Ata Demirer’in yazıp oynadığı ve Hakan Algül’ün yönettiği Bursa Bülbülü filmi, 30 Haziran’da Netflix’te izleyiciyle buluşacak. Film, kendi kasedini çıkarmak isteyen şarkıcı Cengiz’in hikayesini anlatıyor. Başrollerde Ata Demirer, Özge Özacar, Cem Gelinoğlu, Neslihan Arslan ve Seda Türkmen yer alıyor. Demirer, haberi X hesabından duyurdu.
28 Haziran 2024

26'ncı Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla Ankara'da başlıyor. Festival, dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin filmlerini izleyiciyle buluşturacak ve filmler sonrasında gerçekleşecek söyleşiler ve panellerle kadınların birbirine ilham ve güç vermesi amaçlanıyor. Açılış töreninde Tilbe Saran, Asiye Dinçsoy, Belmin Söylemez, Selda Taşkın ve Öyküsu Özyürek'e çeşitli ödüller takdim edilecek. Festival, 1 Haziran'dan itibaren Büyülü Fener Kızılay Sineması'nda film gösterimlerine devam edecek.
31 Mayıs 2023

Cannes Film Festivali'nde 'en iyi kadın oyuncu' ödülünü kazanan Merve Dizdar, ödül konuşmasında Türkiye'deki kadınların mücadelesine değinmiş ve bu yüzden iktidar kanadından eleştirilere maruz kalmıştı. Sanatçı Metin Akpınar, bir YouTube programında Dizdar'ın sözlerini destekleyerek Türkiye'de son on yılda 4 bin kadının öldürüldüğünü belirtti ve ciddi bir kültür ihtilali yapılması gerektiğini ifade etti. Akpınar, Türkiye'nin 1938'den beri 'alacakaranlıkta' yönetildiğini söyleyerek yeniden bir Mustafa Kemal Atatürk figürü beklediğini dile getirdi.
4 Haziran 2023

Eşkıya ve Her Şey Çok Güzel Olacak filmleri, görüntü kalitesi artırılmış haliyle 6 Eylül'den itibaren yeniden vizyona girecek. Yönetmen Ömer Vargı, filmlerin orijinal niteliklerini koruyarak 4K formatıyla restore edildiğini belirtti. Dağıtımını CJ ENM'in üstlendiği filmler, Taff Pictures tarafından sinema salonlarında seyirciyle buluşacak. Eşkıya, 1996 yılında 2 milyon 600 bin izlenmeyle döneminin rekorunu kırmıştı, Her Şey Çok Güzel Olacak ise diyalogları ve müzikleriyle hatırlanıyor.
1 Eylül 2024

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, RTÜK'ün Kızılcık Şerbeti dizisine verdiği beş haftalık yayın durdurma cezasını bozdu ve yürütmeyi durdurdu. Bu kararla dizi, Show TV'de yayına devam edecek. Dizi, muhafazakar ve laik yaşam tarzları arasındaki çatışmayı konu alıyor ve iktidar çevreleri tarafından muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla eleştirilmişti. RTÜK, dizinin bazı sahnelerinde kadına karşı şiddetin özendirildiği gerekçesiyle kanala ağır cezalar vermişti.
26 Nisan 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

19'uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yönetmen Nejla Demirci'nin, KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmenin hikayelerini anlattığı film, daha önce de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğramıştı. Festival yönetimi ve Demirci, yasağı sansür ve Türkiye sinemasına yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Bu yasak, film ve festival yönetiminin sansüre karşı duruşunu pekiştirdi.
3 Mayıs 2024

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nin konuğu İranlı yönetmen Manya Ekberi, sinemada kadınların güçten uzaklaştırıldığını ve temsilinin yok edildiğini belirtti. Ekberi, kadın bedeninin önce cinsel bir obje olarak kullanıldığını, sonra ise görüntülerden tamamen silindiğini ifade etti. İran'da kadınların zihinlerinin de savaşlar ve politikalarla kapatılmaya çalışıldığını söyledi. Kendi filmlerinde kadınları dayatılan güzellik algısının dışında tasvir etmeye çalıştığını ve İran sinema tarihinin rejim tarafından yok edildiğini dile getirdi.
2 Haziran 2023

Aras Bulut İynemli, başrolünde olduğu 'Atatürk' filminden ilk fragmanı paylaştı. Filmin birinci bölümü 3 Kasım'da vizyona girecek. Filmin TV versiyonu 29 Ekim'de FOX'ta yayınlanacak. İkinci bölümün ise Ocak 2024'te gösterime girmesi bekleniyor.
25 Ağustos 2023

34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

31 Mayıs – 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, İran'da 'ahlak polisi' tarafından öldürülen Mehsa Emini anısına ve kadınların özgürlük mücadelesine dikkat çekmek amacıyla 'İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş' adlı bir film seçkisi sunacak. Seçki, 1979'dan günümüze İran kadın hareketini yansıtan uzun ve kısa metrajlı filmleri içeriyor. İranlı yönetmen Mania Akbari festivalde konuk olarak yer alacak ve 'Ne Cüretle Bunu İstersin?' filminin gösterimi sonrası bir konuşma yapacak. Festivalde ayrıca, İran sinemasında çantanın simgesel kullanımını ele alan 'İran Çantası' ve toplumsal çatışmaları otobiyografik bir bakış açısıyla sunan 'Bir Ailenin Röntgeni' gibi filmler de gösterilecek.
4 Mayıs 2023

Bu hafta sinemalarda üçü yerli, üçü yabancı olmak üzere toplam altı yeni film vizyona giriyor. Yerli filmler arasında komedi türündeki 'İyi Bir Aile Değiliz' ve 'Türkler Çıldırmış Olmalı 2: Mavi Vatan' ile korku türündeki 'Mihrez 3: Cin Bebek' bulunuyor. Yabancı filmlerden 'Zavallılar' bilim kurgu türünde, 'MK Ultra: Gizli Dosyalar' gerilim türünde ve 'Harika Kanatlar' ise çocuk ve animasyon tutkunlarına hitap ediyor. Her bir film, farklı türlerdeki izleyici kitlesine yönelik çeşitli hikayeler sunuyor.
9 Şubat 2024

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından düzenlenen 56. SİYAD Ödülleri'nde, Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi dokuz dalda ödül kazandı. Film, aralarında en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo ödüllerinin de bulunduğu dokuz kategoride ödüle layık görüldü. Deniz Celiloğlu ve Merve Dizdar, sırasıyla en iyi erkek ve kadın oyuncu ödüllerini aldı. ‘Karanlık Gece’ filmi en iyi müzik, ‘Hayat’ filmi ise yardımcı rolde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.
5 Mart 2024

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi' ve Nehir Tuna'nın ilk uzun metrajı 'Yurt', 80. Venedik Film Festivali'nin Orizzonti bölümünde yarışacak. 'Tereddüt Çizgisi', idealist bir ceza avukatının ahlaki tercihlerine odaklanırken, 'Yurt' 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin yaşadıklarını konu alıyor. Her iki film de dünya prömiyerlerini Venedik'te yapacak.
25 Temmuz 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', ilk hafta sonunda 70 bin 157 seyirci tarafından izlenerek Ceylan'ın sinemasının en iyi açılış yapan filmi oldu. Film, 76'ncı Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve başrol oyuncusu Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Ceylan'ın önceki en iyi açılış yapan filmi 47 bin seyirci ile 'Ahlat Ağacı' idi.
2 Ekim 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023

'Ölümlü Dünya 2', geçen yıl Aralık ayında vizyona girdikten sonra büyük bir başarı elde ederek ilk haftasında 400 bin izlenme sayısını geçmiş ve 12 gün içinde bir milyon seyirciye ulaşmıştı. Ali Atay'ın yönettiği ve başrollerinde Ahmet Mümtaz Taylan, İrem Sak gibi isimlerin yer aldığı film, 3 Mayıs'tan itibaren Netflix platformunda izlenebilecek. Film, kanun kaçağı Mermer ailesinin örgütün eline düşen bir aile üyesini kurtarmak için yaptığı son vurgunu konu alıyor.
23 Nisan 2024

Amazon Prime Video, Türkiye pazarına girdikten sonra ilk yerli içeriği olan 'Rüyanda Görürsün' filminin tanıtımını yayımladı. Murat Boz ve Burcu Özberk'in başrollerini paylaştığı ve Cemal Alpan'ın yönettiği film, aşka ve evliliğe inanmayan iki karakterin rüyada bir araya gelmesini konu alıyor. Film, 3 Şubat Cuma günü izleyicilerle buluşacak.
20 Ocak 2023

Mesut Süre, Fazlı Polat ve Anlatanadam'ın podcast olarak başlattığı ve 20 milyondan fazla dinlenmeye ulaşan mizah programı 'Meksika Açmazı', beyazperdeye taşınıyor. Film, 17 Kasım 2023 tarihinde izleyiciyle buluşacak. Filmde üçlü, kendi karakterlerini canlandırıyor. Filmin konusu, Meksika Açmazı ekibinin Kapadokya'ya giden ve ardı arkası kesilmeyen komik olayların içerisinde birbirleriyle olan ilişkilerini sorguladıkları birçok açmaza düşmeleri üzerine kurulu.
21 Ağustos 2023

İstanbul Modern Sinema, 2023 yılına damgasını vuran beş hit filmi 'TOP 5' başlığı altında 8-13 Haziran tarihleri arasında izleyicilerle buluşturacak. Gösterilecek filmler arasında Cannes'da büyük ödül kazanan 'İlgi Alanı', Oscar'da en iyi animasyon seçilen 'Çocuk ve Balıkçıl', Martin Scorsese'nin 'Dolunay Katilleri', Film Comment dergisinin en iyi filmi seçtiği 'Bir Skandalın Peşinde' ve Romanya'nın Oscar adayı 'Dünyanın Sonundan Çok da Bir Şey Beklemeyin' yer alıyor. Biletler İstanbul Modern'in web sayfasından satın alınabilirken, Perşembe günleri tüm sinema gösterimleri ücretsiz olacak.
27 Mayıs 2024
İşaretlediklerim