Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya açık mektup yazarak ilaç yokluğuna dikkat çekti ve çözüm bulunmasını talep etti. Eczanelerde özellikle antibiyotikler, ateş düşürücüler, kalp damar hastalıkları ilaçları, antidepresanlar ve tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşandığı belirtildi. İlaç avro kurunun reel kurdan düşük olması ve pandemi nedeniyle ilaç hammaddelerinde yaşanan sorunlar ilaç sıkıntısını artırdı. Eczacılar ve hastalar mağdur olurken, Sağlık Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ilaç tedariki sorununun çözüleceğini ifade etti.
14 Ocak 2023

Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta diyaliz tedavisi alan 33 hasta rahatsızlanmış ve Mustafa Demir yaşamını yitirmişti. Diyaliz Merkezi önlem amacıyla kapatılmış ve adli soruşturma başlatılmıştı. Burdur İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tedavi altına alınan hastalardan 87 yaşındaki Saniye Aksöz'ün de hayatını kaybettiği belirtildi. Hastalardan 12'si taburcu edilirken, diğer hastaların durumlarının da iyiye gittiği kaydedildi.
29 Mayıs 2024

Danimarka'da gerçekleştirilen ve JAMA tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, 2006-2018 yılları arasında anabolik steroid kullandığı tespit edilen 1189 erkek üzerinde yapıldı. Araştırma, steroid kullanıcılarının doğal ve doğal olmayan nedenlerle ölüm oranlarının, genel nüfusa kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, steroidlerin özellikle gençlerde ani ölümlere yol açabileceğini ve bu tür ilaçların kötüye kullanımının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.
23 Nisan 2024

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Uluç, son üç ayda botoks uygulamalarına bağlı dört botulizm vakası gördüğünü belirtti. Sağlık Bakanlığı, mide botoksu uygulamalarına bağlı zehirlenmeler üzerine iki sağlık kurumunun faaliyetini askıya aldı ve soruşturma başlattı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, mide botoksu işleminin endikasyon dışı olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Uluç, botoksun yanlış kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve botoks yaptıranların uygulanan doz ve firmanın bilgisini sormaları gerektiğini vurguladı.
14 Mart 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde yemekhaneden yemek yiyen öğrenciler, zehirlenme şüphesiyle kusma, bulantı, mide ağrısı ve ishal gibi semptomlar yaşadı. Öğrenci temsilciliği kurulu, 120'den fazla öğrencinin rahatsızlandığını tespit etti. Doktora giden öğrencilere, semptomların sebebinin bakteriyel enfeksiyon veya gıda zehirlenmesi olabileceği söylendi. Yemekhane yetkilileri ise kesin bir gıda zehirlenmesi vakası olduğunu söyleyemeyeceklerini, tahlil sonuçlarını beklediklerini ve incelemeleri ilgili mevzuatlara uygun yürüttüklerini belirtti.
15 Haziran 2023

Japonya, 2011'deki deprem sonrası zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı. İlk aşamada 17 gün içinde 7 bin 800 ton atık su boşaltılacak ve Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun boşaltılması planlanıyor. Bu karar, bölgedeki balıkçılar, çevre koruma aktivistleri ve komşu ülkelerin tepkisine sebep oldu. Japonya, atık suyun temiz suyla seyreltildiğini ve radyoaktif materyal miktarının zararlı kabul edilen oranların çok altında olduğunu savunuyor.
24 Ağustos 2023

Harvard Tıp Fakültesi kardiyoloji uzmanı Dr. Ozan Ünlü'nün açıklamalarına göre, Covid-19 aşıları kalp yetmezliği, atardamar ve toplardamar pıhtıları, beyin kanamaları gibi ciddi sağlık sorunlarına karşı koruyucu etkiye sahip. İngiltere, İspanya ve Estonya'dan 20 milyon kişinin verilerinin analiz edildiği bir araştırma, aşıların hem akut hem de uzun vadeli komplikasyon risklerini azalttığını gösterdi. Araştırma, endüstri desteği olmadan gerçekleştirildi ve aşılanmış bireylerde ciddi sağlık sorunlarının riskinde önemli düşüşler saptandı. Ayrıca, Covid-19'un kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı aşıların koruyucu olduğu vurgulandı.
19 Mart 2024

Japonya'nın başkenti Tokyo'da, trafik ışıklarında bekleyen taksi şoförü Ozawa Atsuşi, yeşil ışıkta hızlanarak yoldaki güvercinleri ezdi ve bir güvercini öldürdü. Çevredekilerin ihbarı üzerine polis olayı araştırdı ve şoförün kasten hareket ettiği belirlendi. Ozawa, polis sorgusunda suçunu itiraf etti ve 'av hayvanı olmayan bir güvercini' kasten öldürmekten ve vahşi yaşamı koruma kanununu ihlal etmekten tutuklandı. Olay, Japonya basınında geniş yer buldu ve sosyal medyada tepkilere neden oldu.
6 Aralık 2023

Güney Kore'de 82 yaşındaki bir adam, yerel bir lezzet olan 'canlı ahtapot' yemeğini yerken boğuldu ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Yemeğin adı 'canlı ahtapot' olsa da, ahtapot servis edilmeden önce öldürülüyor ve dokunaçları porsiyonlar halinde kesiliyor. Ancak, dokunaçlar hala hareket ederken servis ediliyor ve bu nedenle yemeğin küçük parçalara ayrılması ve yutmadan önce iyice çiğnenmesi öneriliyor. Bu kişi, 2007 ile 2012 arasında en az üç kişinin canlı ahtapot yemeği yemekten öldüğü belirtilen ülkede, bu yemeği yerken ölen ilk kişi değil.
26 Ekim 2023

Uşak'ta Yaşar Akar İlkokulu'nun kantininde satılan tavuk döner ve pilavdan yiyen 65 öğrenci, mide bulantısı, ishal ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. 32 öğrenci tedavilerinin ardından taburcu edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı ve kantinde satılan tavuk döner ve pilavdan numune alındı. Uşak Valisi Turan Ergün, öğrencileri hastanede ziyaret ederek durumları hakkında bilgi aldı.
30 Eylül 2023

Beş doktor, D vitamininden magnezyuma kadar çeşitli popüler takviyelerin faydalarını ve kullanım alanlarını değerlendirdi. D vitamini, Omega 3, magnezyum, çinko, B kompleksi, demir, ashwagandha, C vitamini, selenyum, krom, ginkgo, aslan yelesi ve sarımsak gibi takviyelerin farklı sağlık sorunlarına nasıl yardımcı olabileceği açıklandı. Ayrıca, multivitaminlerin bireysel takviyelerden daha az etkili olabileceği ve dikkatli seçilmesi gerektiği vurgulandı. Uzmanlar, takviye kullanmadan önce doktorlara danışılması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
21 Temmuz 2024

Tokat'ta yaşayan 51 yaşındaki Nadir Yeşilkaya, vücuduna yapışan keneyi çıkardıktan 15 gün sonra rahatsızlandı. Tokat Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yeşilkaya, daha sonra Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Ancak Yeşilkaya, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
14 Ağustos 2023

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde yaklaşık 5 milyar kişi trans yağların olumsuz sağlık etkilerine karşı korumasız durumda. 43 ülke, gıdalardaki trans yağlarla mücadelede etkili önlemler alarak 2,8 milyar insanı koruma altına almış. Ancak hala trans yağ tüketimi, her yıl yaklaşık 500 bin erken ölüme yol açıyor. DSÖ, 2018'de endüstriyel olarak üretilen trans yağların küresel olarak ortadan kaldırılması çağrısında bulunmuştu ve bu konuda ilerleme kaydedilmesine rağmen tam anlamıyla bir koruma sağlanamadığı belirtiliyor.
24 Ocak 2023

Murat Muratoğlu, Türkiye'de yaşanan ilaç sıkıntısını ele alıyor ve bu durumun uzun süredir devam ettiğini, ancak son zamanlarda daha da kötüleştiğini belirtiyor. İlaç fiyatlarının Euro cinsinden sabitlenmesi ve bu değerin uzun süredir güncellenmemesi nedeniyle, ilaç firmalarının bazı ürünleri üretmeyi veya ithal etmeyi durdurduğunu ifade ediyor. Muratoğlu, firmaların ticari kuruluşlar olduğunu ve kar amacı güttüklerini, bu nedenle mevcut durumda ilaç temininde yaşanan sıkıntıların ekonomik temellere dayandığını vurguluyor.
13 Nisan 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu ilaç kullanan yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Bu düzenlemeyle, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık aile hekimlerince yazılabilecek. Ayrıca, hekimler tarafından en fazla üç aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle bu süre bir yıla kadar uzatılabilecek. Bu değişiklik, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Mayıs 2024

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşısının zarar verdiğini iddia edenlere yargı yolunu gösterdi. Dünya genelinde 13 milyar dozdan fazla aşı uygulandığını ve aşıyla ilişkili sadece bir ölüm vakasının olduğunu belirtti. Aşı karşıtı iddiaların temelsiz olduğunu ifade eden Ceyhan, aşıdan zarar gördüğünü iddia edenlerin neden dava açmadıklarını sorguladı. Ayrıca, Covid-19 aşısının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına karşı bilimsel verilerle yanıt verdi.
12 Haziran 2023

Kahramanmaraş'taki deprem sonrası Kızılay'ın çadır satışları nedeniyle eleştirilmesinin ardından kan bağışlarında azalma yaşandı. Kızılay, kan stoklarının asgari seviyenin altına düştüğünü duyurarak bağış çağrısında bulundu. Ancak beklenen bağış miktarına ulaşılamadı ve bu durum bazı kalp ameliyatlarının ertelenmesine neden oldu. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, üç büyükşehirde yapılan görüşmelerde ameliyatların yüzde 20 ile 30 arasında ertelendiğini ifade etti.
12 Nisan 2023

Pakistan'ın Pencap eyaletinde faaliyet gösteren ve 328 kişinin böbreğini zenginlere satan bir çete çökertildi. Çete lideri, 328 kişinin böbreğini zenginlere sattığını itiraf etti. Böbrek ameliyatlarının hastaların haberi olmadan özel evlerde yapıldığı ve böbreklerin yaklaşık 35 bin dolara satıldığı belirtildi. Ayrıca, uygunsuz ortamlarda gerçekleştirilen böbrek ameliyatlarında üç kişinin öldüğü açıklandı.
3 Ekim 2023

Japonya'da Ekim 2022'den bu yana kuş gribi hastalığı yayılmaya devam ediyor ve Tarım Orman ve Balıkçılık Bakanlığı (MAFF) tarafından bu sezon itlaf edilen tavuk sayısının 10 milyona yaklaştığı açıklandı. Bu rakam, bir sezonda kuş gribi nedeniyle itlaf edilen en yüksek hayvan sayısını temsil ediyor. İbaraki eyaletindeki bir çiftlikte 930 bin yumurta tavuğunun itlaf edileceği belirtildi. Ülkenin 23 eyaletinde kuş gribi vakaları tespit edilmiş ve göçmen kuşların bu yayılımda etkili olduğu düşünülüyor.
10 Ocak 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'ye ruhsatı olmayan ilaçların girişine yönelik iddialar üzerine açıklama yaptı. Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) uluslararası bir otorite olduğunu ve ilaçların güvenliğini belirlediğini ifade etti. Sahte kanser ilacı iddialarıyla ilgili soruşturmanın Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldığını ve suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca, iddia edilen sahte ilacın Türkiye'ye hiç giriş yapmadığını ve kullanılmadığını söyledi.
10 Ocak 2023
İşaretlediklerim