25'e yükseltildi. Bu değişiklik, kredi kartı kullanıcılarının borçlanma maliyetlerini etkileyecek ve muhtemelen kredi kartı kullanım alışkanlıklarında değişikliklere yol açacak. Detaylar henüz açıklanmadı ancak bu adımın kredi kartı borçluları üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor.
6 Nisan 2024
İşaretlediklerim