Hazine ve Maliye Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçlarda stokçuluk yapıldığı ve vergi kaçakçılığına yol açıldığı şikayetleri üzerine inceleme başlattı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 39 ilde, 13 distribütör ve 256 bayi üzerinden yapılan 260 bin araç satışı inceleniyor. Bayilere elden para verilip verilmediği ve haksız fiyat artışları konuları araştırılıyor. Bakanlık, sektördeki dengesizlikleri gidermek ve mağduriyet yaratanlara yaptırımlar uygulamak için gerekli işlemleri hızla yürüteceğini belirtti.
5 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerle yapılan mesafeli sözleşmelerde mevzuata uymayan 58 e-ticaret firmasına toplamda 86 milyon 274 bin 994 lira para cezası verdi. Firmaların stokta ürün bulunmaması, sipariş iptalleri, taahhüt edilen sürelerin aşılması ve cayma hakkı konularında tüketicilerin haklarını ihlal ettikleri belirtildi. Ayrıca, beş firmanın internet adreslerine erişim engeli ve sekiz firmanın dolandırıcılık suçu kapsamında savcılığa bildirildiği ifade edildi.
6 Ocak 2024

Ticaret Bakanlığı, Togg ile ilgili manipülatif ve aldatıcı girişimler konusunda hukuki müeyyidelerin kararlılıkla uygulanacağını ve caydırıcı tedbirler alınacağını duyurdu. Bakanlık, otomotiv sektörüne yönelik aldığı karar ve tedbirlerle kanunlara aykırı şekilde bazı ilanlar verildiğini ve bu konuda şikayetler aldığını belirtti. Togg ile ilgili birinci ve ikinci el araç fiyatlarındaki sorunlar ve teslimatların yavaş olması nedeniyle ikinci el Togg'ların daha pahalı satıldığına dikkat çekildi.
23 Ağustos 2023

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Türkiye'de satılan 294 model arasından vergisi araç bedelini aşmayan sadece 10 modelin kaldığını belirtti. Kasım ayında yapılan matrah düzenlemesiyle bazı araçlar düşük ÖTV dilimlerine girmiş ve fiyatlarında belli oranda düşüş yaşanmıştı. Ancak uzmanlar, bu önlemlerin etkisinin en fazla üç ay süreceğini öngörmüşlerdi ve fiyat artışları devam etti. Özpeynirci, mevcut durumun geçici olduğunu ve fiyatların daha da artacağını ifade etti.
23 Ocak 2023

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerinde bulunduğu belirlenen işletmelere toplam 103,2 milyon lira tutarında idari para cezası uyguladı. Ekmek satışında belirlenen fiyat tarifesini aşan işletmelere 55 milyon lira, otomotiv sektöründe piyasa dengesini bozan işletmelere 27 milyon lira, hazır beton ve çimento üreticilerine 15 milyon lira, tavukçuluk sektöründeki işletmelere ise yaklaşık 5 milyon lira ceza verildi. Bu cezalar, piyasa işleyişini ve serbest rekabeti olumsuz etkileyen uygulamalar nedeniyle kesildi.
24 Ocak 2024

Daha önce yüksek enflasyon dönemlerinde yatırım aracı olarak tercih edilen otomobillerin bu özelliğini yitirmeye başladığı belirtiliyor. Özellikle ikinci el araç fiyatlarının yükselen döviz kuru ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar nedeniyle arttığı, ancak Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik'e göre, arz tarafında yaşanan değişikliklerle birlikte otomobillerin yatırım aracı olarak görülme trendinin azaldığı ifade ediliyor. Ayrıca, motosiklet satışlarının ilk kez otomobil satışlarını geçtiği ve otomotiv satışlarında bir ekim rekorunun kırıldığı bilgisi de veriliyor.
8 Kasım 2023

Ticaret Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekipleri, Türkiye'ye kaçak yollarla getirilen ve toplam değeri 187 milyon lira olan 15 yabancı plakalı lüks otomobili ele geçirdi. Antalya Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar sonucunda, geçici ithalat kapsamında ülkeye sokulmaya çalışılan bu araçlar için inceleme başlatıldı. İstanbul, Ankara, Edirne, Bursa ve Isparta'da bulunan otomobillere el konuldu ve 38 şüpheli hakkında soruşturma açıldı.
24 Aralık 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile motor gücü 160 kilovatın altında olan ve yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi elektrikli otomobiller için ÖTV matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklikle, elektrikli otomobillere daha düşük maliyetle ulaşılması ve konvansiyonel yakıtlı otomobillere olan talebin azaltılarak çevre kirliliğinin düşürülmesi hedefleniyor. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
18 Kasım 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Eylül ayından bu yana satılan 260 bin sıfır kilometre aracın satış işlemlerini incelemeye aldı. Bu kapsamda 13 araç distribütörü ve 257 bayiden detaylı bilgi istendi. Ayrıca, araç alıcılarına da araçları için nakit ödeme yapılıp yapılmadığı ve zorunlu aksesuar alımına zorlanıp zorlanmadıkları konusunda sorular yöneltildi.
27 Ocak 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'nun değerlendirmesi sonucunda, fahiş fiyat ve stokçuluk uygulamalarının bir yıl içinde tekrarlanması durumunda, önceki cezanın iki katı kadar idari para cezası verilmesine karar verildi. Bu karar, Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikte yapılan bir değişiklikle resmileşti. Yeni düzenleme, idari para cezalarının bir takvim yılı içinde tekrarlanan aykırılıklar için artırılmasını öngörüyor.
15 Mart 2023

Son bir buçuk yılda otomobiller, altın ve döviz yatırımlarına göre daha fazla değer kazandı. VavaCars'ın Perakende Grup Başkanı Serdıl Gözelekli'ye göre, çip krizi ve yükselen enflasyon nedeniyle sıfır araç bulunamaması ve ikinci el araçlara olan talebin artması, otomobillere olan yatırımın popülerliğini artırdı. Ocak 2022'den Mayıs 2023'e kadar ikinci el otomobiller ortalama yüzde 87 değer kazanırken, bu oran altında yüzde 58, dövizde ise yüzde 43 olarak gerçekleşti.
3 Haziran 2023

Bursa'nın Gürsu ilçesinde, camı açık unutulan bir araçtan 16 bin 200 dolar çalındı. Araç sahibi durumu fark edince polise başvurdu. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis ekipleri, şüpheliyi 14 bin 650 dolarla yakaladı. Çalınan paranın bir kısmı sahibine iade edildi.
31 Ekim 2023

New York City, Kia ve Hyundai otomobil üreticilerine, araçlarının kolaylıkla çalınabildiğini ve bu durumun ölüm ve yaralanma risklerini artırdığını iddia ederek dava açtı. Dava dilekçesinde, şirketlerin maliyetleri düşürmek amacıyla 1990'lardan beri yaygın olan motor immobilizer teknolojisini kullanmadıkları belirtiliyor. İddiaya göre bu durum, hırsızlık vakalarının artmasına ve kamu güvenliğinin tehlikeye girmesine yol açmış. Dava dosyasında, çalıntı araçlarla ilgili ölümcül kazaların ve diğer ciddi olayların detaylarına yer verilmiş.
9 Haziran 2023

Renault, Bursa'daki Oyak Renault fabrikasında 'Refactory' adlı ikinci el araç yenileme merkezini kurdu. Bu merkezde, kullanılmış otomobillerin ekspertiz, mekanik, karoser onarımı ve boya işlemleri gibi birçok işlemi yapılacak. İlk etapta Clio 4, Clio 5 ve Megane Sedan modellerine odaklanacak olan Refactory'de, önümüzdeki dönemlerde farklı modellerin de bu yenileme kapsamına alınması bekleniyor. Refactory tarafından yenilenen tüm ikinci el araçlar, Türkiye genelinde 56 noktada faaliyet gösteren yetkili bayilerinde satılacak.
26 Temmuz 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında geçerli olan 'altı ay ve 6 bin kilometre' düzenlemesini 1 Ocak 2025'e kadar uzattı. Bu düzenleme, sıfır otomobil alım-satımında haksız kazanç elde edilmesini önlemek amacıyla Temmuz 2022'de yürürlüğe girmişti. Bakanlık, düzenleme kapsamında otomobil yetkili bayii ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon lira, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlereyse yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı.
27 Haziran 2024

Yaklaşık yedi ay süren düşüş trendinin ardından, ikinci el araç fiyatları şubat ayında yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, faiz oranlarının düşük olması nedeniyle insanlar yatırım amacıyla sıfır otomobillere yönelmiş, bu da ikinci el piyasasında spekülatif hareketlere yol açmıştı. Genel seçimler sonrası faiz oranlarının artırılması ve Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği altı ay ve 6 bin km sınırlaması ile ikinci el araç fiyatları normal seviyelere dönmeye başladı. Ancak, makroekonomik faktörlerin etkisiyle kısa vadede fiyatlarda daha fazla artış bekleniyor.
16 Mart 2024

Otomotiv sektörü temsilcileri, ikinci el araç fiyatlarının düşüşe geçtiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın aldığı tedbirler ve sıfır araç kampanyaları, ikinci el piyasasındaki aşırı yüksek fiyatları dengeye oturttu. Uzmanlar, ikinci el araç fiyatlarının özellikle eylül ayından sonra tekrar yükselebileceğini öngörüyor. Enflasyon, döviz kuru ve sıfır araç fiyatlarındaki değişiklikler, ikinci el araç fiyatlarının seyrinde belirleyici olacak.
9 Haziran 2024

Quick Finans ve SmartIQ işbirliğiyle yayınlanan ocak raporuna göre, ikinci el araç piyasasında 2023'ün son çeyreğinde başlayan fiyat düşüşü 2024'ün başında durdu. Bireysel satıcılar fiyatları düşürmeye devam ederken, kurumsal satıcılar fiyatlarını artırdı. Sıfır kilometre araç tedarik sorunlarının Kızıldeniz'in kapanması nedeniyle tekrar yaşanabileceği ve bu durumun ikinci el araç talebini artırabileceği belirtiliyor. Sektör yöneticileri, sıfır kilometre araç fiyatlarındaki artışın yakında ikinci el fiyatlarına da yansıyacağını öngörüyor.
15 Şubat 2024

Mevduat faizlerinin artması ve 7 Temmuz'dan sonra GSR 2 düzenlemesine uymayan sıfır araçların satılamayacak olması, ikinci el araç satışlarını yavaşlattı. Oto galericiler, ellerindeki araç sayısını azaltarak paralarını faizde bekletmeye başladı. Ersin Bakırdöğen, döviz kurlarının artması durumunda piyasanın canlanabileceğini belirtti. Yüksek faiz oranlarının sadece oto galericileri değil, birçok sektörü olumsuz etkilediği vurgulandı.
14 Haziran 2024
İşaretlediklerim