Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saydı. AYM, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamamasını hukuki değerden yoksun buldu. Karar, Resmi Gazete’de yayınlandı ve TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesine neden olamayacağı belirtildi. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmiş ve Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti.
1 Ağustos 2024

Yetişkin içerikli Britanya merkezli platform OnlyFans, Türkiye'de 'müstehcenlik' gerekçesiyle erişime engellendi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kararın 5651 sayılı yasanın kişilik hakları ihlali gerektiren 9'uncu maddesine dayandırılmasına rağmen, somut bir kişilik hakkı ihlali olmadığını ifade etti. Akdeniz, kararın Anayasa Mahkemesi'nin pilot kararına da aykırı olduğunu ve hakimin yetkisini aşarak karar verdiğini belirtti.
9 Haziran 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın 'hak ihlali' başvurusunu Genel Kurul'a sevk etti. Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, AYM 2'nci bölümünün yerleşik içtihatlar gereği doğrudan ihlal kararı verebileceğini belirtti. AYM'nin bir takvim açıklayacağı ve bu takvim kapsamında genel kurulun bir karar vereceği belirtildi.
5 Ekim 2023

Ekşi Sözlük, Türkiye'de deprem eleştirileri sonrası kapatılmış ve yönetimin itirazı üzerine mahkeme tarafından erişim engeli kaldırılmıştı. Ancak, erişim engeli kaldırma kararına itiraz edilmesi sonucu site tekrar erişime kapatıldı. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu tür kararların iki-üç yıl sürebileceğini ve tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak olduğunu belirtti. Akdeniz, Anayasa Mahkemesi'nin başvuruları uzun süre bekletebileceğini ve bu durumun etkili başvuru yollarını ortadan kaldırdığını ifade etti.
3 Mart 2023

Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını sahiplenerek, AYM'yi hukuk sistemini kaosa sürükleyecek kararlar almakla itham etti. Yargıtay, AYM'nin bireysel başvuru incelemelerinde anayasal ve yasal sınırları aştığını ve yerleşik içtihatları tersine çevirdiğini iddia etti. Ayrıca, AYM'nin 'süper temyiz mahkemesi' gibi algılandığına ve bireysel başvuru sisteminin yargı sistemini zayıflattığına dikkat çekildi. Yargıtay, AYM'nin uygulamalarının hukuki sonuçlarını eleştirerek, yargısal görev ve yetkileri kapsamında verilen kararlara yönelik saygınlığı zedeleyen tepkilerin üzüntüyle karşılandığını belirtti.
10 Kasım 2023

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim günü uygulanan yayın yasağının kaldırıldığını duyurdu. Bu karar, medya kuruluşlarının seçim sonuçları ve ilgili haberleri serbestçe yayımlayabilmesinin önünü açtı. Yayın yasağının kaldırılması, seçim sürecinin bir parçası olarak, seçim günü alınan önlemlerin sona erdiğini işaret ediyor.
31 Mart 2024

Adıyaman'da kaymakama yönelik eleştirel haberler yazan Gerger Fırat gazetesinin muhabiri Özgür Boğatekin, 'iftira' suçlamasıyla 12 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay kararı onayladıktan sonra Boğatekin, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM, Boğatekin'in ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar vererek 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti ve dosyayı yeniden yargılama için yerel mahkemeye gönderdi.
7 Aralık 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle verdiği kararı kabul etmediğini belirtti. Arslan, AİHM'nin kararının kamuoyunda tartışıldığını, ancak nihai kararı Türkiye'deki mahkemelerin vereceğini ifade etti. AİHM, Yalçınkaya'nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6, 7 ve 11'inci maddelerine ilişkin hak ihlali kararı almıştı.
1 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edildikten sonra TİP’ten Hatay milletvekili seçilen avukat Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararının gerekçesini açıkladı. AYM, Atalay hakkındaki yargılamayı durdurmayan Yargıtay’ın içtihada aykırı davrandığını, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmediğini, Anayasa’nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak Atalay’ın anayasal haklarını ihlal ettiğini belirtti. Gerekçeli kararda, Atalay hakkındaki ihlal kararının yapısal bir sorundan kaynaklandığı aktarıldı.
27 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını uygulamayan mahkeme başkanı Mesut Özdemir, CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun AYM kararını da uygulamayan heyetin üyesiymiş. AYM, Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak mahkeme başkanı Mesut Özdemir, bu kararı uygulamamıştı. Özdemir, daha önce de Enis Berberoğlu hakkındaki AYM kararının değerlendirmesine katılmış ve yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına hükmetmişti.
31 Ekim 2023

Yargıtay, Gezi Parkı davasında hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliyesine karar veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yargıtay, AYM'nin yetki aşımı yaptığını ve kendisini süper temyiz mercii olarak gördüğünü iddia ediyor. Ayrıca, Yargıtay, AYM'nin kararlarının yargı organları üzerinde vesayet kurduğunu ve yüksek mahkemelerin kararlarını bozma eğiliminde olduğunu savunuyor. Yargıtay, AYM'nin bu tutumunun hukuki olmadığını ve yargısal aktivizm sonucu olduğunu belirtiyor.
8 Kasım 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak köpeklerini 'uyutma'yı içeren ve 30 Temmuz'da Meclis'ten geçen tartışmalı kanun teklifini esastan incelemeye karar verdi. Kanunun 2 Ağustos'ta yürürlüğe girmesinin ardından Niğde ve Ankara Altındağ'da çok sayıda köpek ölü bulunmuştu. CHP, 15 Ağustos'ta kanunun 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulması için AYM'ye başvurmuştu. AYM, başvuruyu eksiksiz buldu ve davanın esastan görülmesine karar verdi.
5 Eylül 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvurunun sınırlandırılması için çalıştıklarını ifade etti. Tunç, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını yerine getirmeyen bir ülke gibi algılandığını, ancak bunun doğru olmadığını belirtti. AYM'ye bireysel başvurunun sınırlarının çizilmesi gerektiğini vurguladı. Bireysel başvuru hakkı, 12 Eylül 2010'daki referandumda kabul edilmişti.
6 Ekim 2023

İfade Özgürlüğü Derneği tarafından işletilen ve erişim engeli getirilen haberleri duyuran EngelliWeb sitesi, Rize Sulh Ceza Hakimliği'nin 20 Mart 2023 tarihli kararıyla 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle erişime engellendi. Site, 500'den fazla erişim engeli duyurusunu içeriyordu.
20 Mart 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox ve Read the Docs gibi popüler platformlara erişim engeli getirildi. Türkiye'de erişim yasakları, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'FETÖ' davasında verdiği kararı 'yetki aşımı' olarak nitelendirdi. AİHM, 'FETÖ/PDY üyesi olmak' suçundan tutuklu eski öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın hak ihlaline uğradığı gerekçesiyle yaptığı başvuruya ilişkin hükmü açıklamıştı. Tunç, AİHM'in bir temyiz mahkemesi olmadığını belirterek, delil incelemesi yaparak ihlal kararı vermesini kabul edilemez olarak nitelendirdi. Ayrıca, AİHM'in tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bir karar verdiğini ifade etti.
26 Eylül 2023

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partinin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) kapatma davasının seçimler sonrasına ertelenmesi ve tüm yargı işlemlerinin seçimlere kadar durdurulması talebiyle yeni bir başvuru yaptığını duyurdu. AYM daha önce Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin'in talebi üzerine HDP'nin Hazine yardımının kesilmesi ve hesaplara bloke konulması kararını oy çokluğuyla almıştı. HDP, bu kararın hukuka aykırı olduğunu ve AYM'nin varlık nedenine aykırı olduğunu savunarak itiraz hakkını kullanacağını belirtti.
16 Ocak 2023
İşaretlediklerim