10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarının Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurular, mahkeme tarafından reddedildi. Mahkeme, başvuruların usul eksiklikleri nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi. Katliamı önleme yükümlülüğü bulunan kamu görevlileri hakkında ise herhangi bir işlem yapılmadı. Karar, mağdurların ve avukatlarının tepkisine yol açtı.
30 Mayıs 2024

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin sıktığı gaz fişeğiyle yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan, ölümünün 10. yılında ailesi ve dostları tarafından mezarı başında anıldı. Anmada konuşan Berkin'in babası Sami Elvan ve annesi Gülsüm Elvan, adaletin olmadığını ve acılarının yanı sıra öfkelerinin de büyüdüğünü ifade etti. Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz da adaletin sağlanamadığını belirtti. Berkin Elvan davasında sanık polise verilen ceza, istinaf mahkemesi tarafından hukuka uygun bulundu.
11 Mart 2024

Rabia Naz Vatan, 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı halde bulunmuş ve kısa süre sonra hastanede hayatını kaybetmişti. Babası Şaban Vatan, kızının ölümüne bir aracın sebep olduğunu ve bu aracın AKP'li bir belediye başkanının yeğenine ait olduğunu iddia etmişti. Bu iddiaların ardından Meclis'te bir komisyon kurulmuş, ancak şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Şaban Vatan'ın adalet arayışı sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'Cumhurbaşkanına zincirleme hakaret' suçlamasıyla dava açıldığı duyuruldu.
20 Nisan 2024

15 Haziran'da Kuzey Kıbrıs'ta alkollü olarak araç kullanan TSK askeri Mehmet Eren Erdoğan, aşırı hız nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybederek Pakistan uyruklu Naveed Akbar'a çarptı ve Akbar hayatını kaybetti. Erdoğan, olay sonrası polis merkezine götürüldü ancak mahkemeye çıkarılmadan askeri birliğine teslim edildi. Akbar'ın ailesi ve arkadaşları adalet çağrısı yaparken, Türkiye Büyükelçisi Metin Feyzioğlu, Erdoğan'ın Türkiye'ye gönderilerek tutuklandığını açıkladı. Sürecin detaylarına dair bilgi verilmedi.
30 Haziran 2024

Rusya'da cezaevinde öldüğü açıklanan muhalif lider Aleksey Navalni'nin cesedi, ailesine teslim edilmedi. Navalni'nin sözcüsü Kira Yarmış, cesedin incelenmek üzere Rusya'nın Salehard kentine gönderildiğini ve ailenin morga giderek cesedi talep ettiğinde cesedin orada olmadığını öğrendiğini belirtti. Navalni'nin avukatlarına, cesedin bulunduğu yer ve incelenme süreci hakkında çelişkili bilgiler verildiği iddia edildi. Navalni, 2020'de zehirlenmiş ve tedavi için Almanya'ya gönderilmişti. AB, Navalni'ye yapılan suikast girişimine kimyasal silah kullanımı nedeniyle tepki göstermişti.
18 Şubat 2024

Belçika'nın Kortrijk kentinde 14 yaşındaki bir kız çocuğu, 16 yaşındaki erkek arkadaşı tarafından götürüldüğü bir korulukta 10 erkek çocuğun cinsel saldırısına uğradı. Olay iki gün sürdü ve mağdurun şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 11 ile 16 yaşları arasındaki yaklaşık 10 çocuk tutuklandı. Soruşturma gizlilik içinde yürütülüyor ve şüphelilerin reşit olmamaları nedeniyle fazla bilgi paylaşılmıyor. Ayrıca, geçen hafta Kortrijk'de benzer bir toplu tecavüz vakası daha yaşanmıştı.
8 Mayıs 2024

Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, üç yıldır tutuklu bulunduğu hapishanede ölü olarak bulundu. Kremlin, ölüm nedeni hakkında bilgi vermezken, Navalni'nin ölümü, Putin iktidarında şüpheli şekilde hayatını kaybeden diğer Rus muhaliflerini akıllara getirdi. Yevgeni Prigojin, Vladimir Golovlyov, Sergey Yuşenkov, Anna Politkovskaya, Boris Nemtsov, Aleksender Litvinenko ve Aleksander Perepilichnyy gibi isimlerin şüpheli ölümleri, Rusya'da muhaliflerin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor. Ayrıca, Sergey Skripal ve kızı Yulia'nın zehirlenme girişiminden kurtuldukları belirtiliyor.
18 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, 2011 yılında Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde gerçekleşen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayıyla ilgili olarak Türkiye'den savunma istedi. Roboski ailelerinin başvurusu üzerine, hükümetten yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddialarına ilişkin görüşler talep edildi. Avukat Kerem Altıparmak, başvurunun kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için hükümete bildirildiğini belirtti. Hükümetin savunmasını sunmak için altı aylık bir süresi bulunuyor.
29 Haziran 2024

Rusya'da cezaevinde hayatını kaybeden muhalif lider Aleksey Navalni'nin cesedi, ölümünden bir hafta sonra ailesine teslim edildi. Navalni, cezaevinde yürüyüş yaparken rahatsızlanmış ve doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamamıştı. Annesi, oğlunun cesedini almak için uzun süre mücadele etmiş, sonunda ceset aileye teslim edilmiştir. Navalni, Kremlin'e muhalefeti ve zehirlenme iddiaları sonrası tutuklanmış ve aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak suçundan 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
24 Şubat 2024

Rusya'nın önde gelen muhaliflerinden Aleksey Navalni'nin cezaevinde ölümünün ardından cesedinin yerinin bilinmediği bildirildi. Navalni'nin annesi ve avukatları, cesede erişim sağlayamadıklarını ve cezaevi yetkililerinin konu hakkında bilgi vermediğini ifade etti. Kremlin Sözcüsü, cezaevi yetkililerinin ölümle ilgili incelemeleri tamamladığını açıklarken, Navalni'nin sözcüsü ölüm nedeninin hala bilinmediğini ve soruşturmanın genişletildiğini belirtti.
19 Şubat 2024

ABD'de huzurevinde kalan 74 yaşındaki Constance Glantz'ın öldüğü bildirildi ancak cenaze işlemleri sırasında hala yaşadığı fark edildi. Lancaster Bölge Şerif Ofisi'nden Ben Houchin, cenaze işlerini yürüten şirket çalışanlarının nakil işlemleri sırasında kadının nefes aldığını fark ettiğini ve derhal yetkililerle irtibata geçtiğini belirtti. Glantz hastaneye götürüldü ve olayın oldukça alışılmadık olduğu vurgulandı.
4 Haziran 2024

ABD'li oyuncu Alec Baldwin'in rol aldığı 'Rust' filminin çekimleri sırasında görüntü yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne sebep olan kazada, silahlardan sorumlu Hannah Gutierrez-Reed 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Gutierrez-Reed, sete yasak olmasına rağmen gerçek mühimmat getirmek ve silah güvenliği protokollerine uymamakla suçlanmıştı. Baldwin'in temmuzda kasıtsız öldürme suçlamasıyla yargılanması bekleniyor. Hutchins'in ailesi, verilen cezanın yetersiz olduğunu belirtti.
16 Nisan 2024

ABD'li Senatör Bob Menendez, hakkında yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında, evinden çıkan külçe altınların eşi Nadine Menendez'in merhum annesinden kaldığını savundu. New York Güney Bölge Mahkemesi savcıları, Menendez hakkındaki tutuklama emri taleplerini güçlendirmek için ek belgeler hazırladı. Bu belgelerde, Menendez ailesinin evinde yaklaşık 500 bin dolar nakit paranın da bulunduğu belirtildi. Menendez, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kaldı ancak Kongre'deki koltuğundan istifa etmeyeceğini açıkladı.
15 Şubat 2024

Eski Amerikan futbolu oyuncusu ve aktör O.J. Simpson, 76 yaşında kanser nedeniyle hayatını kaybetti. Simpson, eski eşi Nicole Brown Simpson ve onun arkadaşı Ron Goldman'ı öldürmekle suçlanmış ve bu dava 1995'te dünya genelinde canlı yayınlanarak büyük ilgi görmüştü. 'Yüzyılın davası' olarak adlandırılan bu dava sonucunda Simpson beraat etmiş, ancak daha sonraki yıllarda başka suçlamalar nedeniyle hüküm giymişti. Ölüm haberini ailesi duyurdu.
11 Nisan 2024

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da düzenlenen Avrupa Boks Şampiyonası'nda Türk milli sporcu Buse Naz Çakıroğlu, kadınlar 52 kilo kategorisinde Rus rakibi Anastasia Kool ile karşılaştı. Maçta rakibine büyük üstünlük sağlayan Buse Naz, altın madalya kazanarak üst üste üçüncü kez Avrupa şampiyonu oldu. Buse Naz daha önce 2019 ve 2022 yıllarında da Avrupa şampiyonu olmuştu.
27 Nisan 2024

Angola'nın Camacupa bölgesinde, büyücülük yapmadıklarını kanıtlamak amacıyla bitkisel bir sıvı içen 50 kişi hayatını kaybetti. Bölge yetkilisi Luzia Filemone, ocak ve şubat aylarında meydana gelen bu ölümlerin, geleneksel şifacılar tarafından zorla içirilen bir sıvıdan kaynaklandığını açıkladı. Angola'da, nüfusunun çoğunluğu Katolik Hristiyan olan ve büyücülüğün yaygın olduğu bir ülke.
15 Mart 2024
İşaretlediklerim