Ankara Film Festivali'nin bu yılki onur ödülleri Nur Sürer, Cahit Berkay, Mustafa Ayaz, Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek. Ödüller, 2-10 Kasım tarihlerinde düzenlenecek festivalin açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek. 'Aziz Nesin Emek Ödülü' oyuncu Nur Sürer'e, 'Sanat Çınarı Ödülü' ressam ve akademisyen Mustafa Ayaz'a, 'Kitle İletişim Ödülü' ise müzisyen Cahit Berkay'a sunulacak. 'Vakıf Özel Ödülü' ise Merve Dizdar ve Burak Çevik'e verilecek.
9 Ekim 2023

Bu yıl 11'inci kez düzenlenecek olan Canlandıranlar Uluslararası Film Festivali başlıyor. Festival, 29 Ekim'e kadar sürecek ve 78 kısa yarışma filmi, 10 kısa yarışma dışı film ve 4 uzun metraj film gösterilecek. Festival, animasyon dünyasının Türkiye'deki buluşma noktası olacak. Festivalde ayrıca önemli söyleşiler ve atölye çalışmaları da düzenlenecek.
22 Ekim 2023

14 Mayıs'ta başlayan 77. Cannes Film Festivali'nin ilk haftası geride kaldı ve festival 25 Mayıs'ta sona erecek. Bu yıl festivalin jüri başkanlığını Greta Gerwig yaparken, jüride Ebru Ceylan gibi isimler de yer alıyor. Festivalde Altın Palmiye için yarışan yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, Paolo Sorrentino ve Francis Ford Coppola bulunuyor. Ayrıca, Meryl Streep'e açılış gecesinde Altın Palmiye Onur Ödülü verildi ve festival çalışanları ücret talepleri nedeniyle greve gitme kararı aldı.
20 Mayıs 2024

Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle Altın Portakal Film Festivali'nden çıkarılmıştı. Ancak, festival jürisi ve diğer film yapımcılarından gelen tepkiler üzerine belgesel, festival seçkisine geri alındı. Festival yönetimi, belgeselin geri alınmasının gerekçesini 'filmdeki kişinin hakkında yargı sürecinin devam etmediğinin' belgelenmesi olarak gösterdi.
28 Eylül 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeseli gerekçe göstererek Altın Portakal Film Festivali'ne verdiği desteği çektiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş'ın mücadelesini anlatıyor. Festival yönetimi, belgeseli 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle festivalden çıkarmış, ancak sanatçıların direnişi karşısında belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmişti. Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı.
29 Eylül 2023

Selman Nacar'ın ikinci uzun metrajı 'Tereddüt Çizgisi', 19. Zürih Film Festivali'nde en iyi film seçilerek 'Altın Göz' ödülünün sahibi oldu. Film, avukat Canan'ın masum olduğuna inandığı ve uzun süredir savunduğu bir cinayet zanlısının hüküm duruşması gününde kendi vicdanıyla yüzleşmek zorunda kalmasının hikayesini anlatıyor. Festivalin odak noktası yetenekli yeni yönetmenleri keşfetmek olan festival, 'En İyi Uzun Metraj Film' kategorisine en fazla üç film yönetmiş isimlerin yapımlarını kabul ediyor.
8 Ekim 2023

Fransa'nın Cannes kentinde 16-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 76. Cannes Film Festivali'nin resmi afişi, Catherine Denevue'nun bir fotoğrafıyla kamuoyuna sunuldu. Festival, Maïwenn'in yönettiği ve Johnny Depp'in başrolünde olduğu 'Jeanne du Barry' filmiyle açılacak. Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi Altın Palmiye için yarışacak ve festivalin jüri başkanlığını Ruben Östlund yapacak.
20 Nisan 2023

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, Altın Portakal Film Festivali'nin iptaline tepki gösterdi. Poyraz, festivalin iptalinin trajik olduğunu belirtti ve 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin sansürlemesinin festivalin iptaline yol açtığını ifade etti. Poyraz, sanatın ve sanatçının, basın özgürlüğü kapsamında gazetecinin eserlerini haberlerini görüşlerini ifade etme ve sergileme hakkının olduğunu vurguladı. Festivalin iptalinin darbeci ve sansürcü zihniyetlerin arzusunu gerçekleştirmek anlamına geldiğini belirtti.
30 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

76. Cannes Film Festivali'nde 'Anatomie d’une chute' filmi Altın Palmiye ödülünü kazanırken, 'Kuru Otlar Üstüne' filmindeki performansıyla Merve Dizdar en iyi kadın oyuncu seçildi. Dizdar, ödülünü alırken duygusal bir konuşma yaparak, canlandırdığı Nuray karakterinin mücadelesini ve kadınların yaşadığı zorlukları vurguladı. Festivalde diğer ödüller de sahiplerini buldu, aralarında en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo gibi kategoriler yer aldı.
27 Mayıs 2023

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, sansür tartışmalarının yaşandığı bir dönemde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u ziyaret etti. Bu ziyaret, sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Ziyaretin, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin yarışma seçkisinden çıkarılması ve bu durumun sansür olarak değerlendirilmesi tartışmalarının ortasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Bakan Ersoy, Ceylan'la sinema sektörünün ulusal ve uluslararası başarılarını artırmak için değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.
26 Eylül 2023

Afife Tiyatro Ödülleri adayları ve jüri özel ödülleri Yapı Kredi Kültür Sanat'ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel'e, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü Müge Oskay'a, Haldun Dormen Özel Ödülü Duru Tiyatro'ya ve Yapı Kredi Özel Ödülü Murat Ovalı'ya verildi. En başarılı oyun, yönetmen, kadın oyuncu ve erkek oyuncu kategorilerinde adaylar belirlendi. Ödül töreni 11 Haziran'da Haliç Kongre Merkezi'nde Özge Borak ve Mert Fırat'ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek.
14 Mayıs 2024

42'nci İstanbul Film Festivali, İstanbul Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda başladı. Festivalin ilk Sinema Onur Ödülü Kayhan Yıldızoğlu'na, ikinci ödül ise Nevra Serezli'ye verildi. Metin Akpınar, ödül töreninde Nevra Serezli'ye sürpriz yaparak ödülünü takdim etti. Festival kapsamında 12 gün boyunca 84 ülkeden 160 yönetmenin 163 filmi gösterilecek.
7 Nisan 2023

77. Cannes Film Festivali, bu akşam düzenlenecek ödül töreniyle sona eriyor. Yazıda, dört yarışma filminin ilk izlenimleri ve ödül tahminleri ele alınıyor. 'The Substance' filmi, kadın bedeni üzerindeki toplumsal baskıları ele alırken, 'Parthenope' gençlik ve güzellik kaybını trajedi olarak işliyor. 'Emilia Pérez' ve 'Anora' filmleri de değerlendirilmiş, özellikle 'Anora' senaryo ve kadın oyuncu kategorilerinde öne çıkıyor. Altın Palmiye için 'All We Imagine As Light' ve 'The Seed of the Sacred Fig' güçlü adaylar olarak gösteriliyor.
25 Mayıs 2024

Oyuncu Halil Ergün, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Kanun Hükmü' belgeselinin seçkiden çıkarılmasına sert tepki gösterdi. Ergün, Türkiye'nin ağır bir kültürel çözülme döneminden geçtiğini ve cumhuriyetin kazanımlarının çeşitli bahanelerle yok olduğunu belirtti. Ayrıca, Yılmaz Güney'le ilgili tartışmaların da bu bahanelerden biri olduğunu ifade etti. Ergün, Altın Portakal Film Festivali'nde yaşananların da kültürel çözülmenin bir parçası olduğunu ve yaşatılan baskı ve zulümlere ses çıkarılması gerektiğini vurguladı.
4 Ekim 2023

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Kanun Hükmü' adlı belgeselin Altın Portakal Film Festivali'ne geri alınması üzerine festivalden çekildiğini duyurdu. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor ve festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmıştı. Festival, belgeseli seçkiye yeniden dahil ettikten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildiğini açıkladı.
28 Eylül 2023

Ünlü Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' adlı yeni filmi, 16-27 Mayıs tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenecek 76. Cannes Film Festivali'nde yarışmaya hak kazandı. Film, küçük bir köyde görev yapan ve tacizle suçlanan bir öğretmenin hikâyesini konu alıyor. Ceylan daha önce 'Kış Uykusu' filmiyle Altın Palmiye dahil olmak üzere Cannes'dan çeşitli ödüllerle dönmüştü. Festivalde yarışacak diğer filmler arasında Jessica Hausner'in 'Club Zero', Wes Anderson'ın 'Asteroid City' ve Hirokazu Kore-eda'nın 'Monster' gibi eserler yer alıyor.
13 Nisan 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

Türkiye'nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin 26'ncısı, 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek. Festival, kadın sinemacıların eserlerini izleyiciyle buluşturmayı ve sinema sektöründe kadınların daha görünür olmasını hedefliyor. 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenlenecek olan festival için başvurular 20 Mart'a kadar yapılabilecek ve filmlerin 2022 veya 2023 yılında üretilmiş olması gerekiyor. Festivalin ödülleri ve program detayları ilerleyen günlerde duyurulacak.
6 Mart 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi, 80. Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin konusu, kendini İslam'a adamış bir babanın zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Film, Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.
10 Eylül 2023
İşaretlediklerim