İsrail ordusu, Gazze'nin Refah bölgesinde Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini açıkladı. 162'nci Tümen ve 401'inci Zırhlı Tugay'ın desteğiyle gerçekleştirilen operasyonda, kapının tam kontrolünün sağlandığı ve 20 Filistinlinin öldürüldüğü bildirildi. Ayrıca, Hamas'ın ateşkes teklifine rağmen İsrail'in bu teklifi kabul etmediği belirtildi.
7 Mayıs 2024

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin kenar mahallelerine ulaştığını ve acı kayıplar yaşadıklarını ifade etti. Netanyahu, ilerleme kaydettiklerini ve hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını belirtti. Ayrıca, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini kaydetti.
2 Kasım 2023

ABD’nin İsrail-Filistin Özel Temsilcisi Hadi Amr ve Nablus Valisi Gassan Daglas, Türkiye ve ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi’nin Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülmesini görüştü. Daglas, ABD’li yetkililere İsrail’in kısıtlayıcı uygulamaları ve yerleşimci şiddetinin Filistinliler üzerindeki etkilerini anlattı. Amr, Eygi’nin ölümüne ilişkin ayrıntıları dinlemek ve taziyelerini iletmek için orada olduğunu belirtti. Eygi’nin ailesi, ABD’den bağımsız bir soruşturma talep etti.
9 Eylül 2024

İsrail, Gazze'nin kuzeyi ve güneyindeki farklı kentlere gece boyunca hava ve kara saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli öldürüldü, en az 23 bin kişi yaralandı.
4 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Limanı'nı kontrol altına aldığını ve burada bulunan Mavi Marmara anıtını yıktığını duyurdu. Açıklamada, limanın kontrolünün yanı sıra 10 tünel ve dört binanın da yıkıldığı belirtildi. Mavi Marmara olayında bazı askerlerin de yer aldığı ifade edildi. Filistin tarafı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
16 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 'sildiğini' ancak 'bağları tamamen koparmadığını' belirtti. Erdoğan, İsrail ile temasın devam ettiğini, ancak Netanyahu'nun artık muhatap alınabilir biri olmadığını ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair bilgi verildi. İsrail'in saldırılarında 9 bin 227 Filistinli'nin öldüğü, en az 23 bin kişinin yaralandığı belirtildi.
4 Kasım 2023

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürüldüğü gece Ortadoğu'da herhangi bir hava saldırısı, füze veya insansız hava aracı kullanmadıklarını belirtti. The New York Times, Haniye'nin konutuna yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu öldüğünü iddia etmişti. İran dini lideri Ali Hamaney, İsrail'e direkt saldırı emri vermişti. İsrail ordusu, o gece sadece Lübnan'da Hizbullah komutanı Fuad Şükür'ü hedef aldıklarını söyledi.
1 Ağustos 2024

İsrail ordusu, Gazze'de bulunan ve hastalar, yaralılar, yerinden edilmiş kişiler ve sağlık personeli barındıran Şifa Hastanesi'nin boşaltılmasını talep etti. Hastaneye daha önce 15 Kasım'da baskın düzenleyen İsrail, tüneller ve cephanelikler yerine paslı silahlar ve kameralar bulduğunu iddia ederek bunları kanıt olarak sundu. Hamas, İsrail'in bu eylemlerinden dolayı uluslararası toplumu sorumlu tutarken, hastane yöneticisi yoğun bakımdaki hastaların kaybedildiğini belirtti.
18 Kasım 2023

İsrail, Hamas ile varılan rehine takası anlaşması kapsamında 30'u kadın, 3'ü çocuk olmak üzere toplam 33 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Serbest bırakılan Filistinliler, Uluslararası Kızılhaç Örgütü aracılığıyla Ramallah'a taşındı. İsrail askerlerinin, Filistinli esirleri karşılamak için toplanan kalabalığa müdahalesi sonucu bir Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsrail ve Hamas arasındaki anlaşma gereği, 50 İsrailli rehineye karşılık 150 Filistinli serbest bırakılacak ve şu ana kadar İsrail 111 Filistinliyi, Hamas ise 45 rehineyi serbest bıraktı.
28 Kasım 2023

İsrail Hükümet Sözcüsü David Mencer, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin suikastına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı ve İsrail'in yedi cephede yüksek alarmda olduğunu belirtti. İran devlet televizyonu, Haniye'nin Tahran'da bir saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı. Mencer, İran'ın oluşturduğu tehdidin farkında olduklarını ve sınırlarını koruyacaklarını vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Hizbullah'ın ikinci ismi Fuad Şükür'ü hedef aldığını ve Gazze'de rehine takası müzakereleri için istekli olduklarını belirtti.
31 Temmuz 2024

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarına karşılık olarak İsrail, Gazze'ye bombardımanı yoğunlaştırıyor ve sınıra asker, tank ve zırhlı araç yığıyor. Hamas'ın saldırıları sonucunda en az 300 İsrailli öldü ve yaralı sayısı 1000'den fazla. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'Siviller Gazze'yi terk etsin' çağrısından sonra sınıra askeri yığınak başladı.
7 Ekim 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısı 27 bin 478'e ulaştı. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, son 24 saatte 113 Filistinli daha hayatını kaybetti ve 205 kişi yaralandı. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 66 bin 835'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlileri, enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşmakta zorluk çekiyor.
5 Şubat 2024

Türkiye, Gazze Şeridi'ndeki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi'ne İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hastanenin koordinatlarının dahil olduğu gerekli tüm bilgilerin İsrail makamlarıyla paylaşıldığı belirtildi. Açıklamada, Gazze'deki Filistin halkını temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiği ifade edildi.
30 Ekim 2023

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik düzenlediği saldırılarda ölen Filistinlilerin sayısı 30 bin 410'a ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde 90 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği ve 177 kişinin yaralandığı belirtildi. Bu saldırılar sonucunda yaralı sayısı 71 bin 700'e çıktı. Ayrıca, İsrail güçlerinin engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ve sivil savunma görevlilerinin enkaz altında ve yol kenarlarında bulunan cenazelere ulaşamadığı ifade edildi.
3 Mart 2024

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, dünya genelinde Filistinli mülteci sayısının 6 milyonu geçtiğini açıkladı. 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin savaşında 37 bin 500'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. Filistinlilerin işsizlik oranı yüzde 75'e çıkarken, Gazze Şeridi'nde en az 200 bin kişi işini kaybetti. Batı Şeria'da işsizlik oranı son çeyrekte yüzde 32'ye yükseldi.
20 Haziran 2024

Ortadoğu'da İsrail-Filistin çatışması yeniden alevlenmiştir. İsrail, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimlerini artırma politikalarını sürdürürken, Gazze'yi de nokta operasyonlarıyla açık av sahası haline getirmiştir. Türkiye, bu konuda hassasiyet göstermekte ve Filistin'in yanında yer almaktadır. Ancak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz öncelikleri karşısında Filistin meselesi ikinci plana düşmüştür. İsrail-Filistin çatışmasının yeniden alevlenmesi, Türkiye dahil birçok ülkenin hesaplarını bozmuştur. Türkiye'de muhafazakâr kamuoyunda yoğunlaşan bir İsrail karşıtlığı beklenmektedir.
15 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze'nin doğusundaki Ed-Derac Mahallesi'nde yerinden edilenlerin sığındığı Et-Tabiin Okuluna saldırı düzenledi. Saldırıda en az 100 Filistinli öldü ve onlarca kişi yaralandı. Yerel kaynaklar, cesetlerin saldırı nedeniyle parçalandığını ve çıkan yangın nedeniyle yandığını belirtti. İsrail ordusu, okulun Hamas tarafından karargah olarak kullanıldığını iddia etti.
10 Ağustos 2024

İsrail devlet televizyonu KAN, İsrail ordusunun Hamas ile esir takası anlaşmasını kabul ettiğini bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılacağını ve Hamas ile savaşın devam edeceğini açıkladı. Anlaşma kapsamında ilk etapta 80 kişi serbest bırakılacak ve her İsrailli rehine karşılığında 3 Filistinli tutuklu serbest kalacak. Dört günlük bir ateşkes uygulanacak ve Gazze'ye yakıt ile yardım desteği sağlanacak.
21 Kasım 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan bir çarşıyı bombaladı. Gazze İçişleri Bakanlığı, saldırıda ölü ve yaralıların olduğunu bildirdi, ancak sayı konusunda net bir bilgi verilmedi. İsrail'in saldırısı sonucu çevredeki dükkanlarda da yangın çıktığı ve ambulansların çarşıya girmekte zorluk çektiği belirtildi.
22 Ekim 2023

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah’la topyekun savaşın kapıda olduğunu belirtti. Bu açıklama, İsrail’in işgali altındaki Golan Tepeleri’nde bulunan Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısının ardından geldi. Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybetti ve onlarca sivil yaralandı. İsrail, saldırıdan Lübnan merkezli Hizbullah’ı sorumlu tuttu.
27 Temmuz 2024
İşaretlediklerim