Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyonun düşmesi ve mevduat faizlerinin artması sonucunda konut talebinin azaldığını ve bu durumun konut fiyatlarındaki artışı yavaşlattığını ifade etti. Yüksek enflasyon ve düşük faiz oranları nedeniyle vatandaşlar alternatif yatırım araçlarına yönelmiş, bu da konut fiyatlarının hızla artmasına sebep olmuştu. Ancak son dönemde mevduat faizlerindeki artış, konut satışlarının ve fiyat artışlarının düşmesine yol açtı. Merkez Bankası verilerine göre, üç aya kadar vadeli TL mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükseldi.
10 Nisan 2023

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından içki ve sigara ürünlerinde otomatik ÖTV artışı yüzde 22,29 olarak hesaplandı. Bu artışla birlikte birçok içki türü ve sigara markası zamlı fiyat listelerini yayınladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erdol Dündar, Twitter üzerinden ithal içkilerin yeni zamlı fiyat listelerini paylaştı.
13 Ocak 2023

Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücretin yabancı para birimi bazında değil, altı aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) esas alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Dolar/TL kuru rekor seviyelere ulaşırken, asgari ücretin dolar bazında değer kaybettiği belirtildi. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgiç'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini ifade ettiği, ihracatçıların ise 300-400 dolar aralığında bir beklenti içinde olduğu aktarıldı. Avdagiç, vergi dilimlerinin de asgari ücret artışına paralel olarak güncellenmesinin önemine vurgu yaptı.
8 Haziran 2023

Geçtiğimiz hafta akaryakıt ürünlerine yapılan indirimlerin ardından, bu hafta benzinin litre fiyatına 43 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 66 kuruş zam yapıldı. Yapılan zamlar sonucunda benzinin litre fiyatı 19,81 TL'ye, motorinin litre fiyatı ise 18,59 TL'ye yükseldi. Yılbaşında benzin ve motorin fiyatları sırasıyla 21,14 TL ve 23,50 TL iken, geçen yılın başında 12,91 TL ve 12,76 TL seviyelerindeydi.
9 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin 1 trilyon dolar değerinde olduğunu açıklaması tartışma yarattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu değerin güncel piyasa fiyatlarına göre hesaplandığını belirtti. Ancak, doğalgazın çıkarılma maliyetinin bu hesaba dahil edilmediği ifade edildi. CHP ve MHP'den konuyla ilgili farklı tepkiler geldi.
9 Ocak 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı konut endeksine göre, Türkiye'de konut fiyatları Mayıs ayında aylık %3,6 oranında artış gösterdi. Bu artış, son iki yılın en düşük aylık artış oranı olarak kaydedildi. Yıllık bazda ise fiyatlar %103,64 arttı. Enflasyondan arındırılmış fiyat artışı yıllık %45 olarak belirlendi. Üç büyük şehir arasında en yüksek yıllık artış %113,2 ile Ankara'da gerçekleşti, İzmir ve İstanbul'da da fiyatlar sırasıyla %106,2 ve %95,2 arttı.
18 Temmuz 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile doğalgaz üzerinden alınan ÖTV, standart metreküp başına 0,0747 lira, motorlu taşıtlarda kullanılan doğalgazda ise metreküp başına 2,7944 lira olarak belirlendi. Önceki oranlar sırasıyla 0,0230 lira ve 0,8599 lira idi. Bu değişiklikle her iki kalemde de ÖTV oranları yaklaşık yüzde 224 artış gösterdi. Ayrıca, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV tutarlarında da artış yapıldığı ve bu zamların pompa fiyatlarına yansıtıldığı belirtildi.
16 Temmuz 2023

Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre, 2022'de kuru soğan fiyatlarındaki artış yüzde 314,6 olarak kaydedildi ve 2023'ün ilk üç ayında da fiyatlar yüzde 101 oranında artarak 30 liraya ulaştı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kastamonu'da yaptığı konuşmada, soğan fiyatlarındaki artışa yönelik eleştirilere, Kurtuluş Savaşı dönemindeki zorluklarla mücadele eden insanları örnek göstererek yanıt verdi. Bahçeli, o dönemde soğan ve patates üzerinden bir edebiyat yapılmadığını, insanların inanç ve iradeleriyle işgalcilere direndiğini belirtti.
24 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 64,27 arttığını duyurdu. Aylık enflasyon oranı yüzde 1,18 olarak belirlenirken, üretici fiyatları yıllık yüzde 97,72 artış gösterdi. Önceki yılın aynı dönemindeki yüksek enflasyon oranları nedeniyle, bu yılın Aralık ayında enflasyon oranlarında gözlemlenen düşüş, baz etkisi olarak adlandırılıyor. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine bu baz etkisinin devreye girmesini beklediği ve seçimlere yaklaşırken enflasyon düşüşünün fiyatlar gerilemiş gibi lanse edileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

Akaryakıtta yapılan ÖTV artışının ardından motorine 1,45 lira zam geldi. Benzinin litre fiyatı daha önce 2,04 TL artışla 36,06 TL’ye yükseltilmişti. Şimdi de motorinin litre fiyatı, 1,45 liralık zamla 35,32 liraya yükseldi. Seçimlerden bu yana akaryakıt fiyatlarına yüzde 80’in üzerinde zam yapıldı.
28 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'daki perakende fiyatlar temmuzda aylık yüzde 9,84, yıllık yüzde 63,76 artış gösterdi. Haziranda İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 1,66, yıllık yüzde 56,05 olarak ölçülmüştü. İktidarın getirdiği vergiler sonrasında temmuzda büyük bir artış kaydedildi.
1 Ağustos 2023

Türkiye'de ikinci el otomobil fiyatları Mayıs 2022 ile Mayıs 2023 arasında ortalama yüzde 83 oranında artış gösterdi. Özellikle C segmenti araçlarda fiyat artışı yüzde 89'a ulaşırken, bazı C segmenti sedan modellerinde bu oran yüzde 110'un üzerine çıktı. Otomotiv sektörü, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan dolayı fiyat artışlarının yaşandığı sektörler arasında yer alıyor ve bu durum ithal otomobillerin fiyatlarını doğrudan etkiliyor.
27 Mayıs 2023

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dolar/TL kuru ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak ihracatçıların rahatlaması için kurdaki artışın hızlanması gerektiğini ifade etti. Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından kurun yükselişe geçtiğini ve bu durumun yabancı yatırımcıları caydırabileceğini belirtti. Ayrıca, Temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamla birlikte doların 28 lira seviyelerine çıkması gerektiğini savundu. Demirtaş, Mehmet Şimşek'in ekonominin başına gelmesini ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
8 Haziran 2023

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde bugünden itibaren geçerli olan zammın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ocak 2024’e ertelendiğini açıkladı. Daha önce Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan zam açıklaması sonrası, bazı köprü ve otoyol geçiş ücretleri artmıştı. Ancak bu kararın ertelenmesiyle, bugün alınan geçiş ücretlerindeki fark vatandaşlara iade edilecek.
25 Ekim 2023

Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyol ücretlerine zam yapıldığını duyurdu. Bu zam, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını açıklamasının ardından geldi. Yapılan zamla birlikte, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden hafif ticari araçların tek yönlü geçiş ücreti 8.5 liradan 15 liraya, Çanakkale Köprüsü'nde otomobillerin geçiş ücreti ise 205 liradan 295 liraya çıkarıldı.
24 Ekim 2023

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Gebze Teknik Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik olarak Avrupa'yı yakalayacak bir konuma geldiğini iddia etti. Asmalı, Türkiye'deki yüksek enflasyon oranlarını Avrupa'daki enflasyonla karşılaştırarak ve asgari ücret artışlarına atıfta bulunarak değerlendirdi. Ayrıca, dünya ekonomilerinin pandemi ve savaş gibi olağanüstü durumlardan etkilendiğini ve Türkiye'nin bu durumdan fırsatlar yaratabileceğini ifade etti.
11 Ocak 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 42 bin 593 lira olarak belirlendi. Bu maliyet bir önceki aya göre yüzde 9,69, bir önceki yılın aralık ayına göre ise yüzde 54,34 oranında arttı. Ayrıca, hanelerin sık kullandığı bazı ürünlerin fiyatlarına bakıldığında en yüksek artışın yüzde 144,37 ile zeytinyağı fiyatlarında yaşandığı görüldü.
5 Eylül 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti aylık 38 bin 828 lira olarak belirlendi. Bu maliyet, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 73,24 artış gösterdi. Temmuz ayında yaşam maliyeti, hazirana göre 3 bin 448 lira arttı. Hanelerin sık kullandığı ürünler arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 94,31 ile zeytinyağı fiyatlarında görüldü.
4 Ağustos 2023

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), öğrenci yemeklerine yaklaşık yüzde 76 oranında zam yaptı. Daha önce 8,5 lira olan yemek fiyatı, yapılan duyuru ile 15 liraya çıkarıldı. Okul yönetimi, bu durumu 'fiyat güncellemesi' olarak nitelendirdi.
16 Eylül 2023
İşaretlediklerim