Pearl Jam, 34 yıl önce kurulduğu günden bu yana müzik dünyasında önemli bir yer edindi. Grup, müzik endüstrisindeki değişimlere rağmen popülerliğini koruyor ve yeni albümü 'Dark Matter' ile farklı kuşaklara hitap etmeye devam ediyor. Konser bilet fiyatları oldukça yüksek olmasına rağmen, her kesimden insan bu konserlere büyük ilgi gösteriyor. Albüm, sadece müzikal bir eser olmanın ötesinde, zaman içinde değişen toplumsal ve teknolojik dönüşümleri de yansıtıyor.
28 Nisan 2024

Spotify, yapay zeka (AI) ile üretilmiş müzikleri platformdan tamamen yasaklamayacağını açıkladı. Ancak, şirketin CEO'su Daniel Ek, yapay zekanın gerçek sanatçıların seslerini taklit etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu yıl Spotify, Drake ve The Weeknd'in seslerinin yapay zeka tarafından klonlanarak üretilmiş bir şarkıyı platformdan kaldırmıştı. Ek, müzik sektöründeki yapay zeka tartışmasının uzun yıllar sürebileceğini ve sanatçıların seslerini taklit eden uygulamaların kabul edilemez olduğunu, ancak müziği geliştirmek için kullanılan araçların kabul edilebilir olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

Türk rock müziğinin tanınmış isimlerinden Teoman, basın mensuplarıyla yaptığı sohbette, emeklilik hayatı yaşadığını ve 'tembellik kariyeri' yapmayı planladığını belirtti. İki gün önce yedi şarkıdan oluşan bir cover albümü çıkardığını ve yaz sonunda yeni bir albüm daha yayınlayacağını ifade etti. Ayrıca, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yapılan esprilere olumlu yaklaştığını ve bu durumdan hoşlandığını dile getirdi.
6 Haziran 2023

Dünyaca ünlü Britanyalı rock gitaristi Jeff Beck, 78 yaşında bakteriyel menenjitten dolayı vefat etti. The Yardbirds grubuyla ün kazanan ve gitar müziğine büyük katkılarda bulunan Beck, birçok müzik türünü etkilemiş ve iki kez Rock and Roll Hall of Fame'e seçilmiştir. Mick Jagger ve Sir Rod Stewart gibi ünlü isimler Beck için taziye mesajları yayınladılar.
12 Ocak 2023

Fransız elektronik müzik ikilisi Daft Punk, 2013 yılında yayımlanan ve büyük beğeni toplayan son stüdyo albümü Random Access Memories'in 10. yıl dönümünü, albüme dokuz yeni şarkı ekleyerek kutlamaya hazırlanıyor. Yenilenmiş albümün tamamı 12 Mayıs'ta dinlenebilecek, ancak şarkılardan 'Fragments of Time'ın yapım süreci ve ham hali şimdiden ikilinin web sitesinde yer alıyor. Daft Punk, 2021 yılında müziğe devam edeceklerini ancak ikili olarak yollarını ayırdıklarını duyurmuştu.
23 Mart 2023

MTV Avrupa Müzik Ödülleri (EMAs), İsrail-Hamas savaşı nedeniyle önümüzdeki ay yapılacak töreni iptal etti. Tören, Thirty Seconds To Mars, BTS’den Jung Kook ve Renée Rapp’ın katılımıyla 5 Kasım’da Paris’te gerçekleştirilecekti. İptal kararının, tören için dünyanın dört bir yanından gelen binlerce çalışan, ekip üyesi, sanatçı, hayran ve iş ortakları için tedbir amacıyla alındığı belirtildi. Taylor Swift, bu yıl da yedi ödülle en çok aday gösterilen isim olurken, Olivia Rodrigo ve SZA altışar ödülle ikinci sırada yer aldı.
20 Ekim 2023

2024 MTV Video Müzik Ödülleri gecesinde Katy Perry ve Taylor Swift öne çıkan isimler oldu. Katy Perry, hit şarkılarıyla sahnede parladı ve Video Vanguard ödülünü eşi Orlando Bloom'dan aldı. Taylor Swift ise yedi ödül kazanarak MTV Video Müzik Ödülleri tarihinde en çok ödül alan sanatçı oldu. Gecede Megan Thee Stallion sunuculuk yaparken, Benson Boone, Eminem, Tyla, Sabrina Carpenter, Lisa, Lenny Kravitz ve Rauf Alejandro gibi isimler de sahne aldı.
12 Eylül 2024

Barbadoslu şarkıcı Rihanna, 2016'dan bu yana yeni bir albüm yayınlamamıştı. 12 Şubat 2023'te Amerikan futbolunun en büyük kupa maçı olan Super Bowl'un devre arasında sahne alacak. Apple Music'te yayımlanan bir videoda, Rihanna'nın yeni şarkılar çıkarabileceğine dair ipuçları yer aldı. Videoda, Rihanna'nın silueti ve ardından yeşil peluş ceketi ve örgülü saçlarıyla görünmesi ve 'Needed Me' şarkısından bir bölüm söylemesi, hayranlar arasında yeni müzik beklentisini artırdı.
13 Ocak 2023

Forbes dergisi tarafından yayımlanan 2023 Milyarderler Listesi'ne göre, dünya genelindeki milyarder sayısı 2 bin 640'a düşerek azalış gösterdi. Bu durum, ekonomik türbülansın etkisiyle milyarderlerin toplam servetinde de 500 milyar dolarlık bir azalmaya yol açtı. LVMH'nin başkanı Bernard Arnault, 211 milyar dolarlık servetiyle listenin zirvesine yerleşirken, Elon Musk servetindeki 39 milyar dolarlık düşüşle ikinci sıraya geriledi. Ayrıca, 254 kişi milyarder statüsünü kaybetti.
5 Nisan 2023

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, 2023 yılı için beş kurmaca ve beş kurgu dışı olmak üzere toplam on kitabı yılın en iyileri olarak seçti. Listede, Paul Murray'in 'The Bee Sting', Nana Kwame Adjei-Brenyah'ın 'Chain-Gang All-Stars', Maylis de Kerangal'ın 'Eastbound', Zadie Smith'in 'The Fraud', Daniel Mason'ın 'North Woods', Jonathan Rosen'in 'The Best Minds', Kerry Howley'nin 'Bottoms Up and the Devil Laughs', John Vaillant'ın 'Fire Weather', Ilyon Woo'nun 'Master Slave Husband Wife' ve Patricia Evangelista'nın 'Some People Need Killing' adlı eserleri yer alıyor. Kitaplar, çeşitli konuları ve türleri kapsayarak edebiyat dünyasındaki çeşitliliği yansıtıyor.
3 Aralık 2023

Rapçi Nicki Minaj, Titanik enkazına turistik amaçla sefer düzenleyen ve beş kişinin ölümüne neden olan 'Titan' denizaltısına kişi başı 250 bin dolar ödenmesini eleştirdi. Minaj, bu durumu eleştirerek, bazı insanların hayatları boyunca çalışmalarına rağmen 250 bin dolar biriktiremediğini ve bu paranın bir denizaltıya atlayıp, içerisindeki hemen hemen herkesin öldüğü bir geminin enkazını görmeye gitmek için harcandığını belirtti. Minaj'ın bu sözleri bir kesimin tepkisini çekerken, bir kesim de Minaj'a hak verdiğini belirtti.
25 Haziran 2023

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX'in Bitcoin satışı sonrası Bitcoin ve Ethereum değer kaybetti. Bitcoin, son iki günde yaklaşık yüzde 13,1 değer kaybetti ve 26 bin 500 dolara dengelendi. Ethereum'un da son 2 günlük değer kaybı yaklaşık yüzde 14'e ulaştı.
18 Ağustos 2023

Türk rock müziğinin tanınmış ismi Teoman, evlilik düşüncesini 80 yaşına ertelediğini belirtti. Daha önce 70 yaşında evlenmeyi düşündüğünü söyleyen sanatçı, yaşlandıkça bu düşüncesinin değiştiğini ifade etti. Ayrıca yeni albümünün beklediğinden daha fazla kişi tarafından sevildiğini ve bu albümü küçük bir kitle ve kendisi için yaptığını söyledi.
22 Ekim 2023

ABD merkezli Time dergisi tarafından her yıl yayımlanan 'Dünyanın En Etkili 100 Kişisi' listesine bu yıl Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin ile şarkıcı Haluk Levent de dahil oldu. New York'ta düzenlenen gala gecesine, listedeki bazı isimler katılmadı, aralarında Haluk Levent de vardı. Galada, çeşitli sanat ve medya dünyasından ünlüler yer aldı. Haluk Levent, galaya katılmama kararını daha önce Elif Şafak'ın yazısına atıfta bulunarak açıklamıştı.
27 Nisan 2023

Avusturya'da yapılan bir araştırma, 1980-2020 yılları arasında yayınlanan 12 bin İngilizce şarkının sözlerini analiz ederek, şarkı sözlerinin zamanla daha basit, öfkeli ve tekrarlı hale geldiğini ortaya koydu. Rap şarkılarında öfke ve olumsuz duyguların artışı dikkat çekici bulunurken, şarkı sözlerinin anlaşılması kolaylaştı ve kullanılan kelime çeşitliliği azaldı. Araştırma, müziğin toplumun bir yansıması olduğunu ve şarkı sözlerinin zaman içinde daha duygusal ve kişisel hale geldiğini belirtti.
29 Mart 2024

TikTok kullanıcısı '@ghostwriter' isimli bir kişi, yapay zeka araçlarını kullanarak Drake ve The Weeknd'in seslerini taklit edip 'Heart on My Sleeve' adında bir şarkı oluşturdu. Şarkı, TikTok'ta 9 milyon izlenme ve Spotify'da 254 binden fazla dinlenme sayısına ulaştı. Yapay zeka aracı geliştiricisi Mckay Wrigley, Twitter üzerinden şarkının kendisini şaşırttığını belirtti. Drake ve The Weeknd ise bu konuda herhangi bir yorum yapmadı.
17 Nisan 2023

Amerikan müzik şirketi Sony Music, pop müziğin efsane ismi Michael Jackson'ın şarkılarından oluşan kataloğun yarısını yaklaşık 600 milyon dolara satın aldı. Bu anlaşmanın, bir solo sanatçı için şu ana kadar yapılmış en büyük anlaşma olduğu belirtiliyor. Kataloğun değerinin toplamda 1,2 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Anlaşma, Jackson'ın sahibi olduğu Mijac şirketi aracılığıyla Ray Charles, Elvis Presley ve Aretha Franklin gibi diğer ünlü sanatçıların bazı şarkılarını da kapsıyor.
11 Şubat 2024

Raye, BRIT Ödülleri'nde yedi ödülden altısını kazanarak Harry Styles, Adele ve Blue gibi isimlerin rekorunu geçti ve yılın söz yazarı ödülünü alan ilk kadın oldu. Sanatçı, ödüllerini alırken büyükannesi Agatha'ya teşekkür etti ve plak şirketi tarafından yıllarca reddedildikten sonra özgür kaldığını ve şarkılarını kendisi yayınlamaya başladığını belirtti. Ayrıca, Dua Lipa en iyi pop sanatçısı, Kylie Minogue küresel ikon ödülünü aldı ve SZA en iyi uluslararası sanatçı ödülünü kazandı.
3 Mart 2024

Dünya çapında birçok ünlü yönetmen, yazar ve müzisyen, 2015'ten beri Bayburt cezaevinde tutuklu bulunan Kürt sanatçı Nudem Durak'ın serbest bırakılması için ortak bir metin imzaladı. Durak, söylediği Kürtçe şarkılardaki ifadeler gerekçe gösterilerek 2015'te tutuklanmış ve 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İmzacılar arasında Tom Morello, Annie Ernaux, Ken Loach, Juliette Binoche, Bryan Adams, Brian Eno, Arundhati Roy ve Aslı Erdoğan gibi isimler bulunuyor.
30 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, sekiz yıl önce öldürülen avukat Tahir Elçi için 'Elçi'ye Ağıt' isimli bir şarkı yazdı. Şarkı, avukat ve müzisyen Mercan Argunağa tarafından seslendirildi ve Tahir Elçi'nin ölüm yıldönümünde Argunağa'nın YouTube kanalında yayınlandı. Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da şarkıyı sosyal medya hesabından paylaştı.
28 Kasım 2023
İşaretlediklerim