Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla kimlik tespiti yapılması gereken parasal alt sınır 85 bin liradan 185 bin liraya çıkarıldı. Elektronik transferlerde kimlik tespiti için sınır da 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, bankalar, finansman şirketleri, sigorta şirketleri gibi birçok kurum ve kuruluşu etkileyecek ve 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek.
14 Ocak 2023

Japon hükümeti, nüfusun yoğunlaştığı metropollerden daha az nüfuslu bölgelere taşınan vatandaşlarına teşvik sağlamak için çocuk başına 1 milyon yen (yaklaşık 143 bin lira) vermeyi planlıyor. Nisan ayından itibaren uygulanacak olan bu teşvik, ülkedeki nüfus yoğunluğunu dengelemek ve yaşlı nüfusun yoğun olduğu bölgelere genç nüfus çekmek amacıyla verilecek. Teşvikten yararlanabilmek için taşınan ailelerin yeni yerlerinde en az beş yıl yaşamaları ve bu süre içinde bir işte çalışmaları veya yeni bir iş kurmaları gerekiyor. 2021'de Japonya'da doğum sayısı 811.604 ile rekor düşük seviyeye ulaştı ve 2065 yılında nüfusun 88 milyona düşmesi bekleniyor.
3 Ocak 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen 129 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan 24'ü tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleri tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı.
19 Şubat 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Etimesgut ilçesinde bir grubun esnafa 'ortaklık' adı altında el koymaya çalıştığını ve tehdit, darp, cebir ve silah zoruyla haraç aldığını tespit etti. Bu kapsamda sekiz şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi ve sekiz kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden üçü tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
29 Temmuz 2023

Japonya'da 'anti-NHK Partisi' üyesi ve YouTuber olarak bilinen Higaşitani Yoşikazu, seçildiği günden beri meclis oturumlarına katılmadığı için milletvekilliği düşürüldü. Kendisine tanınan özür dileme hakkını kullanmayan Higaşitani'ye en ciddi kınama cezası verildi ve iktidar ve muhalefetin oylarıyla vekilliği düşürüldü. Bu olay, Japonya'da 70 yıl sonra bir parlamento üyesinin vekilliğinin düşürülmesi olarak kayıtlara geçti. Higaşitani, maaş ve ek ödemelerle toplamda 19 milyon yen (140 bin dolar) gelir elde etmişti.
15 Mart 2023

Japonya'da Nissan, elektrik motoru parçasında meydana gelen bir arızanın alev almasına yol açabileceği gerekçesiyle 527 bin aracını geri çağırdı. Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı'na göre, bu arıza otomatik 'start-stop' sistemine sahip elektrik motorlarındaki bir parçadan kaynaklanıyor. Şimdiye kadar 5 araç alev alırken, 6 araç kısmen yandı. Geri çağırılan araçlar arasında X-Trail, Serena minivan ve Landy minivan modelleri bulunuyor ve bu araçların yarısı Eylül 2010 ile Haziran 2017 arasında üretilmiş.
28 Ocak 2023

Bursa'nın Gürsu ilçesinde, camı açık unutulan bir araçtan 16 bin 200 dolar çalındı. Araç sahibi durumu fark edince polise başvurdu. Güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen polis ekipleri, şüpheliyi 14 bin 650 dolarla yakaladı. Çalınan paranın bir kısmı sahibine iade edildi.
31 Ekim 2023

Anadolu başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, 'Suç Gelirlerinin Aklanması', 'Vergi Usul Kanunu' ve 'Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi' kanunlarına muhalefet suçlarından Dilan Polat, Engin Polat ve diğer şüpheliler hakkında işlem yapılmıştır. Toplam 14 şüpheli tutuklanmış ve savcılık, soruşturmaya konu olan 27 şirkete kayyım atanmasını talep etmiştir. Hakimlik bu talebi kabul ederek 27 şirkete kayyım atanmasına hükmetmiştir. Soruşturma, İstanbul merkezli altı ilde yapılan operasyonlar ve MASAK tarafından hazırlanan ön inceleme raporu sonucunda ilerlemiştir.
6 Kasım 2023

Çankırı'da bir dolandırıcı, telefonla ulaştığı kişiyi FETÖ ile ilişkilendirme korkusu yaratarak banka hesabına 440 bin lira yatırmaya ikna etti. Ayrıca mağdurun evine giderek ziynet eşyası da alan zanlı, toplamda yaklaşık 1 milyon lira dolandırdı. Mağdurun şikayeti üzerine yapılan araştırmalar sonucu Ankara'da ikamet eden zanlı yakalandı ve tutuklandı. Olayla ilgili diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
20 Ocak 2023

Japonya'da ilkokul öğrencileri, 150 yıllık bir gelenek olan rondoseru çantasını taşımaya devam ediyor. Bu çantayı taşımak zorunlu olmasa da, sosyal normlar aileleri rondoseru almaya yönlendiriyor. Çantalar, çocukların omzuna yaklaşık 4 kilogram yük bindiriyor ve altı yıllık ilkokul boyunca dayanacak şekilde üretiliyor. Veliler ve çocuk hakları savunucuları, çantaların küçük çocuklar için fazla ağır olduğundan şikayetçi.
28 Temmuz 2024

Türkiye'de oyun sektörüne yapılan yatırımlar 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 artarak 424,7 milyon dolara ulaştı. İstanbul, Avrupa'da Londra'dan sonra en çok oyun anlaşması yapılan ikinci şehir oldu ve dünya genelinde beşinci sırada yer aldı. Mobil oyunlar gelirlerin büyük bir kısmını oluştururken, Türkiye'deki oyuncu sayısı 44 milyona ulaştı. Türkiye'den 'unicorn' statüsüne ulaşan Peak Games ve Dream Games gibi oyun şirketleri de bulunuyor.
19 Nisan 2023

Japonya'da her yıl Aralık ayında yapılan geleneksel bir etkinlikte, yılın sosyal ruh halini yansıtan popüler bir kelime seçiliyor. 2023 yılı için Teikoku Databank tarafından yapılan araştırmada, 1000'e yakın küçük ve orta ölçekli firmanın katılımıyla 'değişim' anlamına gelen 'kaeru' kelimesi en yüksek oyu aldı. Bu seçimde, iklim değişiklikleri, Japon yeninin değer kaybı ve Ukrayna ile Ortadoğu'daki krizler sonucu artan yakıt fiyatlarının etkisi olduğu belirtildi.
5 Aralık 2023

Ticaret Bakanlığı, 6 Şubat'ta 10 kenti etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında fahiş fiyat artışı yapan firmalara yönelik incelemeler yapmıştır. Isıtıcı, hazır gıda kolisi ve battaniye gibi ürünlerde fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 353 firmaya toplamda 84 milyon 975 bin lira idari para cezası uygulanmıştır.
10 Şubat 2023

Denizbank, şube müdürü Seçil Erzan'ın dolandırıcılık soruşturması kapsamında yaptığı açıklamada, bir müşterinin vadesine bir gün kala ve 65 bin dolar zarar ederek 2 milyon dolarlık mevduatını çekip kuryeye teslim ettiğini belirtti. Banka, müşterilerin para çekme taleplerini sınırlayamayacağını ve şüpheli işlemlerin sorgulandığını ifade etti. Olay, bankanın dolandırıcılık şüphesiyle müşteriye evine kadar giderek uyarıda bulunmasına rağmen gerçekleşti.
28 Kasım 2023

Japonya'da 'Toco' isimli bir adam, köpek gibi görünmek için 22 bin dolar harcayarak hiper gerçekçi bir köpek kostümü yaptırdı. Toco'nun bu ilginç arzusu internet üzerinde viral oldu ve birçok kişinin dikkatini çekti. Toco, kimliğini gizlemek için gerçek görünümünü hiçbir zaman açığa vurmadı ve kostümlü karakterinden hiç çıkmayarak, diyalog kurarken de sadece havlıyor. Toco'nun bu durumu, birçok kişiye ilham kaynağı oldu ve onun çocukluk hayalinin peşinden gitmesi takdir topladı.
30 Ağustos 2023

İzmir merkezli 18 ilde gerçekleştirilen kripto para dolandırıcılığı operasyonunda, taklit internet siteleri üzerinden mağdurların hesaplarını ele geçirdiği iddia edilen 48 şüpheliden 19'u tutuklandı. Gözaltına alınan şüphelilerden 14'ü serbest bırakılırken, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 15 kişi oldu. Şüphelilerin sahte siteler kurduğu, sahte reklam logoları oluşturduğu ve haksız yere 50 milyon lira kazanç sağladıkları iddia ediliyor.
18 Mart 2023

Ticaret Bakanlığı, ürünlerin sipariş verildikten sonra zamlanması ve sonrasında 'stokta olmadığı' iddiasıyla iptal edilmesi üzerine harekete geçti. 2022'de 75 firma üzerinde inceleme yapılarak 46 firmaya 41 milyon lira ceza kesildi. 2023'ün ilk beş ayında ise altı firmaya 9 milyon lira ceza uygulandı ve altı firma hakkında daha inceleme başlatıldı.
16 Haziran 2023

Çin sahil güvenlik gemileri, 4 Kasım'da Doğu Çin Denizi'nde yer alan ve egemenlik tartışmalarının odağında bulunan Senkaku Takımadaları etrafında Japon karasularını ihlal etti. Japon Sahil Güvenliği tarafından yapılan uyarı ve önleme faaliyetlerinin ardından Çin gemileri, yaklaşık 39 saat sonra bölgeden ayrıldı. Bu olay, 2023 yılı içinde yaşanan 30. ihlal olarak kayıtlara geçti. Senkaku Takımadaları, hem Japonya hem de Çin tarafından iddia edilen ve üzerinde kimsenin yaşamadığı bir bölgedir.
7 Kasım 2023

Dilan ve Engin Polat çiftinin kara para aklama suçlamasıyla tutuklandığı soruşturma genişletilerek, 'Şampiyonlar Ligi' fotoğrafında yer alan 14 sosyal medya fenomeninin mal varlıklarına el konuldu. Anadolu Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada 24 şüpheliden 16'sı tutuklanmış, bazı şirketlere kayyum atanmıştı. Soruşturma kapsamında, şüphelilerin yurt dışına çıkışlarına da yasak getirilmişti.
1 Aralık 2023

Sony Interactive Entertainment, fiziksel olarak daha küçük ve hafıza kapasitesi artırılmış yeni model PlayStation 5 (PS5) konsolunu Japonya'da satışa çıkardı. 'PS5 Slim' adı verilen yeni model, disk sürücüsüz ve ultra HD Blu-Ray disk sürücülü olmak üzere iki farklı versiyonla sunuluyor. İlk modele göre yüzde 30 daha küçük ve ağırlıkta önemli oranda hafifletilmiş olan bu yeni modelin, yurt dışı satışlarına da bu ay içinde başlanacak.
11 Kasım 2023
İşaretlediklerim