Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 79'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye gitmeden önce yaptığı basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, Suriye'deki gerilimin sona ermesi ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte adımlar atması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Lübnan'a yönelik siber saldırılarını eleştirerek, bu saldırıların devlet terörü olduğunu ifade etti. Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bu konuları gündeme getireceğini söyledi.
21 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kayseri ve Suriye'de artan gerilimle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin bayrağına ve ülkesine sığınan mazlumlara uzanan elleri kırmasını bildiğini belirtti. Bu açıklama, Türkiye'nin hem iç hem de dış politikadaki kararlılığını vurguluyor. Ayrıntılar henüz tam olarak açıklanmadı.
2 Temmuz 2024

Arslan Bulut, Erdoğan'ın 15 yıllık Suriye politikasının iflas ettiğini savunuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Milli Güvenlik Kurulu'nun açıklamaları, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine karşı daha aktif bir askeri işbirliği yapması gerektiğini vurguluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Suriye'nin kuzeyinde bir 'teröristan' devletinin kurulmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor. Bulut, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği destek ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunu eleştiriyor.
31 Mayıs 2024

Mehmet Ali Güller, PYD'nin Irak hükümetinin ABD'yi topraklarından çıkarmaya yönelik müzakereleri ve İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını belirtiyor. PYD'nin asıl amacının, seçimleri meşruiyete çevirerek Şam'la özerklik pazarlığında kullanmak olduğunu ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyinde bir 'teröristan' kurulmasına izin vermeyeceğini söylerken, Güller, Ankara'nın Şam ile anlaşarak Suriye'nin kuzeydoğusunda egemenliğini yeniden sağlaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, Bahçeli'nin de Ankara-Şam işbirliğine işaret etmesi, güvenlik bürokrasisi üzerinde bir baskı oluşturabilir.
1 Haziran 2024

Erdoğan hükümetinin tehditleri sonrasında Rojava'da 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimler ağustos ayına ertelendi. Erdoğan, bu seçimleri 'Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik mütecaviz bir eylem' olarak nitelendirerek operasyon tehdidinde bulunmuştu. ABD'nin seçimleri desteklememesi ve bazı partilerin erteleme başvurusu, bu kararda etkili oldu. Esad yönetimi ve destekçileri Rusya ve İran'ın sessizliği ise dikkat çekici.
7 Haziran 2024

Yusuf Karadaş, Erdoğan iktidarının Suriye ile normalleşme girişimlerinin, Kürtlere karşı işbirliği yapılan günlere geri dönmekten ibaret olduğunu savunuyor. Karadaş, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığını sürdürme ve cihatçı grupları destekleme politikasının devam ettiğini belirtiyor. Ayrıca, CHP'nin bu politikaya karşı nasıl bir tutum alacağı ve Kürt sorununu barışçıl-demokratik yollarla çözme konusunda açık bir duruş sergileyip sergilemeyeceği sorgulanıyor.
12 Temmuz 2024

Yerel seçimlerin yoğun gündemi arasında, Türk dış politikasında önemli bir ivmelenme dönemi yaşandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türk dış politika yapıcılarının, uluslararası sistemin kaotik durumunu stratejik değerlendirmelerle ele aldığı ve dosyalar arası irtibatları gözettiği ifade ediliyor. Bu süreçte, komşularla olan gerginliklerin yerini ortak çözüm arayışı ve işbirliği alırken, Türkiye'nin yurtdışındaki askeri varlığı güvenlik, istikrar ve ekonomik işbirliği üreten bir konuma getiriliyor. Güvenlik, savunma sanayisi, enerji ve ticaret sektörleri Türkiye'nin dış politika hedeflerine katkı sağlayarak bir 'çarpan etkisi' oluşturuyor.
23 Mart 2024

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir dernek ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son 21 yılda Batı'nın Türkiye üzerindeki etkisini ortadan kaldırdığını ve Doğu ile Batı'yı birleştirdiğini savundu. Soylu, Erdoğan'ın Batı'nın Türkiye'deki vesayetini sona erdirdiğini ve Taksim'deki cami gibi projelerle Batı'nın Türkiye'ye yaptırmadığı şeyleri gerçekleştirdiğini belirtti. Ayrıca, 14 Mayıs akşamı Avrupa liderlerinin Erdoğan'ı arayacaklarını ve görüşme talebinde bulunacaklarını öne sürdü.
9 Mayıs 2023

Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iptal isteminin arkasındaki nedenler olarak İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve ABD'nin bu saldırılara destek vermesini işaret ediyor. Ayrıca, ABD'nin Hamas'ın Türkiye'de üs kurmasını kabul edilemez bulduğunu ve Erdoğan'ın Putin ile olan ilişkilerinin de iptal kararında etkili olduğunu belirtiyor. Putin'in Türkiye ziyaretinin sürekli ertelenmesi ve Rusya'nın Türkiye'ye olan doğalgaz borcunun ertelenmesi gibi konular da ele alınıyor.
25 Nisan 2024

Ayşenur Arslan, Devlet Bahçeli'nin 25 Haziran'daki TBMM grup konuşmasında, Türkiye'yi 3. Dünya Savaşı fikrine ısındırmaya çalıştığını iddia etti. Arslan, Bahçeli'nin konuşmasının Erdoğan'a Sinan Ateş mesajı vermek amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın mültecilerin geri dönüşü ve Suriye politikası hakkındaki açıklamalarına dikkat çekti. Arslan, Suriye ile normalleşme sürecinin önemine vurgu yaparak, bu sürecin Türkiye'ye de yansımasını temenni etti.
27 Haziran 2024

Rusya'nın, Astana görüşmeleri kapsamında Türkiye'ye Suriye'den çekilmesi için bir takvim sunacağı öne sürüldü. Suriye hükümeti kaynaklarına göre, Moskova'nın Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşmayı desteklediği ve bu nedenle Türkiye'nin çekilme takvimini netleştireceği belirtildi. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde kontrol sağladığı bölgelerdeki varlığını göçü engelleme, Suriyelilerin geri gönderilmesi ve YPG'yi sınır dışı tutma hedefleriyle meşrulaştırıyor. Suriye hükümeti ise bu durumu işgal olarak görüyor ve müzakereler için Türkiye'nin çekilmesini şart koşuyor.
20 Haziran 2023

İsmail Saymaz, Erdoğan'ın mevcut ekonomik ve dış politika koşulları nedeniyle kutuplaşma stratejisini sürdüremediğini ve bu nedenle CHP ile diyaloga girmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Erdoğan'ın kaynakları hoyratça kullanma imkanının kalmadığını ve dış yatırım ihtiyacının dış politikada duygusal yaklaşımları sınırlandırdığını vurguluyor. Yerel seçim sonuçlarının Erdoğan'ın kutuplaşma oyununu kaybettiğini gösterdiğini ve bu atmosferin zayıflamasının diğer partilere fırsat yaratabileceğini ifade ediyor.
14 Haziran 2024

Kremlin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşerek 'tam destek' mesajı verdiğini açıkladı. Putin, ülkedeki 'silahlı isyan' girişimiyle ilgili durumu Erdoğan'a telefonla bildirdi. Bu gelişme, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayan ve karşılık vermekle tehdit eden Prigojin'in durumu üzerine gerçekleşti.
24 Haziran 2023

Yaşar Aydın, Cumhur ittifakı içinde uzun süredir devam eden gerilimi ve bu gerilimin CHP ile olan ilişkisini ele alıyor. Meral Akşener’in Saray’a gitmesi, Sinan Ateş cinayeti, Bahçeli’nin ve Dervişoğlu’nun Meclis Grup konuşmaları gibi olaylar, Türkiye’nin siyasi rotasına dair ipuçları veriyor. Erdoğan’ın CHP’yi ziyareti ve Hürriyet gazetesinin manşetleri, iktidar elitlerinin mevcut durumun sürdürülebilir olmadığının farkında olduğunu gösteriyor. Bahçeli’nin Erdoğan’a verdiği mesaj ise ittifak içindeki gerilimi daha da belirgin hale getiriyor.
13 Haziran 2024

Türkiye'nin dış politika ve güvenlik odaklı çabaları çerçevesinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Müsteşarı İbrahim Kalın ve Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Bağdat ve Erbil'e ziyaretleri gerçekleşti. Bu ziyaretler, özellikle PKK ile mücadele ve Haşd-i Şaabi'nin PKK karşıtı operasyonlara dahil edilmesi konularında Bağdat ve Erbil ile işbirliği yapma amacını taşıyor. Ankara, ayrıca Süleymaniye yönetimini PKK'dan uzaklaştırmak ve bölgedeki İran etkisini sınırlamak istiyor. Bu diplomasi trafiği, Türkiye'nin bölgedeki güvenlik ve dış politika hedeflerine ulaşma çabasını yansıtıyor.
7 Mart 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin Esat rejiminin devrileceği beklentisiyle milyonlarca Suriyeliye açık kapı politikası uyguladığını ve bu politikanın beklenen sonuçları vermediğini belirtiyor. Suriyelilerin yanı sıra Irak, Afganistan, Sudan ve Somali'den de gelenlerin olduğunu ve aralarında IŞID ve PKK üyelerinin de bulunduğunu ifade ediyor. Bu durumun Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yapısını tahrip ettiğini, işsizliği artırdığını ve millî kimliğe zarar verdiğini vurguluyor. Ayrıca, AB'den alınan fonların doğru kullanılmadığını ve halkın büyük bir kısmının sığınmacılardan hoşlanmadığını belirtiyor.
28 Mayıs 2024

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyona yakın Suriyeli mültecinin geri dönüşü için Suriye'de konut yapımı projelerinin hazırlandığını belirtti. Türkiye'de kayıtlı geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısının 3 milyon 411 bin 29 olduğu bildirildi. Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın Türk askerinin çekilmesi talebini reddetti ve terör tehdidinin devam ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu yarışacakken, Sinan Oğan'ın destek vereceği ittifak ve talepleri gündemdeki yerini koruyor.
19 Mayıs 2023

Son 5 yılda Türkiye'de gerçekleşen seçimlerde, iç politika ile dış politika sıkça birbirine karıştırıldı. Özellikle 2019 yerel seçimleri, 2017 Anayasa referandumu ve 2023 genel seçimleri dönemlerinde, Türkiye'nin dış politikadaki tutumu ve dış güçlerle ilişkileri ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilmesi ve TBMM'de çoğunluğun sağlanması, yerel seçimlerin önemini azaltırken, asıl sorunun Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz olduğu belirtiliyor. Bu krizin üstesinden gelmenin yolu ise Batı ile ilişkilerin düzeltilmesinden geçiyor.
4 Mart 2024

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Bloomberg haber ajansı, yabancı yatırımcıların Türkiye'nin ekonomi politikaları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarını anlamaya çalıştığını yazdı. Erdoğan'ın faiz indirimi konusundaki ısrarı ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeden çekilmişti. Erdoğan'ın eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi ve olası kabine değişiklikleri piyasaların dikkatini çekiyor. Bloomberg, Erdoğan'ın politikalarında bir yumuşama olup olmayacağını ve Şimşek'in ekonomiyi düzeltecek özerkliği isteyip istemediğini tartışıyor.
30 Mayıs 2023
İşaretlediklerim