Anayasa Mahkemesi, HDP'nin hazine yardım hesabına konulan blokeyi oy çokluğuyla kaldırdı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in HDP'nin kapatılması talebiyle açtığı dava kapsamında, AYM tarafından geçici olarak konulan bloke, HDP'nin itirazı üzerine görüşülerek kaldırıldı. Kapatma davasında süreç devam ederken, HDP'nin sözlü savunması için 11 Nisan'a kadar ek süre verildi ve Anayasa Mahkemesi raportörü esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
9 Mart 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, HDP'ye yönelik kapatma davasının ve Hazine yardımının kesilmesinin MHP'nin baskısı ve iktidarın yargıya talimatıyla gerçekleştiğini öne sürdü. Sancar, HDP'nin siyasi baskılara karşı dirençli duruşunu vurguladı ve muhalefete cesur olma çağrısında bulundu. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'ye bilgi vermeden hareket ettiğini ve bu durumun siyasi bir operasyon olduğunu belirtti. Muhalefetin daha etkili reform vaatlerinde bulunması gerektiğini ifade ederek, HDP'nin kendi politikalarını belirleme konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.
10 Ocak 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HDP'nin Hazine yardımı hesabındaki blokajı kaldırma ve kapatma davasında sözlü savunmayı ertelemesi kararlarını eleştirdi. Bahçeli, AYM'nin terör ve bölücülük yatağına yardım açtığını ve mahkeme üyelerinin vicdanlarını değil ihanetin sesini dinlediğini iddia etti. Ayrıca, Cumhur İttifakı'nın seçim sonrası hedeflerinden birinin yeni anayasa olduğunu ve AYM'nin kuruluş ve yargılama esaslarının kökten değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bahçeli, AYM'yi teröristlere hazine yardımı açan bir mahkeme olarak nitelendirdi ve Türk adaletine zarar veren bu yapıya karşı olduklarını ifade etti.
11 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay başsavcılığının, HDP'nin 14 Mayıs'taki seçimlere katılmadığı gerekçesiyle partinin alacağı 400 milyon 228 bin TL'lik Hazine yardımına tedbir konulmasını talep ettiği başvuruyu 'bu aşamada gerek olmadığı' gerekçesiyle reddetti. Daha önce HDP, kapatma davasına karşı seçime Yeşil Sol Parti adı altında katılmış ve Yargıtay başsavcılığının talebi üzerine partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına 5 Ocak'ta tedbir olarak bloke konulmuştu. Ancak bu karar, AYM Genel Kurulu tarafından mart ayında oy çokluğuyla kaldırılmıştı.
19 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin kapatılması halinde Yeşil Sol Parti üzerinden seçimlere katılacaklarına dair işaretler verdi. Yargıtay Başsavcısı'nın HDP'nin kapatılması için AYM'de açtığı dava devam ederken, HDP'nin seçim öncesi kapatılma ihtimaline karşı Yeşil Sol Parti ile seçime girme olasılığı artıyor. YSK'nın seçime girme yeterliliğine sahip partiler listesine Yeşil Sol Parti'yi eklemesi bu ihtimali güçlendirdi. Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla bu olasılığa dikkat çekti.
14 Mart 2023

Bir Anayasa Mahkemesi üyesinin iddiasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP'nin Hazine yardımına konulan blokenin kaldırılması kararına oy veren AYM üyelerini telefonla arayarak, bu kararı nasıl verdiklerini sorguladı. AYM üyesi, Erdoğan'a kararın hukuki gerekçelerini açıkladığını belirtti. AYM, daha önce Yargıtay Başsavcılığı'nın iddiaları nedeniyle HDP'nin hesaplarına tedbir koymuş, ancak sonradan bu tedbirin kaldırılmasına karar vermişti. Üye, başlangıçta ciddi iddialar nedeniyle tedbir kararı aldıklarını, ancak sonradan terör örgütüne aktarım yapıldığına dair bir kanıt bulunmadığı için fikir değiştirdiklerini ifade etti.
30 Mart 2023

Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay ile ilgili tahliye kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, HEDEP tarafından Meclis'e sunulan 'AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasının engellenmesi' önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HEDEP Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Yargıtay'ın tutumunu Anayasa Mahkemesi ve Meclis iradesini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olarak nitelendirdi. Muhalefetin desteklediği önergeye karşı çıkan AKP ve MHP, önergenin reddedilmesini sağladı.
9 Kasım 2023

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin 27 ilde 2.400 kişiyle yaptığı ankete göre, katılımcıların %49'u siyasi partilerin kapatılmasına karşı çıkıyor. AKP seçmeninin %74,2'si, MHP seçmeninin %81,3'ü kapatmaya karşı değilken, CHP seçmeninin %76,3'ü ve HDP seçmeninin %95,9'u kapatmaya karşı. HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ise devam ediyor ve HDP, altılı masanın müzakere çağrılarına yanıt vermemesi ve hakkındaki uygulamalara yeterli tepki verilmemesini eleştirerek, kendi adayını çıkaracağını duyurdu.
12 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararını savunarak, bu kararın AKP'ye seçim kazandırmak olarak yorumlanamayacağını belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kendi adaylarıyla seçime gideceklerini açıklamasının ardından, Demirtaş partisinin resmi politikasının arkasında durduğunu ve eleştirilere karşı 'altılı masa'ya çağrı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin hazine yardımı alan hesaplarını bloke etmesini siyasi bir karar olarak değerlendirdi ve muhalefetin HDP ve Kürtlere yönelik bakış açısını eleştirdi.
10 Ocak 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkaracağını duyurduktan sonra, eski eş genel başkan Selahattin Demirtaş ile adaylık konusunda görüşme yaptı. Demirtaş, Edirne Cezaevi'nde yapılan görüşmede hukuki durumunun adaylık için uygun olmadığını ifade etti ve partinin seçim çalışmalarını destekleyeceğini belirtti. HDP yönetimi de Demirtaş'ın bu yaklaşımına teşekkür ederek, ortak çalışmanın önemini vurguladı.
27 Ocak 2023

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi hakkında görüşme talebini, partilerine yönelik kapatma davası, hesaplarına konan bloke ve iktidarın antidemokratik uygulamaları nedeniyle reddettiklerini açıkladı. AKP'nin başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı düzenlemeler için diğer partilerle görüşme arayışında olduğu, ancak HDP'nin bu görüşmeleri seçim manevrası olarak gördüğü ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde değişiklik yapılmasını önerdiği, ancak bu önerilere cevap alamadığı belirtildi.
9 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine, HDP'nin Hazine yardımlarına geçici bloke koydu. Başsavcı, HDP'nin parti faaliyetleri dışında bu yardımları terör örgütü PKK'nın amaçları doğrultusunda kullandığını iddia etmişti. AYM, somut delil talep ettikten iki gün sonra, Diyarbakır'da tutuklu gazeteciler hakkındaki soruşturmada ifade veren bir gizli tanık, HDP'nin Hazine yardımlarını PKK'ya gönderdiğini iddia etti. HDP'li Serhat Eren, gizli tanığın ifadesinin sipariş üzerine üretildiğini ve AYM'nin bu ifadeye dayanarak karar vermesini eleştirdi.
25 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere girecek olan HDP'nin yurt dışındaki sandık kurullarında temsilci bulunduramayacağına hükmetti. Bu kararla birlikte, HDP'nin yerine 2018 seçimlerinde ülke genelinde dördüncü parti olan MHP'nin temsilcileri yurt dışı sandık kurullarında görev yapacak. Türkiye içinde ise HDP'yi takip eden partiler sandık kurullarına girebilecek. Siyasi partiler yasasına göre, son genel seçimde ilk beş sırada bulunan siyasi partilerin temsilcileri sandık kurullarında görev alabiliyor.
11 Nisan 2023

Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması davasında Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi, daha önce benzer bir başvuruyu reddetmişti ancak Şahin'in gerekçeleri sunması üzerine talep bugün görüşülecek. HDP, talebin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve kapatma davasının sonucunu etkileyeceğini savunarak reddedilmesi gerektiğini belirtti.
5 Ocak 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere ilişkin konuştu. Kendi adaylarını çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti ve iktidarın seçimlere savaş gibi hazırlandığını, vergi affı gibi politikalarla yandaşlarını kurtarmaya çalıştığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin HDP hakkındaki kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'ne yönelik tehditlerine değindi. Muhalefete, anayasa ihlalleri ve tehdit politikaları karşısında sessiz kalmamaları çağrısında bulundu ve Türkiye halklarının iki bloğa mahkum olmadığını, üçüncü bir yol olduğunu vurguladı.
24 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis öngören 'sansür yasası' olarak adlandırılan 'dezenformasyonla mücadele yasası'nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini 8 Kasım'da görüşecek. AKP ve MHP'nin hazırladığı bu yasa, gazetecilik meslek örgütleri tarafından 'sansür yasası' olarak adlandırılmıştı. CHP, yasanın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvurunun iptal istemini 8 Kasım'daki Genel Kurul gündeminde ele alacak.
2 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı'nın talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar, sekiz oy çokluğuyla alındı ve HDP'ye savunma yapması için 30 gün süre verildi. HDP'nin bu yıl alacağı 539 milyon liralık Hazine yardımının 179 milyon lirası 10 Ocak'a kadar yatırılacaktı. HDP, bu kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu ve davanın sonucunu etkileyeceğini savunuyor.
5 Ocak 2023

Yargıtay, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) kısa ismini onayladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), kapatılma riskine karşı Mayıs 2023'te Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden seçime katılmış ve YSP, 15 Ekim'de ismini Halkların Demokratik ve Eşitlik Partisi olarak değiştirmişti. Ancak Yargıtay Başsavcılığı, HEDEP kısa ismini daha önce kapatılan Halkın Demokrasi Partisi'ni (HADEP) hatırlattığı gerekçesiyle onaylamamıştı. Bunun üzerine parti, yeni kısa isim olarak DEM Parti'yi belirlemiş ve Yargıtay bu ismi onaylamıştır.
26 Aralık 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçimlerin ertelenmesi tartışmalarına değinerek, ne sandıktan kaçacaklarını ne de demokrasiyi yok sayacaklarını belirtti. AKP'nin özgül ağırlığı Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bana bir sene verin' sözleri, seçimlerin erteleneceği yönünde yorumlanmıştı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Arınç'ın bu görüşünün partiyi yansıtmadığını ifade etti. Anayasa, seçimlerin sadece savaş nedeniyle ertelenebileceğini belirtiyor. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, MHP'nin etkin isimleri seçim ertelemesinin söz konusu dahi olamayacağını düşünüyor.
21 Şubat 2023
İşaretlediklerim