Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yönelik iddiaların ciddi olduğunu belirtti. Sosyal medyada, ıslak imzalı tutanaklar ile YSK'ya bildirilen sayılar arasındaki uyumsuzluklar ve Yeşil Sol Parti'nin oylarının MHP'ye yazıldığı iddiasıyla itirazları gündeme geldi. Davutoğlu, bu iddiaların basit hatalar olarak görülmemesi gerektiğini ve gerekirse tüm tutanakların yeniden sisteme girilmesi gerektiğini ifade etti.
16 Mayıs 2023

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre ikinci defadan fazla cumhurbaşkanı seçilemeyeceğini belirterek, Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) itiraz dilekçesi sunacaklarını açıkladı. Erdoğan ve danışmanı Mehmet Uçum, 2017'deki anayasa değişikliği ile 'yeni sistem' getirildiğini ve bu nedenle 'kronometrenin sıfırlandığını' savunarak, Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını ifade etmişlerdi. İYİ Parti'nin itirazı, Erdoğan'ın adaylığının yasal dayanağı ve anayasa yorumları üzerine devam eden tartışmaların bir parçası.
27 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, muhalefetin çeşitli konularda gösterdiği tepkisizliği eleştirerek, bu durumun kendisinin ve diğer tutukluların içeride tutulmasına neden olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasaya göre üçüncü kez aday olamayacağını ve muhalefetin bu konuda daha etkili olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'nun olası haksız kararlarına karşı milyonların demokratik tepki göstermesi gerektiğini vurguladı.
31 Ocak 2023

HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'a Twitter üzerinden iktidar tarafından baskı görüp görmediğini sordu. Demirtaş, AYM'nin tutukluluk incelemeleri ve HDP'ye kapatma davası gibi konularda baskı altında olup olmadığını da gündeme getirdi. Ankara'da geçen ay yapılan ve HDP'yi ilgilendirebilecek bir buluşmada AYM üyesi, cumhurbaşkanlığı yetkilisi ve eski bir HDP'li siyasetçinin yer aldığı iddia edildi. Ayrıca, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarıyla düzenli görüş sağlanmadığı sürece kimseyle konuşmayacağını söylediği bilgisi Adalet Bakanlığı kaynakları tarafından doğrulandı.
2 Ocak 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçmenlere milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde her oyun Erdoğan'a yarayacağını ifade etti. HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önermişti. Türkiye İşçi Partisi ise bazı şehirlerde kendi adıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti lehine aday çıkarmayarak farklı bir yol izledi. Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, seçmenlerin oylarını bilinçli kullanmaları gerektiğini vurguladı.
15 Nisan 2023

Yargıtay Başsavcılığı, HDP'nin 14 Mayıs'taki seçimlere katılmadığını belirterek, partinin alması gereken hazine yardımına bloke konulmasını talep etti. Anayasa Mahkemesi, HDP'ye yapılan 400 milyon 228 bin 667 liralık hazine yardımına tedbiren bloke konulması talebini 19 Haziran'da karara bağlayacak. Daha önce, HDP'nin hazine yardımı bulunan hesaplarına konulan bloke, AYM Genel Kurulu tarafından Mart ayında kaldırılmıştı.
13 Haziran 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını 'darbe' olarak değerlendirdi. AYM, hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönünde karar vermiş, ancak yerel mahkeme bu kararı uygulamak yerine Yargıtay'a yönlendirmişti. Yargıtay ise AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Davutoğlu bu durumu demokrasiye ve hukuk devletine yapılan bir darbe olarak gördüğünü ifade etti.
8 Kasım 2023

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendi adayını çıkarma kararını destekleyerek, diğer partilerle müzakere yapılmasının gerekliliğini ifade etti. HDP'nin, 'altılı masa' tarafından müzakere taleplerinin karşılık bulmaması üzerine bu kararı aldığı belirtiliyor. Demirtaş, HDP'nin aday çıkarma hazırlığının haklı ve meşru olduğunu, çözülmeyecek bir sorun olmadığını ve herkesin uzatılan eli tutma cesaretini göstermesi gerektiğini belirtti.
10 Ocak 2023

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hükümlü milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi yönündeki kararını tanımama ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararını eleştirdi. Bakırhan, bu durumun hukuki güvenlik ve kurumsal işleyişi ortadan kaldırdığını ve siyasi iktidarın bu olayın baş sorumlusu olduğunu belirtti. AYM, Atalay'ın haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, ancak Yargıtay bu karara uymayarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
8 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardım hesabına geçici bloke koydu. Karar, yediye karşı sekiz oy çokluğuyla alındı. Bu kararla HDP, 10 Ocak Pazartesi günü partilere yapılacak Hazine yardımından faydalanamayacak. HDP eş genel başkanları ve milletvekilleri, karara Twitter üzerinden '#GaspVar' etiketiyle tepki gösterdiler ve kararın siyasi olduğunu, demokratik siyasete darbe vurduğunu ifade ettiler.
5 Ocak 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Yeşil Sol Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin de aralarında bulunduğu 36 siyasi partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu duyurdu. Yeniden Refah Partisi, AKP'nin cumhur ittifakını genişletme çabaları kapsamında görüşülen partilerden biri olarak öne çıkarken, Yeşil Sol Parti ise HDP'nin olası bir kapatılması durumunda alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor. HDP'nin kapatılma davasında 11 Nisan'da savunma yapması beklenirken, milletvekili aday listelerinin 10 Nisan'a kadar verilmesi gerekiyor.
11 Mart 2023

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin kendi cumhurbaşkanı adayını çıkarma kararını destekledi ve muhalefetin bu karara tepkilerini eleştirdi. Demirtaş, HDP'nin uzun süredir 'altılı masa'ya ortak aday çıkarmaya hazır olduklarını belirttiğini, ancak net bir cevap alamadıklarını ifade etti. Ayrıca, HDP'nin masada olmaması gerektiğini savunan siyasetçilere HDP oylarıyla başbakanlık yapma ihtimaline karşı çıktı. Demirtaş, muhalefeti gerçek bir değişim için zorlamak istediklerini ve HDP'nin AKP'ye kazandırmak gibi bir politika ile anılamayacağını vurguladı.
12 Ocak 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yaklaşan seçimlerin güvenliğine ilişkin endişeleri Meclis'te tartışmak için genel görüşme açılmasını önerdi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, seçim güvenliği konusunda AKP döneminde yaşanan sorunlara dikkat çekti ve geçmişte yaşanan mühürsüz oy kullanımı, OHAL koşulları altında yapılan seçimler ve sandık birleştirme yöntemiyle seçmen iradesinin etkilendiğini iddia etti. CHP ve İYİ Parti'nin destek verdiği öneri, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
28 Mart 2023

HDP ve Yeşil Sol Parti, 28 Mayıs seçimlerinin önemine dikkat çekerek, seçimler ve sonrası için oynanan oyunlar ve kurulan tuzaklara karşı olduklarını belirtti. Partiler, seçimlerle ilgili tutumlarını yarın açıklayacaklarını ifade etti. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşıldığı bir dönemde geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti, kayyım uygulamalarının son bulmasının önemine vurgu yaparak, Kılıçdaroğlu'nun protokolündeki kayyım politikalarına ilişkin tutumunu eleştirdi.
24 Mayıs 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve eski adalet bakanı Abdulhamit Gül, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararına dolaylı yoldan eleştirilerde bulundu. Yazıcı, devlet erklerinin sorun çözmesi gerektiğini belirtirken, Gül yüksek yargı mercileri arasındaki çatışmanın endişe verici olduğunu ifade etti. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve daha sonra TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesi yönünde AYM'nin aldığı kararın uygulanmaması ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunulması kararı sonrasında geldi.
8 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırlanan fezlekeleri görüşecek. Başarır, duruşma hakimlerine hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarından; Türkkan ise bir vatandaşa hakaret suçundan fezleke konusu oldu. CHP ve İYİ Parti'nin katılmayacağı toplantıya HDP de katılmama kararı aldı. Bu durumda toplantıda AKP ve MHP'li milletvekilleri muhalefet milletvekillerinin dokunulmazlıklarını ele alacak.
10 Ocak 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası’nda hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’ın başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanmadığını söylemesi üzerine ileri bir tarihe erteledi. Aynı gerekçeyle daha önce de AİHM'nin eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararının gündeme alınması ertelenmişti. Can Atalay, Gezi Parkı davasından dolayı bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunuyor.
12 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, başörtüsüne anayasal güvence getirilmesi önerisinin görüşüleceği TBMM Anayasa Komisyonu toplantısına katılmayacaklarını duyurdu. Teklif, AKP, MHP, BBP ve bir bağımsız milletvekilinin desteğiyle Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Ancak HDP, teklifin LGBTİ+ karşıtı maddeler içermesi ve laiklik ilkesine aykırı olduğunu savunarak teklife sıcak bakmıyor. Anayasa değişikliği için gereken 400 oy veya referandum için gerekli 360 oy, muhalefet desteği olmadan sağlanamayacak. HDP, iktidarın bu hamlesini seçim manevraları olarak değerlendiriyor ve Anayasa değişikliği teklifinin samimi olmadığını, toplumu kutuplaştırmaya yönelik bir kampanya olduğunu iddia ediyor.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim