Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Uzan ailesinin eski bankası Adabank'ın yüzde 96,68 hissesini satışa çıkardı. Satışa sunulan hisselerin toplam değeri 210 milyon TL olarak belirlendi ve ihale 24 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Adabank, 2004 yılında devlet tarafından el konulmuş ve daha önceki yıllarda da satılmaya çalışılmış ancak onay alınamamıştı.
19 Nisan 2023

Togg CEO'su Gürcan Karakaş, ön siparişlerin alındığı ve kura çekiminin yapıldığı Togg araçlarının teslimatlarının ertelendiğini ve ay sonuna kadar gerçekleşeceğini duyurdu. İlk dört ayda herhangi bir araç teslim edilmediği ve gecikmenin yazılım sorunlarına bağlandığı belirtildi. Karakaş, Mayıs ayında yaklaşık bin araç teslim etmeyi hedeflediklerini ifade etti ve dalgalanmalar nedeniyle fiyat artışının olabileceğini söyledi.
27 Nisan 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Hazine mülkiyetindeki beş varlığı daha satışa çıkardı. Satışa çıkarılan varlıklar arasında RHG Enertürk Enerji, Sibelres Elektrik, Muradiye Elektrik, Betim Enerji ve Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bulunuyor. İhale ilanları Resmi Gazete'de yayınlandı ve her bir varlık için belirlenen muhammen bedeller ve ihale tarihleri açıklandı.
10 Temmuz 2024

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Türk Ticaret Bankası A.Ş.'ye ait yüzde 98,5 oranındaki hisselerini 380 milyon lira muhammen bedelle satışa sundu. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından faaliyet izni verilen bankanın toplam hisselerinin büyük bir kısmı satışa çıkarıldı. İhale, kapalı zarf ve açık artırma/pazarlık usulü ile 21 Mart 2023 tarihinde TMSF'nin Esentepe'deki binasında yapılacak.
28 Şubat 2023

2024 yılında İBB Meclis çoğunluğunun CHP'ye geçmesiyle birlikte, İBB Mali İşler Daire Başkanı İGDAŞ'ın satılacağını açıkladı. Ancak bu satışın yeterli olmadığı ve Hamidiye Su, Halk Ekmek, İSPARK gibi diğer İBB şirketlerinin de satışının gündemde olduğu belirtildi. Bu durum, yüksek kârlılık oranına sahip bu şirketlerin satılması halinde yüzlerce işçinin işten çıkarılacağı ve hizmetlere fahiş zamlar yapılacağı endişelerini beraberinde getirdi. AK Parti İBB Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, bu satışlarla ilgili soru önergesi vererek konunun peşini bırakmayacaklarını belirtti.
17 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki devlet tahvili ihalesiyle toplamda 55 milyar 725,9 milyon lira borçlandı. İlk ihalede, dört yıl vadeli ve TLREF endeksli tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 19 milyar 316 milyon lira net satış gerçekleşti. İkinci ihalede ise dört yıl vadeli ve sabit kuponlu tahvilin yeniden ihracı yapıldı ve 10 milyar 659,9 milyon lira net satış kaydedildi. İhaleler sonucunda piyasa yapıcılarından ve kamudan gelen teklifler değerlendirildi.
9 Temmuz 2024

Togg, 16-27 Mart tarihleri arasında alınan ön siparişler sonucunda çekilişle belirlenen 20 bin kişiye araçlarını 30 Nisan'da teslim etmeye başlayacağını duyurdu. İlk teslimatların 16 Nisan'da yapılması planlanırken, daha sonra 24 Nisan'a ve son olarak ay sonuna ertelendi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş, erteleme gerekçesi olarak 'fazla talep' ve 'yazılım' sorunlarını gösterdi. Şirketin 2023 hedefi 20 bin araç üretimi olmasına rağmen, yılın ilk dört ayında henüz bir araç teslim edilmemişti.
28 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adıyaman, Gaziantep ve Kilis'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açılan konut, ticaret merkezleri, camiler ve çevre düzenlemeleri ihaleleri sonuçlandı. Adıyaman'daki ihaleyi Elazığlı iş insanları, Kilis'teki ihaleyi Erzurum merkezli Akgün İnşaat, Gaziantep'teki ihaleyi ise Gaziantep Gold Yapı ve Ankara merkezli Tekon Yapı ortaklığı kazandı. İhaleleri kazanan firmaların sahipleri ve yöneticileri AKP'li siyasetçilere yakınlıklarıyla biliniyor.
2 Mart 2023

Borsa İstanbul'da bu hafta 15 hisse üzerindeki tedbirler kaldırılıyor. Bu hisseler arasında MARKA, AYEN, PAPIL, CMENT, TETMT, GOKNR, MEGAP, SANKO, QNBFL, KENT, PKART, DAPGM, IHYAY, KAYSE ve METUR bulunuyor. Ayrıca, OSTIM ve TMSN hisseleri 18 Eylül-17 Ekim tarihleri arasında açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek. ATSYH ve GRSEL üzerindeki açığa satışa ve kredili işlemle brüt takas tedbiri 17 Ekim’e kadar uzatıldı.
18 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da, PKENT, DITAS ve MRGYO şirketlerinin hisselerine tedbir uygulanacağı duyuruldu. PKENT hisseleri 5 Aralık 2023 tarihine kadar açığa satış ve kredili işlemlere konu olamayacak. DITAS ve MRGYO hisselerinde ise aynı dönem boyunca brüt takas uygulaması gerçekleştirilecek.
6 Kasım 2023

Süper Lig ve 1'inci Lig yayın hakları ihalesinde beIN Sports ve Saran Medya arasındaki rekabet sonucunda, ihale yine beIN Sports'a verildi. TFF, ihale iptalinin gerekçesini teklif bedellerinin yetersiz bulunmasına bağlamış, ancak Saran Holding en yüksek teklifi kendilerinin verdiğini iddia ederek ihale sürecinin iptaline itiraz etmişti. Gazeteci Yağız Sabuncuoğlu, beIN Sports'un TFF ve Kulüpler Birliği'nin hedeflediği 150 milyon avro barajını son teklifiyle aştığını ve yayıncı olarak kalmaya devam edeceğini duyurdu.
1 Mart 2024

Doğan Holding, 4 Nisan 2023 tarihinde yaptığı KAP açıklamasıyla Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50 hissesinin Rus şirketi PSJC Tatneft'e satılacağını duyurmuştu. Satış işlemi için gerekli yasal onaylar alındıktan sonra, Doğan Holding'in hisse satışından elde edeceği pay 160 milyon dolardan 168 milyon dolara yükseldiği bildirildi. Satış işlemlerinin tamamlandığı ve toplam satış bedelinin 320 milyon dolar olduğu açıklandı.
27 Nisan 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği devlet tahvili ihalesiyle 11 milyar 82,4 milyon lira borçlandı. İhalede dokuz yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 13,1 kupon ödemeli sabit kuponlu devlet tahvili yeniden ihraç edildi. Basit faiz yüzde 26,45, bileşik faiz ise yüzde 28,19 olarak gerçekleşti. Piyasa yapıcılarından 10 milyar 127 milyon liralık teklif alındı ve bu kesime 6 milyar liralık satış yapıldı.
23 Temmuz 2024

Karayolları Genel Müdürlüğü, köprü ve otoyol ücretlerine zam yapıldığını duyurdu. Bu zam, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023'te otoyol ve köprü ücretlerini artırmama kararını açıklamasının ardından geldi. Yapılan zamla birlikte, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden hafif ticari araçların tek yönlü geçiş ücreti 8.5 liradan 15 liraya, Çanakkale Köprüsü'nde otomobillerin geçiş ücreti ise 205 liradan 295 liraya çıkarıldı.
24 Ekim 2023

Petrol Ofisi Grubu, BP'nin Türkiye'deki akaryakıt operasyonları olan BP Petrolleri AŞ ve BP Turkey Refining Limited şirketlerini satın almak üzere bir hisse alım sözleşmesi imzaladığını açıkladı. Satış işleminin bedeli açıklanmazken, işlemin kapanışının düzenleyici kurumun onayına bağlı olduğu ve Rekabet Kurumu'nun onayının ardından 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.
16 Kasım 2023

CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasındaki yatırım teşvik tutarını 855.870.493 TL'den 2.444.586.033 TL'ye yükseltti. Ekos Teknoloji, Hitachi Energy ile mobil trafo merkezleri için 1.372.000 euro değerinde bir iş anlaşması imzaladı. Etiler Gıda, incir ve kayısı işleme tesisi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na destek başvurusunda bulundu. Yibitaş'ın Yozgat çimento fabrikasında çıkan yangın nedeniyle klinker üretimi durduruldu. Mondi Turkey, Kemalpaşa OSB'deki fabrika binasını ve arsasını satışa çıkarmaya karar verdi.
28 Mayıs 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Bay Kemal’in tahtası' serisinin beşinci bölümünde Hatay İskenderun'da yeni bir gemi sanayi özel ekonomi bölgesi kuracaklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin üretim ve ticaret üssü haline gelmesinin önemine vurgu yaparak, bu bölgenin dünya ticaretinde önemli bir rol oynayacağını ve Türk armatörlerinin ihtiyaç duyduğu büyük tonajlı gemilerin üretimini yerli tersanelerde yapmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, bu tersanenin diğer tersanelerle orantısız rekabet yaratmaması için belirli bir büyüklüğün altındaki gemilerin üretimini kabul etmeyeceğini ifade etti.
28 Nisan 2023

Borsa İstanbul'da bugün altı hisse yeni tedbirlerle işlem görmeye başladı. ISKUR hisseleri, 25 Ekim 2023'e kadar emir iletim kanalları kısıtlanarak işlem görecek. MIATK payları, aynı dönemde tek fiyat işlem yöntemiyle işlem görecek. Ayrıca ATATP, GWIND, KNFRT ve NATEN payları, yine aynı dönemde açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecek.
26 Eylül 2023

Türkiye'nin haziran ayı ihracatı, takvim etkisiyle yüzde 10,6 gerileyerek 18,6 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatçıların vergi muafiyeti taleplerini Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e ilettiklerini belirtti. 2024'ün ilk yarısında ihracat 125,4 milyar dolara, 12 aylık ihracat ise 257,8 milyar dolara ulaştı. En çok ihracat yapan sektörler otomotiv, kimya ve çelik oldu.
3 Temmuz 2024

AKP tarafından hazırlanan 31 maddelik kamuda tasarruf düzenlemesi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Düzenlemenin yürürlük tarihi 1 Eylül 2024'ten 1 Ocak 2025'e ertelendi. Düzenleme, taşıt ve iş makinelerinin satışı, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yetkileri, hibrit araçlar için ÖTV oranları ve kamu kurumlarının bütçe ödenekleri gibi konuları kapsıyor. Ayrıca, deprem bölgesindeki belediyelerin genel bütçeden alacakları payın azalması engellenecek.
18 Temmuz 2024
İşaretlediklerim