Japonya'da Osaka Üniversitesi Hastanesi'nde yatan 1675 hastayla yapılan bir araştırma, diş fırçalama alışkanlıkları ile kalp hastalığı riski arasındaki ilişkiyi inceledi. Katılımcılar diş fırçalama sıklıklarına göre dört gruba ayrıldı. Araştırma sonuçlarına göre, günde iki kez ve sadece geceleri diş fırçalayanların kardiyovasküler hastalıklardan hayatta kalma oranları, hiç fırçalamayanlara göre daha yüksek bulundu. Sadece sabahları diş fırçalamanın ise yetersiz olduğu belirtildi. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.
4 Temmuz 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Emniyeti tarafından yürütülen bir operasyonda, sahte kanser ilaçları sebebiyle çocuk ölümlerine neden olan bir örgüte yönelik olarak 26 Aralık'ta beş ilde 37 kişi gözaltına alındı ve 4 milyon lira değerinde sahte ilaç ele geçirildi. Operasyonda hedef alınan kişilerden biri olan Necati Zaman'a yönelik Ankara'da yapılmaya çalışılan baskında, polisler yanlışlıkla bir hâkim ve devletin kritik bir kurumunda çalışan eşinin evine girdi. Bu yanlışlık, adreste yaşanan bir karışıklık nedeniyle meydana geldi ve baskın sırasında yaşananlar tutanaklara yansıdı.
18 Nisan 2024

Eyüp Sabri Tuncer, Avrupa'da 'kimyasal risk' nedeniyle bazı ürünlerinin satışının durdurulması üzerine açıklama yaptı. Şirket, Mart 2022'den itibaren yasaklanan 'lilial' adlı bileşeni üretimde kullanmadığını belirtti. Avrupa tehlikeli gıda dışı ürünler için Hızlı Uyarı Sistemi'nin 12 Eylül'de yayınladığı uyarıda, 2022 Mart'tan önce üretilen bazı ürünlerde yasaklı madde tespit edildiği bildirilmişti. Şirket, sosyal medyada yayılan yanıltıcı bilgilerle ilgili hukuki süreç başlatacağını duyurdu.
15 Eylül 2024

Japonya'da haziran-ağustos ayları arasında aşırı sıcaklar nedeniyle 248 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin çoğunluğunun 40-90 yaşlarında olduğu ve klimanın bulunmadığı veya aktif kullanılmadığı evlerde yaşadıkları tespit edildi. Japonya Meteoroloji Ajansı, bu yılın son 125 yılın en sıcak yaz mevsimi olduğunu belirtti. Yetkililer, sıcak çarpmasından kaynaklanan ölümlerin önlenebilir olduğunu vurguladı ve sıcak günlerde klima kullanımının önemine dikkat çekti.
4 Eylül 2024

Japonya'nın Gifu eyaletindeki Kara Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Hino atış poligonunda, bir asker adayının eğitim tüfeğini ateşlemesi sonucu iki subay öldü, bir subay yaralandı. 18 yaşındaki asker adayı cinayete teşebbüs suçlamasıyla tutuklandı. Olayın gerçekleştiği poligonun çevresinde sivil bir yaralanma olmadığı bildirildi ve saldırganın silahlı saldırıyı itiraf ettiği açıklandı.
14 Haziran 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Defitelio' adlı ilacın sahte bir partisinin Türkiye'de satışta olduğunu açıkladı. İlacın imalatçı firması da ürünün sahte olduğunu doğruladı ve gerçek Defitelio'nun Alman ve Avusturya paketiyle satıldığını, sahte ürünlerin ise Britanya ve İrlanda paketiyle piyasada olduğunu belirtti. DSÖ, sahte Defitelio kullanımının yol açtığı herhangi bir olumsuzluğun rapor edilmediğini, ancak sahte ürünün güvenliği, steril olup olmadığı ve kalitesinin bilinmediğini ifade etti.
5 Eylül 2023

Eyüp Sabri Tuncer marka çeşitli kolonya, parfüm, vücut spreyi, el ve vücut losyonu ve sıvı sabun ürünlerinin Avrupa'da satışı, kimyasal risk nedeniyle durduruldu. Avrupa tehlikeli gıda dışı ürünler için Hızlı Uyarı Sistemi'nin yayınladığı uyarıya göre, 2022 Mart'tan önce üretilen ürünlerde yasaklı 2-(4-tert-butylbenzyl) propionaldehyde (BMHCA) maddesi tespit edildi. Bu maddenin üreme sistemine zararlı olduğu, anne karnındaki çocuğa zarar verebileceği ve ciltte hassasiyete neden olabileceği belirtildi. Amazon da tüketicilere bu ürünleri kullanmamaları yönünde uyarı maili gönderdi.
15 Eylül 2024

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), akıllı saatler ve yüzüklerin kandaki glikoz miktarını ölçebildiği iddiasıyla pazarlanmasına karşı bir uyarı yayınladı. FDA, bu tür cihazlara herhangi bir izin, onay veya hak vermediğini belirtti ve tüketicilerin, hastaların ve bakıcıların şeker takibi için bu cihazlardan uzak durmalarını tavsiye etti. Teknoloji şirketleri, deri altına geçmeden glikoz seviyesini tespit edebilecek teknolojiler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor, ancak henüz bu özelliği kendi başına sunabilen bir giyilebilir teknoloji bulunmuyor.
23 Şubat 2024

İsviçre merkezli ilaç firması Roche, Türkiye'de böbrek, kalp ve karaciğer nakli yapılan hastalarda akut organ reddini önlemek için kullanılan 'mikofenolat mofetil' etken maddeli ilacı (Cellcept) satmayı durdurdu. Firma, bu kararın nedeni olarak Türkiye'deki fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarını gösterdi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilacın piyasadan kaybolmasının hayati önem taşıdığını belirtti ve ilaç sektörünün yaşadığı zorluklara dikkat çekti.
4 Eylül 2023

Kök hücre nakli gerektiren kan ve lenf bezi kanseri hastaları, melfalan ilacına bir yıldan uzun süredir ulaşamıyor. Sağlık Bakanlığı'nın konudan haberdar olmasına rağmen sorun çözülemedi. İlaç, Türk Eczacılar Birliği tarafından ücretli olarak tedarik edilebiliyordu, ancak Sağlık Bakanlığı'nın ruhsat verdiği tek firma olan Soho İlaç, ihtiyaç duyulan miktarda ilacı ithal edemiyor. Bu durum, hastaların tedavi süreçlerinin aksamalarına ve bazı hastalıkların nüksetmesine yol açıyor. Her yıl en az 2 bin 500 hastanın ihtiyaç duyduğu ilaç, karaborsada 300 dolara satılıyor.
18 Nisan 2024

Çin, sıfır Covid politikasını bıraktıktan sonra ilk kez 8 Aralık ile 12 Ocak arasında 59 bin 938 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklanan ölümlerin çoğu 80 yaş üstü ve başka hastalıkları olan kişilerden oluşuyor. Resmi veriler sadece tıbbi tesislerdeki ölümleri içerdiği için gerçek ölüm sayısının daha yüksek olabileceği belirtiliyor. Çin hükümetinin Covid-19 ölümlerine dair tanım değişikliği ve yalnızca solunum yolu sorunları nedeniyle ölenleri sayma kararı DSÖ tarafından eleştirilmişti.
16 Ocak 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi gören 33 hastadan üçü hayatını kaybetti. Olayın ardından başlatılan soruşturmada, hastane personeli ve bağımsız çalışan dört kişi gözaltına alındı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastanelerde entübe durumda hasta kalmadığını ve 14 kişinin tedavisinin sürdüğünü açıkladı. Soruşturma, Burdur Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü koordinesinde yürütülüyor.
12 Haziran 2024

Filipinler'de bir konfeksiyon fabrikasında çıkan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. İtfaiye ekipleri, yanlış adres verilmesi ve şiddetli yağış nedeniyle trafiğe takılarak olay yerine geç ulaştı. Yangın sırasında fabrikanın en üst katından atlayarak kurtulan 3 kişi hastaneye kaldırıldı. Yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.
31 Ağustos 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastalıklarına bağlı olduğunu belirtti. Koca, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kalp damar hastalıklarının dünya genelinde ve Türkiye'de ölümlerin birinci sıradaki nedeni olduğunu ifade etti. Bakan Koca, Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arası kalp ameliyatı sayısının 70 binin üzerinde olduğunu ve bu ameliyatların yüzde 73'ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'inin kapak cerrahisi, yüzde 4'ünün aort cerrahisi ve yüzde 8'inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu bildirdi.
29 Eylül 2023

Japonya'nın 2011'deki depremle zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başlaması üzerine, Çin Japonya'dan tüm deniz ürünlerinin ithalatını durdurdu. Çin'in bu kararı, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasının yol açtığı nükleer serpinti riskini önlemeyi ve Çinli tüketicilerin sağlığını korumayı amaçlıyor. Japonya, ilk aşamada yedi gün içinde 7 bin 800 ton atık suyu okyanusa boşaltmayı planlıyor ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor.
24 Ağustos 2023

Japonya, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yardım amacıyla Öz Savunma Kuvvetleri personelini ve bir uçağını Türkiye'ye gönderme kararı aldı. Gönderilecek ekip, sahadaki faaliyetlerde koordinasyon sağlayacak ve tıbbi malzeme taşıyacak. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, deprem bölgelerine sağlık ekibi gönderileceğini basın toplantısında duyurdu.
11 Şubat 2023

Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk, böbrek sağlığını koruma ve şeker, tuz, obezite gibi sağlık sorunlarına dikkat çekmek için projeler geliştiriyor. Türkiye'de her 6-7 kişiden biri erken evre böbrek hastası ve yaklaşık 70 bin kişi diyalizle yaşamını sürdürüyor. Erk, özellikle çocuklarda şeker tüketiminin azaltılması gerektiğini vurguluyor. TBV, gıda ambalajlarında tuz ve şeker miktarlarını gösteren 'Trafik Işıkları' projesini geliştirdi ancak uygulamaya geçirilmesi çeşitli engellerle karşılaştı. Erk, projenin hayata geçirilmemesi durumunda Beştepe'de açlık grevine gireceğini belirtiyor.
15 Temmuz 2023

İstanbul Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi'nde salı akşamı servis edilen yemekten yiyen hastalar, hasta yakınları ve personel arasında kusma, ishal ve karın ağrısı gibi zehirlenme belirtileri görüldü. Yemeğin bozuk olduğu ve yaklaşık 70-80 kişiyi etkilediği düşünülüyor. Zehirlenenlere hastanenin acil servisinde müdahale edildi ve yapılan testler zehirlenme bulgularını doğruladı. Bazı personel çalışamaz hale geldi ve hastanede personel eksikliği nedeniyle izindeki çalışanlar geri çağrıldı.
19 Nisan 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hastanın rahatsızlanması ve üç hastanın yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olayın nedenini açıkladı. TTB, hastanede yapılan klima sistemleri çalışması sırasında antifriz maddesinin su sistemine karıştığını ve bu durumun diyaliz merkezinde kullanılan distile suyu etkilediğini belirtti. Sağlık Bakanlığı'nın henüz yeterli bir açıklama yapmadığını vurgulayan TTB, hangi kimyasal bileşimin antifriz olarak kullanıldığının henüz öğrenilemediğini ifade etti.
29 Mayıs 2024

Türk Tabipleri Birliği, rahim ağzı ve kolon kanseri taramalarında kullanılan kitlerin tanı değerleri ve kullanım zorlukları hakkında endişelerini ifade etti. Ocak-Mart döneminde negatif sonuç alan kişilerin yeniden çağrılması ve sonuçlarda uyumsuzluklar olduğu belirtildi. Mamografi okumalarının süresinin uzadığı ve tek merkezde okunma uygulamasının değişebileceği, sağlık kayıt sistemlerinin birbirini görmemesi gibi sorunlar sıralandı. Ayrıca, 6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinden sonra kanser tarama hizmetlerinin etkilenen bölgelerde neredeyse durduğu ifade edildi.
24 Nisan 2023
İşaretlediklerim