Fransa'nın Cannes şehrinde 14-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 77'nci Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisi, yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Festivalde, Greta Gerwig'in jüri başkanlığını üstleneceği ve birçok ünlü yönetmenin son filmleriyle Altın Palmiye için yarışacağı açıklandı. Yarışacak yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, David Cronenberg, Francis Ford Coppola ve Paolo Sorrentino gibi isimler bulunuyor. Ana yarışmada Altın Palmiye için yarışacak filmlerin listesi de paylaşıldı.
11 Nisan 2024

İtalya'da düzenlenen 81. Uluslararası Venedik Film Festivali sona erdi. Pedro Almodovar'ın yönettiği The Room Next Door filmi, festivalin en prestijli ödülü olan Altın Aslan'ı kazandı. En iyi yönetmen ödülü Gümüş Aslan, The Brutalist filminin yönetmeni Brady Corbet'e verildi. En iyi erkek oyuncu ödülünü Vincent Lindon, en iyi kadın oyuncu ödülünü ise Nicole Kidman kazandı.
8 Eylül 2024

Diken'in isteği üzerine, İstanbul Film Festivali'nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak kadınlar hakkında veya kadın yönetmenler tarafından çekilmiş sekiz filmlik bir seçki hazırladı. Bu seçki, kadınların yaşam deneyimlerini, cinsel uyanışlarını ve toplumsal cinsiyet rollerini sorgulayan çeşitli filmleri içeriyor. Seçilen filmler arasında Sofia Coppola'nın 'The Virgin Suicides', Agnès Varda'nın 'Cléo from 5 to 7', Céline Sciamma'nın 'Petite Maman' gibi eserler yer alıyor.
8 Mart 2024

77'nci Cannes Film Festivali açılış töreniyle başladı ve Amerikalı oyuncu Meryl Streep, Altın Palmiye Onur Ödülü'nü Fransız oyuncu Juliette Binoche'un elinden aldı. Jüri başkanlığını Amerikalı oyuncu ve yönetmen Greta Gerwig yaparken, senarist ve fotoğrafçı Ebru Ceylan da jüride yer alıyor. Streep, 35 yıl önce Cannes Film Festivali'nde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı.
15 Mayıs 2024

Screen Actors Guild (SAG) 2024 ödülleri, Hollywood'un Oscar öncesi son büyük ödül töreni olarak kabul edilen bir etkinlikte Los Angeles'ta dağıtıldı. 'Oppenheimer' filmi gecenin en çok dikkat çeken yapımı oldu ve önemli kategorilerde ödüller kazanarak 10 Mart'taki Oscar töreni için de güçlü bir aday olduğunu gösterdi. Diğer dikkat çeken isimler arasında 'The Holdovers' filminden Da’Vine Joy Randolph ve 'Killers of the Flower Moon' filminden Lily Gladstone yer aldı. Televizyon kategorilerinde ise 'The Bear', 'The Last of Us' ve 'Succession' gibi yapımlar öne çıktı.
25 Şubat 2024

14 Mayıs'ta başlayan 77. Cannes Film Festivali'nin ilk haftası geride kaldı ve festival 25 Mayıs'ta sona erecek. Bu yıl festivalin jüri başkanlığını Greta Gerwig yaparken, jüride Ebru Ceylan gibi isimler de yer alıyor. Festivalde Altın Palmiye için yarışan yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, Paolo Sorrentino ve Francis Ford Coppola bulunuyor. Ayrıca, Meryl Streep'e açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü verildi ve festival çalışanları ücret talepleri nedeniyle greve gitme kararı aldı.
20 Mayıs 2024

Ödüllü yönetmen Tolga Karaçelik'in ilk İngilizce filmi 'A Shallow Tale of a Writer Who Decided to Write about a Serial Killer' New York Tribeca Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapıyor. Film, boşanmanın ortasında bocalayan bir yazar ile yazara gündüzleri evliliği, geceleriyse yeni kitabında kaleme aldığı cinayetler için danışmanlık yapan emekli bir seri katilin tuhaf arkadaşlığını konu alıyor. Başrollerde Steve Buscemi, John Magaro ve Britt Lower yer alıyor. Film, Sinan Eczacıbaşı, Alihan Yalçındağ ve Scott Aharoni'nin kurduğu yapım şirketi Curious Gremlin'in de uluslararası bağımsız film sektöründeki ilk imzası.
8 Haziran 2024

Dünya Doğa Fotoğrafçılığı Ödülleri, dünyanın dört bir yanından eşsiz doğa fotoğraflarının yarıştığı bir etkinlik olarak bu yıl da sahiplerini buldu. Yılın Doğa Fotoğrafçısı Büyük Ödülü, Shetland Adaları açıklarında suyun altında iki sümsük kuşunun fotoğrafını çeken Tracey Lund'a verildi. Ödül kazanan diğer fotoğraflar arasında yavru bir fil, Taylan'daki baykuşa benzeyen bir bitki ve daha birçok farklı kategorideki doğa güzellikleri yer aldı. Kazanan fotoğraflar ve fotoğrafçılar, dünyanın farklı köşelerinden gelen binlerce başvuru arasından seçildi.
3 Nisan 2024

Razzie Ödülleri, yani 'Oscar'ın çirkin kuzeni' olarak adlandırılan organizasyonda, 'Winnie the Pooh: Blood and Honey' neredeyse tüm kategorilerde ödül alarak yılın en kötü filmi seçildi. Film, Ayı Winnie ve Domuzcuk karakterlerini kana susamış katiller olarak göstermesiyle dikkat çekmiş ve eleştirmenlerden ağır eleştiriler almıştı. Aynı ödül töreninde Jon Voight, Megan Fox ve Sylvester Stallone gibi isimler de performanslarıyla 'en kötü' kategorilerinde ödüllendirildi.
12 Mart 2024

Raye, BRIT Ödülleri'nde yedi ödülden altısını kazanarak Harry Styles, Adele ve Blue gibi isimlerin rekorunu geçti ve yılın söz yazarı ödülünü alan ilk kadın oldu. Sanatçı, ödüllerini alırken büyükannesi Agatha'ya teşekkür etti ve plak şirketi tarafından yıllarca reddedildikten sonra özgür kaldığını ve şarkılarını kendisi yayınlamaya başladığını belirtti. Ayrıca, Dua Lipa en iyi pop sanatçısı, Kylie Minogue küresel ikon ödülünü aldı ve SZA en iyi uluslararası sanatçı ödülünü kazandı.
3 Mart 2024

76. Emmy Ödülleri'nde Japon dizisi Shogun, En İyi Drama Dizisi ödülünü kazanarak İngilizce olmayan ilk yapım oldu. Dizinin başrol oyuncuları Hiroyuki Sanada ve Anna Sawai, drama dalında En İyi Aktör ve En İyi Aktris ödüllerini kazandı. Frederick E.O. Toye, Shogun'un yönetmeni olarak En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Komedi dalında The Bear dört ödül kazanırken, mini dizi dalında Baby Reindeer dört ödül aldı.
16 Eylül 2024

Amerikalı ünlü oyuncu Meryl Streep, 77'nci Cannes Film Festivali'nin açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü ile onurlandırılacak. Streep, daha önce 'The Hours', 'Kramer vs. Kramer', ve 'Julie and Julia' gibi filmlerle tanınmıştı. Ayrıca, oyuncu 35 yıl önce aynı festivalde 'Evil Angels' filmiyle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanmıştı. Festivalin bu yılki jüri başkanı ise Greta Gerwig olarak açıklandı.
3 Mayıs 2024

İtalyan oyuncu ve yönetmen Paola Cortellesi, yeni filmi 'C’è Ancora Domani' (Hala Umut Var) ile Greta Gerwig'in Barbie filmi tarafından kırılan en yüksek gişe hasılatı rekorunu ele geçirdi. Film, 1946 yılında İtalya'da kadınların oy kullanma hakkını kazandığı dönemde geçiyor ve bir ev kadınının yaşadığı cinsel ve duygusal tacizi ele alıyor. Cortellesi, filmle İtalya'daki kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet konularına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Ayrıca, filmdeki mesajın erkekleri suçlamak yerine toplumsal değişim için birlikte çalışmaya davet olduğunu belirtiyor.
26 Nisan 2024

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen 30. Saraybosna Film Festivali'nde, Amerikalı sinema oyuncusu Meg Ryan'a 'Saraybosna'nın Kalbi' Onur Ödülü verildi. Ryan, ödülünü festival müdürü Jovan Marjanovic'ten aldı. Ayrıca, Ryan'ın başrolde oynadığı 1998 yapımı 'You’ve Got Mail' filmi, 25 yıl sonra festivalde yeniden gösterildi. Festival, savaşın izlerini silmek amacıyla düzenleniyor ve birçok ünlü ismi ağırlıyor.
21 Ağustos 2024

Oscar ödüllü 'The King’s Speech' filminin senaristi David Seidler, 86 yaşında hayatını kaybetti. 1937 doğumlu Seidler, 2. Dünya Savaşı sırasında ABD'ye taşınmış ve Cornell Üniversitesi'nde eğitim almıştır. Kariyeri boyunca çeşitli projelerde çalışan Seidler, 'The King’s Speech' ile en büyük başarısını elde etmiş ve bu filmle 2011 yılında Oscar dahil birçok ödül kazanmıştır. Seidler, ölümüne kadar belgesel, mini dizi ve uzun metrajlı filmler dahil birçok projeyi geliştirmeye devam etmiştir.
19 Mart 2024

Oscar ödüllü yapımcı Jon Landau, bir yıldan fazla süredir kanserle mücadele ettikten sonra 63 yaşında hayatını kaybetti. Landau, Titanic ve Avatar gibi tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmlerinin yapımcılığını üstlenmişti. Yönetmen James Cameron ve oyuncu Zoe Saldaña, Landau'nun ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdiler. Landau, Hollywood'da önemli bir figür olarak hatırlanacak.
8 Temmuz 2024

Oscar ödüllü oyuncular Anne Hathaway ve Cillian Murphy, Versace'nin en son moda kampanyası olan Versace Icons'ın yüzleri olarak seçildi. Tasarımcı Donatella Versace, bu duyuruyu 3 Nisan Çarşamba günü yaptı ve her iki yıldız için de Instagram üzerinden övgü dolu mesajlar paylaştı. Donatella, Hathaway ve Murphy'nin kampanyadaki varlıklarının koleksiyona hayat verdiğini ve onların 'çok Versace' olduğunu belirtti. Kampanyaya ait görseller ve kamera arkası videolar, Versace'nin resmi Instagram hesabı üzerinden paylaşıldı.
4 Nisan 2024

Shining filmiyle tanınan aktris Shelley Duvall, 75 yaşında Teksas'taki evinde diyabetin yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle uykusunda hayatını kaybetti. Uzun zamandır birlikte olduğu Dan Gilroy, Duvall'ın ölüm haberini duyurdu. Duvall, kariyerine yönetmen Robert Altman'ın filmleriyle başlamış ve en bilinen rolünü Stanley Kubrick'in Shining filminde Wendy Torrance karakteriyle canlandırmıştı. 2002'de oyunculuğu bırakan Duvall, 2023 yapımı bağımsız korku filmi The Forest Hills ile beyazperdeye dönmüştü.
12 Temmuz 2024

2024 MTV Video Müzik Ödülleri gecesinde Katy Perry ve Taylor Swift öne çıkan isimler oldu. Katy Perry, hit şarkılarıyla sahnede parladı ve Video Vanguard ödülünü eşi Orlando Bloom'dan aldı. Taylor Swift ise yedi ödül kazanarak MTV Video Müzik Ödülleri tarihinde en çok ödül alan sanatçı oldu. Gecede Megan Thee Stallion sunuculuk yaparken, Benson Boone, Eminem, Tyla, Sabrina Carpenter, Lisa, Lenny Kravitz ve Rauf Alejandro gibi isimler de sahne aldı.
12 Eylül 2024

Akademi Ödüllü Oppenheimer filminin Japonya'daki galası, Hiroşima'da, tarihte ilk atom bombasının atıldığı yere yakın bir sinemada gerçekleştirildi. Film, Japonya'da tartışmalara neden oldu ve hem olumlu hem de olumsuz tepkiler aldı. Hiroşima'nın eski belediye başkanı ve 'Hibakusha' olarak bilinen atom bombası felaketinden kurtulanlar, filmin nükleer silahların yarattığı yıkımı yeterince vurgulamadığını eleştirdi. Buna rağmen, filmi izlemeye teşvik edenler ve Christopher Nolan'ın hayranlarından olumlu geri dönüşler de alındı.
30 Mart 2024
İşaretlediklerim