Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirtti. Erdoğan, sosyal medya ve oyun platformlarının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve ırkçılık gibi tehlikeleri körüklediğini vurguladı. Ayrıca, dijital dünyanın denetimsiz yapısının pek çok tehdidi beraberinde getirdiğini ve çocukların ruh ve beden sağlığının her türlü hesabın üzerinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
6 Eylül 2024

Dijital dünya, gerçek dünyanın ayrımcılık ve eşitsizliklerini yansıtmaya devam ediyor. Erkeklere mühendislik gibi, kadınlara ise aşçılık ve temizlik işçiliği gibi iş ilanları gösterilmesi, siyasi içeriklerin erkeklere daha fazla sunulması gibi örneklerle cinsiyet ayrımcılığı dijital ortamda da kendini gösteriyor. Big Tech firmalarının kullanıcı verilerini kullanarak yaptığı ayrımcılık, kadınların iş ve sosyal hayatta karşılaştığı zorlukları artırıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya Bölümü öğretim üyesi Dr. Melis Öneren Özbek ile yapılan röportajda, yapay zekâ ve algoritmaların cinsiyet ayrımcılığını nasıl pekiştirdiği ve kadınların bu durumdan nasıl korunabileceği üzerine görüşler paylaşıldı.
8 Mart 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'un ulusal güvenlik meselesi haline geldiğini ve platformdaki içeriklerin toplumsal değerlere uygun olmadığını belirtti. Yayman, TikTok'un zararlı ve müstehcen içerikleri kaldırması gerektiğini, aksi takdirde bant daraltma veya ekonomik yaptırımlar gibi önlemler alınabileceğini söyledi. TikTok yetkilisi Emir Gelen ise, TBMM'nin davetlerine önem verdiklerini ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ifade etti.
31 Mayıs 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

Gözde Bedeloğlu, mevcut iktidarın 20 yıldır yürürlükte olan bir yasaya uymamasının sorumluluğunu üstlenmediğini ve bu durumun toplumsal gerilime yol açtığını belirtiyor. Evrensel yaşam hakkı meselesinin günlük siyasetin aracı haline getirildiğini ve iktidar medyasının bu konuda manipülatif yorumlar yaptığını ifade ediyor. Yasaya karşı çıkanların 'elit' olarak etiketlendiğini ve seküler yaşam tarzını savunanların 'batıcı' ve 'emperyalizm hayranı' olarak nitelendirildiğini vurguluyor. Bedeloğlu, bu durumun Türkiye'de yeni bir direnişe ve sokakların terörize edilme riskine yol açabileceğini öne sürüyor.
21 Temmuz 2024

Rahmi Turan, 2018 yılında Türkiye'nin 'Tek Adam Sistemi'ne geçiş yaptığını ve bu sürecin ülkeyi 'ortak akıldan' uzaklaştırdığını belirtti. Yazısında, tüm kararların tek bir kişi tarafından alındığını ve bu durumun işlerin sağlıklı yürümemesine, yanlışların düzeltilmemesine neden olduğunu ifade etti. Turan, bu sistemin sonuçlarının millet tarafından ödendiğini vurguladı.
11 Mayıs 2024

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, AKP döneminde gerçekleştirilen özelleştirmeleri eleştirdi ve İYİ Parti'nin iktidara gelmesi halinde bu konuda adımlar atacaklarını ifade etti. Yılmaz, Türk Telekom özelleştirmesini örnek göstererek, stratejik sektörlerdeki satışlar ve usulsüzlüklerin yargıya taşınacağını, kamu bankalarının verdiği standartlara uygun olmayan kredilerin inceleneceğini ve kamu bankalarının asli görevlerine döneceğini belirtti. Ayrıca, Türk Telekom'un özelleştirilmesi süreci ve sonrasında yaşanan kredi sorunlarına değinildi. Ali Babacan'ın geçmişteki ekonomi kurmayı olarak bu özelleştirmelerde rolü olduğu ve Babacan'ın savunmasına da yer verildi.
28 Mart 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı 'Bay Kemal'in Tahtası' adlı video serisinin dokuzuncu bölümünde Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik dönüşümüne dair planlarını anlattı. Yapay zeka, robotlaşma, dijital teknolojiler ve yenilenebilir enerjiye geçiş gibi konulara değinen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bu alanlarda gelişerek dünya ligine taşınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, enerji ithalatı faturasını azaltmayı ve Türkiye'yi enerji depolama, işleme ve dağıtım merkezi haline getirmeyi hedeflediğini belirtti.
11 Mayıs 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TikTok'un Türkiye'deki faaliyetlerini eleştirerek, aile yapısını ve toplumsal normları tehdit ettiğini iddia etti. Yayman, TikTok Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Kamu Politikaları Yöneticisi Emir Gelen'i 7 Aralık 2023'te TBMM'ye davet ettiğini ve komisyonun sosyal ağların olumsuz etkilerine karşı olduğunu belirtti. Ayrıca, TikTok'a yönelik cezai yaptırımların mümkün olduğunu ve 7 Aralık'taki görüşmelerin ardından bir karar alacaklarını ifade etti.
1 Aralık 2023

MIT'den Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının yapısal olduğunu ve radikal ekonomik değişim gerektiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ataması sonrası yatırımcılarda iyimserlik oluştuğunu ancak bu atamaların gerçekten ekonomik problemlere çözüm getirmek için mi yoksa başka nedenlerle mi yapıldığının belirsiz olduğunu ifade etti. Acemoğlu, Türkiye'nin potansiyelini gerçekleştirmek için kurumsal reformların ve teknoloji, eğitim, işçi üretkenliğine yatırımın önemine dikkat çekti ve düşük kaliteli büyümenin devam etmesinin tehlikelerini vurguladı.
16 Haziran 2023

Britanya merkezli The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimini eleştiren bir dosya yayımladı ve Türkiye'nin 'diktatörlüğün eşiğinde' olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, dergiyi 'entelektüel açıdan tembel' ve 'kasıtlı bir cehalete dayalı' haber yapmakla suçladı ve dergideki gazetecileri 'sözde gazeteciler' olarak nitelendirdi. Altun ayrıca, Türk halkının demokrasiye olan bağlılığını vurgulayarak, Erdoğan'ın demokratik yollarla seçildiğini ve her seçimi kazandığını belirtti.
19 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka teknolojilerinin demokrasi ve değerlere yönelik tehditler oluşturabileceği konusunda uyarıda bulundu. Biden, yapay zekanın toplumsal, ekonomik ve güvenlik risklerine dikkat çekti ancak aynı zamanda olağanüstü fırsatlar sunduğunu da belirtti. Biden, teknoloji şirketlerinin yapay zeka teknolojilerini halka sunmadan önce güvenli olduklarından emin olmaları gerektiğini ve bu teknolojilerin çeşitli zorlukları aşmada yardımcı olabileceğini ifade etti.
22 Temmuz 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak söyleşilerinin kamuoyunu manipüle edici ve dezenformasyona yol açıcı nitelikte olduğunu belirtti. Şahin, bu tür röportajların ekonomik ve siyasi yönlendirmeler yapmak amacıyla kullanıldığını ve RTÜK'ün bu yayınları takip ettiğini ifade etti. Ayrıca, bu tür yayınların sosyolojik çatışmalara neden olabileceğini ve RTÜK'ün gerekli önlemleri alacağını vurguladı.
8 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda yapay zekanın fırsatlarının yanı sıra ekonomi ve ulusal güvenlik için potansiyel riskler barındırdığını ifade etti. Teknoloji şirketlerinin ürünlerini halka sunmadan önce güvenliklerinden emin olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kongre'nin teknoloji şirketlerinin kişisel veriler üzerindeki kontrolünü sınırlayan ve çocukları hedef alan reklamları engelleyen yasaları geçirmesi gerektiğini söyledi. Yapay zekanın tehlikeli olup olmadığı sorusuna ise 'Zamanla göreceğiz' yanıtını verdi.
5 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Türkiye'de bir değişim sürecinin başladığını belirtti ve başarıya olan kararlılığını 'Ya başaracağız ya başaracağız' sözleriyle ifade etti. Makro ve mikro siyaset kavramları üzerinden Türkiye'deki ve uluslararası siyasetin yapısını eleştiren Demirtaş, seçimlerin bu siyasi oyunları temizleyen bir mekanizma olarak işlediğini ve kendisi gibi siyasetçilerin halkın öz gücüne dayanarak ayakta kaldığını vurguladı. Ayrıca, seçimlerin bölgesel ve küresel güç dengelerini etkileyecek önemli bir temizlik süreci olduğunu ve bu süreçte halkın saf iradesinin önemli bir güç olduğunu belirtti.
31 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta ve Microsoft olmak üzere altı büyük teknoloji şirketini 'geçit denetçisi' olarak sınıflandırdı. Bu şirketlerin sunduğu 22 temel hizmetin yeni yasa kapsamındaki ilave sorumluluklara uymak için 6 ay süreleri olduğu belirtildi. Yeni kurallar, büyük dijital platformların pazar gücünü sınırlamak, haksız rekabeti önlemek ve kullanıcı haklarını korumak amacıyla uygulanacak. Kuralların ihlali durumunda şirketlere küresel cirolarının yüzde 10'una varan seviyede para cezası kesilebilecek.
6 Eylül 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim kampanyalarında sosyal medyanın ve WhatsApp gruplarının önemli bir rol oynayacağını belirterek, siyasi partileri ve sosyal medya kullanıcılarını bu konuda çalışma başlatmaya çağırdı. Demirtaş, sosyal medya yasakları, seçim baskıları ve manipülasyonlar hakkında uyarılarda bulundu. Ayrıca, sosyal medya manipülatörlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini ve eleştiri ile manipülasyonun ayırt edilmesi gerektiğini vurguladı.
7 Ocak 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçimler öncesinde sosyal medyada korku ve dezenformasyon yaratmak amacıyla yüksek takipçili hesaplar satın aldığını öne sürdü. Toprak, iktidarın Rus ve Macar bilgisayar korsanlarıyla da hazırlık yaptığını belirtti. İddialara göre, iktidarın bu hesaplar üzerinden İYİ Parti, DEVA ve Gelecek partileriyle ilişkili hesapları satın alarak bir videoyu dolaşıma sokmayı planladığı ancak içeriği bilinmeyen bir video hakkında bilgi verildi. Toprak, iktidarın korku yayma çabalarının başarısız olduğunu ve ülkenin asıl gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünya çapında birçok sektörü etkileyen yazılım sorununa karşı Milli Teknoloji Hamlesi önerdi. Kacır, çözümün daha fazla yerli ve milli ürün kullanımı ve teknolojide tam bağımsızlık olduğunu belirtti. Microsoft, siber güvenlik hizmeti sağlayan CrowdStrike’ın yazılım güncellemesinden kaynaklanan teknik sorunun nedenini bulup gerekli düzeltmeyi yaptığını bildirdi. Türk Hava Yolları da bu sorun nedeniyle rezervasyon ve bilet işlemlerinde aksaklıklar yaşandığını duyurdu.
19 Temmuz 2024

Sabah gazetesi, Twitter'ın 'Sana özel' ve 'Takip edilenler' adlı iki yeni zaman tüneli özelliği ile kullanıcıların karşısına 'FETÖ' ve PKK yanlısı hesapları bilinçli olarak çıkardığını öne sürdü. Gazete, bu durumu bir 'operasyon' olarak nitelendirerek, seçimler öncesinde Türkiye karşıtı içeriklerin görünürlüğünün artırıldığını iddia etti. Ayrıca, muhalif hesaplardan gelen eleştirel tweet'lerin ve iktidarın deprem yönetimini eleştiren Ali Sunal'ın videosunun da bu içeriklere örnek gösterildiğini belirtti.
14 Mart 2023
İşaretlediklerim