İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye, Savunma ve Ulusal Güvenlik Bakanlıklarına binlerce gözaltı yerinin acilen hazırlanması talimatı verdi. Bu talimat, İsrail ordusu ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet'in Gazze ve Batı Şeria'da 2024 yılı boyunca binlerce kişinin alıkonulacağı ve gözaltına alınacağı yönündeki değerlendirmesinin ardından geldi. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da gözaltına alınan Filistinlilerin sayısı 7 bin 505'e yükseldi, İsrail saldırılarında ölen Filistinli sayısı ise 31 bin 45'e ulaştı.
11 Mart 2024

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlenen işgal karşıtı bir gösteride Ayşenur Ezgi Eygi isimli ABD yurttaşı bir Türk aktivisti başından vurarak öldürdü. Olay, Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde gerçekleşti. Eygi, hastaneye kaldırılmasına rağmen kurtarılamadı. 1998 Antalya doğumlu olan Eygi'nin ölümü, Filistin resmi ajansı WAFA tarafından da doğrulandı.
6 Eylül 2024

ABD'nin, İsrail ordusuna bağlı Netzah Yehuda taburuna, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı işlenen şiddet, hak ihlalleri ve orantısız güç kullanımı gerekçesiyle yaptırım uygulayacağı iddia edildi. Bu tabur, aşırı sağcı Yahudi yerleşimciler ve 'tepe gençliği' olarak bilinen fanatik gençlerden oluşuyor. Yaptırımlar, taburun ABD askeri yardımı ve eğitimi almasını yasaklayacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu adımı eleştirerek İsrail ordusuna yaptırım uygulanmasının ahlaki bir çöküntü olduğunu savundu.
21 Nisan 2024

Hamas, Gazze şeridinden İsrail'e roketli saldırı düzenledi ve 'Aksa Tufanı' operasyonunu başlattığını duyurdu. İsrail, Gazze Şeridi'nden silahlı bir grubun İsrail topraklarına sızdığını duyurarak savaş durumu alarmı verdi ve Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, roket saldırılarında bir İsraillinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin yaralandığını açıkladı. İsrail ve Hamas arasındaki bu son çatışma, bölgedeki gerginliği daha da artırdı.
7 Ekim 2023

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cibaliya mülteci kampını bombaladığını ve ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, saldırıyı doğruladı ve Hamas'ın üst düzey komutanı İbrahim Biari'nin öldürüldüğünü belirtti. Gazze'li yetkililer, önceki haftalarda İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
31 Ekim 2023

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun Gazze'deki El Kuds hastanesinin tahliye edilmesini istediğini duyurdu. Hastanede şu anda 400'den fazla hasta ve 12 bin kadar yerlerinden edilmiş Filistinli bulunuyor. Filistin Kızılayı, uluslararası topluma acilen harekete geçmesi ve El Ehli Hastanesi'ndeki gibi bir felaketin önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Gazze'li yetkililer, İsrail'in El-Ehli Baptist Hastanesine 17 Ekim'de düzenlediği saldırıda 471 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
20 Ekim 2023

İsrail ordusu, Lübnan'daki Kefr Şuba bölgesinde yer alan Hizbullah'a ait çadırları insansız hava aracıyla vurduğunu duyurdu. Bu saldırı, Hizbullah'ın İsrail'deki bir askeri gözlem noktasına roketle saldırı düzenlemesinin ardından geldi. Hizbullah, saldırıyı üstlenmişti. İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırıyı üstlenmesinin ardından çadırların vurulduğunu açıkladı.
8 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. İsrail ordusu, Gazze'ye denizden de saldırılarını sürdürüyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e 'Aksa Tufanı' adıyla kapsamlı bir saldırı başlattı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülenlerin sayısının 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.
28 Ekim 2023

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin kampına düzenlediği ve 45 kişinin ölümüne neden olan saldırıyı 'trajik hata' olarak nitelendirdi. Netanyahu, İsrail Meclisi'nde yaptığı konuşmada saldırıyı araştırdıklarını belirtti. Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Refah'a saldırılarını durdurmasına hükmetmişti, ancak İsrail bu karara uymayarak saldırıyı gerçekleştirmişti.
27 Mayıs 2024

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 210 İsraillinin Hamas tarafından rehin tutulduğunu tespit ettiğini açıkladı. Bu bilgi, Hamas'ın iki ABD'li rehineyi serbest bıraktığı haberinin ardından geldi. İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Gazze'den İsrail'e yönelik saldırılarda 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 kişinin yaralandığı belirtildi. İsrail'in saldırılarında ise Gazze'de 3 bin 785 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı.
21 Ekim 2023

ABD Hava Kuvvetlerinde görevli 25 yaşındaki Aaron Bushnell, Gazze'de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla İsrail'in Washington Büyükelçiliği önünde kendini ateşe verdi. Bushnell, eylemi sırasında 'Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim' ve 'Filistin'e özgürlük' ifadelerini kullanarak, Filistinlilere yönelik destek mesajı verdi. Olay, sosyal medyada geniş yankı buldu ve Bushnell'un eylemi sırasında çekilen görüntüler yayıldı.
26 Şubat 2024

Gazze'deki yetkililer, İsrail'in saldırıları sonucu ölen Filistinlilerin sayısının 17 bin 177'ye çıktığını açıkladı. İsrail, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın 'Aksa Tufanı' adlı saldırısının ardından resmi olarak savaş ilan etmişti. Bir haftalık ateşkesin bitmesiyle İsrail ordusu Gazze'yi yoğun bombardımana tuttu ve son iki günde 930 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca, ABD'nin İsrail'i uyardığı ve saldırıların ocak ayında sona erebileceği iddia edildi.
7 Aralık 2023

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda El-Aksa televizyonu spikeri ve gazeteci Muhammed Selame'yi öldürdüğünü açıkladı. Bu son ölümle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusunun öldürdüğü gazeteci sayısı 133'e yükseldi. Aynı dönemde, en az 13 bin 430'u çocuk, 8 bin 900'ü kadın olmak üzere toplam 30 bin 631 Filistinli hayatını kaybetti ve 72 bin 43 kişi yaralandı.
6 Mart 2024

Gazze'deki hastane saldırısının ardından İsrail, Türkiye'deki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki İsrail vatandaşlarına en üst alarm seviyesiyle ayrılmaları çağrısında bulundu. Ayrıca, Fas'taki İsrail vatandaşlarına da 'dikkatli olma' çağrısı yapıldı. Hastane saldırısının ardından Türkiye'deki İsrail devletine ait merkezlerin çevresinde protestolar başladı.
18 Ekim 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşlılar için hizmet veren Vefa Hastanesi'ne saldırı düzenledi. Saldırı sonucunda hastane müdürü hayatını kaybetti ve bazı doktorlar ile hastalar yaralandı. Hastanede tedavi gören yaklaşık 80 yaşlı bulunuyordu. Ayrıca, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların son durumu hakkında bilgiler verilerek, her iki tarafta da ölü ve yaralı sayılarına değinildi.
18 Kasım 2023

Wall Street Journal'ın haberine göre, İsrail istihbarat birimleri, Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine suikast planları yapmakta ve bu kapsamda Türkiye'deki Hamas üyelerini de hedef almayı planlamaktadır. İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar'ın, Hamas liderlerini dünyanın her yerinde öldürme kararlılığını ifade ettiği bir kayıt yayımlandı. Türk istihbarat kaynakları, İsrail'e yasa dışı faaliyetlerde bulunmamaları konusunda uyarıda bulundu ve aksi halde ciddi sonuçlar olacağını iletti.
4 Aralık 2023

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi 'teröristlerin işbirlikçisi' olarak kabul edebileceğini belirtti. Bu durum, Gazze Şeridi'nde yaşayan yaklaşık 2,3 milyon nüfusun yarısını etkileyebilir. İsrail yetkilileri, Gazze Şeridi'ne yönelik bir kara harekatının kesin olarak gerçekleşeceğini bildirdi. İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki 1 milyondan fazla sivile güneye gitmeleri için baskı yapıyor.
22 Ekim 2023

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölen Filistinli sayısının 2 bin 750'ye yükseldiği, yaralı sayısının ise 9 bin 700 olduğu bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın silahlı kanadı İzeddin Kassam Tugayları'nın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından bu bilgileri paylaştı.
16 Ekim 2023

İsrail'in Ankara Büyükelçiliği, Hamas'ın İsrail'e düzenlediği saldırılarda üç Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları tarafından başlatılan 'Aksa Tufanı' adlı saldırıda, Gazze'den İsrail'e binlerce roket atıldı ve silahlı gruplar yerleşim yerlerine girdi. Çatışmalarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'ü, ölen Filistinlilerin sayısı ise 2700'ü aştı.
17 Ekim 2023

İsrail kurtarma servisi Zaka, Hamas militanlarının hedef aldığı bir müzik festivali alanından 260 ceset çıkardığını duyurdu. Hamas, Gazze sınırı yakınlarındaki çölde bir tekno müzik festivalini hedef almıştı. Sosyal medyada ve İsrail haber kaynakları tarafından paylaşılan videolarda, düzinelerce festival katılımcısının silah sesleri arasında açık bir arazide koştuğu görülüyor. İsrail kayıp sayısını 750 olarak duyurmuştu.
9 Ekim 2023
İşaretlediklerim