Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi yapma planını eleştirerek, Kılıçdaroğlu'nu İHA ve SİHA'lara karşı olmakla suçladı. İnce, Türkiye'nin bu alanda başarılı olduğunu ve Erdoğan'ın damadının durumu ne olursa olsun bu teknolojileri destekleyeceğini belirtti. Kılıçdaroğlu ise Baykar CEO'su Haluk Bayraktar'a verdiği yanıtta nezaketini koruyarak, Bayraktar ailesinin değerli olduğunu ve seçim propagandasının parçası olmamaları gerektiğini ifade etti.
29 Nisan 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Seçim zamanı ekonomik kriz ve hak ihlalleri hakkında eleştirel görseller tasarlayıp sosyal medyada paylaşan görsel iletişimci Mahir Akkoyun, 'cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozmak' suçlamalarıyla yargılanmıştı. Akkoyun, Twitter hesabından beraat ettiğini duyurdu. Akkoyun, 'Pahalı mı geldi Erdoğan sayesinde' demenin suç olmadığını belirtti.
24 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar, Kahramanmaraş depremleri sonrası İHA ve SİHA'ların afet bölgesindeki performansını eleştiren bir tweet üzerine 150 bin TL manevi tazminat talebiyle dava açtı. Aydın Aydoğan isimli kullanıcının tweet'inde, Bayraktar'ın şirketi tarafından üretilen dronların bir kısmının donduğu ve uçamadığı iddia edilmişti. Bayraktar'ın avukatları, bu iddiaların İHA ve SİHA sistemlerine olan güveni sarsıp başarılarını karaladığını savunarak dava dilekçesine İHA ve SİHA'larla ilgili olumlu haberler ekledi. Aydoğan ise eleştiri hakkını kullandığını ve sadece AFAD başkanının söylediklerini paylaştığını belirtti.
13 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'deki seçimlerin yıllardır hileyle kazanıldığını iddia etti ve bu durumu nasıl tespit edebileceğimizi ve önleyebileceğimizi anlattı. Demirtaş, sandık kurullarının AKP-MHP taraftarlarından oluştuğunu, sayım tutanaklarının manipüle edildiğini ve Anadolu Ajansı'nın Erdoğan lehine algı yaratmak için veri akışını yönettiğini öne sürdü. Ayrıca, seçim hilelerini önlemek için üç önlem önerdi: sandık görevlilerinin dikkatli seçilmesi, her sandıkta en az iki gözlemcinin bulunması ve sayım sürecinin şeffaf bir şekilde kaydedilmesi.
16 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de yaşanan büyük depremin ardından yardım çalışmalarındaki yetersizlikleri eleştiren ve bu eleştirilere 'siyaset yapmayın' şeklinde tepki gösteren iktidar kanadına yanıt verdi. Demirtaş, depremin siyaset üstü bir konu olmadığını, Türkiye'de devlet-hükümet-parti ayrımının olmadığını ve tüm devlet kurumlarının bir kişiye bağlı hareket ettiğini belirtti. Ayrıca, halkın siyasi baskısıyla deprem bölgesine yardım gitmesi ve Twitter erişim engelinin kaldırılması gibi gelişmelerin sağlandığını ifade etti. Demirtaş, siyaset yapmanın toplumun savunma aracı olduğunu ve direniş ile dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
10 Şubat 2023

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Disney Plus'ın 'Atatürk' yapımını yayınlamama kararına tepki olarak, platforma karşı her türlü yaptırımın uygulanacağını belirtti. Yayman, Meclis açıldığında Disney Plus Türkiye yetkililerini çağırıp iptal gerekçelerini komisyonlarına açıklamalarını isteyeceklerini ifade etti. Ayrıca, Disney Plus'ın lisansının iptali dahil, bant daraltma ve reklam yasağı gibi yaptırımların uygulanabileceğini söyledi.
3 Ağustos 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yayınladığı video serisi 'Bay Kemal'in Tahtası'nın yedinci bölümünde, iktidara gelmeleri durumunda 'Organize Sanat Bölgeleri' kuracaklarını ve bu bölgeler aracılığıyla yaratıcı fikirleri dünya piyasasında değere sahip görsel ve dijital ürünlere dönüştüreceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, sektörde faaliyet gösteren şirketlere çeşitli destekler sağlayacaklarını ve yıllık 5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'da iki özel endüstri bölgesi kurmayı ve bir dijital teknolojiler ve sanatlar üniversitesi açmayı planladıklarını duyurdu.
5 Mayıs 2023

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Elon Musk'ın şirketi Starlink'in Türkiye'de hizmet vermek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) başvurduğunu duyurdu. Bu, Kahramanmaraş'taki büyük depremlerden sonra iletişim sorunları yaşanması ve Starlink uydularının Türkiye'de aktif edilmesi taleplerinin ardından geldi. Sayan, SpaceX yetkilileri ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve 25 Eylül 2023 Pazartesi günü uydu hizmetleriyle ilgili tüm haberleşme sektörü ve kamuoyu görüşlerini alacaklarını belirtti.
22 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim belirsizliğinin ardından piyasaların odaklandığı yeni ekonomi yönetimi ve politikaları konusunda TÜSİAD üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. TÜSİAD yönetimi, bankacılık sektörüne getirilen regülasyonlar ve normalleşme adımları hakkında önerilerini sundu. Şimşek, iş dünyasının görüşlerini dinleyerek teknik detayları not aldı. TÜSİAD YİK Başkanı ve Başkanı toplantının verimli geçtiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte TÜSİAD'ı eleştirdiği de hatırlatıldı.
16 Haziran 2023

Ali Duran Topuz, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye'de belirginleşen anti-hukuk anlayışının kökenlerini ve etkilerini ele alıyor. Topuz, bu anlayışın Türkiye tarihinde Kürtlere yönelik hukuki tutumlarla bağlantılı olduğunu ve olağanüstü halin artık olağan yönetim tekniğine dönüştüğünü vurguluyor. İtalyan düşünür Agamben'in olağanüstü hal ve hukukun askıya alınması konusundaki görüşlerine de değinen Topuz, anti-hukukun sadece Kürtleri değil, herkesin maruz kalabileceği bir tersine hukuk olduğunu belirtiyor.
16 Temmuz 2024

Troll organizasyonu olarak bilinen Ebabil Harekatı, popüler çevrimiçi platform Ekşi Sözlük'e Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından getirilen erişim engelini kutladığını duyurdu. Harekat, Twitter üzerinden bu durumu 'kutlayan' bir tweet yayınladı ve Telegram grubundaki takipçilerini Twitter'da etiket çalışmasına katılmaya çağırdı. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı Emir Şen'in başında bulunduğu bu tür bir troll organizasyonuna dikkat çekmişti.
22 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın savunma sanayiini seçim malzemesi olarak kullandığını eleştirerek, bu duruma son vereceklerini ifade etti. Bir video paylaşarak, İHA-SİHA'ların hangara çekileceği ve sosyal yardımların kesileceği yönündeki iddiaları yalan olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu, savunma sanayiinin siyasallaştırılmaması gerektiğini ve devletin taşıyıcı kolonlarını güçlendireceğini söyledi.
4 Mayıs 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Habertürk'te katıldığı 'Teke Tek' programında gençlerin iş bulma sorunlarına ve yurt dışında daha iyi çalışma koşulları bulmalarına değindi. Yavaş, Türkiye'de gençlere insanca bir hayat sunulmadığını ve bu yüzden yurt dışında garsonluk gibi işlerde çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki yardım çalışmaları ve Hatay Havalimanı'nın tamiratı hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanıltıldığını ve Kılıçdaroğlu'nun deprem bölgesinde propaganda yapmadığını savundu. Eğitim sisteminin değişmesi gerektiğini ve gençlerin önünün açılması gerektiğini vurguladı.
17 Mart 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremzedelere yardım için bağış yapan ve kendisi tarafından 'beşli çete' olarak nitelendirilen şirketlere seslenerek, bağış dekontlarını saklamalarını ve bu bağışları şirketlerin devletten aldıkları ihaleler nedeniyle oluşan 418 milyar dolarlık borçlarından düşeceğini ifade etti. Bu şirketlerin, AKP iktidarı döneminde beş farklı sektörde iktidara yakın gruplara aktarılan 418 milyar dolarlık kaynağın sahipleri olduğu iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda bağış yapan şirketlerin performansının kendisini duygulandırdığını belirtti.
15 Şubat 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, genç seçmenlerden destek talebinde bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, bazı evlerde televizyonlarda yer bulamadıklarını belirterek gençlerden büyüklerine bugünlerin nasıl zarar gördüğünü anlatmalarını istedi. Babacan, gençlerin ayrımcılığı istemediklerini, adalet, hak ve fırsat eşitliğinin önemini vurgulamalarını ve Türkiye'den vazgeçmediklerini ifade etmelerini önerdi.
18 Mayıs 2023

Amazon, Apple ve diğer 12 büyük şirket, yapay zeka robotu ChatGPT'nin kullanımını kısıtlama kararı aldı. Bu karar, ChatGPT'nin kişisel verileri izinsiz toplama endişeleri ve OpenAI'a yönelik 'büyük miktarda kişisel veri çalma' iddiasıyla açılan toplu dava sonrasında geldi. Ayrıca, Yapay Zeka ve Dijital Politika Merkezi'nin (CAIDP) Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) başvurusu ve yapay zeka uzmanlarının açık mektubu, GPT-4 gibi yapay zeka teknolojilerinin kullanımının durdurulması gerektiğini vurguluyor.
12 Temmuz 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Denizli'de iş dünyası temsilcileriyle yaptığı toplantıda Türkiye'nin kendi ekonomi modelini uyguladığını ve küresel düzenin önerilerine karşı bağımsız bir yol izlediğini belirtti. Nebati, Türkiye'nin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltma adımları attığını ve Karadeniz'de keşfedilen doğal gazın kullanıma gireceğini açıkladı. Ayrıca, 21. yüzyılın 'Türkiye Yüzyılı' olacağını ve Türkiye'nin karşılaşabileceği zorlukları aşacağını iddia etti.
8 Nisan 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabı üzerinden seçmenlere yönelik mesajlar paylaşmaya devam ediyor. Yayımladığı son mesajında, ekonomik zorluklarla mücadele eden gençler, emekçiler, emekliler, esnaflar ve çiftçilere hitap ederek, bu seçimin onların seçimi olduğunu ve geleceklerini çalmalarına izin vermemeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca, 'kaybetse de gitmez' düşüncesine karşı meydanların dolması ve mitinglerin coşkulu geçmesi durumunda seçim, sandık ve zaferin çalınamayacağını ifade etti.
19 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidardan düşmesi halinde ülkenin zarar görmeyeceğini belirtti. Demirtaş, genç seçmenlere hitaben, adaletsiz ve yoksulluk düzenini değiştirebileceklerini ve bunun için anahtarın kendi ellerinde olduğunu ifade etti. Paylaşımında 2003 yılında Erdoğan'ın attan düştüğü bir görüntüyü de kullandı.
28 Nisan 2023
İşaretlediklerim