Twitter, bot hesaplarla mücadele etmek amacıyla uygulamayı herkese ücretli yapmayı test ediyor. Bu kapsamda 'Bot Değil' isimli bir program başlatıldı. Şu an için sadece Yeni Zelanda ve Filipinler'de test edilen program kapsamında kullanıcılara mavi tik aboneliği haricinde 'temel özellikleri' barındıran 1 dolarlık yeni bir abonelik sunuluyor. 1 dolarlık aboneliğe üye olmayan kullanıcılar Twitter'da sadece gönderi okuyabilecek, video izleyebilecek ve diğer hesapları takip edebilecek ancak diğer hesap ve gönderilerle etkileşime giremeyecek.
18 Ekim 2023

Twitter, Blue aboneliği adı altında mavi tiki aylık 8 dolara satmaya başlamıştı. Bu abonelikle birlikte kullanıcılar tweet düzeltme, daha uzun video yayınlama ve daha uzun tweet atma gibi fırsatlara sahip oluyordu. Daha önce 280 olan tweet karakter sınırı, abonelere özel olarak önce 4 bin, sonra 10 bin karaktere çıkarılmıştı. Twitter, bu sınırı 25 bin karaktere yükselttiğini duyurdu.
29 Haziran 2023

ABD'nin teknoloji devi Apple'ın piyasa değeri, Çin'in kamu kurumlarında iPhone kullanımını yasakladığı iddialarının ardından iki günde 200 milyar dolar düştü. Çin'in bu adımı, ABD'nin Çinli teknoloji şirketi Huawei ve sosyal medya platformu TikTok'a getirdiği benzeri yasakların ardından geldi. Apple, Çin'de akıllı telefon satışlarında yüzde 22 ile en büyük paya sahipken, gelirinin yüzde 19'unu Çin pazarından sağlıyor. Bank of America, böyle bir yasağın Apple'a yılda 5-10 milyon adede mal olabileceğini tahmin ediyor.
7 Eylül 2023

1 Ekim'den itibaren geçerli olacak yeni elektrik fiyat tarifesi belirlendi. Konut aboneleri için zam yapılmazken, sanayi ve ticarethane abonelerinin kullandığı elektriğe yüzde 20 oranında zam yapıldı. 100 kwh tüketimde mesken abonesi için fatura bedeli 150 TL olarak aynı kalacak.
29 Eylül 2023

Yeni sızan bilgilere göre Apple, iPhone 15 Pro ve Pro Max modellerine 2 terabayt (TB) depolama seçeneği eklemeyi planlıyor. Şu anda mevcut maksimum depolama kapasitesi 1 TB. Bu artış, özellikle fotoğraf, video ve uygulamalar için çok fazla depolama alanına ihtiyaç duyan kullanıcılar için yararlı olacak. Ayrıca bu özellik, şirketin ProRes video uygulamasını kullanmak isteyenlerin de işini kolaylaştıracak. Diğer yandan yeni cihazların daha ince çerçeveli olması ve kamerada iyileştirmeler bekleniyor.
9 Ağustos 2023

Türkiye'de döviz kurundaki artış, ithal ürünlerin fiyatlarında artışa yol açtı. Özellikle elektronik ve otomobil sektörlerindeki ürünler zamlandı. Apple, Türkiye'de yılın üçüncü zammını yaparken, diğer teknoloji üreticileri de fiyatlarını güncelledi. Otomobil piyasasında da fiyat artışları gözlemlendi ve bazı otomobil firmalarının fiyatlarını güncellemesi bekleniyor.
8 Haziran 2023

Netflix, 2022'nin dördüncü çeyreğinde abone sayısını 7,7 milyon artırarak toplamda 230,8 milyon aboneye ulaştı ve piyasa beklentilerini aştı. Aynı dönemde şirketin geliri yüzde 1,9 artarak 7,9 milyar dolara yükseldi. Ancak net karı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 91 azalarak 55 milyon dolara düştü. Şirketin hisse başına düşen karı da 1,33 dolardan 0,12 dolara geriledi.
20 Ocak 2023

2020 yılından beri yürürlükte olan ve adet başına birim gümrük kıymeti 200 doların altında olan akıllı telefonlar için uygulanan gözetim uygulaması, yeni düzenlemeyle 350 dolar olarak güncellendi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ değişikliği ile birim gümrük kıymeti 350 doların altında olan akıllı telefonların ithalatı için Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenecek gözetim belgesi gerekecek. Bu yeni düzenleme 28 Mart'tan itibaren geçerli olacak.
28 Şubat 2023

Apple, yeni akıllı saat modelleri Apple Watch Series 9 ve Watch Ultra 2'yi tanıttı. Yeni modeller, daha hızlı bir işlemci ve geliştirilmiş özelliklerle birlikte geliyor. Apple Watch Series 9, yüzde 60 daha hızlı bir S9 çipe ve yüzde 30 daha hızlı bir GPU'ya sahip. Watch Ultra 2 modeli ise 49 mm kasa boyutu, titanyum kasa ve 3000 nit parlaklık sunan bir ekranla geliyor. Her iki model de watchOS 10 işletim sistemini kullanıyor. Türkiye'deki fiyatları 15 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiyor.
13 Eylül 2023

ABD'li teknoloji devi Apple, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlamak için özel bir seçki hazırladı. Bu seçki, en iyi yerli filmler, şarkılar, uygulamalar ve oyunları içeriyor. Seçkiye, Apple'ın farklı platformlarından ulaşılabiliyor. Örneğin, yerli sinemanın en iyi 100 filmi Apple TV'de, Türkiye'nin 100 yılına damga vurmuş şarkılar Apple Music listelerinde, Türk geliştiricilerin tasarladığı uygulamalar ve oyunlar ise App Store'da kullanıcılarla buluşuyor.
25 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, televizyon yayını, film, dizi, belgesel, komedi ve spor gibi içerikler sunan dijital abonelik platformlarına yönelik denetimlerde tüketicilerin mağdur edildiğini tespit etti. Platformların, abonelerin onayı olmadan sözleşmeleri yenilediği, kredi kartlarından izinsiz tahsilat yaptığı, abonelik iptallerini zamanında işleme koymadığı ve haksız ücret tahsilatına devam ettiği belirlendi. Bu ihlaller nedeniyle bakanlık tarafından toplamda 166 milyon lira idari para cezası verildi. Ayrıca, Exxen, BluTV, Disney+ ve Netflix gibi platformların abonelik ücretlerine zam yaptığı bilgisi de verildi.
17 Kasım 2023

Apple, 92 ülkede bulunan kullanıcılarını, paralı casus yazılım saldırılarının muhtemel kurbanı olabilecekleri konusunda uyardı. Şirket, bu tür saldırıların nadir ve sıradan siber suç faaliyetlerinden çok daha karmaşık olduğunu belirtti ve kullanıcı verilerini korumak için sürekli güvenlik önlemleri aldığını vurguladı. Apple, 2021'den bu yana kullanıcıları devlet destekli saldırganların hedefi olabilecekleri konusunda bilgilendiriyor ve toplamda 150'den fazla ülkedeki kullanıcıları bu konuda uyardığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl Hindistan'da benzer bir durum yaşanmış ve bazı milletvekilleri, Apple'ın güvenlik uyarılarını sosyal medyada paylaşmıştı.
11 Nisan 2024

ABD Adalet Bakanlığı ve 16 eyaletin başsavcısı, Apple'ın akıllı telefon pazarlarında rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle antitröst davası açtı. Davada, Apple'ın pazar gücünü kötüye kullandığı ve geliştiricilere yasa dışı kısıtlamalar getirerek akıllı telefonlar üzerinde tekel oluşturduğu iddia ediliyor. Bu haberin ardından Apple hisseleri yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti.
21 Mart 2024

Müzik yayın platformu Spotify, maliyetleri azaltma amacıyla çalışanlarının yaklaşık yüzde 6'sına denk gelen 600 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Şirketin toplamda 9 bin 800 civarında çalışanı bulunuyor. Bu gelişme, pandemi döneminde çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Meta, Amazon ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma haberleriyle gündeme gelmişti.
23 Ocak 2023

NBA yıldızı LeBron James, Twitter'da mavi tik için aylık ücret ödemeyeceğini belirtti. Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, onaylı hesaplar için aylık sekiz dolar ücret alınacağını duyurmuştu. James, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, mavi tik için beş dolar bile ödemeyeceğini ifade etti. Türkiye'de Twitter Blue hizmeti, iOS için aylık 209 TL ve yıllık 2.199 TL, web sürümü için ise aylık 150 TL ve yıllık 1.569 TL olarak belirlendi.
2 Nisan 2023

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yeni abonelik işlemlerinde talebin kişinin bilgisi dahilinde olduğu teyit edilmeden abonelik başlatılamayacağını belirten bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, tüketicilerin talebi olmaksızın gerçekleştirilen aramalarla tesis edilen yeni abonelikler dolayısıyla oluşan mağduriyetin önlenmesi amaçlanıyor. İşletmelere, düzenlemeleri yapmaları için altı ay süre verilecek. Tüketiciye, hizmet türü, hizmet niteliği, ücret ve fesih durumunda ödenecek ücretler gibi konularda bilgilendirme yapılacak ve onay alınacak.
20 Eylül 2023

Twitter, Şubat ayında duyurduğu içerik üreticileriyle reklam gelirlerini paylaşma planını hayata geçiriyor. Sahibi Elon Musk, ilk dağıtımın toplamının beş milyon dolar olacağını belirtmişti. Bazı içerik üreticileri, 72 saat içinde paylarını alacaklarına dair bildirim aldıklarını ifade etti. Para kazanmak için bir hesabın mavi tikli olması ve paylaşımlarının beş milyon görüntülenme alması gerekiyor. Kişi başına dağıtılacak tutar birkaç bin dolardan 40 bin dolara kadar değişebiliyor.
14 Temmuz 2023

Elon Musk tarafından satın alınan Twitter'da, daha önce ücretsiz olan mavi tik doğrulama işareti artık ücretli hale geldi. Ücret ödemeyi kabul etmeyen kullanıcıların mavi tikleri kaldırıldı. Türkiye'den de birçok tanınmış siyasi ismin mavi tikleri geri alındı. Musk, bu adımı Twitter'ın faturalarını ödemek için attığını belirtmişti. Ayrıca, Musk'ın Apple ile yaşadığı vergi ve reklam konularındaki anlaşmazlıklar da gündeme gelmişti.
20 Nisan 2023

Apple şirketinin kurucuları Steve Wozniak ve Steve Jobs tarafından 1976-1977’de üretilen 'Apple 1' adlı bilgisayar, açık artırmayla satışa sunulacak. Bilgisayar, 1980’de yaklaşık 666 dolara satılmıştı ve yerleşik klavyesi ve özel üretim kasası bulunuyor. Açık artırmada yaklaşık 200 bin dolara satılması beklenen bilgisayar, bu yılın başında Apple uzmanı Corey Cohen tarafından çalışır hale getirildi. Ayrıca, Jobs ve Wozniak tarafından imzalanan bir çek de satışa çıkarıldı.
2 Ağustos 2023
İşaretlediklerim