31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

77’nci Cannes Film Festivali'nde ödül kazananlar açıklandı. Altın Palmiye ödülünü 'Anora' filmiyle Amerikalı yönetmen Sean Baker kazandı. Jüri büyük ödülünü 'All we imagine as light' filmiyle Payal Kapadia alırken, jüri ödülünü 'Emilia Pérez' filmiyle Jacques Audiard aldı. En iyi erkek oyuncu ödülünü 'Kinds Of Kindness' filmindeki performansıyla Jesse Plemons kazandı.
25 Mayıs 2024

26’ncı Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yılın en başarılı oyunu ödülünü Kocaeli Şehir Tiyatroları'nda sergilenen 'Yaşamak mı Yoksa Ölmek mi' kazandı. Zuhal Olcay, 'Kel Diva' oyunundaki performansıyla yılın en başarılı kadın oyuncusu seçilirken, Onur Berk Arslanoğlu 'Çirkin' oyunuyla yılın en başarılı erkek oyuncusu ödülünü aldı. Oğuz Utku Güneş ise '39 Buçuk Basamak' oyunuyla yılın en başarılı yönetmeni ödülüne layık görüldü.
12 Haziran 2024

25. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları ve özel ödül sahipleri açıklandı. Yapı Kredi Özel Ödülü'nün sahibi oyuncu Merve Dizdar oldu. Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'ne Prof. Dr. Cevdat Çapan, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne 'Güzel Son' isimli oyunuyla Hakan Tabakan, Haldun Dormen Özel Ödülü'nü '1923 Müzikali' kazandı. Yılın en başarılı oyunu, yönetmeni ve oyuncuları kategorilerinde de adaylar belirlendi. Ödül töreni 3 Ekim'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
26 Eylül 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 'Kanun Hükmü' belgeselinin Altın Portakal Film Festivali programından çıkarılmasını destekledi. Belgesel, kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. Festivalden çıkarılma kararı, 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle alındı. Ancak, bu karar sansür olarak nitelendirildi ve festival yönetimi, belgeseli yeniden seçkiye aldı. Ancak, Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekildi ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bakanlık'ın kararını destekledi.
29 Eylül 2023

'Kanun Hükmü' adlı belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nden ikinci kez çıkarıldı. Belgesel, KHK ile kamu görevinden çıkarılan bir doktor ve öğretmenin mücadelesini anlatıyor. İlk çıkarılmasının ardından festival jürisi ve sinema sektörü sansüre karşı çıkmış, festival yönetimi belgeseli yeniden seçkiye almıştı. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş ve belgesel yeniden seçkiden çıkarılmıştır.
28 Eylül 2023

Yönetmen ve senarist Zeki Demirkubuz, Altın Portakal Film Festivali'nden 'Hayat' filmini çektiğini duyurdu. Demirkubuz, festivalden filmini çeken yönetmenlerle ortak bildiriye imza atmadığına yönelik eleştirilere 'Canım istemedi' yanıtını verdi. Bu durum, sosyal medyada birçok kullanıcı tarafından eleştirildi. Demirkubuz, filmini festivalden çektiğini ancak bu durumu duyurmayı tercih etmediğini belirtti.
27 Eylül 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, Türkiye'nin 96. Akademi Ödülleri'ndeki 'En İyi Uluslararası Film' adayı oldu. Film, daha önce 76. Cannes Film Festivali'nde 'Altın Palmiye' için yarışmış ve Merve Dizdar'a 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazandırmıştı. Seçici Kurul, filmi Oscar'da Türkiye'yi temsil etmek üzere yedi film arasından seçti. Film, Türkiye prömiyerini 22 Eylül'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde yapacak ve 29 Eylül'de sinemalarda izleyiciyle buluşacak.
8 Eylül 2023

Filmekimi festivalinde bu yıl da dünya festivallerinden ödüllerle dönmüş filmler gösterilecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği festival, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir’de sinemaseverlerle buluşuyor. Festivalde öne çıkan filmler arasında 'Zavallılar', 'Bir Düşüşün Anatomisi', 'The Zone of Interest', 'Öğretmenler Odası', 'Çocuk ve Balıkçıl', 'Dört Kız Kardeş', 'Umudunu Kaybetme', 'Canavar', 'Mükemmel Günler' ve 'Hayat' bulunuyor.
6 Ekim 2023

Oyuncu Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atandı. Karadağlı, daha önce sosyal medyada gündem olmuştu; Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Nihal Yalçın'a ödülünü takdim etme şekli ve Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan Merve Dizdar'ın konuşmasını eleştirmesi ile dikkat çekmişti. Atama kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Resmi Gazete'de yayımlandı.
11 Ağustos 2023

Bozcaada'da bu yıl 10'uncusu düzenlenen Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) başladı. 15 Ekim'e kadar sürecek festivalde toplam 50 film gösterilecek. Festivalde Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 13 film yarışacak. Ayrıca 'Gaia Öğrenci' kategorisinde 10 film ve 'Panorama' kuşağında 21 film izleyiciyle buluşacak. Festivalin açılış filmi Hatay Akademi Senfoni Orkestrası’nın depremden sonra yeniden bir araya gelme sürecini anlatan 'Anka Kuşu' oldu.
11 Ekim 2023

18 yıldır düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, İstanbul ve Hatay'daki gösterimlerin ardından 5-7 Temmuz tarihleri arasında Kuşadası'nda devam edecek. Festival, F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) gerçekleştirilecek ve bazı gösterimlere film yönetmenleri de katılacak. Festival programında çeşitli belgesel ve filmlerin gösterimleri yer almakta ve seyircilerin sorularının cevaplanacağı bir soru-cevap kısmı da bulunuyor. KUAKMER, 19. yüzyıldan kalma bir binada kurulu modern bir müze olup, Kuşadası'nın kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.
4 Temmuz 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 22. Filmekimi festivali, 13-22 Ekim tarihlerinde İstanbul'da, 20-22 Ekim tarihlerinde İzmir'de sinemaseverlerle buluşacak. Festival, Cannes, Venedik, Locarno ve Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin biletleri, 4 Ekim'de Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 7 Ekim'de genel satışa açılacak. Festival, Sofia Coppola'nın 'Priscilla' filmiyle açılacak ve Altın Aslan'ı kazanan Yorgos Lanthimos'un 'Poor Things' filmiyle kapanacak.
28 Eylül 2023

25. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri, İstanbul Mustafa Kemal Merkezi Attila İlhan Sahnesi'nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Tiyatro Onur Ödülü Göksel Kortay'a, Sinema Onur Ödülü ise Şener Şen'e takdim edildi. Kerem Alışık, ödüllerin her yıl devam edeceğini belirtti. Gecede birçok oyuncu ve tiyatro grubu çeşitli kategorilerde ödüller aldı.
5 Haziran 2024

Ali Sunal ve Doğa Rutkay gibi 'Güldür Güldür Show' ekibinden tanınan isimlerin başrollerini paylaştığı 'Hava Muhalefeti' adlı komedi filmi, 14 Nisan'da izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Murat Kepez oturuyor. Senaryosu Kepez'in yanı sıra Eray Akyamaner, Uğur Güvercin ve Ayberk Sak tarafından yazıldı. Ege Kökenli, Burak Hakkı ve diğer birçok tanınmış oyuncu da filmde rol alıyor.
26 Mart 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

19'uncu Uluslararası İşçi Filmleri Festivali'nde gösterilmesi planlanan 'Kanun Hükmü' adlı belgesel film, Çankaya Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yönetmen Nejla Demirci'nin, KHK ile görevden alınan bir doktor ve öğretmenin hikayelerini anlattığı film, daha önce de Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde sansüre uğramıştı. Festival yönetimi ve Demirci, yasağı sansür ve Türkiye sinemasına yapılan bir darbe olarak nitelendirdi. Bu yasak, film ve festival yönetiminin sansüre karşı duruşunu pekiştirdi.
3 Mayıs 2024

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak. Film gösteriminden elde edilecek gelir, İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak. Festival bu yıl, İhtiyaç Haritası ile işbirliği yaparak, özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç Haritası, afet bölgesinde 'Hatay Komünite Merkezi' başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklar ve gençler için kalıcı mekanlar kuracak ve çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirecek.
8 Eylül 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi' ve Nehir Tuna'nın ilk uzun metrajı 'Yurt', 80. Venedik Film Festivali'nin Orizzonti bölümünde yarışacak. 'Tereddüt Çizgisi', idealist bir ceza avukatının ahlaki tercihlerine odaklanırken, 'Yurt' 14 yaşındaki bir lise öğrencisinin yaşadıklarını konu alıyor. Her iki film de dünya prömiyerlerini Venedik'te yapacak.
25 Temmuz 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin programı açıklandı. Festival, Todd Haynes imzalı 'May December' filmiyle açılacak. Festival kapsamında toplam 57 film gösterilecek ve çeşitli etkinlikler, söyleşiler ve atölyeler düzenlenecek. Festivalin Türkiye Sineması 2022-2023 bölümünde ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş yerli yapımlar yer alacak. Festivalin uluslararası programında ise Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan filmler gösterilecek.
5 Eylül 2023
İşaretlediklerim