Türkiye'nin 2023 yılı sonu itibarıyla 500 milyar dolarlık dış borcu bulunmaktadır ve bu borçlarını zamanında ve faizleriyle ödemektedir. Ülkenin finansal sisteminde kullanılabilir 164 milyar dolar döviz ve altın bulunuyor. Türkiye'nin cari açığı azalmakta ve bütçe açığı düşük seviyelerde seyretmekte, bu da ekonomik istikrarın göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Yazar, Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı olmadığını ve IMF'nin müdahalesinin gereksiz olacağını savunmaktadır.
23 Nisan 2024

ABD'li teknoloji girişimcisi Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı, ChatGPT 4'ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine ara verilmesi gerektiğini belirten bir açık mektup yayımladı. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin topluma ve medeniyete yönelik ekonomik ve siyasi riskler barındırdığı ve bu sistemlerin yalnızca etkilerinin olumlu ve risklerinin yönetilebilir olduğundan emin olunduğunda geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk, Yuval Noah Harari, Emad Mostaque ve yapay zeka alanında önde gelen isimler yer alıyor. Europol de yapay zeka sistemlerinin kötüye kullanım potansiyeli konusunda uyarılarda bulundu.
29 Mart 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

Deniz Zeyrek, ülkeye gelen 100 bin doların 'yalancı sermaye' olduğunu ve bu durumun Türkiye'ye zarar verdiğini savunuyor. Özellikle Mehmet Şimşek'in bu parayı yabancı sermaye olarak övmesine rağmen, gerçekte bu paranın ülkeye bir fayda sağlamadığını belirtiyor. Zeyrek, bu paranın bankalar üzerinden milli serveti tükettiğini ve vergi verenlerin cebinden çıktığını ifade ediyor.
22 Haziran 2024

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltmesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) Prof. Dr. Daron Acemoğlu tarafından endişe verici olarak değerlendirildi. Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik geleceğinin Orta Doğu'dan gelen paraya bağlanmasının ve yapısal bozukluklara çözüm getirecek bir adım atılmamasının ülkenin ekonomik potansiyelini savurduğunu belirtti. Ayrıca, faiz artışının ve Orta Doğu'dan gelen kaynakların ekonomiyi seçimlere kadar ayakta tutup tutamayacağının belirsiz olduğunu ifade etti.
20 Temmuz 2023

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini yüzde 40'ın altında artırmasının kalıcı bir etki yaratmayacağını ifade etti. Yabancı bankaların raporlarına göre, MB'nin 22 Haziran'daki toplantıda faizleri yükseltmesi bekleniyor. JP Morgan, Deutsche Bank ve Goldman Sachs gibi büyük bankalar, MB'nin faiz oranlarını artıracağını öngörüyor. Şatıroğlu, negatif reel faizin devam edeceğini ve en az yüzde 30 olması gerektiğini, ancak yüzde 40'ın altında bir artışın geçici etkiler yaratabileceğini belirtti.
12 Haziran 2023

Evren Devrim Zelyut, Merkez Bankası'nın piyasa ile daha etkili iletişim kurması gerektiğini ve faiz politikalarında daha proaktif olunması gerektiğini savunuyor. Zelyut'a göre, Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadelede yeterince kararlı olmadığı ve piyasalarda belirsizliğe neden olduğu eleştirilerini yapıyor. Ayrıca, Amerikan Merkez Bankası FED'in iletişim ve faiz politikalarını örnek göstererek, Merkez Bankası'nın bu konularda daha stratejik davranması gerektiğini vurguluyor.
8 Mart 2024

Dünya genelinde merkez bankaları faiz indirimi ajandalarını sürdürüyor ancak enflasyonla mücadelede tam bir başarı sağlanamadı. ABD'de güçlü ekonomik aktiviteler, FED'in faiz indirimi planlarını sınırlıyor. Çin'de PMI endeksinin 6 ay sonra ilk defa 50.8'e yükselmesi, dünya ekonomisi için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ferda Besli, şirketlerin yüksek reel faiz oranlarıyla karşılaştığı zorluklara ve finansman maliyetlerini düşürme yollarına dikkat çekiyor.
3 Nisan 2024

IMF Direktörü Kristalina Georgieva, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, 2023 yılının dünya ekonomisi için zorlu geçeceğini belirtti. Amerika, Avrupa Birliği ve Çin'in eş zamanlı olarak yavaşlamasının yeni yılı zorlu kılacağını ifade etti. IMF, daha önce küresel ekonomik büyüme görünümünü düşürmüş ve bunun sebepleri arasında Ukrayna'daki savaş, enflasyon baskısı ve yüksek faiz oranları gösterilmişti. Çin'in Covid-19 politikasındaki değişiklikler ve vakaların artması da ekonomik belirsizlikleri artırıyor.
1 Ocak 2023

IMF, 'Serveti Nasıl Vergilendirmeli' başlıklı bir araştırma yayımlayarak, servet vergisi konusunda yeni görüşlerini ortaya koydu. Araştırmada, net servetin zamana yayılarak vergilendirilmesi yerine, sermaye kazançlarının ayrı ayrı vergilendirilmesi ve vergi oranlarının artırılması öneriliyor. Ancak, belli bir limiti aşan servetler için net servet vergisinin uygulanabileceği belirtiliyor. Bu çalışma, Türkiye'de servet vergisi tartışmalarına katkı sağlayabilecek önemli bir kaynak olarak değerlendiriliyor.
16 Nisan 2024

Barış Zeyrek, Türkiye'nin Körfez ülkeleri ile olan ekonomik ilişkilerinin kısa vadeli faydalar sağlayabileceğini ancak uzun vadeli ekonomik krizden çıkış için yeterli olmadığını belirtiyor. Yazısında, Türkiye'nin Batı ile ilişkilerini düzelterek yabancı yatırımları artırma ihtiyacına dikkat çekiyor. Zeyrek, Avrupa ve Amerika ile düşmanca söylemlerin sonlandırılması ve stratejik işbirliklerinin yeniden canlandırılmasının gerekliliğini vurguluyor. Ayrıca, Körfez ülkeleri ile sıkı ilişkiler kurmanın stratejik bir akıl yoksunluğu olduğunu eleştiriyor.
8 Mayıs 2024

Akif Beki, yurt dışına çıkış harcının 20 kat artırılarak 3 bin liraya çıkarılacağına dair iddiaları ele alıyor. Maliye Bakanlığı'nın döviz çıkışını zorlaştırmak için bu adımı attığı belirtiliyor. Bu durumun, Merkez Bankası'nın rezervlerini geri biriktirme çabası ve dış fonların akışının kesilmesiyle ilgili olduğu ifade ediliyor. Beki, bu uygulamanın ülkeye ve insanlara verilen değeri yansıttığını ve yapılan zamların eleştirildiğini vurguluyor.
22 Haziran 2024

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de mevduat faizleri yükselirken, ticari kredi faizleri düşük seviyelerde sabit kalmaya devam ediyor. Bu durum, kredi ve mevduat faizleri arasındaki farkın tarihi seviyelere ulaşmasına neden oldu. Dinamik Yatırım başekonomisti Enver Erkan, ekonomi yönetiminin bankalara uyguladığı baskı ve yeni düzenlemelerle bu ayrışmanın daha da derinleşebileceğini belirtti. İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın ise banka hisselerinin olumsuz bilançolar nedeniyle değer kaybedebileceğini ifade etti.
8 Nisan 2023

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2019-2022 yılları arasında küresel iş gücü gelir payında 0,6 puanlık bir düşüş yaşandığını ve bu durumun eşitsizliği artırdığını açıkladı. ILO'nun 2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm raporuna göre, işçilerin küresel gelirden aldığı pay son 20 yılda önemli ölçüde azaldı. Kovid-19 pandemisi, sermaye gelirinin en zenginler arasında yoğunlaşmasına neden olarak eşitsizlikleri daha da derinleştirdi. Raporda, yapay zekadaki gelişmelerin iş gücü gelir payı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği uyarısında bulunuldu.
4 Eylül 2024

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Ekonomik Araştırma Forumu konferansında yaptığı konuşmada, iç talebin güçlü olması nedeniyle Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Altınsaç, geçen yılın temmuz ve ağustos aylarında daha güçlü bir faiz artışı yapılması gerektiğini belirterek, mevcut politikaların yetersiz olduğunu ve maliye politikalarının daha fazla destek vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, reel sektörde son 10 yılda bir verimlilik artışı olmadığını, bu durumun Türk Lirası'nın değeriyle ilgili olmadığını dile getirdi.
24 Şubat 2024

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 15'ten yüzde 17,5'e yükseltti. Banka, toplantı özetinde vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde olumsuz etki yapacağını belirtti. Ayrıca, dış yatırımların fiyat istikrarına güçlü katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu bağlamda, Türkiye'nin Körfez ülkelerinden 25 milyar dolarlık yatırım çekme hedefi olduğu belirtildi.
20 Temmuz 2023

Yapı Kredi Bankası, 2022 yılında 52,74 milyar TL net kar elde ettiğini ve bir önceki yıl olan 2021'de bu rakamın 10,49 milyar TL olduğunu açıkladı. Banka, 2022'de 76,95 milyar TL net faiz geliri elde etti ve geçen yıl 604,44 milyar TL kredi verdi. 2023 yılı için TL kredi artışı beklentisi %40'tan az, net faiz marjı beklentisi ise %5'ten fazla olarak belirlendi. Ayrıca banka, bu yıl için komisyon geliri artışı beklentisinin %60'tan fazla olacağını duyurdu.
3 Şubat 2023

Küresel riskler, merkez bankalarının faiz kararları ve yurt içindeki enflasyonla mücadele gibi faktörler altında piyasalar yön arayışında. İsrail ile İran arasındaki gerilim, piyasaların odak noktası olurken, yatırımcılar güvenli limanları tercih etti. BİST100 endeksi yüzde 1,23 kayıpla haftayı tamamlarken, dolar ve euro kurunda artış yaşandı. Yılın ilk iki ayında güçlü bir ivme sergileyen BIST 100 Endeksi, mart ayında durgunluk yaşadıktan sonra Nisan ayına enerjik bir başlangıç yaptı.
21 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve yapısal dönüşümün bir parçası olarak yeni bir sanayi politikasının uygulandığını açıkladı. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi ve Merkez Bankası'na destek sağlanması gerektiğini, orta vadeli programda belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşılabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yılki düzenlemelerin vergilere odaklandığını, bu yıl ise harcamaların kontrol altına alınacağını ve kesintilere gidileceğini ifade etti.
19 Nisan 2024
İşaretlediklerim