Cumhuriyet gazetesinin manipülatif haberler karşılığında çikolata kutusunda kayıtdışı para aldığı iddiası üzerine Basın Konseyi bir karar verdi. Konsey, para alışverişi olduğuna inandığını belirtti ve bu durumu 'etik dışı' olarak nitelendirdi. Ancak, Konsey, gazete veya yöneticileri hakkında genel bir karar alınamayacağını belirtti ve dönemin genel yayın yönetmeni Arif Kızılyalın hakkında 'şikayetin yersizliğine' hükmetti. Karar, oy çokluğuyla alındı.
16 Ağustos 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, vergi cezaları, trafik cezaları, askerlik ve nüfus cezaları gibi birçok alacak türünü kapsayan bir yapılandırma teklifini kabul etti. Yapılandırma, 31 Aralık 2022 öncesindeki borçları kapsayacak ve başvurular 30 Nisan 2023'e kadar yapılabilecek. Yeni düzenlemeyle vade süresi 48 aya çıkarılıyor ve 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Ayrıca, belirli suçlar dışında ehliyetler iade edilecek ve sicillerdeki ceza puanları sıfırlanacak.
31 Ocak 2023

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle Türkiye'deki basın özgürlüğü durumu ele alındı. Türkiye Anayasası'na göre basın özgürlüğü güvence altında olmasına rağmen, pratikte birçok gazeteci fiziksel ve sözlü saldırılara maruz kalıyor, sansürleniyor ve hukuki zorluklarla karşılaşıyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün raporuna göre Türkiye, dünya genelinde basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 165. sırada yer alıyor ve ulusal medyanın büyük bir kısmı hükümet kontrolünde.
3 Mayıs 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE1, Halk TV, Flash Haber ve KRT isimli dört haber kanalına, yayınlarındaki bazı ifadeler ve değerlendirmeler nedeniyle reklam gelirlerinin yüzde 3'ü kadar idari para cezası kesti. RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK'ün hükümeti eleştiren yayıncılara ağır cezalar verdiğini ve Anayasa Mahkemesi'nin sansüre izin vermesinin ardından RTÜK'ün daha ağır yaptırımlara hazırlandığını belirtti. Cezalar, emekli maaş ve ikramiyeleri, köprü ve otoyol zamları, bir cinayet olayı ve IŞİD ile ilgili değerlendirmeler gibi konuları içeren programlara verildi.
17 Kasım 2023

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile devlete olan borçların yapılandırılması için başvuru süresi 6 Haziran'a, ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kredi kartı borçlarının faizlerinin silinmesi ve anaparanın 36 ay taksitlendirilmesi vaadinde bulundu.
26 Mayıs 2023

Bankacılık kaynaklarına göre, kredi kartlarında birey ve kurumların nakit avans limitleri ve taksit sayıları düşürüldü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, bir yılda krediler yüzde 50, kredi kartları ise yüzde 150'nin üzerinde büyüdü. Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı, kredi kartlarına yönelik düzenlemelerin gündemde olduğunu belirtti. Azami taksit sayısı 12'den üçe indirildi ve kurumsal kredi kartları için de limitler sınırlandırıldı.
12 Mart 2024

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’deki (KHK) TRT genel müdürüne en yüksek devlet memuru aylık ve sözleşme ücreti ödenmesine ilişkin düzenlemeyi iptal etti. AYM, bu düzenlemenin Anayasa’daki mülkiyet hakkına ilişkin olduğunu ve KHK ile yapılamayacağını belirtti. Ayrıca, cumhurbaşkanınca atanan İdari İşler Başkanlığı personeli için yaş haddini 65 olarak belirleyen düzenleme de iptal edildi. Karar dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.
4 Haziran 2024

RTÜK üyeleri Tuncay Keser ve İlhan Taşcı, TRT'nin seçim döneminde iktidar partisi ve muhalefet partileri hakkında tek taraflı yayın yaptığını iddia ederek Üst Kurul'a şikayet etti. 40 günlük yayın kayıtlarına göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 1945 dakika, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP ise sadece 25 dakika ekranda yer aldı. Keser ve Taşcı, TRT'nin tarafsızlık ilkesine aykırı hareket ettiğini ve gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını talep etti.
28 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde çeşitli atama ve görevden alma kararları alındı. Bu kararlar Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Atamalar arasında başmüfettişlik, bölge müdürlüğü ve il müdürlüğü pozisyonları bulunmaktadır. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı Ağrı İl Kültür ve Turizm Müdürü görevden alındı.
15 Mart 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 26 dersin programını değiştiren yeni müfredatı onayladı. Ortaöğretim, Temel Eğitim ve Din Öğretimi Genel Müdürlükleri tarafından hazırlanan taslak, 26 Nisan'da kamuoyunun görüşüne sunulmuş ve 10 Mayıs'a kadar askıda kalmıştı. Toplamda 67 bin 284 görüş ve öneri bildirildi ve bunların yüzde 58'i öğretmenlerden geldi. Görüşlerin değerlendirilmesinin ardından Talim ve Terbiye Kurulu müfredatı 24 Mayıs'ta onayladı. Yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak.
27 Mayıs 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği ile Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olup bir yıldır elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almayan cep telefonlarının bağlantısı 24 saat içinde kesilecek. Daha önce bu süre yedi yıldı. Cihazlara ilişkin kimlik bilgileri 'siyah liste'ye alınacak. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
12 Ekim 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeli personele kadro verilmesini sağlayacak olan kanun teklifi onaylandı. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, sözleşmeli personel 30 gün içinde memur kadrosuna geçiş için başvurabilecek. 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak çalışanlar ve belirli şartları taşıyan vekil ebe ve hemşireler de kadroya geçebilecek. Mahalli idarelerdeki sözleşmeli personel alımı KPSS ile yapılacak ve kadroya atananlar dört yıl süreyle başka kurumlara nakledilemeyecek.
20 Ocak 2023

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 458 bin 615 sözleşmeli personelin kadroya geçişini sağlayacak bir kanun teklifini onayladı. Teklif, memur kadrosuna geçmek isteyen sözleşmeli personelin başvuru sürecini, sanatçılar ve sağlık personeli gibi farklı grupların durumunu ve mahalli idarelerdeki işe alım prosedürlerini düzenliyor. Ayrıca, memur kadrolarına atananların dört yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına naklinin yapılamayacağını belirtiyor.
16 Ocak 2023

Boyner Group Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın kredi kartı harcamalarındaki artışa dikkat çekerek düzenleme yapılması gerektiğini belirtmesinin ardından, kredi kartı kullanımına kısıtlama getirilmesine karşı çıktı. Linkedin hesabından bir paylaşım yapan Boyner, nakit paranın ortadan kaldırılmasının, vergi kaçağını önleyeceğini ve bankacılık sistemi dışında kalanların sisteme dahil olmasını sağlayacağını savundu. Boyner, bu yaklaşımın aynı zamanda vergi gelirlerini artırmanın pratik yollarından biri olduğunu belirtti.
16 Şubat 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

Sabah gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Kaplan, kişilik haklarını ihlal ettiği iddiasıyla bir hava durumu haberinin yayından kaldırılmasını talep etti ve mahkeme bu talebi kabul etti. Kaplan, son iki ayda toplam 396 içeriğe erişim engeli getirtti. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Gazete Duvar'da yayımlanan ve Kaplan'ın kişilik haklarını ihlal ettiği iddia edilen hava durumu haberinin kaldırılmasına dikkat çekti ve bu durumu eleştirdi.
5 Temmuz 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, raporlu ilaç kullanan yaklaşık 2 milyon vatandaşı ilgilendiren yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Bu düzenlemeyle, kronik Hepatit B ve D, diyabet ve kardiyoloji ilaçları artık aile hekimlerince yazılabilecek. Ayrıca, hekimler tarafından en fazla üç aylık ilaç reçete edilebiliyorken, yeni düzenlemeyle bu süre bir yıla kadar uzatılabilecek. Bu değişiklik, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmayı ve raporlu hastaların işini kolaylaştırmayı amaçlıyor.
17 Mayıs 2024

RTÜK, TELE1 TV'ye Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle yayın durdurma ve idari para cezası vermişti. TELE1 TV, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, TELE1 TV'nin başvurusunu kabul ederek cezanın yürütmesini oybirliğiyle durdurdu ve RTÜK'e savunma için 30 günlük süre tanıdı. Eğer mahkeme RTÜK'ün kararını onaylasaydı, kanal 24 Temmuz'a kadar yayın yapamayacaktı.
17 Temmuz 2023

Murat Muratoğlu'nun yazısında, seçim öncesi kredi kartlarına limit kısıtlaması ve yeni düzenleme geleceğinin açıklanması sonucu kredi kartı harcamalarının arttığı belirtiliyor. Faiz artırımının yasaklanmasıyla birlikte kredi kartlarının faizsiz kredi gibi kullanıldığı, ancak bu durumun seçime kadar sürmediği, bankaların kredi kartı nakit avans taksit sayısını üçe düşürdüğü ve bu değişikliğin herhangi bir açıklama yapılmadan gerçekleştiği ifade ediliyor. Yazıda, finansal kuruluşlar üzerinde büyük bir baskı olduğu ve bankaların aslında kredi kartı kullanımını teşvik ettiği ancak mevcut durumda farklı bir yol izlediği vurgulanıyor.
12 Mart 2024
İşaretlediklerim