Rock’n Roll'un Kraliçesi olarak bilinen ABD'li müzisyen Tina Turner, 83 yaşında hayatını kaybetti. Sağlık sorunları arasında kanser, inme ve böbrek yetmezliği bulunan Turner, 1980'lerde hit şarkılarıyla tanınmış ve birçok sanatçıya ilham kaynağı olmuştu. Ike & Tina Turner grubuyla müziğe adım atan ve solo kariyerinde büyük başarılar elde eden Turner, 180 milyondan fazla albüm satışı ve sekiz Grammy Ödülü ile müzik dünyasında önemli bir yer edinmişti.
24 Mayıs 2023

Müzik sektöründe 70 yaşını aşmış ancak enerjilerini kaybetmeyen ve kariyerlerine devam eden yedi sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılar arasında Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, The Beatles'ın kurucusu Paul McCartney, The Rolling Stones'un frontman'i Mick Jagger, ABD'li müzisyen Bob Dylan, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac grubunun üyesi Stevie Nicks ve Eagles'la bilinen Joe Walsh bulunmaktadır. Bu sanatçılar, yaşlarına rağmen hala konserler veriyor, albüm çıkarıyor ve müzik sektörüne katkıda bulunuyorlar.
25 Eylül 2023

Türk rock müzik grubu Kurban'ın vokalisti Deniz Yılmaz, maddi zorluklar sebebiyle müzik kariyerine son verdiğini açıkladı. 1995 yılında 'Outside' adıyla kurulan ve daha sonra 'Kurban' adını alan grup, Türkiye'de önemli bir rock müzik grubu olarak biliniyor. Grup, 2005'te dağıldıktan sonra 2006'da tekrar birleşmiş ve 2017'de Yılmaz'ın müziği bırakma isteği üzerine ikinci kez dağılmıştı. Yılmaz, sağlık harcamaları ve taşınma zorunluluğu gibi sebeplerle maddi gücünün müzik yapmaya elverişli olmadığını ve Instagram profilini süresiz donduracağını belirtti.
13 Ocak 2023

ABD'li pop ve caz şarkıcısı Tony Bennett, 96 yaşında hayatını kaybetti. Bennett, 'I Left My Heart In San Francisco' gibi hitler yaratarak Frank Sinatra'dan Lady Gaga'ya kadar birçok hayran kazandı. 2016'da Alzheimer teşhisi konan Bennett'in ölüm nedeni henüz açıklanmadı. Bennett, 70'ten fazla albüm yayımladı ve 19 Grammy ödülü kazandı.
21 Temmuz 2023

ABD'de 60 yaşındaki Duane Keith Davis, ünlü rapçi Tupac Shakur'un 1996'da öldürülmesiyle bağlantılı olarak gözaltına alındı. Clark County Bölge Başsavcı Yardımcısı Marc DiGiacomo, Davis'i cinayeti işlemekle suçladı ve Shakur'un 'ölüm emrini veren' kişi, 'sahadaki, olay yerindeki lider' olarak tanımladı. Davis, 2019'da yayımlanan anı kitabında, cinayette kullanılan silahı arka koltuğa koyduğunu ve ateşin buradan açıldığını yazmıştı.
30 Eylül 2023

ABD'li pop ikonu Madonna, müzik kariyerinin 40. yılını Kuzey Amerika ve Avrupa'da gerçekleştireceği bir turne ile kutlayacak. 'Madonna: The Celebration Tour' adlı turne, 15 Temmuz'da Kanada'nın Vancouver kentinde başlayıp, 1 Aralık'ta Amsterdam'da sona erecek. Turne sırasında Madonna, kariyeri boyunca Billboard Hot 100 listesinde yer alan 38 şarkısını seslendirecek ve 35 şehri ziyaret edecek. Turne biletleri 20 Ocak'ta madonna.com/tour adresinde satışa çıkacak.
19 Ocak 2023

Müzisyen Cem Adrian, 6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremler sonrasında 'Hüküm' adında bir şarkı yazdı ve seslendirdi. Şarkı, Sezgin Alkan'ın piyanosu ve İsrailli sanatçı Mark Eliyahu'nun kemançesi eşliğinde tüm dijital platformlarda yayınlandı. Adrian, şarkıdan elde edilecek tüm gelirin depremzedeler için 'sonsuza dek' kullanılacağını taahhüt etti. Şarkının video klibinde deprem sonrası yıkılan kentlerin görüntüleri yer alıyor.
24 Mart 2023

Tüm zamanların en çok satan video oyunu olan Minecraft, 300 milyondan fazla kopya sattı. Bu bilgi, 'Minecraft Live 2023' adlı canlı yayın etkinliğinde açıklandı. Minecraft'ı satış sayısında GTA V, Tetris ve Wii Sports takip ediyor. En çok satan albüm olan Thriller 70 milyon, en çok satan konsol olan PS2 ise 155 milyon adet sattı.
16 Ekim 2023

Beyoncé ile birlikte sahneye çıkan ve öncü olarak görülen balerin Michaela Mabinty DePrince, 29 yaşında hayatını kaybetti. DePrince'in vefat haberi Instagram sayfasında duyuruldu ve ölüm nedeni açıklanmadı. Sierra Leone'de doğan ve iç savaş sırasında yetim kalan DePrince, Amerikalı bir çift tarafından evlat edinildikten sonra baleye olan tutkusunu keşfetti. Harlem Dans Tiyatrosu'nun en genç baş dansçısı olarak tarihe geçen DePrince, kariyerinde hızla yükseldi ve Beyoncé'nin 'Lemonade' müzik video albümü de dahil olmak üzere birçok önemli projede yer aldı.
14 Eylül 2024

Kara para aklama, vergi kaçırma ve örgüt kurma dahil altı suçtan tutuklanan Dilan Polat'ın 'Enercii' isimli şarkısı, Spotify ve Apple Müzik gibi çevrimiçi müzik dinleme platformlarından kaldırıldı. Temmuz ayında yayınlanan ve 96 milyon dinlenme sayısına ulaşan şarkı, hala Polat'ın YouTube hesabında erişilebilir durumda. Dilan ve Engin Polat çifti, bu suçlamalarla birlikte tutuklanan 12 kişi arasında yer alıyor.
8 Kasım 2023

The Byrds ve Crosby, Stills ve Nash gruplarının kurucularından olan Amerikalı müzisyen David Crosby 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ölümü, eşi Jan Dance ve eski grup arkadaşı Graham Nash tarafından duyuruldu. Crosby, uzun süredir kalp krizi, diyabet ve hepatit C gibi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu ve 1994 yılında karaciğer nakli geçirmişti. Altmış yıllık müzik kariyeri boyunca birçok hit şarkıya imza atan ve iki kez Rock and Roll Onur Listesi'ne alınan Crosby'nin son albümü 2021'de yayımlanmıştı.
20 Ocak 2023

TikTok kullanıcısı '@ghostwriter', yapay zeka araçlarını kullanarak Drake ve The Weeknd'in seslerini taklit edip yeni bir şarkı oluşturdu ve bu şarkı çeşitli müzik platformlarında yayınlandı. Şarkı sosyal medyada viral olmasının ardından, şarkıcıların telif haklarını elinde bulunduran Universal'ın başvurusu üzerine Apple Müzik, Spotify, Deezer ve Tidal gibi platformlardan kaldırıldı. Universal Music, sanatçılara zarar verecek faaliyetleri engellemek için müzik platformlarının yasal ve ahlaki sorumluluğu olduğunu belirtti. Ayrıca Universal Music'in de yapay zeka üzerine çalışmalar yaptığı ancak sanatçıların seslerinin izinsiz kullanılmasının itibar kaybına yol açabileceği görüşünde olduğu ifade edildi.
19 Nisan 2023

İstanbul'da KüçükÇiftlik Park'ta düzenlenen konserde Duman grubu, 11 yıl aradan sonra çıkardıkları yeni albümlerinden iki şarkıyı tanıttı. Konser alanı yoğun duman ve neon ışıklarla kaplıydı, yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Katılımcılar, yeni şarkıları ezbere söyleyerek coşkulu anlar yaşadı. Konserin sonunda grup, seyircilerin yoğun isteği üzerine sahneye geri dönerek 'Kufi' şarkısını bir kez daha seslendirdi.
30 Haziran 2024

Thrash metalin öncü gruplarından Megadeth, İstanbul KüçükÇiftlik Park’ta sahne aldı. Konser, grubun son albümlerinden ve klasikleşmiş şarkılarından oluşan bir repertuarla yaklaşık 2 saat sürdü. Dave Mustaine, seyircilere hitap ederek Türkiye'de sahne almaktan mutluluk duyduğunu belirtti ve ekstra parçalar çalacaklarını söyledi. Megadeth, en son 2016 yılında İstanbul'da konser vermişti.
13 Haziran 2024

ABD'li rap sanatçısı Macklemore, 'Hind’s Hall' isimli yeni şarkısıyla Filistinlilere destek veriyor ve İsrail karşıtı protestolara katılıyor. Şarkı, Gazze'de öldürülen 6 yaşındaki Hind Rajab'a saygı duruşunda bulunuyor ve dünya genelinde devam eden öğrenci protestolarından esinlenmiş. Sanatçı ayrıca şarkısında kapitalist açgözlülük, Amerikan siyaseti ve müzik endüstrisinin sessizliğini eleştiriyor. Macklemore, şarkının gelirlerini Birleşmiş Milletler'in Filistinli mültecilere yardım ajansına bağışlayacağını açıkladı.
8 Mayıs 2024

Bu hafta sinemalarda altı yeni film vizyona girdi. Bunlar arasında Grammy ödüllü şarkıcı Taylor Swift’in ABD’de rekorlar kıran turne filmi ve Altın Palmiye ödüllü 'Bir Düşüşün Anatomisi' bulunuyor. Ayrıca, Aras Bulut İynemli'nin Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandırdığı 'Atatürk 1881-1919', korku türündeki 'Freddy’nin Pizza Dükkanında Beş Gece', Mısır yapımı 'Yüz Yüze' ve yerli korku filmi 'Zir-i Cin 2' de vizyona giren filmler arasında.
3 Kasım 2023

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, dolandırıcılıktan aldığı 355 milyon dolarlık ceza ve sosyal medya şirketi Truth Social'ın değer kaybı nedeniyle servetinde büyük bir düşüş yaşadı. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne girebilmek için gerekli olan 5,8 milyar dolarlık servet sınırının altına düşen Trump, şu anda 4,8 milyar dolarlık servetiyle Forbes'in zenginler listesinde yer alıyor. Birkaç gün önce Bloomberg endeksinde ilk 300 içinde olan Trump, şimdi dünya sıralamasında 659'uncu sırada.
10 Nisan 2024

Time dergisinin her yıl yayınladığı 'Dünyanın En Etkili 100 Kişisi' listesine bu yıl Ahbap Derneği kurucusu ve şarkıcı Haluk Levent de girdi. Ancak Levent, listeye giriş gerekçesini anlatan Elif Şafak'ın yazısında Türkiye Cumhuriyeti devletinin eleştirilmesinden rahatsızlık duyduğunu belirterek ödülü reddettiğini ve ABD'ye gitmeyeceğini açıkladı. Elif Şafak'ın yazısında, Türk hükümetinin deprem sonrası acziyetine karşın Haluk Levent ve Ahbap'ın sahada etkin çalışmalar yaptığını vurguladı.
14 Nisan 2023

Başrollerinde Ryan Reynolds ve Hugh Jackman'in yer aldığı Marvel filmi Deadpool & Wolverine, üst üste üç haftadır dünya genelinde birinciliği sürdürüyor. Film, bu hafta sonu 1 milyar dolar hasılat barajını aşarak uluslararası gişe gelirini 1,029 milyar dolara çıkardı. Deadpool & Wolverine, geçen yılın rekortmenlerinden Oppenheimer'ı geride bırakarak yaş sınırlamalı Rated R filmleri arasında en çok hasılat yapan ikinci film oldu. Filmin, 1,078 milyar dolar hasılatla birincilik tahtında oturan Joker'i geçip geçemeyeceği merak konusu.
12 Ağustos 2024

Wu-Tang Clan'ın altı yılda kaydettiği ve yalnızca tek bir kopyası bulunan 'Once Upon a Time in Shaolin' albümü, Avustralya'daki Tazmanya Eski ve Yeni Sanat Müzesi'nde (Mona) sergilenecek. Albüm, Haziran ayında 10 gün boyunca düzenlenecek dinleme partilerinde halkın beğenisine sunulacak. Albüm, müziğin değerini korumak amacıyla özel bir meta olarak tasarlandı ve şimdiye kadar sadece birkaç kişi tarafından dinlenebildi. Albüm, daha önce Martin Shkreli tarafından satın alınmış ve daha sonra dijital sanat kolektifi Pleasr'a satılmıştı.
28 Mayıs 2024
İşaretlediklerim