7-8 Ekim 2014 Kobani olaylarına ilişkin 108 kişinin yargılandığı davada savcılık mütalaasının açıklanacağı duruşma Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşti. HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da katıldığı duruşmada, yargılanan HDP'liler ve avukatları mahkeme heyetinin aceleci davranışını eleştirdi. Mahkeme başkanı ise bu eleştirilere 'Hayat kısa' yanıtını verdi. Demirtaş ve Yüksekdağ, mahkeme heyetini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştirdi ve duruşmanın siyasi amaçlarla yürütüldüğünü iddia etti. Duruşma, sanıkların dinlenmesinin ardından ertelendi.
12 Nisan 2023

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olarak bilinen Emre Olur, ana davadaki tek tutuklu sanık olarak ikinci kez tahliye kararı aldı. Avukatı Ersan Barkın tarafından duyurulan bu karara savcılık itiraz etti, ancak mahkeme itirazı reddetti ve dosyayı üst mahkemeye gönderdi. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
28 Nisan 2023

Antalya'da işe giderken sırtından bıçaklanan E.A. isimli kadının saldırganı Emre Kırkuşu, 'kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan yargılanırken, mahkeme suçu 'silahla kasten yaralama' olarak değerlendirip altı yıl hapis cezası verdi. Sanık, tutuklu kaldığı bir yıl göz önünde bulundurularak tahliye edildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre sanığın cezai ehliyeti tam bulundu.
2 Mart 2023

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a 42 yıl ağır hapis cezası verdi. Bu karar, Cumhurbaşkanı'nın Demirtaş’a yönelik 'Seni tahliye ettirmeyeceğim' mesajı olarak yorumlandı. Aynı davada Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk de 10 yıl hapis cezası aldı. Ayrıca, 28 Şubat davasından tutuklu generallerin hastalık ve yaş durumu nedeniyle tahliye edilmesi kararı da gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlandı.
18 Mayıs 2024

Sedat Peker'in 'basın danışmanı' Emre Olur, Anadolu 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Ancak Anadolu başsavcı vekilinin itirazı sonucu üst numaralı ağır ceza mahkemesi tarafından kabul edilen itiraz üzerine Olur hakkında yakalama kararı çıkarıldı ve tahliye olamadan yeniden tutuklandı. Olur, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nden Arnavutluk üzerinden Türkiye'ye iade edilmiş ve 'suç örgütüne üye olma' suçlamasıyla tutuklanmıştı.
26 Ocak 2023

İstanbul Ataşehir'de, satın aldıkları araçların kilometrelerini düşürerek tekrar satışını yapan bir dolandırıcılık şebekesi çökertildi. Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği tarafından yapılan operasyonda, 25 kişi gözaltına alındı. Savcılık, bu şüphelilerden 17'sini tutuklarken, sekizini adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi hakimlik, savcılığın taleplerini kabul etti.
10 Şubat 2024

Beyoğlu'nda 'Dur' ihtarına uymayan şüphelilere ateş açılması sonucu Zuhal Ebrar Yıldız'ın vurularak ölümüne neden olan polis memuru Alper Demirsoy, 'bilinçli taksirle öldürme' suçundan yargılandığı dava kapsamında tahliye edildi. İstanbul 45'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada, olay yerine ait görüntülerin bilirkişi raporu okundu ve Yıldız'ın ölümüne neden olan gasp suçundan tutuklanan sanıklar tanık olarak dinlendi. Yıldız'ın ailesi sanığa ağır ceza verilmesini talep etti. Mahkeme, sanık polisin tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi ve duruşmayı erteledi.
6 Haziran 2023

İstanbul ve İzmir'de düzenlenen Mahzen-42 operasyonunda, 13 olaya karıştığı tespit edilen iki suç örgütüne yönelik baskınlarda 39 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından, örgüt liderleri Numan Karakoç ve Hakan Aydoğan dahil 29 şüpheli tutuklandı. Geriye kalan 10 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
14 Mayıs 2024

Trabzon'da, Fenerbahçe'nin Trabzonspor'u 17 Mart'ta 3-2 yendiği maç sonrası çıkan olaylar nedeniyle tutuklanan dört kişiden son ikisi de tahliye edildi. Maç sonrası Trabzonspor taraftarlarının sahaya inmesi ve bazı futbolculara saldırması üzerine başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Hasan Ç., Engin T., Kadir O. ve Oğuzhan B. arasından Hasan Ç. ve Kadir O. daha önce tahliye edilmişti. AA'nın haberine göre, Engin T. ve Oğuzhan B. de bugün tahliye edilerek soruşturma kapsamında tutuklu kimsenin kalmadığı bildirildi.
5 Nisan 2024

Eski HDP eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara Başsavcısı Yüksel Kocaman'ı hedef göstermek suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti. Demirtaş, 2020 yılında yaptığı bir savunmada Kocaman'ı eleştirmiş ve onun kendisine kumpas kurduğunu iddia etmişti. Bu nedenle Demirtaş'a iki yıl altı ay hapis cezası verilmişti, ancak istinaf mahkemesi bu cezayı kaldırarak Demirtaş'ın sözlerinin savunma hakkı kapsamında olduğuna hükmetti.
4 Mayıs 2024

Sosyal medya üzerinden iktidar çevreleriyle ilgili yolsuzluk iddialarını dile getiren Muhammed Yakut, AKP Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'ın oğlu Erkam Yıldırım'a hakaret ve iftira suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakut'un yurt dışında olması ve sosyal medya hesaplarının Türkiye'nin talebi üzerine engellenmesinin ardından, Anadolu başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Yakut'un bir yıl dört aydan sekiz yıl bir aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. İddianame, Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.
31 Mayıs 2023

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek, 'suç gelirlerini aklama' iddiasıyla tutuklandı. İki kardeş ve bir diğer şüpheli Hacı İsrafil Sağlam, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi ve hakimlik sorguları sonucunda tutuklama kararı verildi. Soruşturma, daha önce bir suç örgütüne yönelik 'nitelikli dolandırıcılık' soruşturmasının devamı niteliğinde ve bu örgütün mağdurları dolandırdığı belirlendi.
16 Kasım 2023

İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim Meydanı'na gitmek isteyenlerin önü Saraçhane'de kesilmiş ve çıkan arbedede 217 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden 182'si serbest bırakılmış, 30 kişi daha gözaltına alınmıştı. 21 Mayıs'ta yapılan ev baskınlarıyla 27 kişi daha gözaltına alındı ve savcılıkta ifadeleri alındıktan sonra tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarıldılar. Mahkeme, 27 kişinin tamamının tutuklanmasına karar verdi.
23 Mayıs 2024

Ankara Başsavcılığı tarafından 20 Ekim 2022'de başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan Mezopotamya Haber Ajansı ve JinNews çalışanı dokuz gazeteci, 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Ayrıca adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakılan bir muhabir ve eski bir stajyer de yargılanmaktadır.
16 Mayıs 2023

İstanbul'da 1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyen ve yasağa direnen 47 kişi, sabaha karşı yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Sol Parti, Halkevleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi, Devrimci Gençlik Dernekleri, Devrimci Hareket, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Öğrenci Faaliyeti üyeleri bulunuyor. Çağdaş Hukukçular Derneği ve diğer gruplar, yapılan gözaltıların hukuksuz olduğunu ve Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal ettiğini belirtiyor.
3 Mayıs 2024

Fadıl Akgündüz ve akrabalarının 'Caprice Gold' ve 'Caprice Maldivler' projeleri kapsamında 614 kişiyi dolandırdıkları iddiasıyla yargılandıkları davada, Akgündüz'ün 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan 6 bin 140 yıla kadar hapsi talep edildi. İstanbul 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, bazı sanıkların tutuklanmasına karar verildi. Mağdurlar ve avukatları, adalet sarayı önünde basın açıklaması yaparak duygularıyla oynandığını ve adaletin yerini bulduğunu ifade ettiler.
27 Ocak 2023

İstanbul İstiklal Caddesi'nde 'Filistin İçin Bin Genç' inisiyatifi tarafından düzenlenen ve İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesini talep eden eyleme polis tarafından sert müdahalede bulunuldu. İktidarın Filistin davasını iç politikada kullanırken, iktidara yakın sermaye gruplarının İsrail ile ticari ilişkilerini sürdürdüğü belgelerle ortaya konuldu. İktidar ve medyası, eylemi 'beşinci kol faaliyeti' olarak nitelendirerek, eylemcilerin iktidarın İsrail ile olan ikiyüzlü politikasını gözler önüne sermesinden rahatsızlık duydu. Erdoğan iktidarının Filistin sorununa ve İsrail ile ilişkilerine yaklaşımı, iç politikada ve bölgesel emellerde bir pazarlık aracı olarak kullanıldığı eleştirildi.
9 Nisan 2024

Mısır Çarşısı'nda 25 yıl önce gerçekleşen patlamaya ilişkin davadaki dördüncü beraat kararı Yargıtay tarafından bozuldu. Pınar Selek'in ifadesinin Fransa'da alınması talebi reddedildi ve Türkiye'ye iadesi şart koşuldu. Duruşmaya çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Selek'in avukatları, daha önce alınan beraat kararlarının tekrarlanması gerektiğini savundu. Savcı, Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını istedi. Mahkeme, Selek hakkında gıyaben tutuklama kararı verdi ve iade talebinde bulundu. Bir sonraki duruşma 29 Eylül'de yapılacak.
31 Mart 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasında kendisi ve diğer HDP'liler hakkında istenen ağırlaştırılmış müebbet cezasına Twitter üzerinden tepki gösterdi. Demirtaş, savcılığın sunduğu mütalaanın 'Sarayda yazılıp mahkeme heyetine verildiğini' iddia ederek, bu durumu 14 Mayıs'ta yırtıp atacaklarını belirtti ve 'Kumpaslarınızla bize diz çöktüremediniz ama siz halkın önünde diz çökeceksiniz!' ifadelerini kullandı.
14 Nisan 2023
İşaretlediklerim