Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye'de konut fiyatları Şubat ayında yıllık bazda yüzde 141,5 arttı. Aylık artış oranı ise yüzde 8,4 olarak kaydedildi ve bu sekiz ayın en hızlı aylık artışı oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de aylık artış sırasıyla yüzde 7,6, 9,5 ve 9,6 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ortalama metrekare birim fiyatı 20 bin 493 lira olurken, İstanbul'da bu rakam 31 bin 802,2 lira olarak belirlendi.
18 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'deki gıda fiyatları son 34 aydır aralıksız artıyor. Son bir yılda yüzde 54 artış gösteren gıda fiyatları, dünya genelinde yüzde 21 düşüş gösterdi. Türkiye'nin 'yeni ekonomik model' geçtiği Kasım 2022'den itibaren FAO ve TÜİK'in açıkladığı gıda fiyat endeksleri arasındaki fark giderek büyüdü. Ayrıca, Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduatı (KKM) ilan ettiği Aralık 2021'den itibaren gıda fiyatlarındaki artış hızlandı.
4 Ağustos 2023

Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkarılmasıyla birlikte Türkiye genelinde benzin ve motorin fiyatlarına zam yapıldı. Yapılan zamma göre benzinin litresine ortalama 45 kuruş, motorinin litresine ise 43 kuruş zam eklendi. Bu artışla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Diyarbakır'da yeni benzin ve motorin fiyatları belirlendi.
10 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, artan maliyetler ve enflasyonu gerekçe göstererek su fiyatlarına yüzde 12,94 oranında zam kararı aldı. Bu zamma göre, konut su tarifesinin ilk kademesi 16,50 liraya, köylerdeki tarife 4,12 liraya, iş yerlerindeki tarife ise 43,23 liraya yükseltildi. Oy birliğiyle alınan bu karar 1 Temmuz tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.
13 Haziran 2023

Hakan Kara, Türkiye'de asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılan zamların ardından vergilere de büyük oranda zam yapıldığını belirtti. Özellikle motorlu taşıtlar, katma değer ve özel tüketim vergilerindeki artışlar dikkat çekiyor. Kara, bir Twitter kullanıcısının sorusuna verdiği yanıtta, temmuz ayında son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonunu göreceğimizi ve 1997'deki yüzde 6,2'lik rekorun rahat geçileceğini tahmin ettiğini ifade etti. Ayrıca, akaryakıt zamlarının Temmuz ve Ağustos aylarında TÜFE enflasyonunu toplamda 2 puan artıracağını ve yıl sonuna kadar dolaylı etkilerle bu artışın 5 puana ulaşabileceğini belirtti.
16 Temmuz 2023

TÜİK, Ocak ayı tüketici fiyat artışını yüzde 6.7 olarak açıkladı. Bu oran, piyasada gözlemlenen genel fiyat artışları ve zamların yoğunluğuna kıyasla düşük bulunuyor. Alaattin Aktaş, geçmiş yıllardaki enflasyon oranları ile karşılaştırma yaparak, ya geçen yılın Ocak ayındaki enflasyonun yüksek açıklandığını ya da bu yılın Ocak ayındaki enflasyonun düşük açıklandığını öne sürüyor. Aktaş, bu durumu 'bir mucize' olarak nitelendiriyor ve TÜİK'in açıkladığı oranların gerçekçiliği üzerine soru işaretleri uyandırıyor.
6 Şubat 2024

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, deprem bölgesine yardım götürmek veya ailelerine ulaşmak isteyen vatandaşların kullandığı Ankara-Adana arasındaki otoyolların çoğu ücretsiz hizmet verirken, Adana-İskenderun arasındaki otoyoldan geçenlerden ücret alındığı belirtildi. Adana'dan İskenderun'a gidip Hatay'a geçen vatandaşlar gidiş dönüş otoyol ücreti ödemek zorunda kaldı. Bir yurttaşın bu yolda yedi defa geçiş yaparak toplam 70 lira ödediği ifade edildi.
26 Şubat 2023

Seçim sonrası kurdaki rekor artışlar otomobil fiyatlarında zam fırtınasına yol açtı. Merkez Bankası'nın faiz kararının yetersiz bulunmasıyla kurlar yükselmeye devam ediyor ve bu durum otomobil fiyatlarına yansıyor. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Tesla, Opel, Toyota, Kia ve DFSK markalarının bazı modellerine temmuz ayında yüzde 18'e varan zamların yapıldığını duyurdu. EBS Danışmanlık sahibi Erol Şahin, otomobil fiyatlarındaki zamların devam edeceğini belirtti.
3 Temmuz 2023

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin yayınladığı rapora göre, Türkiye genelinde konutların metrekare fiyatı 27 bin 840 liraya yükseldi. İstanbul'da ise bu rakam 41 bin 766 lira olarak belirlendi. Raporda, konut fiyatlarındaki artışın talebin güçlü olması ve enflasyonist eğilimlerden kaçış çabası nedeniyle yaşandığı belirtilirken, artış eğiliminde yavaşlama işaretlerinin de görülmeye başlandığı ifade edildi. Ağustos 2023 verilerine göre, konut fiyatları bir önceki yıla göre nominal olarak yüzde 90,3, reel olarak ise yüzde 21,9 oranında artış göstermiş.
6 Aralık 2023

2023'te rekor satışlar gerçekleştiren otomotiv sektörü, yüksek enflasyon ve döviz kuru artışı nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor. Özellikle lüks otomobil tüketicileri, fiyatların hızla artması nedeniyle siparişlerini iptal etme eğiliminde. Türkiye, otomobil vergisinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor ve bu durum, otomobillerin fiyatının yarıdan fazlasını oluşturuyor. Ayrıca, döviz kuru artışı ve otomobillerdeki zam furyası, otomobillerin Türkiye'de ulaşılabilir olmasını zorlaştırıyor.
26 Temmuz 2023

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, yılbaşından bu yana karkas etin kilogram fiyatının 130 liradan 180 liraya yükseldiğini ve 6 Şubat'taki depremler sonrası haftada iki kez zam yapıldığını belirtti. Tüfekçi, bazı büyük firmaların fiyatları artırdığını ve deprem bahanesiyle yapılan zamların ahlaken doğru olmadığını ifade etti. İstanbul'daki kasaplar, fiyat artışlarına tepki olarak dükkanlarını bir hafta süreyle kapatmayı düşünüyor.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fiyatları 'uygun' bulunarak övülen Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde satılan Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıl 169 lira iken bu yıl 320 liraya yükseldi. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve faiz oranlarının düşürülmesiyle artan maliyetler nedeniyle enflasyon tarihi seviyelere ulaştı. Hükümet yetkilileri ve iktidara yakın medya, fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutarken, Erdoğan Tarım Kredi Kooperatif marketlerini desteklemişti. 2018 yılında 49 lira olan Ramazan kolisi fiyatındaki artış, enflasyonun boyutunu gözler önüne seriyor.
12 Mart 2023

İstanbul'da 2 bin 125 minibüs ve dolmuşun taksi plakasına dönüşümü için gerekli araçlar, piyasa değerinin iki katı fiyatla satışa sunuldu. Şoförler, bu durumu 'soygun' olarak nitelendirerek, yüksek maliyetlerin sonunda müşterilere yansıyacağını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun taksi sorununu çözmek için attığı adımın UKOME tarafından onaylandığı, ancak taksicilerin bu durumdan rahatsız olduğu ve İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu'nun fiyat politikalarına tepki gösterildiği ifade edildi. Taksiciler, belediyenin kiralama modeli ile piyasaya müdahale etmesini ve fiyatların düşürülmesini talep ediyor.
12 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Giresun'da düzenlenen bir mitingde, Türkiye'deki gıda fiyatlarındaki artışa yönelik eleştirilere cevap verdi. Muhalefetin, küresel piyasalardaki düşüşe rağmen Türkiye'de gıda enflasyonunun yükselmesine dikkat çektiği ve bunu patates ve soğan fiyatları üzerinden vatandaşlara anlatmaya çalıştığı belirtildi. Erdoğan, seçmenlere hitaben, liderlerini soğan ve patates uğruna feda etmeyeceklerini söyledi ve iktidardan düşmeleri halinde terör örgütlerinin ülkeye musallat olacağını iddia etti.
4 Mayıs 2023

Gelir İdaresi Başkanlığı, içki ve sigara ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 14,82 oranında artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değiştirme yetkisini kullanmaması sonucu, bu artış geriye dönük üretici fiyatları enflasyonu oranında yapıldı. Artışla birlikte 1 litre rakıdan alınan vergi 449 liraya yükseldi. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, 12 yıllık artışın yüzde 1543 olduğunu belirtti.
5 Temmuz 2023

16 Kasım 2023 tarihinde gece yarısından itibaren motorin fiyatlarına 1 lira 14 kuruş zam yapıldı. Yeni zamlı fiyatlar İstanbul'da 37,53 lira, Ankara'da 38,11 lira ve İzmir'de 38,29 lira olarak belirlendi. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı ve fiyatlar İstanbul'da 34,55 lira, Ankara'da 35,20 lira, İzmir'de 35,31 lira olarak sabit kaldı.
16 Kasım 2023

13 Eylül gece yarısından itibaren motorine 2 lira 30 kuruş zam bekleniyor. Zam sonrası motorin fiyatı İstanbul'da 40,03 lira, Ankara'da 40,57 lira ve İzmir'de 40,74 lira olacak. Ayrıca bazı kaynaklarda benzine de 1 lira 50 kuruş zam beklendiği belirtiliyor. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde zam yapıldı.
13 Eylül 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, döviz kurunun 35 TL'ye çıkması halinde dahi ihracat hedeflerine ulaşmanın güçlüğüne dikkat çekti. Gültepe, ihracat hedeflerine ulaşabilmek için üretimin artırılması ve çeşitli desteklerin sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Uzakdoğu pazarlarına göre yüzde 20-40 daha pahalı olduğunu ve fiyat rekabetinde iyileştirmeler yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin yeni ekonomi modeli kapsamında cari işlemlerde fazla verme hedefi ve yüksek enflasyonla mücadele etme planlarına rağmen, TL'nin değer kaybı ve ihracatın ithalata bağımlılığı nedeniyle bu hedeflerin zorlandığı belirtildi.
19 Haziran 2023

Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki bir depoda, pul ve toz biber yapımında kullanılmak üzere saklandığı belirlenen bozulmuş 60 ton domates ve 15 ton havuç posası bulundu. Bu bozuk ürünler imha edildi ve işletme sahibi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu olay, gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
21 Ağustos 2024

Türkiye'de döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle akaryakıt fiyatları artmaya devam ediyor. 10 Temmuz'da KDV artışı nedeniyle benzin ve motorin fiyatlarında bir yükseliş yaşanmıştı. Bugün itibariyle motorinin litre fiyatına 1,08 TL zam yapılarak fiyat 26,30 TL'ye çıktı. Yılbaşında benzinin litre fiyatı 21,14 TL, motorinin ise 23,50 TL seviyesindeyken, geçen yılın başında bu fiyatlar sırasıyla 12,91 TL ve 12,76 TL idi.
12 Temmuz 2023
İşaretlediklerim